banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jun 2025, 08:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Obnova stare kuce
PostPoslato: 12 Jul 2009, 20:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kako i sta po redu? Neko je od vas radio to, ali ne mogu da se sjetim...

Posebno me zanima kako tavanicu od greda, daske i trske zamjeniti nekim betonom ili cime vec...

Vrh

Tema posta: Re: Obnova stare kuce
PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
The_new_Statesman je napisao:
Kako i sta po redu? Neko je od vas radio to, ali ne mogu da se sjetim...

Posebno me zanima kako tavanicu od greda, daske i trske zamjeniti nekim betonom ili cime vec...

mi smo pravili iznova, prije rata.
moras skinuti tavan, zasalovati plocu i izliti je od betona, a naravno u to ugraditi i armaturu, ali prije vidi sa staticarem koliko su ti zidovi debeli i koliko opterecenje mogu da podnesu, na to se nadozida lastavica sa strana i postavi se nova japija za postavljanje cigle. nemoj raditi ravnu plocu, idi sa klasicnim krovom, od cigle, nije se pokazalo kao naj rjesenje za nase podneblje, pogotovo gore kod vas jer ima snijega, tata je radio bunarsko dno svome bratu i vazda je bilo nekih problema. i lakse se grije i prije procuri

Spoiler:
narocitao ako na nju padne minobacacka 120 pa sve rastrese :( )

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E cicak, pusti granate,

dakle kod mene je pod na spratu i tavanu uradjen tako... Dakle, daske, grede i trska... Zidovi mogu podnijeti tezinu ploce jer je kuca sagradjena kao omanja tvrdjava (osim te ploce)...

I prevedi mi te lastavice i tako to...

Zanima me da li imaju neke gotove betonske ploce koje se kao poslazu jer za izlivanje i susenje svega toga treba dosta vremena...

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E cicak, pusti granate,

dakle kod mene je pod na spratu i tavanu uradjen tako... Dakle, daske, grede i trska... Zidovi mogu podnijeti tezinu ploce jer je kuca sagradjena kao omanja tvrdjava (osim te ploce)...

Zanima me da li imaju neke gotove betonske ploce koje se kao poslazu jer za izlivanje i susenje svega toga treba dosta vremena...

ne. dovedu se zidari i tesari da ti zasaliju plocu. mi smo salovanje, dakle postavljanje sperploca, i to onih malo debljih radili na pomocne stubove ili koce (to posudis ili ko ti bude radio salovanje vjerovatno ima svoje), napravi se kao kutija u koji se postavljaju zeljezne mate (mi smo ih radili rucno, dakle kupovao je stari zeljezo i to dvije debljine, pa smo ga razvlacili rezali i vezali na toj zasalovanoj ploci). sad to imas kupiti gotovo, poslozi se ta armatura i na nju ide beton, to isto kupis gotovo, jedan mixer, ovisi je kolika je povrisna (osnosno zapremina / tj kolike ce debljine biti ta ploca / obicno su negdje oko 12cm). izracunas i narucis otprilike toliko betona. danas je mala razlika kad kupujes gotov beton ili kad ga mijesas sam.
to ti danas ide brzo jer imas kupiti sve gotovo, mi smo i rucno mijesali beton, pa je trebala kamara ljudi da se sve to zavrsi. danas kupis mate, dovedes ljude da ti to zasaluju i izliju. par dana posla.
nakon 2-3 dana, kad ploca koja se za to vrijeme morala posipati vodom da ne popuca, to se rasaluje i ides dalje.
lastavica je znas onaj mali zidic u obliku trokuta koji ide na dvije suprotne strane ako cete raditi krov na dvije vode. ovako /\. ako ce ici na 4 vode ili mozda na vise, onda ti lastavica ne treba. mi smo radili na kuci na 4 vode, ali je garaza i ostava na 2.
onda ti treba drvena gradja za postavljanje cigle.
sve skupa ti ovo izadje otprilike nekih 10k.
eto...

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma krov vec ima, i tu ce se mjenjati crijep i sasvim sigurno udarati izolacija...

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma krov vec ima, i tu ce se mjenjati crijep i sasvim sigurno udarati izolacija...

ako ces raditi deku (betonsku plocu) e onda ces morati sve skidati.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Wienerberger (http://www.wienerberger.hr) ima dosta gotovih stvari, npr. gredice iznad prozora i vrata, mada sumnjam da postoji nesto takvo kao sto trazis. Koliko se ja razumijem najpribliznije tom sto trazis je ploca od "monte", one gredice sto se poredaju i zaliju betonom.
Cekaj, to je znaci kuca na sprat, i sad umjesto drvene "ploce" izmedju prizemlja i sprata treba ubaciti betonsku. Uuu, to je bas zeznuto.
Mi smo jednu staru porodicnu kucu "renovirali" tako sto smo je srusili do temelja i zapoceli novu. Kad sam ja tupio da se renoviranje ne isplati (u nasem slucaju) gledali me kao budalu, ali kad je stari rodjak-iskusni gradjevinac predlozio to isto, njega su srecom poslusali.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
E cicak, pusti granate,

Nikakav problem.
Kad gledaš plafon, ako je on, gledan iz sobe, ravan a sa gornje strane (s tavana) se vide grede riječ je o tzv. "šturi".
To se ne skida nego se u sobi stavljaju podupirači (šprajcevi) koji podupiru plafon a koji će držati težinu izlivene ploče dok se ne stegne.
Naravno, mora se raskriti krov da bi se odozgo izlijevala ploča.
Podupirači stoje oko 7 dana dok se ploča ne stegne i ne osuši.
Kada se izlijeva ploča preko šture a ispod betonske mase stavlja se najlon tako da neće nijedna kap probiti u donju prostoriju.

