banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Avg 2009, 23:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Onda moze, ako mu je mjesto boravka BiH, iako ima strani pasos, onda ne moze... Koliko sam ja shvatio...

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Da, to da.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 21:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Apr 2008, 22:30
ZECA MG je napisao:
posto sam vidjeo da povratnici iz inostranstvane placaju carinu.Pa me interesuje dali zna netko,dali igraju kakvu ulogu godine auta?

Auto ne smije biti starije od 7 godina, odnosno prva registracija ne smije biti prije sedam godina!

epek je napisao:
Posto vidim da su ovi postovi uglavnom sa pocetka godine molio bih nekoga da mi ukratko napise kolika je carina i koliki pdv na uvozna polovna vozila i koliko to na kraju sve ispadne... Ima li ista od potpunog ukidanja carina? Cuo sam da bi se nesto po tom pitanju moglo izdesavati u otktobru...

Na kraju te sve kumulativno ispadne 37% od procijenjene vrijednosti po katalogu koji se koristi na carini. Ako je vozilo porijeklom iz EU i prilikom carinjenja imas dokument koji to dokazuje onda te izadje 31%. Carina na nova vozila iz EU ukinuta potpuno pocetkom godine, na polovna umanjena. Potpuno ukidanje carine na polovna vozila porijeklom iz EU predvidja se za 2011 godinu, ali ce drzava tad uvesti neki drugi namet tako da ce te to doci na isto. Ima tu nekih nacina da se umanji ta procijenjena vrijednost ali o tome na PM ako nekog zanima.
desertrider je napisao:
Pozdrav svima.Imam jedno interesantno pitanje.Imam auto na kuvajtskim tablicama sa urednim papirima,posto zivim i radim u Kuvajtu.Auto je 1999 godiste.Cuo sam da u BiH mogu da ga vozim kao stranac na tim tablama,bez da ga prebacujem na nase table.Ovdje ga je moguce registrovati na duzi period,slicno kao u SAD.Konkretno,moje pitanje je da li mogu da ga dovezem i vozim kod nas na stranim tablama sa sve urednom dokumetacijom,kao stranac,bez da mi neko pravi probleme?Posto je auto suvise star da se carini,a drag mi je,jbg...Unaprijed hvala.

Sve dok imas vozilo registrovano na redovnim tablicama, i za isto imas uplaceno osiguranje i zeleni karton mozes da ga vozis bez ikakvih problema. Ne znam samo da li je kuvajtsko osiguranje priznato u BiH,odnosno da li saradjuje sa nekom nasom osiguravajucom kucom, to moras provjeriti.

Dodatna informacija za ovo iz Kuvajta je ta, da je za drzavljane Kuvajta potrebna viza za BiH, tako da ces i to morati srediti ako zelis da upravljas s tim vozilom po BiH.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 03:31 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Avg 2009, 19:49
Hvala za info,al previse je koplikovano to sa papirima,a i ne isplati se dovoziti auto iz kuvajta samo na par godina.A da,auta su jeftinija u kuvajtu,i ne placa se carina.Doduse sad su malo poskupila,kao i sve u svijetu.Recimo doskora se mogao naci Boxster za 1000-1500 KD,sto je prevedeno u KM od 4800-7000 KM,sto je smijesno u odnosu na nase trziste.Ali,te cijene vaze za auta starija od 7 godina,1998-2000.Noviji automobili su osjetno skuplji,tako da na kraju dodje na isto,ako bi se recimo uvozili iz kuvajta u Bih.Druga velika stavka je gorivo,koje je u kuvajtu jeftino(pun rezervoar za mustang GT je oko 18 KM)sto znaci da voziti takve automobile u BiH predstavlja pravi luksuz.U svakom slucaju hvala za info.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2009, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajme... Jebo auta mlađa od sedam godina, to je za p...... Kuvajte, stižeeeeemmm!!!

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 09:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2008, 10:47
Cao svima!

Molio bih nekog od vas, ko ima iskustva sa uvoz auta, da mi kaze koliko bi odprilike bila kataloska vrijednost Reno Laguna 2.2 dci (ne znam tacno koji je paket opreme) 2004. presla oko 190000. Covjek mi dosta povoljno nudi auto ali se pribojavam da ova nasa draga drzava procijenice ga na neku "gastronomsku" vrijednost. Hvala svima!

