banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Biblija ateizma
PostPoslato: 04 Jan 2010, 12:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Mogu kreacionisti da potroše kilobajte poruka pokušavajući da opravdaju "istinitost" Biblije i Kurana, ali činjenica je da su te dvije knjige pune protivrječnosti, i da je svaka nepristrana analiza nepovratno potkopala njihovu autentičnost.

Stari zavjet - iskrivljena kopija bliskoistočnih religija. Novi zavjet - iskrivljena kopija Starog zavjeta. Kuran - iskrivljena kopija i jednog i drugog.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 15:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Boksi je napisao:
Mogu kreacionisti da potroše kilobajte poruka pokušavajući da opravdaju "istinitost" Biblije i Kurana, ali činjenica je da su te dvije knjige pune protivrječnosti, i da je svaka nepristrana analiza nepovratno potkopala njihovu autentičnost.

Stari zavjet - iskrivljena kopija bliskoistočnih religija. Novi zavjet - iskrivljena kopija Starog zavjeta. Kuran - iskrivljena kopija i jednog i drugog.

:lol: :lol: :lol:
jel ovo tvoj najbolji komentar nakon mary juanovog posta...

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
mary juana je napisao:
upravo je suprotno ni ja ni naučnici koje citiram ne tvrdimo ništa već samo iznosimo opštepoznate činjenice i dileme, našao se elvis da pobije egzaktne naučne činjenice koje su priznate

Covjece da li si ti glup ili si samo pogrijesio u tipkanju?
Ne tvrdis nista ali iznosis cinjenice????? Aloooo, jarane, cinjenica je cinjenica, neoboriva, tacna, ako iznosis "cinjenice" onda i tvrdis to sto govoris!
I dalje, naravno uz neosvrtanje na tvoj jos jedan glupavi post...
NE MOZETE NI TI NI TI TVOJI NAUCNICI DA TVRDITE, OSPORAVATE NESTO NA OSNOVU NAGADJANJA JER NEMATE POJMA KAKVI SU USLOVI NA ZEMLJI BILI U VRIJEME NASTANKA PRVIH ORGANIZAMA!!!
Kontas li ti to? Jedini si ti ovdje koji sa tolikom tacnoscu govori o necemu sta jos nikome nije potpuno poznato. Navodis omjere, uslove mogucnosti...na osnovu cega, kako mozes izvesti omjer kad ne znas uslove i uzroke pojave za koju dajes omjer.
To je kao kad bih ja rekao da je mogucnost za postojanje vanzemaljaca u svemiru, bubam, 1 : 45 na 100 nula. Taj omjer nije validan jer mi nisu poznati svi faktori, trebao bih znati izgled cijelog svemira i svake galaksije da bih to tvrdio.
Drugo, pricas o fosilima i sve sto ti navodis su rijeci nekih likova koji kazu da oni vise ne podupiru evoluciju. To je za tebe dokaz? Evo sad cu ja naci naucnika koji kaze da fosili podupiru evoluciju, i sta cemo onda? Samo sto je tvoj problem kako ces od onih ostalih 0,14% naci jos jednog takvog dok cu ja vrlo lako od 99,9% naci jos jednog, dva, tri, hiljadu.
Koji je tvoj dokaz da fosili ne idu u prilog evoluciji? Hajde, necu sad taj i taj je rekao da "fosili ne idu u prilog..." daj ti meni konkretno dokaz. Ja sam ti gore dao link, takozvana "izgubljena karika" ali ti se nisi ni osvrnuo na to, kao ni na mnoge druge dokaze koji su ti ljudi davali na ovom forumu.
Ali jadni li ste vi kreacionisti, sad cete reci "a gdje vam je karike te karike", kao sto ste uvijek govorili, nije ovo jedina pronadjena karika, ali vi ste toliko nedokazni da je dzaba i hiljadu karika za vas, jednostavno ste previse zaglibili u to vase vjerovanje da ste postali fanatici (samo fanatik moze pisati ovo sto ti pises mary juana, ubjedjivati apsolutnu vecinu da nisu u pravu. 99,9%!!!).

