Cini se da nam uskoro dolazi Arena...Samo postavlja se pitanje ko se od operatera omastio
Dragan Pešikan, urednik televizije Arena Sport, koja je uzbudljivim prenosima elitnog evropskog fudbala uzburkala javnost
Ne interesuje nas gledanost, samo kvalitetan sport
Danas, 1. oktobar 2009.
Beograd - Pretplatnici za sada samo jedne kablovske televizije (druge po gledanosti u Srbiji), proteklih mesec dana imali su priliku da na novonastalim televizijama Arena Sport 1, 2 i 3 u direktnim prenosima gledaju vrhunski evropski fudbal, ali i najatraktivniji rukomet, odbojku, kao i mečeve američkog fudbala. Glavni i odgovorni urednik nove televizije, dugogodišnji sportski novinar Dragan Pešikan, za Danas govori o trenutnom statusu, programskoj šemi, ali i planovima, čini se, prevelikog poduhvata za naše prostore.
Trenutno smo u pregovorima sa Udruženjem kablovskih operatera Srbije i namera nam je da postignemo dogovor sa svima. Nije nam bitno ko je gledaniji i rasprostranjeniji, već želimo da sarađujemo sa svim operaterima na našem prostoru.
Otišli smo i korak dalje, pa će se naš program u najskorije vreme videti i van naše zemlje. Crna Gora je već pokrivena, a narednih dana Arena Sport će biti i na malim ekranima gledalaca u Bosni i Hercegovini.
Pažnju javnosti, Arena Sport je na sebe skrenula početkom nove sezone Lige šampiona. Imate li pravo na prenose gotovo svih utakmica u isto vreme, iako je RTS potpisao ugovor sa UEFA za naredne tri godine?
- Stvari su veoma čiste. Javni servis ima pravo prenosa primarne utakmice, a mi smo otkupili sve ostale. Na Areni 1 ide multiprenos sa trenutnim uključenjima na sva borilišta na kojima je postignut pogodak. Druge dve televizije su pokrivene direktnim prenosima utakmica po našem izboru. Jedino nemamo pravo na utakmicu koja je na RTS i tu je sve jasno.
Koji je onda vaš interes, jer je poznato da su ugovori sa UEFA oko Lige šampiona astronomski i da domaće televizije beže od direktnih prenosa elitnog fudbalskog takmičenja?
- Za sada smo besplatno dostupni svim gledaocima KDS kablovskog operatera, ali naša ideologija poslovanja je „plati pa gledaj“. To je dobro poznat sistem svuda u svetu i široko se primenjuje. Svodi se na simboličnu mesečnu pretplatu za određeni kanal, koji onda možete nesmetano da gledate. To još nije zaživelo kod nas, ali treba biti strpljiv.
Za ovako ekskluzivne prenose treba i prilično finansijskih sredstava. Ko stoji iza Arene u ovom smislu?
- Apsolutni vlasnik televizije je Goran Đaković i njegova supruga Aleksandra, koji su puno angažovani oko celokupne organizacije. Goran je i suvlasnik velike kompanije Saga, koja se bavi projektovanjem i realizacijom informatičkih sistema. To su veoma srodni poslovi, jer i mi imamo nameru da napravimo savremenu televiziju haj-tek tehnologije.
Da li ste u ovom kratkom periodu sprovodili neko istraživanje gledanosti, naročito u terminu Lige šampiona?
- Ne zanimaju nas „piplmetri“ i razna istraživanja gledanosti, već samo tendencija da se bavimo pitanjima kvalitetnog sporta. Naša interesna grupa nije opšta, nego su nam cilj istinski ljubitelji fudbala, rukometa, odbojke... Želimo da postanemo specijalizovan sportski kanal.
Na prvo gledanje, ali i slušanje Arene, stiče se utisak da su svi komentatori iskusni novinari, koji iza sebe imaju veliko iskustvo. Kakva je politika oko formiranja redakcije?
- Moja filozofija je da treba ići na sigurnu kartu. Za sada su to sve prekaljeni komentatori koje sam, između ostalih, i ja učio novinarstvu. Mnogi od njih su sa bivše televizije BK, ali kada budemo oformili redakciju i dobili prostor, mlade snage će svakako biti dobrodošle. Naravno postepeno, jer se komentator stvara godinama, a to je posao koji ja najbolje znam - zaključio je Pešikan.
http://www.danas.rs/vesti/sport/ne_inte ... _id=173229