banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 17:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Sep 2009, 19:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
veca_vestica je napisao:
Pa imas, ali mislim da je mislio na racunarstvo...mada na drugoj godini mogu da biraju izmedju matematike 4 i matematike 5 (nekadasnje). Takodje imaju i neku krnju elektroniku, ali daleko, daleko, daleko od onih Iliskovicevih kobasica :)

Znam ja na sta vi mislite ( ti konkretno na "Osnove elektronike i digitalne tehnike" ), ali sta ce RI smjeru takvi predmeti koji su srodni sa elektronikom, neke osnove da, ali za dublje proucavanje izaberes taj smjer i to je to...Svakom svoje je li :)

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 10:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Ma slazem se ja s tobom, ali ovdje je doslo do ukrstanja razlicitih generacija, pa samo to povezujemo.

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2009, 13:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Diploma ETF-a trenutno znaci da se posao ne trazi dugo, sve kolege se snadju otprilike za dva mjeseca. Kako se snadju je druga prica. Neki zavrse sa statusom 'kucnog majstora', neki napreduju u struci, neki predju u 'menadzere'...

ETF nije 'praktican' fakultet, mnoge stvari koje se tamo uce nemaju nikakve veze sa ovdasnjom svakodnevnicom, veoma je mali broj radnih mjesta na kojima bi covjek stvarno upotrijebio ono sto tamo nauci (sem navike da radi, a i to moze da se izbjegne).

Nekoliko mojih prijatelja je napustilo ETF jos na prvoj godini, zavrsili su prije mene, dobili diplome, sada imaju po godinu-dvije vise radnog staza.

Pitanje je sta ti hoces, ako te interesuje kraci i laksi put do diplome i radnog mjesta onda zaobidji ETF.

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 15:34 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 26 Avg 2009, 05:34
Nisam prosao prijemni. Zadaci su za mene bili teski, a i za ostale verovatno. Samo znam da ovih 18 sto je upalo, bilo je na pripremnoj nastavi, i kako sam cuo, samo brojevi su im izmenjeni. Ne znam, necu da diskutujem o necemu sto ne znam, verovatno je u pitanju nagadjanje. Okacicu vam kasnije zadatke. Pozz :)

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
sL eeM from RS je napisao:
Nisam prosao prijemni. Zadaci su za mene bili teski, a i za ostale verovatno. Samo znam da ovih 18 sto je upalo, bilo je na pripremnoj nastavi, i kako sam cuo, samo brojevi su im izmenjeni. Ne znam, necu da diskutujem o necemu sto ne znam, verovatno je u pitanju nagadjanje. Okacicu vam kasnije zadatke. Pozz :)

Prvo, ako su ti zadaci sa prijemnog bili teski, blago receno si nadrljao k'o zuti dok ne polozis matematike na faxu. A za rjesavanje zadataka sa prijemnog je dovoljno solidno poznavanje zadataka iz Venea za 1. i 2. srednje + analiticka geometrija iz 3. srednje. Tuga je sto si ti najmanje kriv jer nisi polozio, sto je znanje koje se ponese iz srednje skole svake godine manje i manje. Sad bar znas sta te ceka ;)

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 20:05 
Veteran
Veteran

18 studenata je veoma mali broj, ne znam sta se sad desava tamo ali se sjecam da su zadaci na prijemnom bili vise provjera nekog opsteg poznavanja matematike, nije bilo nicega teskog i komplikovanog, nikakvih trikova i fazona. Izgleda da im nije cilj da primaju nove studente... (kada sam polagao prijemni, na prvom prijemnom je proslo nas 80 i nesto)

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2009, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
^^^ Ako ne mogu položiti prijemni, ne trebaju ni upisivati taj fakultet....