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 16:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
spavac je napisao:
Boksi je napisao:

:lol: :lol: :lol:
jel ovo tvoj najbolji komentar nakon mary juanovog posta...

ubi im tave špicu... :lol: :lol: :lol:

ateizam je originalan, kopija nicega kao i sustina same dogme, nije vrijedno ni analiziranja.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 16:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Elvis Presley je napisao:
mary juana je napisao:
upravo je suprotno ni ja ni naučnici koje citiram ne tvrdimo ništa već samo iznosimo opštepoznate činjenice i dileme, našao se elvis da pobije egzaktne naučne činjenice koje su priznate

Covjece da li si ti glup ili si samo pogrijesio u tipkanju?
Ne tvrdis nista ali iznosis cinjenice????? Aloooo, jarane, cinjenica je cinjenica, neoboriva, tacna, ako iznosis "cinjenice" onda i tvrdis to sto govoris!
I dalje, naravno uz neosvrtanje na tvoj jos jedan glupavi post...
NE MOZETE NI TI NI TI TVOJI NAUCNICI DA TVRDITE, OSPORAVATE NESTO NA OSNOVU NAGADJANJA JER NEMATE POJMA KAKVI SU USLOVI NA ZEMLJI BILI U VRIJEME NASTANKA PRVIH ORGANIZAMA!!!
Kontas li ti to? Jedini si ti ovdje koji sa tolikom tacnoscu govori o necemu sta jos nikome nije potpuno poznato. Navodis omjere, uslove mogucnosti...na osnovu cega, kako mozes izvesti omjer kad ne znas uslove i uzroke pojave za koju dajes omjer.
To je kao kad bih ja rekao da je mogucnost za postojanje vanzemaljaca u svemiru, bubam, 1 : 45 na 100 nula. Taj omjer nije validan jer mi nisu poznati svi faktori, trebao bih znati izgled cijelog svemira i svake galaksije da bih to tvrdio.
Drugo, pricas o fosilima i sve sto ti navodis su rijeci nekih likova koji kazu da oni vise ne podupiru evoluciju. To je za tebe dokaz? Evo sad cu ja naci naucnika koji kaze da fosili podupiru evoluciju, i sta cemo onda? Samo sto je tvoj problem kako ces od onih ostalih 0,14% naci jos jednog takvog dok cu ja vrlo lako od 99,9% naci jos jednog, dva, tri, hiljadu.
Koji je tvoj dokaz da fosili ne idu u prilog evoluciji? Hajde, necu sad taj i taj je rekao da "fosili ne idu u prilog..." daj ti meni konkretno dokaz. Ja sam ti gore dao link, takozvana "izgubljena karika" ali ti se nisi ni osvrnuo na to, kao ni na mnoge druge dokaze koji su ti ljudi davali na ovom forumu.
Ali jadni li ste vi kreacionisti, sad cete reci "a gdje vam je karike te karike", kao sto ste uvijek govorili, nije ovo jedina pronadjena karika, ali vi ste toliko nedokazni da je dzaba i hiljadu karika za vas, jednostavno ste previse zaglibili u to vase vjerovanje da ste postali fanatici (samo fanatik moze pisati ovo sto ti pises mary juana, ubjedjivati apsolutnu vecinu da nisu u pravu. 99,9%!!!).

kao što spavač reče boksiju jeli ovo najbolje što znaš?

zato ponovo pročitaj moje postove i vidjet ćeš u čemu je fol i ko se služi nagađanjima.
miller kojeg je spomenuo jelly, a i ja sam pomenuo njegov pokus je pretpostavio kakva je bila prvobitna atmosfera, ti u svojim postovima nemaš ništa osim svog vjerovanja, nemaš nikakvu drugu podlogu, čak ti to slijepo vjerovanje u nešto, (za šta i sami naučnici priznaju da nemaju ni jedan dokaz) zatvara um pa ne vidiš jasne i egzaktne naučne činjenice koje su nepromjenjive i tu nema mjesta špekulacijama i mudrovanju
opisao sam šta sve treba da se desi da bi nastala samo jedna jednostavna stanica, a ćovjek ih ima 100 000 000 000 000 jesu li nastale slučajno same od sebe bez ikakvog razloga i smisla?
a tek ako otvorimo temu ljudskog mozga i njegove konstrukcije tek bi se onda vidjela besmislenost cjele ideje teorije evolucije.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 17:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Boksi je napisao:

Do tog zakljucka si dosao nako dugogodisnjeg studija na profesionalnom, akademskom nivou, jel tako? Haha.

