Nešto gledam ono sinoć i razmišljam, šta ti je mlad tim... 16 razlike i odmah opuštanje, ali na kraju skoro pa rutinska pobjeda. Nema ni Ivković toliku moć, da im izbaci sve bubice iz glave, ali ono što je evidentno, jeste da kvalitet definitivno postoji... Drago mi je da je Krstić pokazao da može da bude čvršći i što je u direktnom sudaru sa Gortatom, pokazao kvalitet. Ovdje moram da konstatujem da recimo, ne volim Miličića ni najmanje, ali imam osjećaj da bi njegova snaga i dominacija u reketu stvarno dobrodošli, barem u odbrani. Da seljak hoće da se vrati u Evropu i igra zta neki evroligaški tim, imam osjećaj da bi mogao malo da unaprijedi igru, što bi značilo da bi Srbija mogla da ima dva centra vrhunskog kvaliteta i idealan tandem na toj poziciji. Jedan poglup i sirov, ali jak kao medvjed i dominantan u odbrani, a uz to i ljevoruk, sa druge strane inteligentniji Krstić, bolji u napadu, sa boljim osjećajem za igru i boljim šutem sa poludistance. Obojica sa po 2,13 visine. Ali... Nekako mi se čini da Miličić, da je recimo Vujošević imao priliku da radi sa njim, sada bio respektabilan centar, a ne obični balvan i back up igrač u NBA.
Srbija mlada i poletna, ali još uvijek nedorečena... Dakle, nema još te rutine da se na 10+ razlike, utakmica mirno privede kraju, nego se mora bespotrebno komplikovati i ono što je vrlo bitno, uz dužno poštovanje Krstiću, nema igrača koji bi u nekom rezultatskom zaostatku, mogao da povuče tim... Krstić je dobar, pouzdan, ali nema tu harizmu i liderstvo na parketu. Dakle, takav se još traži... Neko iz ove mlade garde možda, mada mi svi nekako djeluju neozbiljno. Novica je igrač zadatka kod Dude i djeluje iz drugog plana. Tripković je previše nekonstantan, Teodosić i Bjelica se još igraju košarke. Paunić nije taj kalibar iako je veoma upotrebljiv igrač. Ostaje dakle Tepić, ali mislim da ni on još nije na tom nivou, a uz to još uvijek djeluje kao da igra sa ogromnom rezervom. Teško da će on biti taj koji treba da preuzima odgovornost. Dakle jedan igrač tipa Stojakovića ili Rakočevića, mora da postoji u timu. Vjerujem da i Ivković to zna, ali da mu je ovo prvenstvo, poslužilo najviše da se vidi, ko od mladih igrača ima muda da se nosi sa pritiskom i velikim takmičenjem. Teodosić mi se sviđa kao plej, ali još mora da se obuzda. Mislim da mu boravak u Olimpijakosu ništa nije pomogao, jer ne vidim da je napredovao u odnosu na izdanja iz FMP-a. Jednostavno još se nije riješio navike da predugo drži loptu i da kao plej, mora da bude taj koji će podjeliti završni pas za realizaciju. Uz to dosta nerezonski šutira, ali mora se priznati da je jedan od rijetkih koji zna da vrhunski odigra 2 na 2 i da podvali loptu centru, između 3-4 protivnička igrača... Može on puno bolje i više, pogotovo što se vidi da ima koncentraciju u završnici (slobodna bacanja). Bjelica me oduševio i sad tek mogu da plačem za činjenicom da Pešič dogodine neće raditi sa njim... Za pola sezone je kod Pešića izrastao u igrača i reprezentativca, na kojeg se i Ivković sve više oslanja. Kad ga je Pešić u prošloj sezoni, gurao da prenosi loptu i organizuje napad, svi su vidjeli samo blijedu kopiju Bodiroge, ali sad se vidi koliko taj momak ima talenta, koji samo treba pravilno da se usmjeri... Od ostalih, moram priznati i da Tepić igra konstantno dobro i da me Novica iznenadio konstantnošću u šutu sa distance. ne troši puno lopti, a učinak mu je redovno oko 10 poena i to neprimjetno. On bi mogao da igra još agresivnije u odbrani...
U principu, ovo je već odličan rezultat, ali je Ivković stari lisac i kladim se da puca i na više od plasmana u četvrtfinale, jer je očito da je kvalitet košarke u padu i da može da se računa na bolji plasman. Dosad su četiri reprezentacije pokazale nešto više, ali nema utaisak da je ijedna od njih nepobjediva ili dominantna. Francuska, Grčka, Slovenija i Turska. Slovenija djeluje možda i najbolje, a recimo da i pored visoke pobjede protiv Srbije, ja nisam stekao utisak da su neka vrhunska ekipa. Jednostavno igraju, ali sve je to individualan kvlaitet Brezeca, Nahbara i Lakoviča. Ostali nose vodu i kladim se da bilo ko, ko na klupi ima ozbiljnijeg trenera i osrednji kvalitet u timu, može da parira Sloveniji. Moj lični utisak je da su šuterska ekipa i ako ih neko zaustavi u šutu, da nemaju previše rješenja...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|