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 10:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
@blue: sve i da im nije cilj da primaju nove snage (a tesko da im nije, ipak zive od studenata, i laktaju se da dobiju predmete), ne moze se poreci da vecina kandidata koji su prosli na oba upisna roka, jedva da su prebacili 15 bodova, koliko je bilo potrebno. Na prvom roku, cini mi se da je samo jedan imao preko 40 bodova(41 ili tako nesto). Definitivno stoji ovo sto NiZ kaze, da se nosi sve manje i manje iz srednje skole.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja mislim da im je cilj da ne otpada toliko ljudi kao do sad. Jer sta se radilo do sad? Primali su veliki broj i onda ih vise od pola otpadne samo na prvoj godini, ode na drugi fakultet ili ne ode nigdje i samo mu upropaste zivot.
Ja mislim da je bolje da primaju samo najbolje jer je vjerovatnoca da ce oni uspjeti zavrsiti velika. Jer bolje je nekog i ne primiti nego da se namuci i potrosi pare i ostane bez ikakvog fakulteta i uprapaste mu zivot. Bolje da se taj neko upise na nesto sto ce zavrsiti. Mislim da su povecali tezinu zadataka jer im je dosadilo da toliko se njih upise a da ne zavrsi skoro niko. A i situacija je sad drukcija jer za raziku od prije desetak godina perspektive sa ovim fakultetom su odlicne pa je i konkurencija velika pa hoce da izaberu samo najbolje kako bi povecali rejting fakultetu.
A mislim da je bezbolnije da se neko ne primi, nego da se primi i ide godinu-dvije ili vise dana i onda otpadne i gdje je pristao. Jer ko nije siguran sa zadacima iz srednje skole, tesko da bi sta postigao kasnije kad su zadaci daleko, daleko tezi i jos uz to postavljaju razne zamke da ne uradis. Usmeni ispit da i ne pominjemo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 11:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ja mislim da im je cilj da ne otpada toliko ljudi kao do sad. Jer sta se radilo do sad? Primali su veliki broj i onda ih vise od pola otpadne samo na prvoj godini, ode na drugi fakultet ili ne ode nigdje i samo mu upropaste zivot.
Ja mislim da je bolje da primaju samo najbolje jer je vjerovatnoca da ce oni uspjeti zavrsiti velika. Jer bolje je nekog i ne primiti nego da se namuci i potrosi pare i ostane bez ikakvog fakulteta i uprapaste mu zivot. Bolje da se taj neko upise na nesto sto ce zavrsiti. Mislim da su povecali tezinu zadataka jer im je dosadilo da toliko se njih upise a da ne zavrsi skoro niko. A i situacija je sad drukcija jer za raziku od prije desetak godina perspektive sa ovim fakultetom su odlicne pa je i konkurencija velika pa hoce da izaberu samo najbolje kako bi povecali rejting fakultetu.
A mislim da je bezbolnije da se neko ne primi, nego da se primi i ide godinu-dvije ili vise dana i onda otpadne i gdje je pristao. Jer ko nije siguran sa zadacima iz srednje skole, tesko da bi sta postigao kasnije kad su zadaci daleko, daleko tezi i jos uz to postavljaju razne zamke da ne uradis. Usmeni ispit da i ne pominjemo.

Cekaj, cilj im je da ne otpada toliko ljudi? Kako to onda da ove godine na ETFu ima mjesta za 200+ studenata ( sva 3 smjera) ? Znaci vise nego prijasnjih godina...I ne bih rekla da su zadaci na prijemnom teski, nista laksi ni tezi nego sto su do sada bili, problem je sa znanjem matematike koje studenti donose iz srednje skole.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

WeeBoo je napisao:
Cekaj, cilj im je da ne otpada toliko ljudi? Kako to onda da ove godine na ETFu ima mjesta za 200+ studenata ( sva 3 smjera) ? Znaci vise nego prijasnjih godina...I ne bih rekla da su zadaci na prijemnom teski, nista laksi ni tezi nego sto su do sada bili, problem je sa znanjem matematike koje studenti donose iz srednje skole.

Da objasnim. Ranije je bilo primljeno po 200 ljudi ali sta se desi. U prvoj godini otpadne 150, u drugoj jos 20 i na kraju zavrsi manje od 30 od 200 upisanih. Zato sto su zadaci na prijemnom bili laksi pa ih je dosta prolazilo. Sta se sad desava. Povecali su tezinu zadataka na prijemnom sto znaci da ce biti upisani samo najbolji dakle njih 20 recimo. Od tih 20 ce skoro svi zavrsiti i imamo skoro isti postotak zavrsenih kao i ranije s tim sto nisu vukli onih 180 bez veze koji nisu zavrsili.
Sad ne znam da li su zadaci bili teski ili ne, ali izgleda mi nelogicno da su sad ucenici toliko slabiji nego ranije da je na zadacima slicne tezine puno manja prolaznost. Prije ce biti da su povecali tezinu. Naravno to je pretpostavka jer izgleda logicno a i znam mentalni sklop koji vlada na tom fakultetu. Ali kao sto rekoh, ne znam kakvi su bili zadaci, ali izgleda mi nelogicno da se prolaznost na prijemnom sama od sebe smanji za 90%.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 13:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
WeeBoo je napisao:

