ZECA MG je napisao:
posto sam vidjeo da povratnici iz inostranstvane placaju carinu.Pa me interesuje dali zna netko,dali igraju kakvu ulogu godine auta?
Auto ne smije biti starije od 7 godina, odnosno prva registracija ne smije biti prije sedam godina!
epek je napisao:
Posto vidim da su ovi postovi uglavnom sa pocetka godine molio bih nekoga da mi ukratko napise kolika je carina i koliki pdv na uvozna polovna vozila i koliko to na kraju sve ispadne... Ima li ista od potpunog ukidanja carina? Cuo sam da bi se nesto po tom pitanju moglo izdesavati u otktobru...
Na kraju te sve kumulativno ispadne 37% od procijenjene vrijednosti po katalogu koji se koristi na carini. Ako je vozilo porijeklom iz EU i prilikom carinjenja imas dokument koji to dokazuje onda te izadje 31%. Carina na nova vozila iz EU ukinuta potpuno pocetkom godine, na polovna umanjena. Potpuno ukidanje carine na polovna vozila porijeklom iz EU predvidja se za 2011 godinu, ali ce drzava tad uvesti neki drugi namet tako da ce te to doci na isto. Ima tu nekih nacina da se umanji ta procijenjena vrijednost ali o tome na PM ako nekog zanima.
desertrider je napisao:
Pozdrav svima.Imam jedno interesantno pitanje.Imam auto na kuvajtskim tablicama sa urednim papirima,posto zivim i radim u Kuvajtu.Auto je 1999 godiste.Cuo sam da u BiH mogu da ga vozim kao stranac na tim tablama,bez da ga prebacujem na nase table.Ovdje ga je moguce registrovati na duzi period,slicno kao u SAD.Konkretno,moje pitanje je da li mogu da ga dovezem i vozim kod nas na stranim tablama sa sve urednom dokumetacijom,kao stranac,bez da mi neko pravi probleme?Posto je auto suvise star da se carini,a drag mi je,jbg...Unaprijed hvala.
Sve dok imas vozilo registrovano na redovnim tablicama, i za isto imas uplaceno osiguranje i zeleni karton mozes da ga vozis bez ikakvih problema. Ne znam samo da li je kuvajtsko osiguranje priznato u BiH,odnosno da li saradjuje sa nekom nasom osiguravajucom kucom, to moras provjeriti.
Dodatna informacija za ovo iz Kuvajta je ta, da je za drzavljane Kuvajta potrebna viza za BiH, tako da ces i to morati srediti ako zelis da upravljas s tim vozilom po BiH.