Zašto bi uzimao betonske ploče kad je to najjednostavniji zahvat? Sušenje betona traje isto kao i za bilo kakav betonski rad.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 21:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Pa mora skidati sve...
Mislim da bi bilo pametno ojačati ćoškove zidova (okuckaš ćoškove i onda izliješ stubove), kolike su dimenzije kuće?

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Talija je napisao:
E cicak, pusti granate,

Nikakav problem.
Kad gledaš plafon, ako je on, gledan iz sobe, ravan a sa gornje strane (s tavana) se vide grede riječ je o tzv. "šturi".
To se ne skida nego se u sobi stavljaju podupirači (šprajcevi) koji podupiru plafon a koji će držati težinu izlivene ploče dok se ne stegne.
Naravno, mora se raskriti krov da bi se odozgo izlijevala ploča.
Podupirači stoje oko 7 dana dok se ploča ne stegne i ne osuši.
Kada se izlijeva ploča preko šture a ispod betonske mase stavlja se najlon tako da neće nijedna kap probiti u donju prostoriju.

Zašto bi uzimao betonske ploče kad je to najjednostavniji zahvat? Sušenje betona traje isto kao i za bilo kakav betonski rad.

Ovo sto Talija kaze je potpuno tacno. Sad, da li hoces gore da pravis jos jedan sprat, pa ti treba ploca?
Jedna nezgodna stvar, moras imati podupirace po kuci, pa ti smetaju jako mnogo. Kod mene su stajali mislim 3 sedmice, koliko je potrebno da se ploca kvalitetno stegne, prodisali smo kad smo ih izvadili.
Ako ti bude potrebno za majstore, mogu ti nabaviti broj koji su nama radili komplet (skidanje krova, salijevanje ploce, novi krov).

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2009, 22:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tommy Vercetti je napisao:
Jedna nezgodna stvar, moras imati podupirace po kuci, pa ti smetaju jako mnogo. Kod mene su stajali mislim 3 sedmice, koliko je potrebno da se ploca kvalitetno stegne, prodisali smo kad smo ih izvadili.

Uh ne pitaj! :D Kod mene su u sobi bili pa sam ih obložila trakama spužve da ne razbijem glavu kad ustajem izjutra ošamućena na posao.
Kad su ih skinuli imala sam osjećaj da mi je soba veća za par kvadrata. :lol:
Plafon u mojoj sobi je ostao nedirnut, nijedna kap nije probila u sobu.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 08:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kao sto sam rekao, mi nismo radili renoviranje stare kuce, nego smo pravili novu. bome bilo ej davno, daleko prije rata. ali se sjecam, rucnoo smo mijesali beton, jer je tada mixr betona bio u cijeni cijelog sprata kuce.
ako ces raditi krov na dvije vode, dobro bi ti bilo da uradite jos jednu betonsku deku u ovom obliku Z /\ debljine nekih 8 cm, mislim da je tako radjeno kod nas. po tome je isla gradja za postavljanje crijepa olitiga cigle. znam da smo povezali svu ciglu jer je bura u mostaru prilicito jaka. na taj nacin si dobio fakticki potrkrovlje koje mozes iskorititi. mi smo podigli potrkrovlje sa nekih 4-5 redova cigle vise se i ne sjecam i stavili smo dva otvora sa strane lastavice radi svjetlosti.
slusaj stari, evo ljudi su radili, ali isto znam i sta je tata radio jer je bio iskusan gradjevinac. koliko vidim tehnologija je ostala ista.
mislim da sad brat hoce da mijenja ciglu na kuci jer je ova prilicito stara, i na eto, otprilike 120 kvadrata mislim da je rekao da ce doci oko 4k same cigle.
pa se ukalkulisi.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li sam rekao da je kuca na sprat i da nema nijedne ploce? 10x8, ima taj betonski kostur po coskovima ili kako se to vec zove...

Hvala na dosadasnjem trudu... :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2009, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da li sam rekao da je kuca na sprat i da nema nijedne ploce? 10x8, ima taj betonski kostur po coskovima ili kako se to vec zove...

ja sam te skonto da ti treba jedna deka, ona plafonska. i krov na nju.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16

Ja skoro pa završio renoviranje.
Stim da nisam pravio ploče jer već postoje (prava ploča ispod i tzv monta iznad glave)

U svakom slučaju, nek ti je sa srećom :D

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 15:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta ispod i iznad glave? Jedno glupo pitanje: Sta je monta?

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 20:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako ti bude potrebno za majstore, mogu ti nabaviti broj koji su nama radili komplet (skidanje krova, salijevanje ploce, novi krov).

O kojim ciframa govorimo :)

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta ispod i iznad glave? Jedno glupo pitanje: Sta je monta?

Monta cigla je široka cigla.
Pod monta pločom se podrazumjeva stavljanje poprečnih gredica koje u sebi imaju armaturu i slaganje monte cigla između, preko toga ide beton debljine cca 12 cm.
Kose ploče se rade sa monta ciglom i gredicama.

Slika

Monta cigla.

Slika

Gredice.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nikad baustelca od mene :(

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2009, 20:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nikad baustelca od mene :(

Nemoj biti tužan :D ,bitno je da imaš pare,bauštelci će se već naći.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]