banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 12:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Sep 2009, 22:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Leona mogu ti reci da kada su u pitanju ta primanja preko biroa koje si ti spomenula jesu tacne jer imam vise primjera ljudi koji su izgubili posao i sad "uzivaju" sa tim parama sto sam ti rekao,...jeste da ce sutra biti jos teze nego danas jer kad odbiju 3 puta ili prodje taj period onda zdravo i snadji se...ok...ali kod nas nema ni toga!! Kod nas mozes odmah da crknes i nikoga ne boli ona stvar! A svako je imao svoj razlog da ide vani prije rata u to ne ulazim.Normalno je da ako vani mozes zaraditi 3 plate bivse Juge a u dzepu ti crveni pasos da ces otici i probati jer svakom treba love ali to ne znaci da nije bilo radnih mjesta u toj drzavi. Nije bilo u vukojebinama,u cukama, ali i najmanja mjesta su imala svoje fabrike i proizvodilo se a danas imas te iste fabrike koje zjape prazne a masu nezaposlenih na ulicama. Nije bitno gdje zivis bitno je da si sretan i ispunjen! Ali ako se gleda gdje se realno bolje zivi (mislim u mat.stvarima i mogucnosti uspjeha) onda je to, za sada (a izgleda za dugo) vani!

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 11:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
leona onaj ko odbije 3 puta posao njemu i treba oduzeti sve moguce povlastice.Biroi za zaposljavanje nisu socialne sluzbe.Ovdje bi mnogi bili sretni da ih makar jednom nazovu iz biroa i ponude mu bilo kakav posao ali to se jos nije desilo i nece za dugo.Vani ti prvo nude i pokusavaju naci posao u tvojoj struci.Ne vidim sta je tu lose.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
antik je napisao:
leona onaj ko odbije 3 puta posao njemu i treba oduzeti sve moguce povlastice.Biroi za zaposljavanje nisu socialne sluzbe.Ovdje bi mnogi bili sretni da ih makar jednom nazovu iz biroa i ponude mu bilo kakav posao ali to se jos nije desilo i nece za dugo.Vani ti prvo nude i pokusavaju naci posao u tvojoj struci.Ne vidim sta je tu lose.

Pa to nije lose, ko je rekao da je lose? Nego samo izduvajte vise tu sliku iz glave da dijasporcima pada sve sa neba , da im pare stizu na konto dok oni sjede kod kuce i nista ne rade... U dijaspori BEZ POSLA si niko i nista. Jednostavno ne mozes opstati ako nemas posla. Kao i kod nas. Samo sto je u dijaspori zivot skuplji, dosta skuplji. I samo sto te kod nas ne moze niko istjerati i reci "Ajd napolje ako nemas ovde sta raditi" dok u dijaspori to moze (u slucaju da nemas njihovo drzavljanstvo) "Nemas posla, stranac si, neces da radis... ajmo kuci". I onda pocni od nule...
Kod nas, vecina ljudi imaju svoje kuce, svoje stanove... ne placaju kiriju, odma dobro. Svako ima nekog na selu ko ce mu donijeti kilu paprika, krompira , pasulja, koje pile.... u dijaspori toga nema. Jednostavno si ovisan o onom centu.
Opet, kod nas nije lako zivjeti, znam, to ne osporavam, da je lako , sutra bi se spakovala i vratila se kuci. A i ovde je cisto prezivljavanje. Samo sto je zdravstvo sredjeno, zakon, zasticen si sa sviju strana, jednostavno drzava funkcionise. I to je jos sto me drzi ovde gdje sam.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 12:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Leona brate/sestro...

U Austriji je hrana jeftinija, odjeca i kozmetika su jeftiniji (a kvalitetniji), krediti su jeftiniji, stanarina i osiguranje kola su nesto malo skuplji ali i to je dosta dobro amortizovano jeftinim kreditima. Plate su sasvim dovoljne za ok zivot i moze da ostane, tako da prica o skupoci bas i ne stoji.

Za pojasnjenje situacije, koliko poznajte dvadesetpetogodisnjkaka koji u BL i okolini zive sami u stanu ili kuci? Svejedno da li je njihov, kupljen na kredit ili ga iznajmljuju?

Da vidimo...

