La Point je napisao:
Pa dobro, u Sarajevu, Tuzli, Bihacu etc neces naci grafit "ovo je Turska"
Нећеш, и то само зато јер су они који промовишу БиХ као будућу шеријатску државу далеко подмуклији.
Нећеш то чути, али је сасвим било нормално да се прије рата пјева у сарајеву "плива патка, плива гуска, ова земља биће Турска",
и сличне идиотарије, које наравно да су провоцирале српски и хрватски живаљ и будиле контрареакцију у њима.
Citiraj:
niti se masovno izlazi na ulice kad Turska streljaska reprezentacija osvoji zlato
Да, осим што када сам се пријатељу јавио на телефон из сарајева у вријеме преноса утакмице Турска-Бразил,
човјек ме питао да ли сам то отишао у Турску на љетовање, колико је урлање и навијање било
(са све турским заставама, идиотским навијањем и осталим фолклором).
О Мостарским нередима нећу ни да причам, та прича је већ добро свима позната.
Citiraj:
Turska je ipak bila ovdje 500 i nesto godina i normalno je da ce tu biti neka tanka crna linija
Каква линија?
Да ли су Турци негдје остали упамћени по добру?
У каквом стању је БиХ изашла из епохе Турске власти???
У том моменту је Европа била у 19 вијеку, а ми у 14. И то је последица турске владавине.
Турци када су овдје дошли, Босна је била модерна држава, нимало назаднија од иједне европске,
а након њиховог одласка, нашли смо се погубљени у свемиру, историји, економији, политици....свему.
И тај "уммет" неко треба да обиљежава и прославља у савременој БиХ??
Теби је то нормално???
Citiraj:
bas kao i u Srbiji, kroz turske melodije srbijanskog folka
Да нешто знаш о историји уопште и историји музике, (као што те не занима) знао би да љествице тзв "шестог гласа" су старорчки и византијски напјев,
кориштен увелико на просторима источног Римског царства, који је у многоме постао заједнички у хебрејским и хришћанским богослужењима.
Потпуно је природна ствар да 600 година касније арапи са новом вјером задрже традиционалне напјеве, и користе исте мелодијске обрасце.
Турци, опет, са арапима културолошки немају никакве везе.
Они су закавкаски ратници-плаћеници, које је Византија довела на источне границе да им чувају леђа од упада из Персије,
а о њиховој "музикалности", паралелним октавама и неподношљивим звуковима ударања у шерпе и таламбасе је срећом остало сасвим довољно историјскх свједочанстава.
Да сад овдје не отварам тему да је главни појац на султановом двору био управо чувени Петар Пелопонески Лампадарије,
који је истовремено био и протопсалт Цариградског патријарха, и који је управо по султановој дозволи учио и телале појању
(ови су наравно од свега навише вољели управо шести глас, због специфичне мелизматике)...
Дуга тема, и вјероватно те и не интересује, јер ти се не уклапа у научене концепте свијета....
Citiraj:
BiH, sa druge strane, nikad nije bila dio Srbije
Шта си ти момак имао из историје? И гдје си уопште учио историју?
Да ли је Растко Немањић можда био принц у Шумадији? Рашкој? Метохији?
Citiraj:
stoga mi je smijesno da se neko fura na, koliko god to nekima bodilo u oci, drugu drzavu.
Момче, управо је овдје и настао одвратни и крвави рат због тога јер је Сарајево безобзирно тежило да нарпави државу,
у коју половина ставновника неће. То је био проблем, то је остао проблем, јер власти у Сарајеву боли к... за ичијим мишљењем осим властитог.
Citiraj:
Dobro, nadje se tu pokoji vehabija ali oni su procentualno jako jebena karika medju Bosnjacima da bi se racunali.
Замисли какав би свјетски скандал настао када би се сазнало да у РС имамо неолико хиљада фанатика наоружаних до зуба и спремних на све,
које управа РС насели на границе са Федерацијом и који једва чекају да се нешто закува да тамо упадну и крену да сијеку главе редом?
Мали проценат преко 3.500 таквих људи???
Citiraj:
Ne treba biti neki plahovit strucnjak da bi se kazalo u koga je prisutna kolektivna psiholoska bolest.
Не треба, стварно.