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
zato ponovo pročitaj moje postove i vidjet ćeš u čemu je fol i ko se služi nagađanjima.
miller kojeg je spomenuo jelly, a i ja sam pomenuo njegov pokus je pretpostavio kakva je bila prvobitna atmosfera

Nije Miller pretpostavio kakva je bila prvobitna atmosfera, kako mozes porediti atmosferu u tegli i atmosferu planete, on je samo dokazao da iz nezive materije moze nastati ziva. Toliko o tvom omjeru 1 na prema milioni nula.
Ako u tegli mogu nastati neke aminokiseline, zar ti je tako tesko povjerovati da na citavoj jednoj planeti mogu nastati i slozeniji organizmi.
Inace u skorije vrijeme su radjeni novi eksperimenti u kojima je dobijeno preko 20 aminokiselina:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/a ... 2/5900/404
ali naravno, ti ces I OVAJ dokaz, kao i sve ostale samo precutati.
I da, novija istrazivanja pokazuju da je prvobitni geneticki kod bio sastavljen od manjeg broja aminokiselina, a da se s vremenom taj broj povecavao tako da to opet narusava tvoj omjer od 1 na prema ne znam ni ja koliko.
http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/conte ... 19/10/1645

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 18:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
miller kojeg je spomenuo jelly, a i ja sam pomenuo njegov pokus je pretpostavio kakva je bila prvobitna atmosfera

Nije Miller pretpostavio kakva je bila prvobitna atmosfera, kako mozes porediti atmosferu u tegli i atmosferu planete, on je samo dokazao da iz nezive materije moze nastati ziva. Toliko o tvom omjeru 1 na prema milioni nula.
Ako u tegli mogu nastati neke aminokiseline, zar ti je tako tesko povjerovati da na citavoj jednoj planeti mogu nastati i slozeniji organizmi.
Inace u skorije vrijeme su radjeni novi eksperimenti u kojima je dobijeno preko 20 aminokiselina:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/a ... 2/5900/404
ali naravno, ti ces I OVAJ dokaz, kao i sve ostale samo precutati.
I da, novija istrazivanja pokazuju da je prvobitni geneticki kod bio sastavljen od manjeg broja aminokiselina, a da se s vremenom taj broj povecavao tako da to opet narusava tvoj omjer od 1 na prema ne znam ni ja koliko.
http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/conte ... 19/10/1645

sinko ti očito nemaš pojma šta pišeš, aminokiselina ne dokazuje ništa i sama po sebi je ništa, post u kome sam govorio o tome shvatilo bi djete od 12 godina, a ti mi kažeš da je aminokiselina dokaz postanka žive materije iz nežive.
aminokiseline možeš kupit u apoteci u obliku tableta i preparata za mršavljenje, kao da nisi ni pročitao šta je sve potrebno da bi se stvorila najjednostavnija stanica, ili jesi ali ne razumiješ jezik naučnih činjenica.
brojke i vjerovatnoće koje sam iznio potiču od proračunavanja samih evolucionista, kao i skoro sve o čemu sam pisao je iz izvora samih evolucionista, namjerno se i koristim njihovim izvorima, da ne bude špekulacija, ali šta se može kad istraživanja samih evolucionista, kako napreduju sve više čine ideju evolucije neprihvatljivom i besmislenom.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A je li, sad ne dokazuje nista??
Sad kad nemas u rezervama kojekakvih gluposti i bezveznih citata da pobijes jedan dokaz onda naravno, vec je postalo standardno, predjes na izjave "ti nemas pojma" ili "ti pricas gluposti".
Prosto da prostije ne moze biti:
Ziva materija moze nastati iz nezive. I to je to. Nema dalje. Nije Miller stvorio tabletu za mrsavljenje vec zivu materiju. Gotovo, finito. Ti mozes da pises u nedogled, to je tako.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 18:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A je li, sad ne dokazuje nista??
Sad kad nemas u rezervama kojekakvih gluposti i bezveznih citata da pobijes jedan dokaz onda naravno, vec je postalo standardno, predjes na izjave "ti nemas pojma" ili "ti pricas gluposti".
Prosto da prostije ne moze biti:
Ziva materija moze nastati iz nezive. I to je to. Nema dalje. Nije Miller stvorio tabletu za mrsavljenje vec zivu materiju. Gotovo, finito. Ti mozes da pises u nedogled, to je tako.

