Moram vam reci da je i jedna i druga strana u pravu. I vi, koji zelite ostati, a i vi koji zelite ici van. Razumijem i jednu i drugu stranu.
Sta je Contra zivjeti van:
Talija je napisao:
Kada odlazi svaki put plače jer kaže zna šta je čeka, rad, nema izlazaka, nema društva, samo obaveze koje mora da postigne na dvokratnom poslu koji radi...
i ovo
Talija je napisao:
Sticajem okolnosti našla je kakav takav posao, ima sređen život u A, dobro auto i kada dođe zaista se provodi, ali ona ne krije da joj je to sve što ovdje diše punim plućima i što može da se odmori.
i ovo
majlili je napisao:
moj brat rmba u danskoj citav da, radi posao sa pravnim fakultetom, fini, kancelarijski, ali dok dodje kuci vec je skoro pao mrak, dok djeca dodju sa faxa, skole i slicno, vide se na veceri, i na spavanje.. nemaju puno vremena za druzenje, godisnji iskoriste tako sto dodju ovde i putuju citav dan, imaju oni novaca ali nemaju provoda... cude se nama sto u po dana imamo pune kafice, sto se stalno osmjehujemo i salimo, sto djelujemo kao da nam nista ne fali..
I moram potvrditi antika:
Citiraj:
Nasi ljudi koji su vani (svi) po mom misljenju zive odlicno cak puno bolje nego domaci.Ne mora se raditi prekovremeno ako si zadovoljan sa normalnim.Pod normalno mislim solidno auto ja,zena sin -- pomalo ustedjeti u stek za godisnji ali nije obaveza - hranimo se budi siguran bolje nego vecina domacih...
..Dakle, ne jedu svi koji vozaju Audi i Mercedes samo pastete i rade na baustelli. To nije tacno. Sigruno da ima i takvih ali to je opet prica za sebe.
Ja licno zivim u inostranstvu. Sve je donekle sredjeno kako neko rece i sve je na vrijeme, i volim ovu zemlju u kojoj zivim, ali me opet vuce moja zemlja! Ne znam zbog cega, ali me vuce. Vec oko 2 godine ja i muz "razglabamo" temu ici zivjeti "dole", tj. tu, kod nas u BiH/RS. Ni ovde vise nije kao sto je nekad bilo. A nekad je bilo mnogo bolje. I ovde je nastao pritisak sa svih strana, stranci to osjete najvise. Necu da ulazim u detalje, ali hocu da imate to na umu da i nije vise toliko sredjeno koliko izgleda i ma koliko god ko imao hvale puna usta.
I svi mi znamo i vidimo da ovaj pisljivi (pardon) evro nije vrijedan toga da nas narod bude zeljan svog praga, svog doma, dvorista, familije, opustenosti u atmosferi „svoje zemlje“…
Jedan moj rodjak je jedne godine dosao ovde u AT „na probu“… kao da radi kod nekog privatnika svoj strucni posao pa ako mu se ovaj dopadne onda ce mu gazda srediti papire da dobije neku boravnu vizu, posao itd… medjutim rodjo se toliko uplasio sistema rada, brzine, ukocenosti saradnika …. Neimanja vremena za otici na kafu, nas nije ni vidjao jer smo svi radili… navece samo pred spavanje je uspio da nas uhvati da popricamo koju… i rekao je „Pa vi ste ko masine. Vama treba samo pidzama i radno odijelo. Ja ovde ne mogu ostati. Ovo je previse za mene.“ … moram da napomenem da je rodjak tu kod nas jedan od najboljih i najvrijednijih u svojoj struci i „dobar majstor“ a ovde je zakazao na najjednostavnijim poslovima…a sve zato sto se ovde radi sa opremom, precizno, brzo…a on to nije naucio. A on nije jedini primjer, mogu vam navesti X takvih primjera.
I ja ne znam, ako nas jednog dana put odvede kod nas , da zivimo tu, kako cemo mi, koji smo ovde vani naucili tim brzim i preciznim sistemom raditi (koji ne akceptira greske!), kako se uklopiti u drustvo gdje sve ide „easy“, opusteno, hocu-necu… jer , dosta toga sam se nagledala tu kod nas, od obicne prodavnice preko opstine pa do supa… i nimalo mi se ne svidja nas sistem rada. Upravo zbog toga sto sam navikla , i ja i sve koje poznajem a koji su vani, na ovaj „vanjski sistem rada“.
Iz ovog se da zakljuciti da ne valja biti ni previse „kilav“ kako je kod nas stanje, a ni previse „utegnuto “ kakvo je stanje vani. Kilavost dovodi do neimastine, utegnutost i brzina dovodi do stresa koji zna biti ponekad ili vecinom cak opasan po zivot.
Svi ste vi u pravu jer gledate I pricate sa svoje perspektive. I imate pravo izbora gdje hocete da zivite, samo dobro razmislite sta vam je prece i koliko toga zelite mozete da zrtvujete i da date od sebe. Ne dajte da vam jedan Audi ili jedna Gucci tasna zavedu oci. Vazno je ono sta ce vas duhovno ispuniti. Bas zato sto smo ljudi, a ne masine.