Juče je čak i meni kao teniskom laiku, bilo jasno da je Ana Ivanović pretrpila ogroman pad u igir i što je još jadnije, ona uopšte nema predstavu kako da zaustavi taj svoj sunovrat. U stvari recept je jednostavan - treninzi i rad, ali mi se nekako čini da se ona polako okreće lakšem hljebu, odnosno nekoj ulozi koju je definisala Ana Kurnjikova, koja je do statusa teniske zvijezde, stigla samo izgledom, bez nekog vrijednog dostignuća na terenu. Kapiram ja da su djevojke lijepe i sve to, ali ako Ana (Ivanović), smatra da joj je dovoljno da samo bude lijepo lice na terenu, onda se grdno vara. Ruku na srce, sponzori su joj već utrapili ogromne ugovore, ali budimo realni, da nije teniserka, daleko da bi se neki brendovi otimali za nju, s obzirom da takvih djevojaka, zaista ima na svakom koraku na ulicama. Ono što je nju izdvojilo, jeste teniski talenat, koji je pokazala, ali je dogurala do određene tačke, sa koje se nije pomakla... Da ne spominjem da će joj lako iskliznuti iz ruke i taj marketiški lilihip, jer ima čitava plejada djevojaka koje lijepo izgledaju, a i igraju dobro. Šarapova je dobro unovčila svoj izgled, ali opet na osnovu prethodnih teniskih uspjeha, a Mariaj Kirilenko ili Karolina Voznijacki recimo, ne zaostaju puno izgledom za Anom Ivanović, a na terenu pokazuju daleko više. Što će reći, trgni se djevojko ili ti ne gine zaborav. Ko danas još spominje Anu Kurnjikovu? Jelena je opet sušta suprotnost. I ona se drži mode i izgleda, ali utisak je da ona ipak zna šta joj je primarno u životu, a stvari oko mode, manekenisanja i ostalog, drži kao neku vrstu hobija ili nečega čime će se baviti kad završi tenisku karijeru.
I za jednu i za drugu, karakteristična je psihička nestabilnost, s tom razlikom da Jelena Janković, onako laički gledano, ima raznovrsniji repertoar udaraca i rješenja, pa tako i bira način kako da se izvuče iz problema koje uglavnom, sama sebi stvara. Ana djeluje kao da zna samo da tuče po loptici dok jednom ne prođe, nakon čega obično slijedi serija loših poteza. Dok je redovnije trenirala i bila u formi, greške su u takvoj situaciji, bile svedene na minimum i ta taktika "udri po loptici", davala je rezultate. Sad kad je u krizi, protivnice obilato korsite sve njene slabosti. Slabo kretanje, loš servis i neprecizne udarce. Na sve to, dolaze i njene reakcije... Slavi svaki poen, a dreči na svaku grešku koju napravi, što je, kako se meni čini, reakcija adekvatna nekom derletu, a ne djevojci od 23 godine. Tu je Jelena suštinski drugačija, pošto djeluje kao neko ko puno više razmišlja u igri, analizirajući kako protivnicu, tako i svoju igru... Uostalom, ona nije jaukala na povredu, već je rekla da će doći da igra, ako bude mogla. Stigla, odigrala, donijela oba poena i ko bi joj mogao više šta da prigovori.
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|