banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 05:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Zubna cetkica koju koristim:
je obavezno od vjestackih vlakana,pomicnog vrata(flexibilna) i anatomski oblikovanih vlakana 68%  68%  [ 19 ]
je od prirodnih vlakana, neflexibilna 4%  4%  [ 1 ]
nikad ne obracam paznju na oblik i kvalitet cetkice 29%  29%  [ 8 ]
Ukupno glasova : 28
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2002, 19:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2002, 20:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ja sam glasao za ovo treće a ti kao budući stomatolog mi preporuči šta je najbolje i kako to znati prepoznati kod kupovine :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2002, 09:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ovo prvo. Čim izađe neka nova četkica ja pazarim. Ovih dana ću da uzmem ovu Navigator. Mnogo je ugodnije pranje zuba sa fleksibilnijom i bolje oblikovanom četkicom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Kupila sam danas novu četkicu...zaboravih koja je...bitno samo da je šarena... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 18:26 
Veteran
Veteran

Divno, Najgora. ;)
I ja sam juče kupio novu četkicu. :D Moja je bijela, sa tirkiznim detaljima i sva je, onako, izuvijana. :D

Rosy je budući stomatolog, mogla bi da kaže postoje li preporuke koliko vremena treba koristiti jednu četkicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jul 2002, 20:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa ako budem puno komentarisala, onda glasanje nece biti objektivno...
ali evo pojasnicu kratko...

Duzina trajanja cetkice je dosta individualna, sve to zavisi od kvalitete vlakana od kojih je izradjena, zatim koliko cesto je u upotrebi,te od jacine cetkanja zuba.
Mislim da glavni vodic kod kupovine cetkica mora da bude: da je od iskljucivo sintetickih vlakana, niposto prirodne dlake, zatim da ima pomican vrat, i da su vlakna po mogucnosti prilagodjena morfologiji zuba jer time mogu da udju u mrtve prostore.
A to da li je plava, sarena, sjajna ili sl..mislim da ne treba biti presudan momenat nikako! :)

Mnoga istrazivanja su radjena na temu bakterijske kontaminacije cetkice za zube, jer nesumnjivo je da bakterije.. i dr. uzrocnici karijesa ostaju zadrzani na cetkici nakon duze upotrebe, i da sa kod novog cetkanja mogu ponovo unijeti u usta.
Zato je bitno cesto mijenjati cetkicu (bitno da traje bar nekih 3 mjeseca), upravo iz tog razloga.I naravno cim se vlakna pohabaju, izgube cvrstinu, ta cetkica je beskorisna jer takva radi suprotno, samo jos vise utrljava hranu i druge ostatke prema gingivi, stvara dzepove, novi karijes, parodontozu i sl....

A cetkanje zuba, naravno u kruznim pokretima, sa blagim masiranjem,umjereno energicno, ne prejako, niti samo u jednom pravcu,to stvara dzepove i onda dalje probleme...
Znam neke koji su od silnog cetkanja doveli do abrazije gledji:)) prema tome, u svemu treba umjerenost, prati poslije svakog jela, narocito slatkog i bice super:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2002, 07:32 
Veteran
Veteran

Rosy, hvala ti na informacijama. :)
Ne znam da li si sad bitno uticala na objektivnost glasanja. Ali, ako je neka utjeha, uzorak je ionako previše malen da bi se iz njega mogli izvlačiti validni zaključci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2002, 17:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
A to da li je plava, sarena, sjajna ili sl..mislim da ne treba biti presudan momenat nikako!

Kako ne treba? Pa kako ja u jutarnjem polusnu, recimo, da razaznam koja je moja četkica, ako nije neke uočljive boje? Ova nova je kombinacija vrišteće žute i plave boje, ne mogu je promašiti nikako... :lol:

Prije mi se dešavalo da maznem tuđu četkicu...al' samo pssssst! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2002, 12:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jul 2002, 10:59
aaaaaa :D prva interesantna diskusija koju sam nasao
ne znam koliko ljudi u B.L obracaju paznju na odabir cetkice(kefice) za zube ... ali mislim ne mnogo ....
sto se moze i osjetiti kad se prodje gradom :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2002, 18:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2002, 11:58
Rosy, meni je interesantno citati to sto pises. Bavimo se istim poslom, samo sto ja to radim u svedskoj i zavrsila sam fax ovdje. Interesantno je to sto ima mnogo razlike u tome sto smo mi ucili ovdje i vi tamo. Npr. cetkanje zuba mi preporucujemo samo 2 puta dnevno zbog toga da bi se izbjegle konsekvense koje si ti ovdje navela. Pranje zuba preporucujemo ujutro poslije dorucka i navece prije spavanja, a izmedju ta dva cetkanja paziti na ishranu, uputiti pacijente kako da se hrane, koliko cesto da jedu, sta da jedu, kako i kad unositi fermentabla kolhydrater u sebe i na koji nacin. Naravno izmedju obroka koristiti fluor u vidu tableta koje se cape, zvakacih guma ili kao tekucinu kojom se ispiraju usta. Zubni konac i cetkice namjenjene za upotrebu interdentalt koristiti svako vece. Sto se tice cetkice najvaznije je da je mala i extra mekana kako bi se izbjegle gingiva lesions isl.

