Autor teksta apsolutno ne poriče evoluciju, nego, tragajući za onim što pokreće evolucione mehanizme, postavlja hipotezu koja je alternativa i "inteligentnom dizajnu" kreacionista i "slučajnosti" koju propagiraju striktni evolucionisti. Znači, bilo koji sistem (na primjer, molekula DNK) je kvantno uslovljen i može da postoji u potencijalno beskonačno mnogo varijacija, gdje je varijacija potpuno slučajna, a bilo koje
postojeće stanje sistema uslovljeno je realizacijom neke od kvantnih varijacija. E sad, ako sam dobro shvatio, bez obzira na to što bi sistem
mogao da postoji u svim tim potencijalnim varijacijama, zapravo se
ostvaruju, realizuju tj. dolaze u materijalno postojanje
samo neke od njih - a koje će to da budu, to je uslovljeno složenim, nama i dalje neshvatljivim interakcijama unutar kvantne realnosti. Stvar je u tom što kvantni nivo ne utiče samo na uslovljavanje postojanja molekularnih sistema, nego apsolutno svega

tako da se na tom nivou ni jedna stvar ne može posmatrati suštinski odvojeno od neke druge... Ono što je jako simpatično (nekima će ovo biti jako zanimljivo) je upravo ta kvazi-mentalna ili pseudorazumna priroda kvantnog univerzuma, koji na neki način u postojanje izbacuje uređene sisteme, izbjegavajući manifestovanje "haotičnosti". Saglasno tome, prema ovoj hipotezi, prilikom evolucije iz jedne forme života u drugu postoji tendencija ili zakonitost da se od potencijalnih bezbroj kombinacija postojećeg genetskog materijala ostvare baš one koje će se
realizovati kroz evolucione mehanizme mutacije i selekcije te dati novu vrstu. Znači, nije "slučajnost", nego ekspresija nekog impulsa iz kvantne stvarnosti. A na čemu počiva ta zakonitost, ko će to znati, možda i iza kvantnog nivoa postoji neki novi nivo
Inače, kako sam skontao, ovaj sajt se bavi nastojanjem da se okonča dugi i glupi sukob između nauke i duhovnosti i da se istražuju novi nivoi znanja koji mogu da nastanu njihovom plodnom sintezom. Zanimljivo kako sam baš "slučajno" naletio na ovaj sajt, uopšte ne tražeći ništa slično... "in-tune with the order of the universe"???