Da objasnim. Ranije je bilo primljeno po 200 ljudi ali sta se desi. U prvoj godini otpadne 150, u drugoj jos 20 i na kraju zavrsi manje od 30 od 200 upisanih. Zato sto su zadaci na prijemnom bili laksi pa ih je dosta prolazilo. Sta se sad desava. Povecali su tezinu zadataka na prijemnom sto znaci da ce biti upisani samo najbolji dakle njih 20 recimo. Od tih 20 ce skoro svi zavrsiti i imamo skoro isti postotak zavrsenih kao i ranije s tim sto nisu vukli onih 180 bez veze koji nisu zavrsili.
Sad ne znam da li su zadaci bili teski ili ne, ali izgleda mi nelogicno da su sad ucenici toliko slabiji nego ranije da je na zadacima slicne tezine puno manja prolaznost. Prije ce biti da su povecali tezinu. Naravno to je pretpostavka jer izgleda logicno a i znam mentalni sklop koji vlada na tom fakultetu. Ali kao sto rekoh, ne znam kakvi su bili zadaci, ali izgleda mi nelogicno da se prolaznost na prijemnom sama od sebe smanji za 90%.

Opet ti o tezini zadataka, kao da imas provjerenu informaciju da su zadaci bili maksimalno teski, bili su kakvi i dosadasnjih godina, kao sto vec rekoh... Ako cemo vec po tom tvom, 20 najboljih bi trebalo da ima preko 30 bodova, a koliko vidim od ovih 18 na drugom roku, najvise bodova je 35 a vecina ih je ostvarila onaj minimum od 15 da prodju. I da, kako to da ucenik koji iz srednje skole donese oko 46 bodova, na prijemnom osvoji samo 7? A takvih koliko vidim nije mali broj... Ne znam sta tu nije logicno, evidentno je da se vise ne trazi zanje u srednjim skolama kakvo se prije trazilo...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
WeeBoo je napisao:
jellyfish je napisao:
WeeBoo je napisao:

Opet ti o tezini zadataka, kao da imas provjerenu informaciju da su zadaci bili maksimalno teski, bili su kakvi i dosadasnjih godina, kao sto vec rekoh... Ako cemo vec po tom tvom, 20 najboljih bi trebalo da ima preko 30 bodova, a koliko vidim od ovih 18 na drugom roku, najvise bodova je 35 a vecina ih je ostvarila onaj minimum od 15 da prodju. I da, kako to da ucenik koji iz srednje skole donese oko 46 bodova, na prijemnom osvoji samo 7? A takvih koliko vidim nije mali broj... Ne znam sta tu nije logicno, evidentno je da se vise ne trazi zanje u srednjim skolama kakvo se prije trazilo...

WeeBoo, to stoji,

ali ovo je drugi upisni rok.

Ko se upisao, upisao se u prvom roku. Sada se upisuju oni koji nisu upali na druge fakultete, a među njima je malo odlikaša ili onih koji se "razumiju u matematiku".
To što je nakon prvog upisnog roka ostalo puno mjesta govori o popularnosti tog fakulteta.
I to je problem.
Taj fakultet ima puno studenata koji se ispišu svake godine, dobar dio studenata zaglavi na prvoj ili drugoj godini. Cijeli grad priča o njegovoj (ne)kvaliteti, težini. Normalno je da će veći broj budućih brucoša tražiti alternativu, a to su npr. društvene nauke ili privatna informatika.
Nažalost!

Ako ovako nastave, ljudi će se pitati čemu uopšte postojanje ETF-a. Mislim da se nazire katanac na vratima, a krivci su velikim dijelom profesori i osoblje ETF-a.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

WeeBoo je napisao:
Ako cemo vec po tom tvom, 20 najboljih bi trebalo da ima preko 30 bodova, a koliko vidim od ovih 18 na drugom roku, najvise bodova je 35 a vecina ih je ostvarila onaj minimum od 15 da prodju. I da, kako to da ucenik koji iz srednje skole donese oko 46 bodova, na prijemnom osvoji samo 7? A takvih koliko vidim nije mali broj... Ne znam sta tu nije logicno, evidentno je da se vise ne trazi zanje u srednjim skolama kakvo se prije trazilo...