P.S. Jedem konzerve jer od malena volim mesni narezak, ali u fizideru imam i dobrog suvog mesa :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka

Statesman, dragi, ti se samo pozivas na neke kredite. Zivot sa kreditom nije nikakav zivot. To je moje misljenje. Ja licno ne bi mogla mirno spavati a da nekom dugujem 100.000 evra (toliko ti najmanje treba ako mislis kupiti stan ili kucu). Jeste, lako je dobiti kredit, i kamate su male…ali ostani bez posla, sad, u ovoj krizi, pa ti vidi kako ces otplatiti taj kredit. Drzava ti da zalihe za ono osnovno, a ti se snadji za svoje racune.
Kredit je najlakse dignuti, mnogi tako rade, pa se stisnu kod hrane, jedu jedan hljeb nedelju dana, ...mah.... vjeruj mi, ja vidim i ovu drugu stranu koja se krije iza tih silnih evrica koja se prenose preko granice. Nije sve onako kako izgleda. :wink:

U dijaspori se moze solidno zivjeti, ali ako se radi. Rad, rad, rad i samo rad. Ko sjedi u kuci i ne radi nista, i nema nista, pa moze on mahati koliko hoce svojim kreditnim novcem po banjaluckim restoranima ....ali kad dodje nazad u svijet rada, dobrodosao u realnost.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 13:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma to i ja kazem...u BIH je sve ali sve skuplje nego vani, ne zna se ni porijeklo ni kvalitet te robe, kamate u banci kod nas su katastrofalne (gule narod). Drzave nema ni za ljeka sam si samo treba da placas racune a posla nema...kad emocije pricaju onda je normalno da bi svako kuci ali realnost je nesto drugo.Svi se mi vadimo na to dole ne moram placati stan!! Ok ali ako ti u A ili D mozes da pored placanja stana, kojekavka osiguranja, kredite, i da zivis normalno u jednoj drzavi gdje je sve u redu ma sta hoces vise? To nije ni za porediti sa BiH!! Svi se izvlace imam sta dole pa ga ne placam, imam rodbinu na selu za 1 litru mljeka dnevno i sve tako ali nije za porediti sa onim sto imas u EU!! Da ne kazem da ako imas nekakav problem koliko je drzava spremna izaci ti u susret...nimalo!!

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 13:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Halo Leona pa ni u BiH nema nista bez rada!! Ko ce ti dati marku a da nisi zaradio??? To nema nigdje u svijetu!! Vidis sve se vrti oko stana koji je tamo skup a ovdje ga imas dzaba...sve je oko toga...dobro onda se stavi u tu poziciju da si ovdje i da nemas taj stan pa mi reci kako? To je istina da se svi ku..e kad dodju u BiH sa ko zna kojim parama a tamo jedu pastete ali ovdje jedes pastete i placas kredit za golfa dvojku a ne za mecku ili bmw ili u jos boljem slucaju stan u Becu!! Cuj ostani bez posla!! Pa ajde onda radi 2 mjeseca pa dodje gazda i kaze ajde kuci nema para a ti onako stanes gledas i ne znas sta bi mu uradio...a ko ce te zastiti...sindikat???cccc nema od toga nista...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka

@crni_bl : Naravno da je tako. Ni ja nisam nista drugo rekla. :wink: Ja sam samo dodala da ni vani ne pada nista sa neba. Ko radi - ima, ko ne radi - nema. I ne znam zasto se ne razumijemo kad pricamo i mislimo svi isto. :oops: :)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 14:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
@crni_bl : Naravno da je tako. Ni ja nisam nista drugo rekla. :wink: Ja sam samo dodala da ni vani ne pada nista sa neba. Ko radi - ima, ko ne radi - nema. I ne znam zasto se ne razumijemo kad pricamo i mislimo svi isto. :oops: :)

Ma ko ce ga znati...balkanci... :D ...nigdje nije lako poenta je u tome sto negdje imas vise (od strane drzave) i imas osnovna prava a kod znas nemas nista od toga i cjena rada je katastrofalna. Zato ljudi odose u lopove ... :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 14:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajd zeno stisni pa kupi stan ili kucu u Banja Luci ili okolini, ili placaj stanarinu.

Pa da vidimo koliko ce ti ostati od plate. Zajebi tu pricu da je stanovanje dzabe, pa nije kuca/stan pala sa neba da je dzabe. I ako je, onda je roditeljska.

I da, moja se prica vrti oko kredita jer je i tvoje i moje radno mjesto stvoreno tako sto je neko podigao kredit.

Za dnevnik, supruga i ja smo kupili stan u Banja Luci, kredit je vracen u tri godine. Bez ikakvih odricanja ili rintanja od jutra do sutra. Kako je to moguce, kad je tako lose. A da se na glavu nasadim to ne bih uspio radeci normalan posao u Banja Luci. Znam to, jer sam dole radio u izuzetno dobroj firmi sa izuzetno dobrim primanjima i drugim pogodnostima.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 14:44 
Stara kuka
Stara kuka

Drago mi je zbog tebe i stana. :) Ali ja licno nisam u stanju da kupim stan u BL i otplatim u roku od 3 godine. :wink:
Ocigledno imamo razlicita zanimanja i zivimo u razlicitim drzavama. :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gornja Austrija. I primanja su koliko vidim na austrijskom nivou. Kredit je vracen za tri godine, ne stan.