:lol: ti si prvi koji tvrdi da je aminokiselina živo biće, publikuj svoje otkriće i kandiduj se za nobelovu nagradu :lol:
baš ono što sam rekao, najveći vjernici su oni koji vjeruju u evoluciju.
čak tvrdiš ono što sam miler nije tvrdio, pravi fanatik svoje vjere.
aminokiselina živo biće i finito :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hajde sad se spusti na zemlju i prestani pokusavati (ponovo) da me napravis budalom.
Nigdje ja nisam rekao da je aminokiselina zivo bice vec da je ziva materija, organsko jedinjenje.
Je l' mozda tvrdis suprotno?

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 19:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hajde sad se spusti na zemlju i prestani pokusavati (ponovo) da me napravis budalom.
Nigdje ja nisam rekao da je aminokiselina zivo bice vec da je ziva materija, organsko jedinjenje.
Je l' mozda tvrdis suprotno?

naravno da tvrdim suprotno, to sam već rekao aminokiselina sama po sebi je daleko od bilo čega što je živo, ali ne vrijedi s tobom raspravljat, vjeruj u šta hoćeš.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol:
Pa naravno da tvrdis suprotno, jer si nedokazan.
Ti bi vjerovao samo kad bi pustili struju kroz smjesu gasova i puf! svorili covjeka zivog, zdravog metar osamdeset :D
Aminokiselina je organsko jedinjenje, kao i seceri i masti koji su takodje stvoreni u Milerovom eksperimentu.
Sad ti ako hoces glavom kroz zid i tvrditi da to nije tacno, slobodno, niko ti ne brani, ali pravis budalu od sebe.

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 19:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

:lol:
Pa naravno da tvrdis suprotno, jer si nedokazan.
Ti bi vjerovao samo kad bi pustili struju kroz smjesu gasova i puf! svorili covjeka zivog, zdravog metar osamdeset :D
Aminokiselina je organsko jedinjenje, kao i seceri i masti koji su takodje stvoreni u Milerovom eksperimentu.
Sad ti ako hoces glavom kroz zid i tvrditi da to nije tacno, slobodno, niko ti ne brani, ali pravis budalu od sebe.

