banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 09:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: samadi ili ekstaza
PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Kod:
Екстаза или иступање (од грч. έκστασις екстасис - стајати вани, изаћи, бити изван) је стање у којем доминира доживљај натприродног заноса, осећање бескрајне радости и блаженства, највиши степен усхићености у којем човек као да излази из себе самог, губи свест о свом личном Ја и стапа се са апсолутним.

Појам су користили неоплатонички филозофи да означе созерцање Бога, које доводи до заборава властите људске ситуације. Према Плотиновој филозофији екстаза се постиже удаљавањем од осетилног и повлачењем у самога себе. У хришћанској традицији мистично иступљење означава највиши облик контемплације. У стање екстазе шамани, свештеници, мистици, пророци долазе било „Божјим откровењем” или извесним нарочитим поступцима (узимањем психоактивних супстанци, ритуалним плесом, молитвом, постом итд)

(iz wikipedije)

zanimljiv je odnos izmedju ovoga, religije i morala..naziv "religija" potice od latinskog religere sto znaci ponovo povezati..kakve veze ima moral sa ovim svim? da objasnim u cemu je fazon, parafraziracu Kroulija: za samadi je potreban prije svega dusevni mir (ako izuzmemo precicu u vidu LSD-ja, DMT-ja, transa izazvanog plesom i slicnih)...to se moze postici s dvije krajnosti koje se ukratko mogu sumirati ovako:
1. ako ti smeta lavez psa ubij ga i sl.
2. ako se tripujes na grijeh ti onda nemoj ni vodu kuvati da ne pobijes bakterije :lol: (ima takvih zabiljezenih slucajeva)

uglavnom, dusevni mir ljudi postizu na razlicite nacine i dolaze do samadija..zasto su neki putevi legitimni a neki ne? i zasto se tako kruto drzimo moralnih dogmi, kad sve poticu od ljudi, kao i sve religijske knjige i svo ono nedokazivo palamudjenje u njima? i sve je to tako relativno..zasto ne bismo pokusali pronaci ono sto je zajednicko svemu tome, sto je istinski bozansko? naravno, do toga se moze stici samo odredjenim praksama, nikako samo citanjem :)

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Kad mislis na moralne dogme, na sta mislis konkretno?
Vecina mainstream religija i vecina misticnih strujanja unutar tih religija stavljaju akcent na jedno, a to je milosrdje i saosjecanje. Ako na sve religiozne zapovijesti gledamo kao na uputstva i u njima vidimo nesto vise od pukog zakona i pocnemo da ih slijedimo srcem i ucinimo ih dijelom sebe, mozda cemo tako naci bozansko u sebi. U Pismu pise: "Ljubi bliznjeg kao samo sebe". Eto niko nece da se drzi toga, vjerovatno zato sto to ili spada u istu grupu sa LSD, transom i sl... ili zato sto je to palamudjenje, ili jednostavno sto nas ne interesuje, nije cool. A mozda je upravo to najbolja "tehnika" da nadjemo bozansko u sebi.
Kad bi saznala bez sumnje da je ljubav prema bliznjem JEDINI nacin da nadjemo bozansko u sebi, sta bi uradila, ozbiljno? :)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:51 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
za praksu ti je potrebna prvo teorija ili citanje..pa onda prakticiras..zar ne?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Kad mislis na moralne dogme, na sta mislis konkretno?
Vecina mainstream religija i vecina misticnih strujanja unutar tih religija stavljaju akcent na jedno, a to je milosrdje i saosjecanje. Ako na sve religiozne zapovijesti gledamo kao na uputstva i u njima vidimo nesto vise od pukog zakona i pocnemo da ih slijedimo srcem i ucinimo ih dijelom sebe, mozda cemo tako naci bozansko u sebi. U Pismu pise: "Ljubi bliznjeg kao samo sebe". Eto niko nece da se drzi toga, vjerovatno zato sto to ili spada u istu grupu sa LSD, transom i sl... ili zato sto je to palamudjenje, ili jednostavno sto nas ne interesuje, nije cool. A mozda je upravo to najbolja "tehnika" da nadjemo bozansko u sebi.
Kad bi saznala bez sumnje da je ljubav prema bliznjem JEDINI nacin da nadjemo bozansko u sebi, sta bi uradila, ozbiljno? :)

iznenadio bi se koliko volim ljude, zaista :D ako je do toga, prosvjetljenje mi ne gine :lol:
sto se tice moralnih dogmi - eto uzmimo npr. stav prema homoseksualcima, toliko mrznje a bez imalo empatije, da to nije humano..
nego, necemo o tome ovde (ko zeli nek komentarise na: viewtopic.php?f=27&t=44158&p=959118#p959118) vec o religiji i moralnosti generalno..moralne kategorije su ljudskog porijekla a ne bozanskog, to je ono sto zelim reci..one su bitne za ovozemaljski zivot ali nemaju dirketnu vezu s prosvjetljenjem osim stvaranja duhovnog (zapravo "psihickog" bi bila mozda bolja rijec) mira potrebnog za njega..

