Pa ako budem puno komentarisala, onda glasanje nece biti objektivno...
ali evo pojasnicu kratko...
Duzina trajanja cetkice je dosta individualna, sve to zavisi od kvalitete vlakana od kojih je izradjena, zatim koliko cesto je u upotrebi,te od jacine cetkanja zuba.
Mislim da glavni vodic kod kupovine cetkica mora da bude: da je od iskljucivo sintetickih vlakana, niposto prirodne dlake, zatim da ima pomican vrat, i da su vlakna po mogucnosti prilagodjena morfologiji zuba jer time mogu da udju u mrtve prostore.
A to da li je plava, sarena, sjajna ili sl..mislim da ne treba biti presudan momenat nikako!
Mnoga istrazivanja su radjena na temu bakterijske kontaminacije cetkice za zube, jer nesumnjivo je da bakterije.. i dr. uzrocnici karijesa ostaju zadrzani na cetkici nakon duze upotrebe, i da sa kod novog cetkanja mogu ponovo unijeti u usta.
Zato je bitno cesto mijenjati cetkicu (bitno da traje bar nekih 3 mjeseca), upravo iz tog razloga.I naravno cim se vlakna pohabaju, izgube cvrstinu, ta cetkica je beskorisna jer takva radi suprotno, samo jos vise utrljava hranu i druge ostatke prema gingivi, stvara dzepove, novi karijes, parodontozu i sl....
A cetkanje zuba, naravno u kruznim pokretima, sa blagim masiranjem,umjereno energicno, ne prejako, niti samo u jednom pravcu,to stvara dzepove i onda dalje probleme...
Znam neke koji su od silnog cetkanja doveli do abrazije gledji:)) prema tome, u svemu treba umjerenost, prati poslije svakog jela, narocito slatkog i bice super:)