I da, da li moze neko da mi kaze koje su carinske stope trenutno na snazi.

Vrh

Tema posta: uvoz automobila u BiH
PostPoslato: 12 Okt 2009, 10:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2007, 16:54
I je li donet zakon o uvozu automobila ??
Mogu li auta koja imaju motore euro 3 norme da se uvezu ??

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 11:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Да не отварам нову тему питаћу овдје.
Да ли су царина и порези, тј. тј трошкови које плаћам држави мањи ако увозим ауто на правно лице типа СТР, СУР СОТД и остало?Милсим на возило типа VW Caddy, путночко-теретно, не знам тачно у коју категорију спада.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mrtvo Tjelo je napisao:
I je li donet zakon o uvozu automobila ??
Mogu li auta koja imaju motore euro 3 norme da se uvezu ??

....

Zna li ko šta?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 12:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2009, 00:09
pa hebi ga, bilo je govora da se ukine ono ograničenje od 7 god., sad ne znam jel za to donešen novi zakon ali isto tako sam čuo
da mora biti euro 3 pa na dalje, mislim noviji motori,..

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

znam ja sve to, samo čekam da mi neko potvrdi:
1) da je donešen zakon
2) kad stupa a snagu
3) da li se misli samo na fabricke E3 motore, ili bilo sta sto zadovoljava E3 standard, posto na zapadu dosta starijih auta ima filtere zbog kojih prolazi za E3...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 13:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
E3 nije samo norma cistoce izduvnih gasova nego je je vezana i za zastitu pjesaka, ABS, vazdusne jastuke i jos mnoge druge zezancije...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 13:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja, ali se ovdje uglavnom gleda samo za motor....

a i ostalo se da srediti, ako je polovicno, tipa zastite pjesaka i absa, daju se filteri staviti, etc...

hoce li priznavati?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 13:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
U Srbiji ne moze - ne znam kako ce da bude u RS/BiH...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2009, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kod nas ce ici (ako ikako prelome) kao i u Srbiji. Najednostavniji nacin za provjeru i kontrolu je fabricki EURO 3. Nije u pitanju samo zakon (pravilnik) vec je borba ko ce vrsiti homologaciju vozila.

Dakle, velika lova je u pitanju. U nekim zemljama (npr. HR) to ide preko uvoznika odredjene marke, ali to stvara monopolisticko ponasanje uvoznika koji na sve moguce nacin otezavaju slobodan uvoz automobila. Tako se bar prica. Mada je to logicno ponasanje na date okolnosti.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 23:50 
Početnik
Početnik

nemz je napisao:
Да не отварам нову тему питаћу овдје.
Да ли су царина и порези, тј. тј трошкови које плаћам држави мањи ако увозим ауто на правно лице типа СТР, СУР СОТД и остало?Милсим на возило типа VW Caddy, путночко-теретно, не знам тачно у коју категорију спада.

Pozdrav,
Evo ovako isti su ti i carina i porez, jedino ako ti je nesto od gore navedenog registrovano tako da ti to teretno vozilo potrebno za obavljane djelatnosti onda to mozes podvesti pod ulazni PDV. Naravno moras biti registrovan u sistemu PDV-a...

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2009, 22:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jun 2009, 00:23
Imam jedno pitanje....Posto su postovi vezani uz tacne postotke carinske stope od prije par g.
zanima me da li je ukinut onaj limit na uvoz automobila starijih od 7 g. Nekoliko mi ljudi kaze da jeste,samo da se povecala carina na te automobile????

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2009, 22:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
koliko sam ja upucen mislim da to jos nije pusteno!

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2009, 22:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jun 2009, 00:23
Hoce li uopste biti???

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 11:13 
Početnik
Početnik

mr.montana je napisao:
Imam jedno pitanje....Posto su postovi vezani uz tacne postotke carinske stope od prije par g.
zanima me da li je ukinut onaj limit na uvoz automobila starijih od 7 g. Nekoliko mi ljudi kaze da jeste,samo da se povecala carina na te automobile????

Ne bih se slozio da su postovi stari par godina, imas moj odgovor od 4 avgusta ove godine i trenutno je sve vazece. Ogranicenje od 7 godina jos nije ukinuto i koliko ja znam do slijedecih izbora se ne trebamo ni nadati da ce ga ukinuti!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1204 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]