@spavac: procitah vec gigabajte i gigabajte :)

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:31 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
nije u pitanju koliko volis ljude vec da li ih ljubis, da li sa njima postupas u praksi kao sto bi sa sobom..kako ne opsovati na pocetnika koji vozi ispred tebe a tebi se zuri..kako ne opsovati na crnce i njihovu kuhinju, mislim na hranu, miris.takodje i sa indijcima, pakistancima, koreancima..volim ja njih, al da li ih ljubim kad je u pitanju zivot sa njima.. :wink:

sad razmisljam sta je tvoje pitanje..kako biti moralan a da ne citas gigabajte i gigabajte, religiozne knjige..jel to pitanje?

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Iskreno @google, nisam bas najbolje razumio tvoj post. Kad spominjes bozansko i kako doci do bozanskog, evo interesantan stih sam nasao pa ga procitaj: http://wwwyu.com/biblija/43jvn014.htm#21

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

sad razmisljam sta je tvoje pitanje..kako biti moralan a da ne citas gigabajte i gigabajte, religiozne knjige..jel to pitanje?

ne vec, kako dozivjeti samadi ne radeci to..svi ljudi imaju potencijal za samadi, a nemaju svi knjige, zamislite samo neko Polinezijsko ostrvo gjde ljudi to dozivljavaju a da nikad nisu culi za hriscanstvo, islam itd. cemu onda striktno drzanje do jedne vjere i beskrajne rasprave o tome sta je ispravno a sta ne uz nepostovanje onih sa drugacijim misljenjem? da ne spominjem prezir "precica" :lol: koje su u nekim sredinama najnormalnija stvar..
sto se tice ljubavi prema bliznjima, zar ne vidis da volim cak i gejeve :lol:

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 12:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
google lazarević je napisao:
ne vec, kako dozivjeti samadi ne radeci to..svi ljudi imaju potencijal za samadi, a nemaju svi knjige, zamislite samo neko Polinezijsko ostrvo gjde ljudi to dozivljavaju a da nikad nisu culi za hriscanstvo, islam itd. cemu onda striktno drzanje do jedne vjere i beskrajne rasprave o tome sta je ispravno a sta ne uz nepostovanje onih sa drugacijim misljenjem?

A opet koliko je hrisćana i muslimana koji nisu doživjeli samadhi. :wink:
Ipak unutrašnji kvalitet nema puno veze sa mišljenjem i intelektualiziranjem, nešto više sa inteligencijom, da. Moram da istaknem dva Zen citata koji kazu:
- ''poštenje, saosjećanje i pomaganje drugima jesu predivne osobine, ali i pored toga one i dalje nisu Zen''
- ''Religija uči o moralu onda kada je totalno promašila poentu''

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2009, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@daamir: drago mi je da neko na forumu konta o cemu pricam :) citati su ti vr' :fadein:

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 03:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

daamir je napisao:
A opet koliko je hrisćana i muslimana koji nisu doživjeli samadhi. :wink:

Interesantno je da citat iz prvog posta opisuje to stanje dijelom iz hriscansko-misticke perspektive.
Takodjer i sufisticka tradicija, kao i hriscanski mistici i gnostici, traze direktan kontakt sa Bogom a osnova njihovog ucenja su upravo sveti spisi. Ja licno poznajem par ljudi vjernika koji su dozivjeli takvo nesto a nisu cak ni mistici niti su trazili samadhi.
Mislim da vecina vjernika nemaju za cilj postizanje samadhija tako da se ne moze govoriti o uspjehu ili neuspjehu njihove vjere sa tog aspekta, mene vise cude oni koji slijede istocna ucenja sa ciljem postizanja samadhija a na kraju se izgube u lavirintu svojih egostickih zelja i nus-pojava bavljenja istocnom duhovnoscu, i nakon dugog puta umjesto susreta sa Bogom susrecu se sa svojim Super-egom, a uludo utroseno vrijeme kompenzuju simuliranjem produhovljenosti i mudrosti, koja uglavnom zaudara na celulozu. Takvih znam daleko vise.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ima li neko u Banjaluci da zna da vodi gnostički intenziv, to jest, intenziv direktnog iskustva istine?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koliko znam nema nikoga, jednom je bio Slavinski u BL i vodio instant kurs.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Mislim da vecina vjernika nemaju za cilj postizanje samadhija tako da se ne moze govoriti o uspjehu ili neuspjehu njihove vjere sa tog aspekta,

Sta ostaje osim samadija u religiji? Etika, empatija i sl. To nije sustina. Opet cu naglasiti znacenje rijeci religere - ponovo povezati..s Bogom naravno :)

Warrior of the Light je napisao:
Ima li neko u Banjaluci da zna da vodi gnostički intenziv, to jest, intenziv direktnog iskustva istine?

