antik je napisao:
leona onaj ko odbije 3 puta posao njemu i treba oduzeti sve moguce povlastice.Biroi za zaposljavanje nisu socialne sluzbe.Ovdje bi mnogi bili sretni da ih makar jednom nazovu iz biroa i ponude mu bilo kakav posao ali to se jos nije desilo i nece za dugo.Vani ti prvo nude i pokusavaju naci posao u tvojoj struci.Ne vidim sta je tu lose.
Pa to nije lose, ko je rekao da je lose? Nego samo izduvajte vise tu sliku iz glave da dijasporcima pada sve sa neba , da im pare stizu na konto dok oni sjede kod kuce i nista ne rade... U dijaspori BEZ POSLA si niko i nista. Jednostavno ne mozes opstati ako nemas posla. Kao i kod nas. Samo sto je u dijaspori zivot skuplji, dosta skuplji. I samo sto te kod nas ne moze niko istjerati i reci "Ajd napolje ako nemas ovde sta raditi" dok u dijaspori to moze (u slucaju da nemas njihovo drzavljanstvo) "Nemas posla, stranac si, neces da radis... ajmo kuci". I onda pocni od nule...
Kod nas, vecina ljudi imaju svoje kuce, svoje stanove... ne placaju kiriju, odma dobro. Svako ima nekog na selu ko ce mu donijeti kilu paprika, krompira , pasulja, koje pile.... u dijaspori toga nema. Jednostavno si ovisan o onom centu.
Opet, kod nas nije lako zivjeti, znam, to ne osporavam, da je lako , sutra bi se spakovala i vratila se kuci. A i ovde je cisto prezivljavanje. Samo sto je zdravstvo sredjeno, zakon, zasticen si sa sviju strana, jednostavno drzava funkcionise. I to je jos sto me drzi ovde gdje sam.