glavni koraci u nastanku života po tvrdnjama evolucionista su slijedeći:
(1) prvobitno postojanje prikladne atmosfere i (2) koncentracija "jednostavnih" molekula potrebnih za život u oceanskoj organskoj juhi. (3) iz tog su proizašli proteini i nukleotidi (složeni hemijski spojevi), a koji su se (4) posložili i stvorili staničnu mebranu, a nakon toga (5) razvili genetski kod i započeli samoreprodukciju.
jesu li ovi koraci u skladu sa raspoloživim činjenicama?
stanley miller je 1953 godine propustio električnu iskru kroz "atmosferu" vodika, metana, amonijaka i vodene pare.
tako su nastale neke od postojećih aminokiselina, a one su glavni građevni blokovi bjelančevina. međutim dobio je samo 4 od 20 aminokiselina neophodnih za život.
više od 30 godina kasnije ne mogu dobit svih 20 aminokiselina pod uvjetima koji bi izgledali vjerodostojno.
miller je pretpostavio da je prvobitna atmosfera zemlje nalikovala onoj u njegovom experimentu. zašto? jer su on i njegov saradnik kasnije izjavili:
"sinteza spojeva zanimljivih za biologiju nastupila je u pojednostavljenim uvjetima (bez slobodnog kisika u atmosferi)" sada drugi evolucionisti teoriziraju da je kisik bio prisutan.
nastalu dilemu izrazio je hitching: "s kisikom u zraku, prava aminokiselina ne bi nikad nastala; a bez kisika uništilo bi je svemirsko ozračje".
činjenica je da bi svaki pokušaj utvrđivanja prirode prvobitne zemljine atmosfere može temeljiti samo na nagađanju i pretpostavci.
kako je moguće da su aminokiseline, nastale u atmosferi, spustile se i oformile "organsku juhu" u oceanima? sasvim nevjerovatno.
ista energija koja bi razgradila jednostavne spojeve u atmosferi još bi brže to učinila bilo kojem kompleksu novonastalih aminokiselina.
zanimljivo je da je u svom experimentu propuštajući iskru kroz imitaciju "atmosfere", miller spasio one 4 aminokiseline samo zato što ih je maknuo sa područja djelovanja iskre. da ih je ostavio u njenu utjecaju, ona bi ih razgradila.
pretpostavimo da su aminokiseline nekako stigle u ocean i tako bile zaštićene od razornog ultraljubičastog zračenja u atmosferi-a šta nakon toga?
ispod površine vode ne bi bilo dovoljno energije da aktivira daljne hemijske reakcije; voda u svakom slučaju koči rast složenijh molekula.
kad su jednom bile u vodi aminokiseline su morale izaći iz nje da bi formirale veće molekule, koje bi se razvile prema bjelančevinama upotrebljivim za stvaranje života.
no kad bi izašle iz vode ponovo bi potpale pogubnom uticaju ultraljubičastih zraka "drugim riječima kako kaže hitching, "teoretske šanse da razvoj života prođe kroz ovu prvu i relativno jednostavnu fazu (stvaranja aminokiselina) bile bi zapriječene".
iako se obično kaže da je život spontano nastao u moru, gustoća morske vode jednostavno ne koristi potrebnim hemijskim reakcijama.hemičar richard dickerson objašnjava: "teško je razumjeti kako je polimerizacija (povezivanje manjih u zajedničke veće molekule) mogla uslijedit u vodenoj otopini prvobitnog okeana, budući da prisustvo vode pogoduje depolimerizacij (rastavljanje većih molekula u jednostavnije), a ne polimerizacij".
biohemičar george wald slaže se sa tim stavom kad navodi: "spontano raspadanje daleko je vjerovatnije, i zato uslijeđuje daleko brže nego spontana sinteza".to znači da nije moglo biti gomilanja organske juhe! wald vjeruje da je to najtvrdokornij problem s kojim se suočavaju evolucionisti (on sam je jedan od njih).
prisjetimo se postoji preko 100 aminokiselina, no samo ih je 20 potrebno za životne bjelančevine. osim toga, one dolaze u dva oblika: neke molekule su "desnoruke", a ostale "lijevoruke". ako su nastale slučajno, kao u hipotetskoj organskoj juhi, tad bi najvjerovatnije polovica njih bila desnorukih, a druga polovica lijevorukih. i do sad nema poznatog razloga zašto bi samo jedan oblik bio orijentiran u živim oblicima. međutim svih 20 aminokiselina koje stvaraju životne bjelančevine su lijevoruke!
kako to da su, slučajno, samo određene vrste trebale biti ujedinjene u juhi?
fizičar j. d. bernal navodi: "mora se priznati da objašnjenje... još uvjek ostaje jednim od najtežih djelova struktularnog aspekta porijekla života". zatim zaključuje: "možda to nikad nećemo moći objasniti".
koja vjerovatnoća postoji da se odgovarajuće aminokiseline spoje u proteinske molekule?
radi ilustracije, to bi se moglo usporedit sa velikom posve izmješanom hrpom graha, u kojoj se nalaze jednak broj crvenih i bjelih zrna. a postoji i preko stotinu različitih varijacija graha. i sad, kad bi zagrabio lopaticom u tu hrpu, što misliš da bi zagrabio?
da izvadiš grah koji bi predstavljao temeljne sastojke bjelančevina trebao bi zahvatit samo crvena - a nikako bjela zrna, osim toga na lopatici bi trebalo biti samo 20 varijacija crvenog graha i svaki bi trebao biti na posebnom unaprijed određenom mjestu lopatice.
u svijetu bjelančevina jedna jedina greška u nekom od tih zahtjeva dovodi do gubitka urednog funkcionisanja novonastale bjelančevine. da li bi bilo koja količina, a i vađenje lopaticom, u našoj hipotetskoj hrpi graha dovelo do kombinacije? ne. a kako je to bilo moguće u hipotetskoj juhi?
bjelančevine potrebne za život sadrže veoma složene molekule. koja je vjerovatnost, da je čak i najjednostavnija nastala slučajno u organskoj juhi?
evolucionisti priznaju da je to samo 1 prema 10 i sad ide 113 nula, no bilo koji događaj sa vjerovatnošću 1 prema 10 sad 50 nula matematičari odbacuju jer se takav ne može desiti.
prema računu iz broja 1 prema 10 sa 113 nula vidljivo je da je on veći od ukupnog broja svih atoma u svemiru.
neke bjelančevine služe kao građevni matrijal, a druge kao enzimi.ove posljednje ubrzavaju potrebne hemijske reakcije u stanici. bez te pomoći stanica bi odumrla. a ne samo nekoliko, već 2000 bjelančevina služe kao enzimi potrebni za staničnu aktivnost.
koja je vjerovatnost da se sve to dogodi slučajno?1:10 na 40000 "krajnje mala vjerovatnost" tvrdi hoyle "to ne bi išlo ni da je cjeli svemir sastavljen od organske juhe". zatim dodaje;
"kad čovjek ne bi imao predrasude društvenog vjerovanja ili znanstvenog odgoja u vezi (spontanog) postanka života na zemlji, samo ovo jednostavno proračunavanje ukazivalo bi mu da je cjela ova zamisao nemoguća.
vjerovatnost je zapravo i daleko manja nego što ove krajnje "male brojke" pokazuju mora postojati i mebrana koja obavija stanicu no ona je krajnje složena sastavljena je od šećera i molekula masti. evolucionist lesli orgel piše: "stanična membrana sadrži kanale i pumpe, koji specifično kontrolišu priliv i izbacivanje hrane, otpadnih tvari, iona metala i drugo. ti specijalizirani kanali sadrže visoko specifične bjelančevine, molekule koje nisu mogle biti prisutne na samom početku života".
još je daleko teže dobit nukleotide - RNK i DNK - koji oblikuju genetski kod. DNK sadrži pet histiona (histioni su, kako se misli, uključeni u upravljanje aktivnosti gena) šansa da nastane čak i najjednostavnij iznosi 1 prema 20 sa 100 nula, još jedan mali broj "veći od sveukupnog broja atoma, svih zvjezda i galaksija koje se vide najvećim astronomskim teleskopima".
no još veći problem za evoluciju je porijeklo kompletnog genetskog koda - neophodnog za reprodukciju stanice jer stvaranje bjelančevina ovisi o DNK. no DNK se ne može formirat bez prethodno prisutnih bjelančevina.

