The_new_Statesman je napisao:
E cicak, pusti granate,
dakle kod mene je pod na spratu i tavanu uradjen tako... Dakle, daske, grede i trska... Zidovi mogu podnijeti tezinu ploce jer je kuca sagradjena kao omanja tvrdjava (osim te ploce)...
I prevedi mi te lastavice i tako to...
Zanima me da li imaju neke gotove betonske ploce koje se kao poslazu jer za izlivanje i susenje svega toga treba dosta vremena...
ne. dovedu se zidari i tesari da ti zasaliju plocu. mi smo salovanje, dakle postavljanje sperploca, i to onih malo debljih radili na pomocne stubove ili koce (to posudis ili ko ti bude radio salovanje vjerovatno ima svoje), napravi se kao kutija u koji se postavljaju zeljezne mate (mi smo ih radili rucno, dakle kupovao je stari zeljezo i to dvije debljine, pa smo ga razvlacili rezali i vezali na toj zasalovanoj ploci). sad to imas kupiti gotovo, poslozi se ta armatura i na nju ide beton, to isto kupis gotovo, jedan mixer, ovisi je kolika je povrisna (osnosno zapremina / tj kolike ce debljine biti ta ploca / obicno su negdje oko 12cm). izracunas i narucis otprilike toliko betona. danas je mala razlika kad kupujes gotov beton ili kad ga mijesas sam.
to ti danas ide brzo jer imas kupiti sve gotovo, mi smo i rucno mijesali beton, pa je trebala kamara ljudi da se sve to zavrsi. danas kupis mate, dovedes ljude da ti to zasaluju i izliju. par dana posla.
nakon 2-3 dana, kad ploca koja se za to vrijeme morala posipati vodom da ne popuca, to se rasaluje i ides dalje.
lastavica je znas onaj mali zidic u obliku trokuta koji ide na dvije suprotne strane ako cete raditi krov na dvije vode. ovako /\. ako ce ici na 4 vode ili mozda na vise, onda ti lastavica ne treba. mi smo radili na kuci na 4 vode, ali je garaza i ostava na 2.
onda ti treba drvena gradja za postavljanje cigle.
sve skupa ti ovo izadje otprilike nekih 10k.
eto...