Evo ja danas odgledah i ovo čudo, da malo isperem gorak ukus završetka emitovanja DS9 na HRT-u (Voyager jednsotavno nema živaca da gledam, totalno mi je bezveze) , pa moram reći da sam filmom kao vidom zabave, prilično zadovoljan, ali kao dijelom Star treka, baš i nisam. Pristup sa stvaranjem alternativne realnosti je dobar, ali priča je nekako zbombana i zbrzana. Jednostavno je nedovoljno razrađena i pored tog dolaska Romulanaca iz budućnosti, prijetnje uništenja Federacije i sve ostalo--- Old school pristup Star Treku sa dosta dijaloga, logičkih nadmudrivanja i pronalska intelektualnih rješenja, nekako je preskočen i zaobiđen. Sve se svelo samo na akciju... Udri, pucaj i razbijaj i to je to. Specijalni efekti, po običaju, vade ovakve filmove kada ponestane prave ideje i to se vidi. Mogu reći da je stvar ukusa, ali... Glumac koji je odigrao Kirka, djeluje mi kao sjajan izbor. Ima neku harizmu i stav i jednsotavno odgovara ulozi. Ima čak i onaj Kirkov pogled... Onaj što je igrao Spoka, djelovao je dobro, do pojave Lenarda Nimoja, a poslije toga, uz najbolju namjeru, nisam mogao da ga gledam kao Spoka. Jednostavno to nije to. Karl Urban je dobro djelovao kao doktor, kao i onaj lik što glumi Skotija. E on je jednostavno morao da dobije više prostora u filmu, jer Star trek nije to što jeste, ako nema hrpe prča oko nekih tehničkih detalja, jednačina i izraza, koji običnom čovjeku djeluju totalno nerazumljivo. Ostali glumci su mi manje - više, bezlični. Uhura ni blizu, Sulu samo što je Azijat, a Čehov zato što govori upadljivim i prenaglašenim ruskim akcentom. Vrlo tanko, ali možda baš zato što ja to gledam kroz originalnu seriju i likove.
Uglavnom film kao film je sasvim OK i kao što neko reče, tipičan blockbuster. Ko će bolje da prodaje karte od filma prepunog svemirske jurnjave i pucnjave. Nije ono što sam očekivao, poredeći ga sa originalnim Star trekom.
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|