ovo je samo početak, a pogledajte čudesni svjet oko sebe.
paradoks je u tome da kad je darvin iznio svoju teoriju koju su "naučnici" prihvatili sve ovo nije bilo vidljivo, međutim kako nauka napreduje ta teorija je sve više gubila smisao, i na kraju postala besmislena u svakom smislu.
razlozi onih koji i dalje podržavaju ovu teoriju nisu naučne prirode već stvar njihovog vjerovanja.
ovo je samo mali naučni osvrt na mogućnost spontanog nastanka života gdje se još nisam dotakao mnogih stvari jer mislim da svakom iole pismenom je ovo sasvim dsovoljno da uvidi besmislenost evolucione teorije.
ako neko želi da diskutuje i opovrgne ono što sam pisao onda neka to uradi sa konkretnim naučnim osvrtom koji ima svoju potvrdu u egzaktnim naučnim činjenicama, i priznanje naučnih krugova, a ne vjerovanja, pretpostavke, teorije i slično.
ljudi diskutuju u stilu ja u to vjerujem ili ne vjerujem ili ostavljaju link wikpedie i nekih crtanih filmova za ubjeđivanje osnovaca u evolucionu teoriju, ili baljezganje u stilu elvisa.

šta ti još nije jasno ako si ponovo ovo pročitao :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Jan 2010, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Aminokiseline, odnosno proteini koje grade aminokiseline, su osnovni nosioci osobina zivih organizama. Slijed nukleotida u DNK odredjuje koja ce se aminokiselina kodirati, a aminokiseline grade proteine, a proteini ostalo. Tako da je ovo osnovni uslov.
Drugo, Miler nije dobio sve aminokiseline u svom eksperimentu jer je eksperiment trajao relativno kratko. I ti to poredis sa prirodom koja je imala na raspolaganju milijarde godina. I ocekujes da ti se dokaze nesto eksperimentom koji bi trebao trajati milijardu godina. Normalno da je nemoguce da se za jedan dan aminokiseline i proteini i celije i sve iskombinuje da bi se dobio organizam, ali postepeno moze. Kao sto smo vidjeli da je postepeno moguce mijenjanje organizama. Sto se tice fosila i tu si u krivu. Mozda nije nadjena pouzdana prelazna forma(karika) za covjeka, ali za mnoge druge vrste jeste a to vec dokazuje evoluciju.
Trece, niko nije rekao da Bog nije djelaovao i u procesu evolucije, vec samo da je evolucija moguca. Sad da li je bog stvorio zakone po kojima evolucija funkcionise, ili je uticao natprirodno ne znam. Ali je neosporno naucno potvrdjeno da evolutivne promjene postoje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Aminokiseline, odnosno proteini koje grade aminokiseline, su osnovni nosioci osobina zivih organizama. Slijed nukleotida u DNK odredjuje koja ce se aminokiselina kodirati, a aminokiseline grade proteine, a proteini ostalo. Tako da je ovo osnovni uslov.
Drugo, Miler nije dobio sve aminokiseline u svom eksperimentu jer je eksperiment trajao relativno kratko. I ti to poredis sa prirodom koja je imala na raspolaganju milijarde godina. I ocekujes da ti se dokaze nesto eksperimentom koji bi trebao trajati milijardu godina. Normalno da je nemoguce da se za jedan dan aminokiseline i proteini i celije i sve iskombinuje da bi se dobio organizam, ali postepeno moze. Kao sto smo vidjeli da je postepeno moguce mijenjanje organizama. Sto se tice fosila i tu si u krivu. Mozda nije nadjena pouzdana prelazna forma(karika) za covjeka, ali za mnoge druge vrste jeste a to vec dokazuje evoluciju.
Trece, niko nije rekao da Bog nije djelaovao i u procesu evolucije, vec samo da je evolucija moguca. Sad da li je bog stvorio zakone po kojima evolucija funkcionise, ili je uticao natprirodno ne znam. Ali je neosporno naucno potvrdjeno da evolutivne promjene postoje.