Edit: A zasto ne spomenes i nadoknadu u slucaju otkaza ;) ?
Za neupucene, u Austriji radnik vec nakon tri godine radnog staza ima pravo na tzv. otkazne pare. Pored onih regularnih koje bi dobijao svaki mjesec sa biroa rada. Visina naknade zavisi od radnog staza i uslova pod kojima je ostao bez posla.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:35 
Stara kuka
Stara kuka

The_new_Statesman je napisao:
Edit: A zasto ne spomenes i nadoknadu u slucaju otkaza ;) ?
.

Zaboravila. Hvala sto si me podsjetio. Mada je meni posao drazi od otkaznog novca, koji ces danas potrositi i sutra ga vec nemas, ni posla ni novca. :wink: Dok imas posao, znas da si ziv. :wink:

A sta ti sad hoces da meni dokazes? :oops: Pa znam ja i rekla sam da se vani bolje zivi nego kod nas, nisam nikad rekla da je obrnuto. Samo sam rekla da nigdje pa ni vani ne padaju pecene kokosi sa neba. Nece ti Svabo samo tako dati ni otkazni novac ni novac sa biroa rada ako nisi ispunio neke uslove. Vecina misli da cim predje granicu dodje u Swabiju, da ce mu Swabo obezbjediti sve i napuniti konto... nema nista od toga, dok sam ne zavrnes rukave i ne pobrines se za svoj opstanak.

Poslednji put menjao Leona dana 15 Sep 2009, 15:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne mogu da vjerujem da stvarno mislis da bilo ko iole ozbiljan misli da pecene koke padaju same sa neba. :roll:

A sto se tice dokazivanja, samo sam negirao tezu o tzv. ''skupom'' zivotu. A i nekom teskom, pecenickom...

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka

A sto se tice dokazivanja, samo sam negirao tezu o tzv. ''skupom'' zivotu.

Mozes ti negirati sta hoces, ali ne zaradjuju svi isto pobogu. Barem bi to trebalo biti sasvim razumljivo. Ne mozes sporediti jednu porodicu gdje rade muz i zena (bez djece) i tuku platu 2.500 evra svaki mjesec i jednu porodicu gdje ima dijete i radi samo jedan dio roditelja. Sta je s tobom? :-?
Tebi mozda 100 evra nije skupo, i potrosices za jedan dan na nesto, a nekome mozda jeste i to mu je sedmicna zaliha hrane itd... Sta je skupo a sta ne, to svako odlucuje za sebe i mi ne mozemo znati sta znaci pojam skupoca nekom tamo trecem. :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 15:56 
Stara kuka
Stara kuka

Ne mogu da vjerujem da stvarno mislis da bilo ko iole ozbiljan misli da pecene koke padaju same sa neba. :roll:

...

Da, neces vjerovati, tako sam i ja mislila. Dok nisam svojim sopstvenim ocima vidjela i cula ljude koji su dosli vamo malo da okuse i vide kako se radi i zivi vani... da vidis kojom brzinom su se vratili kuci i rekli " J.... ti to, nije to za mene, vi zivite ko roboti, ja to ne bi mogao...kod nas je mnogo bolje, opustenije..blabla".... To su upravo takvi ljudi koji misle da vani padaju pecene kokosi, pa kad dodju i vide svojim ocima, razocaraju se jer vide da nije tako.
Neces vjerovati, ali ima ljudi svakavih.

Poslednji put menjao Leona dana 15 Sep 2009, 16:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 16:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ali ta treca opcija ne cini vecinu, odnosno nije prosjek jer je takvo stanje u porodici u pravilu ograniceno na nekoliko godina. I za sve to vrijeme se dobija 500-600 evra na ime djeteta. Naravno da se u tim okolnostima ne moze razbacivati novcem, ali je opet daleko od kukanja i zapomaganja.

I u takvoj situaciji ukupni netto godisnji prihod porodice je min. 24.000 evra. Nije to malo, niti nedovoljno.

Dodatak: Povjerovali u neke price - znaci nisu ozbiljni ili su slagani ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 17:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Avg 2009, 13:06
Mi zivimo bolje manje radimo i dosta smo sretniji sa onim sto imamo!
Aj nazdravlje! :)

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Priznajem.. Zivim u supici, hranim se iskljucivo u Lidlu i Aldiju i ganjam reducirunge al' sam zato glavni baja kad okacim kajlu i izvezem svog bendzu 8)

Na zapadu je toooliko fuj.. Nemoj slucajno ko da bi ovamo dolazio.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2009, 18:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma tek si ti rode, izvini sto tako kazem, gola bijeda...

Cim ti je auto kraci od 4 metra :lol: ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]