Tu je logicno da su stavili teske zadatke na prijemnom pa i ucenici koji su bili dobri u srednjoj skoli imaju problema da rijese te zadatke i otud mali broj bodova. A zasto su stavili teske zadatke napisao sam u prethodnom postu. Kao sto rekoh, znam mentalni sklop ljudi koji rade na tom faksu i nebi me cudilo da su ili zadaci teski ili da su postavili prevelike kriterije tako da ni najbolji ne mogu proci ili prodju jedva. Ali to im je kao sto rece bl forever uvod za katanac na fakultetu, koji cudim se nije i ranije dosao na red sa njihovim pretjeranim kriterijima jer traze da im ajnstajni idu na fakultet.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 21:01 
Veteran
Veteran

@Veca, posao sam od pretpostavke da vise nema strozijih asistenata matematike, kakvi su Govedarica, ili Vojvodiceva. (ako na forumu ima vise ikog ko ih se sjeca, nisu bili nerazumno strogi, ali svakako medju najstrozijim na fakultetu) Logicno mi je bilo da su zadaci bili ti koji su smanjili prolaznost. Moze biti da su srednje skole srozale kvalitet nastave. Katastrofalno srozale, prosto nevjerovatno.

Citiraj:
Taj fakultet ima puno studenata koji se ispišu svake godine, dobar dio studenata zaglavi na prvoj ili drugoj godini. Cijeli grad priča o njegovoj (ne)kvaliteti, težini. Normalno je da će veći broj budućih brucoša tražiti alternativu, a to su npr. društvene nauke ili privatna informatika.

Problem ETF-a nije tezina studiranja, bio je nekada zahtjevniji i tako je trebalo da ostane. Problem je u ocito prevelikom jazu izmedju srednjeskolskog i visokog obrazovanja.

Licno, smatram da su mnogi mladi ljudi sposobni za mnogo vise, ali nema nicega i nikoga ko ce da ih izazove da postignu vise. Konstantno spustanje kriterijuma nije nikakva usluga, svi ce se tako taloziti na nekom minimumu intelektualnih sposobnosti. Privatna informatika je besmislen izraz koji samo pokazuje besmislenost kojoj se tezi u obrazovanju. (informatika je uvijek samo informatika, struka definise kriterijume zrelosti strucnjaka, ne moze privatni fakultet da 'programiranje u microsoft wordu' proglasi informatikom, i to jos privatnom)

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2009, 21:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
blue je napisao:
@Veca, posao sam od pretpostavke da vise nema strozijih asistenata matematike, kakvi su Govedarica, ili Vojvodiceva. (ako na forumu ima vise ikog ko ih se sjeca, nisu bili nerazumno strogi, ali svakako medju najstrozijim na fakultetu) Logicno mi je bilo da su zadaci bili ti koji su smanjili prolaznost. Moze biti da su srednje skole srozale kvalitet nastave. Katastrofalno srozale, prosto nevjerovatno.

Citiraj:

Problem ETF-a nije tezina studiranja, bio je nekada zahtjevniji i tako je trebalo da ostane. Problem je u ocito prevelikom jazu izmedju srednjeskolskog i visokog obrazovanja.

Licno, smatram da su mnogi mladi ljudi sposobni za mnogo vise, ali nema nicega i nikoga ko ce da ih izazove da postignu vise. Konstantno spustanje kriterijuma nije nikakva usluga, svi ce se tako taloziti na nekom minimumu intelektualnih sposobnosti. Privatna informatika je besmislen izraz koji samo pokazuje besmislenost kojoj se tezi u obrazovanju. (informatika je uvijek samo informatika, struka definise kriterijume zrelosti strucnjaka, ne moze privatni fakultet da 'programiranje u microsoft wordu' proglasi informatikom, i to jos privatnom)

Slažem se.
Nema kadra koji bi podstakao studente da postignu više. To je problem ne samo ETF-a, već i nekih drugih fakulteta.
Mnogi koji žele nešto uraditi će izabrati "manje zlo" i otići na druge fakultete pa makar oni bili privatna informatika jer imaju izbor lako ili teško, a ne neki drugi izbor koji je mnogo bitniji i kojeg ti pominješ.
Namjerno sam napisao privatna informatika.