opet jedno veliko ništa, čime dokazuješ ono što sam boldovao u tvom tekstu?
zašto i sami evolucioni naučnici tvrde da je scenario evolucije praktično nemoguć?
sve što ti pišeš temelji se na možda ovo, možda ono, konkretne potvrde bilo čega što tvrdiš nema, a i naučne činjenice tvrde drugačije. govoriš o postepenom mjenjanju organizama, međutim i to nema veze sa onim o čemu je ovdje riječ. simbioze postoje i one su začuđujuće alge i gljive se udružuju i postaju lišajevi. tek u takvoj formi mogu rasti na goloj stjeni i početi je pretvarat u zemlju. ali se postavlja pitanje da li se ikad jedna vrsta pretvorila u drugu? odgovor je ne i niko ne raspolaže takvim dokazom.
poznato je kako su završili pokusi sa vinskom mušicom.
kada se usporede tvrdnje (1) po obrascu evolucije i (2)tvrdnje po obrascu stvaranja sa činjenicama u stvarnom svjetu možemo zaključiti da činjenice u stvarnom svijetu ne podupiru ni jednu tvrdnju po obrascu evolucije.
iz svega ovog proizilazi pitanje, zašto mnogi ipak vjeruju u evoluciju?
odgovor na ovo pitanje je više filozofske i društvene prirode nego naučne, ali o tome nekom drugom prilikom.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Joj Marihuano, ti se fakat puno nerviraš oko te evolucije... Ajd bolan mani se Biblije, koja ionako ništa do sada nije tačno predvidjela, i prihvati se empirijskih dokaza i nauke...

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 00:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:
Joj Marihuano, ti se fakat puno nerviraš oko te evolucije... Ajd bolan mani se Biblije, koja ionako ništa do sada nije tačno predvidjela, i prihvati se empirijskih dokaza i nauke...

pa ja upravo i govorim o empirijskim dokazima nauke kako ti kažeš, bibliju praktično nisam ni spomenuo, već samo egzaktne naučne činjenice, kad počneš čitat postove to ćeš i shvatit.
a do tad ti ne preostaje ništa nego pisat ovakve dubokoumne postove, pune empirijskih dokaza i nauke, samo nastavi tako iz tvojih postova sam saznao gomilu empirijskih dokaza i nauke :roll:

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mogao bi ti da pocnes citati postove (zapravo ti njih i citas samo sto kad naletis na neki dokaz koji smo mi postavili samo predjes preko njega).
A da si citao moje postove uvidio bi da sam napisao da su kasnijim eksperimentima, po uzoru na Milerov, nakon 2000 godine dobili mnogo vise aminokiselina, cak preko 20. Cak sam ti i link postavio ali naravno ti tjeras po svom.
Jos se inatis i govoris kako ti iznosis egzaktne dokaze a mi nemamo nista. Tolika prepotentnost mi je prosto nevjerovatna.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2010, 01:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Hristos je novi čovjek. Novi čovjek je sovjetski čovjek. Stoga je Hristos sovjetski čovek! - rekao je jednom rumunski patrijarh Justinijan Marina. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 106 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]