F.I. je napisao:
Ja ne bih da dijelim pjevace na skolovane ili ne! Skolovan pjevac za nase pojmove je uvijek pjevac klasicne muzike koji nema nikakve veze sa pjevanjem neklasicne muzike! Za muziku o kojoj pricamo nije potrebno biti ni skolovan pjevac, ni skolovan muzicar! Desava mi se da su ti "amateri" cak bolji i angazovaniji nego ijedan skolovan muzicar!
Ako si dobar, dobar si, bio skolovan ili ne! Ali daleko od toga da svako ko se bavi muzikom ne treba raditi na sebi i pitati starije i iskusnije za savjet ili pomoc!
Samo stalnim radom na sebi mozemo biti bolji i dici prasinu za sobom!
gresis! skolovan pevac, ako zna znanje, on u sustini moze sve da peva. a za svaku vrstu pevanja potrebno je uciti, jer ako znas zasto ti se neke pozitivne i negativne stvari desavaju u toku pevanja i interpretacije, onda mozes sebi i da pomognes da ti se ne desavaju, ili da ih usavrsis. ljudi misle da svako moze da peva, i da je to super. niste ni svesni koliko pevanje, sada govorim o nepravilnom pevanju, moze da naskodi organizmu,a narocito da nasteti i trajno osteti glavni glasovni organ- glasnice. a prvi stepenik ka propasti je promuklost, cesca ili redja, nebitno. alergicna sam na one koji misle da samo trebaju da uzmu mikrofon i da pevaju kako god znaju i umeju.
evo jedan savet: ako ste amaterski pevac, jako dobro i koncentrisano se slusajte, jer u pevanju, glavni pokazatelj pravilnosti i nepravilnosti je vase uvo!!!!!!!! pomocu njega cujete dobre i lose emisije tona, tj. da li je vase pevanje lepo i opusteno ili ruzno i, tesko i napeto! onog trenutka kada vas zaboli grlo ili ton pocne da se orekida, odmah prestanite sa pevanjem. mi svi mislimo da ce nase glasnice izdrzati sve. i hoce, u tom trenutku, ali ce se posledice tek kasnije osetiti. i molim vas, nikakve septolete kao prevencija ili protiv bolova i promuklosti. ako ste promukli, ni sam bog vam ne moze pomoci. samo jedna metoda omogucava oporavak, a to je CUTANJE! SAPUTANJE, ili tiho pricanje (navodno suzdrzavanje), je stetnije cak i od dranja!
ako vas grlo jako boli, tad jedino posisajte bombone koje se zovu Tantum Verde, kupuju se u apoteci.
post jeste dugacak, ali zaista bi bilo dobro da ga neskolovani pevaci procitajupozdrav uz najbolje namere i zelje!