Uostalom, zašto bi oni sa ETF-a podsticali učenje i naučni rad?
Neki ljudi su se uvalili i predaju tamo godinama. A i upitan je kvalitet novih predavača.
J... se njima za studente, Bolonju, za kvalitet nastave...
Čak im je i dobro da imaju manje studenata. Manje će raditi.
Čak ovdje ima tema kako je najveći problem na tehničkim fakultetima kadar - kojeg nema.
A da li se iko zapitao zašto ga nema?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2009, 22:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2005, 01:29
Ovako, evo, ja studiram ETF smjer Racunarstvo I Informatika.
Prijemni mi je bio prelagan. Pa, to su neki osnovni zadaci, plus vjezbala sam i bila sam na pripremnoj nastavi. Neke jednacine, polinomi...Recimo, ja nisam ucila trigonometriju i analiticku geometriju (puj :D) i uradila sam za 38 bodova.
Fakultet nije TEZAK u smislu da ne mozes skontati zadatke i da moras biti nadaren za matematiku, inteligentan itd.
MANE FAKULTETA:
Mene je fakultet blago razočarao. Išla sam Elektro školu i iskreno naučila sam više u njoj nego na fakultetu. Ponekada se pitam da li im je uopšte cilj da nas nešto i nauče. Vježbe, makar nama, nisu bile usklađene sa predavanjima. Kasnile su, a onda ti donesu hrpu papira sa zadacima i kažu "Nisam to stigao da ispredajem a biće na kolokvijumu". Asistenti, profesori...šta je ono? ...Bolje je staviti moje profesore iz srednje, jer ljudi su imali pored zvanja ZNANJE.
Na taj fakultet uđeš kontajući "ovo su ipak neki inž." a u suštini lik što kupi smeće je više kulturan od asistenata. Očekuješ kulturicu, ozbiljnost, a dobiješ grupu nekulturnih kretena koji nisu živjeli pet godina, dočepali se mjesta i stvaraju autoritet tako što omalovažavaju studente jer su oni omalovažavani tokom čitavog školovanja. Da, asistent koji ti govori da si glup, da nemaš pojma, smije se tvom radu i diše ti iznad vrata i signalizira "nešto" dok radiš.
Onda su tu neka pravila, svaki prof ima svoje...negdje ti treba 60% za prolaz, pa te slažu jer kažu biće popravni i ti se spremiš za popravni, dođeš, a profesor te istjera i kaže da popravnog nema.
Eh, pored toga te slažu i oko toga kako se boduje kolokvijum.
Međutim, upisati privatni, smjer informatika i pored svega je jadno. Ljudi trebaju imati na umu da "privatnici" su daleko iza u očima svokog čovjeka kojem radi makar 5% mozga. To je jednostavno tako...

Ali, na kraju, nije sve tako crno...eto, ja bih opet upisala i ETŠ i ETF. :D

Pozdravček :D

But do not forget what we cannot forgive!

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2009, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
svaka ti cast. da ja sad mogu da biram isao bi ili na medicinu, farmaciju ili na ekologiju. fala ti na IT-u. pogotovo kod nas.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2009, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slazem se sa cickom, samo sto ne bih na medicinu jer se na tom fakultetu javljaju slicni problemi kao i na elektro. Naime i tamo su profesori prepotentni i misle kako je to najbolji fakultet jer je najtrazeniji, a najtrazeniji je zbog toga sto ima posla poslije jer samo bolnice rade.
Elektro i medicinski su previse ufurani u sebe i precijenjeni zbog lose situacije jer su ta zanimanja trenutno deficitarna pa je interesovanje veliko zbog ogromne nezaposlenosti.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2009, 16:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
jellyfish je napisao:
Elektro i medicinski su previse ufurani u sebe i precijenjeni zbog lose situacije jer su ta zanimanja trenutno deficitarna pa je interesovanje veliko zbog ogromne nezaposlenosti.

Nisam čuo da je neka navala na ETF :wink:
Možda ako ponovo otvore KSET, al' bi tada navala bila zbog KSET-a, a ne ETF-a :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]