BOSANSKI_NOVI je napisao:
Sad ideš na AD POPULUM,ha?
Već sam rekao da bi mogao biti dobar političar!(ako već nisi)
Vječni se rat vodi između onih koji su na svijetu zato da iz njega izvuku što veću korist samo za sebe i onih koji su tu zato da život na Zemlji učine što ugodnijim za SVE ljude.
Nekom je korist i satisfakcija blatiti drugog i drugačijeg i po tom plodu je prepoznatljiv!
Malo,malo pojavi se naslov na forumu koji ima za cilj blatiti Islam i muslimane!
"
Oni žele utrnuti Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude"... (Es-Saff,

Ne radi se o tome da neko zeli blatiti Islam nego govorimo o trenutnim cinjenicama, o stanju u 21. vijeku. Govorimo o vjerskoj slobodi i zakljucujemo da nemuslimansko stanovnsitvo u muslimanskim zemljama ima drasticno manje slobode od muslimanskog stanovnistva u ne-muslimanskim zemljama. Ja ne znam zasto je ova cinjenica toliko komplikovana da se shvati?
Ja shvatam da to tebi ne pase, ali to je na zalost danas, u 21. vijeku, tako! Rekao sam ti vec jednom da smo kojim slucajem u 14 ili 15 vijeku, govorili bi o grozotama crkve kao institucije, crkve koja se uplitala u vlast, oficijelno mucila i ubijala, itd. I to meni kao Hriscaninu ne bi bilo drago ali istorija je takva kakva je i te su se stvari desile, i ja bi to morao da priznam da je to tako svidjalo se to meni ili ne.
U stvari ne moram ni da idem u daleku proslost, samo danas kad vidim kakvi su sve skandali npr, katolicka crkva i pedofilija, uopstena dvolicnost, mjesanje hriscanskih evangelika u americku politiku itd. U samom Hriscanstvu mi imamo dosta slozenih problema i problemcica, i od toga niko ne bjezi. Ali ja tebi govorim o tome da niko u bilo kojoj 'hriscanskoj' zemlji ne strahuje za svoj zivot i za svoju slobodu i za svoja ljudska prava ako odbaci Hriscanstvo.
I rekli smo vec ranije da je sam Iran prije 1980ih bio sto puta bolji za ne-muslimane nego sto je to danas. Irak takodjer, Afganistan, Egipat, itd. Nepobitne su cinjenice da je islamski nacionalizam (kao jedna politicka ideja) donio mnogo stete ne samo muslimanskom narodu (zenama, intelektualcima, opoziciji, itd), nego i nemuslimanskom stanovnistvu. To naravno sve ima svoje uzroke, prljava igra Evrope i Amerike i destabilizaciji onih vlasti koji nisu htjeli da igraju onako kako oni sviraju. Amerika u rasturanju demokratskih procesa na Bliskom Istoku igra jednu veliku ulogu. Ko zna, Iran, Irak, Egipat, Afganistan, danas bi bile totalno drugacije zemlje (u smislu demokratizacije drustva) nego sto su to danas.
Ali to je sve na kraju krajeva "sta bi bilo da je bilo". Cinjenice, 'facts on the ground', danas u 2009 godini jesu onakve kakve jesu i bezvrijedno je to na silu osporavati.