Ako premotam film par godina unazad, čini mi se da nikad sa manje entuzijazma i nekog iščekivanja nisam očekivao derbi... Nekako sam totalno ravnodušan, između ostalog jer pratim obe ekipe i mogu samo da kažem - jadno. Ponoviće se i ovog puta ista priča, odnosno čuveno, tako svojstveno nama, bacanja prašine u oči i pokrivanje relanih nedostatak nekim pobjedama u derbijima i primicanje osvajanju titule, koja u daljoj perspektivi, znači samo novo brukanje po evropskim takmičenjima.
Ipak ima tu i doze nekog iščekivanja, jer valjda kao neko ko je dugo godina trošio živce uz svaku Zvezdinu utakmicu, ne mogu da budem ravnodušan...
O taktici i igri, bojim se da nemam previše da kažem. Biće to sudar dvojice ljudi sa sličnim trenerskim filozofijama, odnosno izgleda prezentacija najboljeg od čuvene srspke trenerske škole. Stevanović kao bivši pomoćnik Ilije Petkovića, čovjeka koji je doktorirao defanzivnu taktiku, a o Pižonu ne bih ni da trošim riječi. Mnogo me razočarao prostup igri ove sezone, uz sve dužno poštovanje za rezultate koji su postignuti. Iako u nekom realnom sistemu vrijednosti dominacija Zvezde u okvirima domaćih takmičenja, nije nešto što bi trebalo da se uzima kao vrhunsko dostignuće. U principu ima tu lucidnih igrača na obe strane, koji bi ako se malo "otmu" treerskim savjetima, mogli u derbi da unesu neki dašak fudbala. Ljajić i Moreira recimo, a sa druge strane Perović ima dosta fudbalskog u igri, pa uz očekivane kombinaciej na desnoj strani u produkciji Lazetića i Ninkova, možda budemo vidjeli i malo igre, u pravom smislu te riječi...
Ali... Ako ostavimo to po strani, čini mi se da je nepotrebno dizanje tenzija već počelo van terena i to je ono što je već dalo nepotrebnu dimenziju derbiju. Sa jedne strane imamo trener koji biranim riječima, na prvoj zajedničkoj konferenciji za medije u istoriji, govore o derbiju kao svetinji srpskog fudbala, kurtoazno se ophode pram protivniku, a sa druge strane tu je logistička bitka menadžmenta i jednog i drugo kluba. POčelo je insistiranjem na rigoroznijoj doping kontroli, što nije slučajno odabrano da se spomene pred derbi, pa do Zvezdinog javnog proglasa o tome da je Partizan odabrao sudiju za meč. Bjekovića i njegove patetične izjave više ne treba ni spominjati. On je odavno faktor koji u cijeloj priči, više nije bitan.
Dakle, ako posmatram to iz ugla Zvezdinog navijača, pokušaću da budem što neutralniji u ocjeni Lukićevog javnog istupa. Postoje čini mi se dvije varijante ovog javnog istupa gospodina predsjednika...

(ovo je bilo u ironičnom tonu)
Po nekom logičnom razmišljanju, a neko ko ne prati dovoljno stanje stvari posljednjih godina, a uz to je simpatizer Crvene Zvezde, vrlo lako bi usvojio mišljenje po kojem je Lukić i njegova ekipa, grupa nepopravljvih fudbalskih entuzijasta, poštenjačina, koje žele da po svaku cijenu istjeraju pravdu na vidjelo, pa u tom tonu i pred derbi žele da ukažu na nepravilnosti, kako bi obezbjedili pošten derbi. Ovakav pogled na stvari, implicirao bi da je Partizan izvor nepravilnosti, potkupljenih sudija i namještenih mečeva, dok je Crvena Zvezda čista kao suza i sve radi na pošten i nadasve transparenta način. Čak i da sam zagriženiji navijač, i malo manje objektivan, teško bi mi bilo da u to povjerujem...
Drugi pogled na stanje stvari mi je daleko prihvatljiviji, pa iako će mnogi ponovo da me optuže da samo lajem protiv sadašnjeg rukovodstva, mislim da je to realniji pogled na stanje stvari...
Dakle nepobitna je činjenica da je Tomislav Karadžić, kao bivši predsejdnik Partizana, a sadašnji predsejdnik FSS, vjerovatno uticajima pomogao svom bivšem klubu što je vjerovatno i Lukićev argument za hajku na sudije. Međutim, povjerovati da je u prethodnim sezonama samo Partizan bio povlašćen. nema smisla. Prije bih rekao da je sadašnja situacija takva, da Zvezda više nema uticaj u savezu, a da je Lukić svjestan toga i da na ovaj način, javnim istupima u medijima radi dvije stvari. Traži albim za eventualni poraz i pokušava nekako da improvizuje i barem donekle izravna odnos snaga, s obzirom da sam prilično ubijeđen da Lukić i Adžić, kao bivši prosječni igrači i donedavni funkcioneri provincijskih klubova, nemaja maa baš nikakvo uporište u Savezu, što Zvezdu donekle dovodi u inferioran položaj, jer je opšte poznato da jaka logistika, obezbjeđuje dosta lijepu perspektivu u pogledu događanja na fudbalskom terenu.
Dakle, Lukićev manevar je čisto medijsko pumpanje atmosfere i pokušaj da se u javnosti predstoječi derbi predstavi kao duel mučenika (Zvezde) i povlašćenog (Partizana). Prethodne uprave crveno bijelih, sačinjavale su daleko uticajenije strukture i ljudi čije ime je daleko priznatije u svijetu fudbala, pa je Zvezda tada mogla da računa i na zaštitu svojih interesa u savezu, onako van scene, ali sada to nije slučaj. Opet, to sve ne govori o tome da je Lukić poštenjačina, već samo da on nije u mogućnosti da na taj prepoznatljiv način štiti interesa kluba. Drugim riječima, da je u boljoj poziciji, vjerovatno bi dao sve od sebe da progura svoje ljude, ali jednostavno nije...
Ostavljam ipak minimalnu mogućnost da je Lukić poštenjačina i da ne bi pokušavao ništa neregularno i da je u boljoj poziciji, ali onda onako laički mogu da kažem samo da je budala...