Interesantno je razmjeniti iskustva.

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2002, 19:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Zagi, dobro dosla na diskusije i bas mi je drago sto si se ukljucila :wink:

Po meni ove teme su jako intertesantne, iz razloga sto je trziste preplavljeno kojekavim proizvodima za zdravlje zube, a dosta toga je plasirano iskljucivo iz komercionalnih razloga, a sa zdravljem nema bas puno, na zalost....

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Avg 2002, 20:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2002, 11:58
:o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2003, 11:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Najvažniji izum čovečanstva - četkica za zube
U istraživanju koje je proveo Institut za tehnologiju iz Massachusettsa, državljani SAD-a su anketirani koji od pet izuma smatraju najvažnijim u istoriji čovečanstva: automobil, PC, mobilni telefon, mikrovalna pećnica ili četkica za zube. Iako su ludi za automobilima ili kompjuterima, pokazalo se da Amerikanci ne bi mogli živeti bez skromne, 500 godina "stare" četkice za zube. Ona je uverljivo osvojila prvo mesto, dok je drugi bio automobil, zatim kompjuter, mobilni telefon i mikrovalna pećnica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2003, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Skoro sam kupio elektricnu cetkicu za zube i mogu reci da
nisam ocekivao da ce tako dobro da funkcionishe. Naime za razliku
od obicnih cetkica, ova ne mora niti da se trlja, kruzi sa njom,
niti da se nesto narocito pritisce po zubima. Jednostavno, potrebno
je preci po svim stranama zuba i oni za kratko vrijeme postanu
cisti i glatki, bez naslaga hrane. Ono sto je u pocetku cudno je
brujanje u ustima;)

slicna iskustva?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2003, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
ma cetkica ko cetkica, vazno da sluzi svrsi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jun 2003, 10:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
imam elektricnu cetkicu i potpuno je OK!
NAravno, vrlo je vazno da se pravilnom pokretima usmjerava radni dio cetkice. Znaci nema energicnog cetkanja, vec blago prelazenje preko svih povrsina zuba i lagana masaza desni u cemu je izuzetno djelotvorna!
Brujanje u ustima i vibracije su neobicna prvih 2-3 puta, sada sam na to i navikla!! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2003, 08:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Avg 2003, 07:33
Ja imam obicnu cekticu ali probala sam i elektricnu koju sad planiram da kupim :D

Jeste da bruji i ima se osjecaj da zubi vibriraju heheehe poispadaceeeee

ali super zubi poslije sve se sijaju :D :D :D

ja imam isto osjetljive desni pa cesto krvare dok cetkam po zubima, sta da se radi imam one paste za zube kao stite desni jacaju pomaze li to ? ili trebam nesto efikasnije ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2003, 08:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Avg 2003, 07:33
Ja imam obicnu cekticu ali probala sam i elektricnu koju sad planiram da kupim :D

Jeste da bruji i ima se osjecaj da zubi vibriraju heheehe poispadaceeeee

ali super zubi poslije sve se sijaju :D :D :D

ja imam isto osjetljive desni pa cesto krvare dok cetkam po zubima, sta da se radi imam one paste za zube kao stite desni jacaju pomaze li to ? ili trebam nesto efikasnije ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2003, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Mica:
Citiraj:

pa da se posavjetujes sa svojim stomatologom, jer postoji vishe uzroka krvarenja iz desni...

1.mozda se radi o blazim paradentopatijama zbog cega ti se spusta desna oko zuba, pa moguce da to izaziva krvarenje, kao i postojanje fizioloskih dzepova.
2.mozda se radi i o nedostatku nekog vitamina..
3.mozda se radi i o nekoj upalici , pa je gingiva otecena, jace krvna, lako se povrijedi pa krvari...
4.mozda je rijec samo o preosjetljivim desnama i tvom preenergicnom cetkanju zuba...
5.
6.
itd. itd.

znaci, posjeta cika/teti zubi u skorije vrijeme da se rijesis dilemu oko toga :wink:

a ispiranje zalfijom nije na odmet, pomaze kod paradentopatija i djeluje antisepticno!

e da i te paste za zube...pazi kod odabira, mozda uzimas neku pastu koja je previse iritirajuca kao npr, sa mikrogranulama, pogotovo ako imash osjetljivije desni....znaci uzmi neku blazu pastu koja sadrzi fluor, xilitol .... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2003, 23:00 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Okt 2003, 18:43
elektricna je zakon a osim toga svi zubari je preporucuju
a osim toga za zenske moze dobro doci kao zamjena za vibrator

:drinking:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća