banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 15:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Avg 2009, 21:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
majlili je napisao:
moj brat rmba u danskoj citav da, radi posao sa pravnim fakultetom, fini, kancelarijski, ali dok dodje kuci vec je skoro pao mrak, dok djeca dodju sa faxa, skole i slicno, vide se na veceri, i na spavanje.. nemaju puno vremena za druzenje, godisnji iskoriste tako sto dodju ovde i putuju citav dan, imaju oni novaca ali nemaju provoda... cude se nama sto u po dana imamo pune kafice, sto se stalno osmjehujemo i salimo, sto djelujemo kao da nam nista ne fali..

mozda ne zaradim kao on, ali ja sto kaze talija, odem na more, i vikendom bar 2-3 puta, odem na kafu pa citav dan se gustam na suncu, trcim na sehove, rostiljamo po citav dan svako malo tokom ljeta... uh, sta mi imamo a oni nemaju, a sve to sto mi imamo ne moze se kupiti parama...

malo je takvih sto "imaju" kao ti i sto mlate kako im je lijepo u BL , idu na more,suncaju se,ispijaju kafe,trckaraju ... Reko bi covjek bas rahat - nigdje ljepse na svijetu.
Ja sam vani i ne pada mi na pamet da se mijenjam sa nekim dole i sve ovo ostavim.Ne jedu se pastete kao sto neko rece.To su mozda radili bivse jugosvabe zato sto su stedjeli da mogu napraviti nesto kuce dole i da mogu poslati famijiji,zeni ,djeci...
Malo ko vise zivi na takav nacin.Nasi ljudi koji su vani (svi) po mom misljenju zive odlicno cak puno bolje nego domaci.Ne mora se raditi prekovremeno ako si zadovoljan sa normalnim.Pod normalno mislim solidno auto ja,zena sin -- pomalo ustedjeti u stek za godisnji ali nije obaveza - hranimo se budi siguran bolje nego vecina domacih...
Sve u svemu lazete i mlatite kako nebi nikuda vani - to mogu da kazu samo tipovi koji zive na tudjoj grbaci i zadovoljavaju se da imaju danas za 2-3 kafe a sutra kako bude -drugi dan druga nafaka sto kazu.
Sto se tice cijena mogu ti reci da i nije nista skuplje u EU osim cigareta i alkohola.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 21:27 
kao prvo ja sam zensko....
a kao drugo, ja sam imala a i imam mogucnosti da odem odavde, ali nemam potrbu za tim niti zelim...
niko nije rekao da jedete pastete, nego da je jadno sto neki rade na gradjevini po citav dan, jedu pastete da bi kupili novi audi i dosli u zavicaj da im drugi zavide.. jadno i presmjesno..
a moj brat ne zivi na pasteti, imaju poprilicno, ali ne stignu ni potrositi ni uzivati, nemaju kad, jer im je tempo zivota takav...
ja ne zivim na grbaci drugih, vjeruj mi, iako nisam morala, radila sam i dok sam studirala... danas imam dobar posao, platu, porodicu, i poprilicno sam zadovoljna.. ne bih se mijenjala, vjeruj mi...
a to sto je tesko prevaliti preko usta da ovakve uzivancije, feste, rostilja, raje i slicno nema vani, e to je vec stvar takvih kao ti sto si mazu sami oci uvjereni da su pravi evropljani dok su oni dole jadni i bijedni... grijesis silno sinko..

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 21:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
antik je napisao:
"@majlili
malo je takvih sto "imaju" kao ti i sto mlate kako im je lijepo u BL , idu na more,suncaju se,ispijaju kafe,trckaraju ... Reko bi covjek bas rahat - nigdje ljepse na svijetu.
.

Pa naravno, majlili radi u banci zaposlila se preko veze, imali smo o tome prilike citati na forumu. normalno da joj je najljepse. Gdje bi s manje rada bolje zivjela. Neka pita one jadne radnike sto prave asfalt na 40 stepeni za 500KM mjesecno jel im lijepo.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Moram vam reci da je i jedna i druga strana u pravu. I vi, koji zelite ostati, a i vi koji zelite ici van. Razumijem i jednu i drugu stranu.

Sta je Contra zivjeti van:
Talija je napisao:
Kada odlazi svaki put plače jer kaže zna šta je čeka, rad, nema izlazaka, nema društva, samo obaveze koje mora da postigne na dvokratnom poslu koji radi...

i ovo
Talija je napisao:
Sticajem okolnosti našla je kakav takav posao, ima sređen život u A, dobro auto i kada dođe zaista se provodi, ali ona ne krije da joj je to sve što ovdje diše punim plućima i što može da se odmori.

i ovo

majlili je napisao:
moj brat rmba u danskoj citav da, radi posao sa pravnim fakultetom, fini, kancelarijski, ali dok dodje kuci vec je skoro pao mrak, dok djeca dodju sa faxa, skole i slicno, vide se na veceri, i na spavanje.. nemaju puno vremena za druzenje, godisnji iskoriste tako sto dodju ovde i putuju citav dan, imaju oni novaca ali nemaju provoda... cude se nama sto u po dana imamo pune kafice, sto se stalno osmjehujemo i salimo, sto djelujemo kao da nam nista ne fali..

I moram potvrditi antika:

Citiraj:
Nasi ljudi koji su vani (svi) po mom misljenju zive odlicno cak puno bolje nego domaci.Ne mora se raditi prekovremeno ako si zadovoljan sa normalnim.Pod normalno mislim solidno auto ja,zena sin -- pomalo ustedjeti u stek za godisnji ali nije obaveza - hranimo se budi siguran bolje nego vecina domacih...

..Dakle, ne jedu svi koji vozaju Audi i Mercedes samo pastete i rade na baustelli. To nije tacno. Sigruno da ima i takvih ali to je opet prica za sebe.

Ja licno zivim u inostranstvu. Sve je donekle sredjeno kako neko rece i sve je na vrijeme, i volim ovu zemlju u kojoj zivim, ali me opet vuce moja zemlja! Ne znam zbog cega, ali me vuce. Vec oko 2 godine ja i muz "razglabamo" temu ici zivjeti "dole", tj. tu, kod nas u BiH/RS. Ni ovde vise nije kao sto je nekad bilo. A nekad je bilo mnogo bolje. I ovde je nastao pritisak sa svih strana, stranci to osjete najvise. Necu da ulazim u detalje, ali hocu da imate to na umu da i nije vise toliko sredjeno koliko izgleda i ma koliko god ko imao hvale puna usta.
I svi mi znamo i vidimo da ovaj pisljivi (pardon) evro nije vrijedan toga da nas narod bude zeljan svog praga, svog doma, dvorista, familije, opustenosti u atmosferi „svoje zemlje“…
Jedan moj rodjak je jedne godine dosao ovde u AT „na probu“… kao da radi kod nekog privatnika svoj strucni posao pa ako mu se ovaj dopadne onda ce mu gazda srediti papire da dobije neku boravnu vizu, posao itd… medjutim rodjo se toliko uplasio sistema rada, brzine, ukocenosti saradnika …. Neimanja vremena za otici na kafu, nas nije ni vidjao jer smo svi radili… navece samo pred spavanje je uspio da nas uhvati da popricamo koju… i rekao je „Pa vi ste ko masine. Vama treba samo pidzama i radno odijelo. Ja ovde ne mogu ostati. Ovo je previse za mene.“ … moram da napomenem da je rodjak tu kod nas jedan od najboljih i najvrijednijih u svojoj struci i „dobar majstor“ a ovde je zakazao na najjednostavnijim poslovima…a sve zato sto se ovde radi sa opremom, precizno, brzo…a on to nije naucio. A on nije jedini primjer, mogu vam navesti X takvih primjera.
I ja ne znam, ako nas jednog dana put odvede kod nas , da zivimo tu, kako cemo mi, koji smo ovde vani naucili tim brzim i preciznim sistemom raditi (koji ne akceptira greske!), kako se uklopiti u drustvo gdje sve ide „easy“, opusteno, hocu-necu… jer , dosta toga sam se nagledala tu kod nas, od obicne prodavnice preko opstine pa do supa… i nimalo mi se ne svidja nas sistem rada. Upravo zbog toga sto sam navikla , i ja i sve koje poznajem a koji su vani, na ovaj „vanjski sistem rada“.

Iz ovog se da zakljuciti da ne valja biti ni previse „kilav“ kako je kod nas stanje, a ni previse „utegnuto “ kakvo je stanje vani. Kilavost dovodi do neimastine, utegnutost i brzina dovodi do stresa koji zna biti ponekad ili vecinom cak opasan po zivot.

Svi ste vi u pravu jer gledate I pricate sa svoje perspektive. I imate pravo izbora gdje hocete da zivite, samo dobro razmislite sta vam je prece i koliko toga zelite mozete da zrtvujete i da date od sebe. Ne dajte da vam jedan Audi ili jedna Gucci tasna zavedu oci. Vazno je ono sta ce vas duhovno ispuniti. Bas zato sto smo ljudi, a ne masine.

Poslednji put menjao Leona dana 18 Avg 2009, 21:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka

majlili je napisao:
niko nije rekao da jedete pastete, nego da je jadno sto neki rade na gradjevini po citav dan, jedu pastete da bi kupili novi audi i dosli u zavicaj da im drugi zavide.. jadno i presmjesno..

O da...takvih ljudi ima, i ovo ne treba da vas cudi sto majlili prica jer poznajem licno takve ljude .
Ima ih ne malo, nego dosta. Nazalost.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 22:20 
wilderness je napisao:
antik je napisao:
"@majlili
.

Pa naravno, majlili radi u banci zaposlila se preko veze, imali smo o tome prilike citati na forumu. normalno da joj je najljepse. Gdje bi s manje rada bolje zivjela. Neka pita one jadne radnike sto prave asfalt na 40 stepeni za 500KM mjesecno jel im lijepo.

naravno... :confused2: :lol: prestrasno... da si pazljivo citao shvatio bi da pricas gluposti..

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ma sve je to relativno, zavisi kako kome i kako gdje. Iako matematicki i statisticki gledajuci bolje je u inostranstvu jer ima vise materijalnih dobara i prihod po stanovniku je bolji. Tako da je logicno da je prosjek bolji, odnosno da prosjecan covjek bolje zivi u nekoj bogatijoj zemlji nego u siromasnijoj. Jos ako dodamo zakone koji su znatno jaci i ljudska prava vidimo da je inostranstvo mnogo bolje.
Iako je za vecinu bolje, ne mozemo generalizovati jer postoje i oni, doduse mali broj, kojima je i u BL dobro, njima bi bilo gore zato sto s manje truda zive u Bl iako mozda preko tudjih ledja ali sta bi.
Tako da ne mozemo generalizovati, sve zavisi od slucaja do slucaja, iako opet kazem, malo njih se pokajalo i vratilo koji su otisli i obrnuto, malo njih je ostalo koji su mogli otici, tako da vec to govori o prosjecnom stanju. Ipak pojednacni slucajevi se razlikuju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 22:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Masala,opet dijaspora na tapetu...Kao dodatak temi,zelio bih samo da ukazem na to da iako sebe uzimaju kao predstavnike "domacih" ,ucesnici koji pisu iz Bl i okolice ne mogu zastupati misljenje obicne raje jer oni to nisu.Gospodo,vi zivite iznad prosjeka vecine ljudi dole,ta vasa prica o dobrim zaradama,moru,kaficama,ne pije vode,jer kamo puste srece da je barem polovini stanovnistva tako.Nadjite mi samo statistiku koliko stanovnika RS/BiH ima kompjuter(internet )kuci? Ne sporim da je zapad onakav kakav jeste,samo sto je fakat to da mi uvijek imamo izbora vratiti se i "uzivati",te se prestati "patiti" po trulom zapadu,ali sta ces kad postanes Golum,pa ti zine pakash na svasta nesto.. Kao sto se mnogi trzaju i ne zele priznati robotski zivot po zapadu,tako drugi iz inata ne priznaju pricu o bijedi i neimastini koja je nazalost ocita za vecinu u domovini...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 23:50 
konkretno ja sam rekla da je meni ok, i da ne bih isla u inostranstvo, jer mi je dobro i ovde.. isto tako sam apsolutno svjesna da ima dosta ljudi koji zive na rubu egzistencije, ali nije sve toliko crno ovde... jer mi smo zemlja izasla iz rata, sa unistenom privredom, a ipak kafici su puni, dosta ljudi ide na more, izlazi i slicno... i to je cinjenica, sta god ko pricao.. to je ljudima ventil, jer smo takav mentalitet, radim za npr. 500 km, ali otici cu na kafu, rostiljacu uz vrbas, provescu vikend na moru za 50 KM..
e u tome su ljudi ovde bogatiji od onih tamo, koji to nemaju..
a to sto neko rece, sve je individualno.... ja nisam rekla generalno gdje je bolje, nego kako je meni, te kako oni tamo nemaju taj vid relaksacije koji mi imamo, mozda ne zivim kao neki bogatasi u evropi, ali mi je bolje od nekog ko po cijele dane rmba kao fizikalac a ovamo se hvali kako je stari evropejac, a tamo ga gledaju kao gradjanina drugog reda....

i da, najvise me na raspravu potaknuo komentar, kako mozete raditi i uzivati dok ljudi oko vas gladuju.. :confused2: kao da smo mi jedina zemlja na svijetu koja ima siromasne...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 04:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Pa da mi je bratić papčina to mogu shvatiti, kad bih rekao jadnik možda ne bih bio u pravu, znam ja da on od jutra do mraka na građevini radi ali opet ima audi i dobio je stan pa uporedito to sa našim građevinarima.

To je trebalo vidjeti; sjedim ja na balkonu pušim cigaru kad ono prašti kamenje pod gumama, kad kao da je Dodik došao u velikom masivnom crnom audiju, a žena mu još bolja od audija, prava ljepotica, a i on ljepot. Ali babi, stricu i strini (koji su nezaposleni i u neimaštini) kod kojih je došao nije donio ni pola kg kafe.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 06:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Zeo je napisao:
Pa da mi je bratić papčina to mogu shvatiti, kad bih rekao jadnik možda ne bih bio u pravu, znam ja da on od jutra do mraka na građevini radi ali opet ima audi i dobio je stan pa uporedito to sa našim građevinarima.

To je trebalo vidjeti; sjedim ja na balkonu pušim cigaru kad ono prašti kamenje pod gumama, kad kao da je Dodik došao u velikom masivnom crnom audiju, a žena mu još bolja od audija, prava ljepotica, a i on ljepot. Ali babi, stricu i strini (koji su nezaposleni i u neimaštini) kod kojih je došao nije donio ni pola kg kafe.

E o tom ti ja pricam Zeo drug moj.......o toj vrsti ruljka sa zapada! :cat:

Sad samo da odgovorim majlili za njenog brata....majlili duso ima buraz potrositi ako oce gdje,nije Danska bas mala zamlje da nema kafica i fensi mjesta!Samo sto ovdje na fensi mjestu kafa kosta oko 15km a piva i do 30km al nas narod to ne praktikuje bas(ne govorim za sviju al veci dio ne prektikuje)......ne svi al to ti je duga i duboka prica ko bunar bez dna......

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 07:27 
Stara kuka
Stara kuka

Zeo je napisao:

Sumnjam da mu je neko samo tako poklonio stan za dzabe. Svi mi imamo stanove, neko placa kiriju, a neko kupi pa se zaduzi banci za najmanje 20 godina. Znaci, nista od price da mu je drzava dala stan, ako si na to mislio. Ne daje Austrija nikome dzaba stanove.

Zeo je napisao:
To je trebalo vidjeti; sjedim ja na balkonu pušim cigaru

Pa nije ni tebi lose, imas balkon i imas cigarete, a cigarete i nisu bas jeftine. :P
Znas sta me nervira kod nasih ljudi tu, sto svi kukaju nema se nema, a svi imaju toliko da puckaju po cijeli dan i ispijaju kafe. A cigarete nisu bas jeftine. Uzmite svaku marku koju ste namjenili za cigarete i stavite u kasu, vidjecete na kraju mjeseca sta ce ostati i koliko se ispusi mjesecno. I odma manja kriza. :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 07:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Bio sam dugo gore,,,uzeo pasos i vratio se kuci....................Nikada se vise gore nebi vratio,,,i nema mi ko sta pricati za onaj zivot gore....

Medutim,,,,ovdje se moras snaci,,,moras imati veze,i vezice,,,,moras muljati,,,boriti se ali opet si kod svoje kuce...Puno manje zaradim nego gore,,,,,ali mi dusa sita...... :D :D :D

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka

Banjalucki_Behar je napisao:
Bio sam dugo gore,,,uzeo pasos i vratio se kuci....................Nikada se vise gore nebi vratio,,,i nema mi ko sta pricati za onaj zivot gore....

Medutim,,,,ovdje se moras snaci,,,moras imati veze,i vezice,,,,moras muljati,,,boriti se ali opet si kod svoje kuce...Puno manje zaradim nego gore,,,,,ali mi dusa sita...... :D :D :D

Mozes li nam reci zasto si se vratio? Gdje si bio?

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 08:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Leona je napisao:
Banjalucki_Behar je napisao:

Mozes li nam reci zasto si se vratio? Gdje si bio?

10god u Svicarskoj,,,,,,vratio se 2002 kuci,,,,,,,

U meduvremenu sam gore zavrsio fakultet,,,,ovdje mi je trebalo 2god da dobijem posao,,,,ali eto uspjelo se......Nikada se ni snu nebih mjenjao za onaj zivot gore.....

Ovi stu su vani mogo pricati sta god hoce,,,,ali gore su svi gradani 12reda,,,,,nikada nece biti na nivou sa njima. To je jednostavno tako,,,mada je to ljepo upakovano a tako providno....... Bez obzira iz koje drzave dolazis,ti si za njih stranac,i uvjek ce mo gore svi biti samo obicni stranci....

Meni su u BL paradjedovi rodeni,,,najljepsi osjecaj na svijetu za mene kada setam sa sinom pored Vrbasa,,,i tima stazama su setali svi moji.............I nikada mi niko nece reci da sam stranac,,,,taj osjecaj za meni vrijedni od svih tih faranaka i evrica..........

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:15 
i ja znam neke ljude koji su se vratili iz svicarske...
nego cvox, ja nisam rekla da tu nema kafica, niti izlazaka, samo se kafa u BL i kafa u kopenhagenu ne mogu porediti... on izadje sa zenom, odu u restoran , bioskop, vikendom, tad jedino stignu... ali ja govorim o nasim kafama, rostiljima s rajom, a to se ne moze kupiti parama koje on u danskoj zaradi, jer on to tamo nema.. ne mozes reci da poslije posla isto uzivas u kopenhagenu kao da si u BL...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
vim je napisao:
Ma sve je to relativno, zavisi kako kome i kako gdje. Iako matematicki i statisticki gledajuci bolje je u inostranstvu jer ima vise materijalnih dobara i prihod po stanovniku je bolji. Tako da je logicno da je prosjek bolji, odnosno da prosjecan covjek bolje zivi u nekoj bogatijoj zemlji nego u siromasnijoj. Jos ako dodamo zakone koji su znatno jaci i ljudska prava vidimo da je inostranstvo mnogo bolje.
Iako je za vecinu bolje, ne mozemo generalizovati jer postoje i oni, doduse mali broj, kojima je i u BL dobro, njima bi bilo gore zato sto s manje truda zive u Bl iako mozda preko tudjih ledja ali sta bi.
Tako da ne mozemo generalizovati, sve zavisi od slucaja do slucaja, iako opet kazem, malo njih se pokajalo i vratilo koji su otisli i obrnuto, malo njih je ostalo koji su mogli otici, tako da vec to govori o prosjecnom stanju. Ipak pojednacni slucajevi se razlikuju.

Slazem se u potpunosti sa tobom....svako ima svoju pricu koja se razlikuje od ostalih
I nismo svi isti, neko vise tuguje za svojim gradom, neko manje, neko se totalno uklopio u novoj sredini, neko je i fax zavrsio i radi u kancelariji za dobru lovu i to je to.Problem je sto kod nas je malen procenat ljudi kojima je dobro a tamo na neki nacin svako se snadje i ko god ode ne vraca se nazad iako ga tuga ubija.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
majlili je napisao:
nego cvox, ja nisam rekla da tu nema kafica, niti izlazaka, samo se kafa u BL i kafa u kopenhagenu ne mogu porediti... on izadje sa zenom, odu u restoran , bioskop, vikendom, tad jedino stignu... ali ja govorim o nasim kafama, rostiljima s rajom, a to se ne moze kupiti parama koje on u danskoj zaradi, jer on to tamo nema.. ne mozes reci da poslije posla isto uzivas u kopenhagenu kao da si u BL...

To sto pricas moze biti dok si mlad i bez familije ali koliko nasih ti poznajes koji imaju familiju i sa svojom zenom i djecom sjede sa tobom rostiljaju ,ispijaju kafe...Budi sigurna i ovdje omladina se zabavlja na svoj nacin i njima je to najbolje kao sto ti mislis da je jedini provod baciti hrenovku na rostilj.Ne mozes porediti vrstu zabave po sebi i tvom drustvu.Vecina ljudi vani budi sigurna dosta putuju,obilaze svijet,zimuju... sto 90 % nasih ljudi ne znaju ni izgovoriti sva ta lijepa mjesta.
I ovdje se radi 8 sati dnevno isto kao i dole samo sto vecina prodavnica,firmi pocinje raditi u 9-10 sati ujutro i tako rade do ca 18 sati .Naravno da se ima manje vremena za odmoriti,obaviti familijarne poslove i stici na "hrenovku"i kafu.
Ja se ne osjecam vani ni u kom slucaju kao gradjanin drugog reda kao sto neko rece-ali zato se takvim osjecam kada sam dole u svojoj kuci,u svom gradu,u svojoj ulici...Svi zvjernjaju u tebe kao da si pao sa marsa a ne da si dosao u SVOJU kucu

Poslednji put menjao antik dana 19 Avg 2009, 10:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 09:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
majlili je napisao:

stani malo majlili,da on oce on bi mogao da uziva u Kopenhagenu kao u BL!Kakva je razlika u kafi iz aparata u BL i Kopenhagenu?Ja je ne primjetim vala a pijem je skoro svaki dan vise puta.....Al ovdje je narod i mentalitet drugaciji od naseg Balkanskog,to ja tebi ocu da kazem a da nema mjesta za popit kafu u Kopenhagenu kao u BL to se nebi slozio sa tobom,cak sto vise.......Rostilj sa drustvom se isto moze izvesti ako imas drustvo,pored mora imas mjesta fantasticnih a i parkova kao Tresnjik....Sve u svemu da svedemo ovu pricu je to sto smo mi navikli na zivot ko na Balkanu a jel on izvodljiv u drugim djelovima svijeta to je drugi dio opanaka.............

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2009, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka

Mozda nije razlika u kafi ali je razlika s kim i kako je pijes. Da li je pijes sa Milom ili je pijes sa Franzom, da li je pijes opusteno sjedeci ili je pijes u trku. :) Ovde neko na poslu nema kad sendvic pojesti, a kod nas se ima kad zapaliti i cigareta i prokomentarisati zadnji trac. Ovde vala , u vecini firmi, ako hoces zapaliti, imas kartu koju moras da odkucas kad odes zapaliti i kad zavrsis , opet. Tako se uvede u kompjuter koliko si puta isao zapaliti, to sve saberu i na kraju mjeseca imas sedmicu dana neplaceno, jer se toliko nakupi samo za par cigareta svaki dan. Primjer jedne osobe koja je upravo zbog toga prestala da pusi. Taj zakon su skoro uveli i smatram da je pametno.

Ovde nasem narodu vecinom fali to druzenje, komunikacija... evo ja imam komsinicu/gazdarica stana, stanujemo vrata do vrata, a vjerujete , evo vec stanujemo ovde 6 godina, i ni jednom, ali - ni jednom nije nam bila na kafi ili dosla onako da sjedne , niti mi kod njih. Ja sam zvala par puta, ali jok, to u njih nije obicaj. Obicno se zakljucavaju po dva puta u sred bijela dana. Ok , nisam ni ja kafedzija, i ne idem "po kucama " na ispijanje kafe, ali zamisli to kod nas , komsija vrata-uz-vrata a da niste nikad otisli bar na caj ako nista.
Koliko puta se desi da neko umre u stanu, pa prodje godina i godina dok se ne primjeti da te osobe vise nema. Komsije to tek primjete kad pocinje da zaudara smrad lesa u hodniku. itd...
Mislim da je to najvise sto nasem narodu fali. Nas mentalitet.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]