Nema nazalost..Ali ima jedan lik u BG koji je obucen za to kod glavnog Bernerovog učenika i saradnika, Lorensa Nojsa, mogu ti dati mejl pa da ti se javi kad bude organizovao sledeci intenziv.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Okt 2006, 13:07
@google
Jasno mi je o čemu pričaš, naravno, ... ali čitav taj koncept mi nije do kraja jasan, jer kao da imam u sebi neku istinu koja to razumije, ali imam i realnost - te ono što vidim. Elem, evo npr kad radiš na sebi i počneš da kontaš stvari oko sebe sve je to jedan šok koji kulminira do te mjere da se čitav svijet okrene na glavačke, naravno ako je svijet = ono što živiš. Ok, poslije šoka nekako sazriješ (ili da kažem pregoriš), bude ti lijepo i onda ti nešto kaže: ti si jedinstven ... baš kao i svaki čovjek na ovoj planeti. Ma šipak ''kao i svaki'' ... Kako da jednog genijalca Teslu poistovjetiš sa jednim ubicom? Eto, to je moje viđenje, pa ako imaš kakv komentar ...
A naravno e-mail pošalji na PM.

@Hristov
Naravno. Banalno poređenje bi bilo sa fudbalom. Džaba ako navijaš za najbolji fudbalski klub ... to te ništa neće učiniti boljim igračem.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

daamir je napisao:
@google
Jasno mi je o čemu pričaš, naravno, ... ali čitav taj koncept mi nije do kraja jasan, jer kao da imam u sebi neku istinu koja to razumije, ali imam i realnost - te ono što vidim. Elem, evo npr kad radiš na sebi i počneš da kontaš stvari oko sebe sve je to jedan šok koji kulminira do te mjere da se čitav svijet okrene na glavačke, naravno ako je svijet = ono što živiš. Ok, poslije šoka nekako sazriješ (ili da kažem pregoriš), bude ti lijepo i onda ti nešto kaže: ti si jedinstven ... baš kao i svaki čovjek na ovoj planeti. Ma šipak ''kao i svaki'' ... Kako da jednog genijalca Teslu poistovjetiš sa jednim ubicom? Eto, to je moje viđenje, pa ako imaš kakv komentar ...
A naravno e-mail pošalji na PM.

Pa nemam ni ja odgovore na ta pitanja. I sve sto citam o tome su samo zanimljive pretpostavke, koje ja ne mogu dokazati..Npr. pojam karme - on sasvim zgodno obajsnava to s Teslom i ubicom, ali kako to dokazati? Da ne spominjem reptile, vanzemaljce i sl :)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
@google lazarević, pošalji mi mail na PM, za svaki slučaj, možda nekad budem u prilici da idem u BG zbog toga.

Što se tiče Banjaluke, ako ko zna da ima neko ko radi te intenzive, neka javi, nije važno da li je to Bernerov sistem ili ona modifikacija što je radio Slavinski, ili nešto treće, čak nije važno ni da li je "licencirani majstor", bitno je samo da zna znanje :)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kad bismo mi odradili logistiku, vjerujem da bi taj lik bi dosao ovde, tamo negdje na ljeto kad bude imao godisnji..taman dok se sve pripremi :) a nije tesko, dovoljna je jedna vikendica, neko da ima auto da moze donijeti hranu, evo ja se javljam za kuvanje :)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto ti rece Warriore, bitno je da zna znanje. Na ovom intenzivu kod Slavinskog je 8 od 9 ljudi imalo insight, 6 od 9 ljudi nije imalo nikakve veze sa duhovnoscu niti su ista praktikovali prije toga.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lik zna znanje, vec je to radio uspjesno dosta puta :wink:

daamir je napisao:
Kako da jednog genijalca Teslu poistovjetiš sa jednim ubicom?

a ima i ono: svaki zivot je svet..ne bi tog ubicu ubio vec bi ga sprijecio da ubija stavivsi ga u zatvor?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2009, 21:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Jul 2008, 13:19
Sto se tice Intenziva,E.Salihović je bio u kombinaciji prije odredjenog vremena ali je zbog nedostatka prostora i jos nekih stvari to otpalo.
Inace bio sam ne njegovom Intenzivu prije par godina i rado bi to ponovio!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]