banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 11:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Maj 2009, 19:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Citiraj:
ТРAВНИК - Приликом покушаја сахране Иванке Прошић у уторак на гробно мјесто у травничком гробљу Горњи Долац, гдје је 1993. године сахрањен њен супруг Чедо Прошић, откривени су посмртни остаци више особа за које се још увијек не зна ко су.
Иванкина и Чедина кћерка Зорица Прошић каже да јој је мајка сахрањена на друго мјесто, а да је надлежно тужилаштво покренуло истрагу о овом случају.
- Сада не знам ни да ли је мој отац заиста у том гробу. Тек треба да ураде ДНК анализе и да то установе. Отац ми је, наводно, погинуо у артиљеријском нападу на Травник, када су се припадници Територијалне одбране повлачили. То је било 4. јуна 1993. године. Он је тада, иако је Србин, сахрањен у том хрватском гробљу - каже Зорица Прошић.
Она додаје да јој је касније погинуо и брат, али је сахрањен на другом мјесту. Каже да је с мајком избјегла у Суботицу и да су се у Травник вратиле 2005. године.
Портпарол МУП-а Средњобосанског кантона (СБК) Сефир Баручија каже да је Кантонално тужилаштво СБК издало налог за ексхумацију.
- Не могу вам ништа друго рећи, све питајте у Кантоналном тужилаштву - рекао је Баручија.
У Кантоналном тужилаштву СБК и јуче и прекјуче нам је речено да су тужилац задужен за ексхумације Вјекослав Вавра и портпарол тог тужилаштва Милица Ђотло одсутни.
- Нико други вам не може дати изјаву у вези са тим случајем - нагласила је службеница у Тужилаштву СБК.
Члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милан Богданић јуче није био доступан.
Члан УО Института Душан Шеховац каже да је информисан о случају у Травнику.
- Оперативна екипа је на терену и ради свој посао, али још увијек се не зна о чијим посмртним остацима се ради. Тај који је знао за овај случај у Травнику, требало је давно да то каже. Пролазе године, а овакви случајеви се открију тек случајно. Још око 10.000 породица трага за својима и шаљем апел да они који било шта знају то и пријаве, а не да ћуте или да продају те информације - каже Шеховац.
Руководилац Оперативног тима за тражење несталих лица РС Горан Крчмар каже да га нико није обавијестио о случају у Травнику.
- Постоји договор о размјени информација са Институтом за нестала лица БиХ. Међутим, ето ни о том случају нисмо добили никакву информацију - каже Крчмар.

Травничке тајне
"Глас Српске" сазнаје да су у гробљу Нови Долац и прошле године вршена откопавања и да су нађени лешеви за које се није знало ко су, али да је све заташкано.
- Ту се крију тешке травничке ратне тајне. Aли, и кад се открије нешто овакво, то се вјешто крије од медија. Тако ништа није објављено ни о прошлогодишњем откопавању у гробљу Горњи Долац - рекао је "Гласу Српске" комшија Прошићевих који је желио да остане анониман.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2009, 19:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Moj rodni kraj. :(

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2009, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Intersantno, ovo je drugi ili treći slučaj za koji sam ja čuo da su ubijeni Srbi trpani u tuđe grobnice.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 10:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2007, 22:15
Зато и нема масовних гробница, када су лешеве крили у званичним гробљима. Прекопавали су старе гробове и сскривали лешеве. Такође се зна да откопавају стара православна гробља по напуштеним Српским селима и гурају у Сребреницу, да испуне квоту. Све то наши знају, али ћуте.

A to se vama vise ne dogadja
ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2009, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
JMBG je napisao:
Зато и нема масовних гробница, када су лешеве крили у званичним гробљима. Прекопавали су старе гробове и сскривали лешеве. Такође се зна да откопавају стара православна гробља по напуштеним Српским селима и гурају у Сребреницу, да испуне квоту. Све то наши знају, али ћуте.

E,ovo sto se "zna" ti macku o rep. To sto svako sve "zna" samo truje narod i sije sjeme za buduce pokolje,koje niko normalan svovoj djeci i unucima ne zeli. Takodje,ostavi se Srebrenice,nije tema,kao ni Jasenovac o kom bi se ¨moglo nadugo i nasiroko ,posto se "zna" svasta nesto.

Pazi ovo; Moj komsija,vrata preko puta, bio sam svjedok njegovih mahnitanja 92 i 93,prijetio,odvodio,lemao cak i maloljetne po ulici,prije par godina osudjen ,te odlezava ubistvo 2 nevina covjeka u ratu. Eh sad se nadje raje da prica kako se "zna" da je on ubio i zlostavljao daleko vise ljudi,da je malo 8-10 god. sto je dobio i sl...Ja im kazem sto i tebi,mrzim tog covjeka,i da je pravde ne bi gad hodao po zemlji,ali nije dovoljno sto se "zna",jer sud i sudjenje ne priznaju rekla - kazala,a takodje mislim da su i ovdje slicno relevantne cinjenice istog tipa.

Sam sam uvjerenja da bi se na drzavnom nivou trebao osnovati fond za pomoc pri nalazenju SVIH "nestalih",koji bi funkcionisao tako da se isplacuje odredjena svota novca onim koji otkriju mjesta gdje su zakopani poginuli i ubijeni u proteklom ratu.Zvuci malo bezobzirno,ali nakon ovoliko godina,ako savijest nekim nije proradila,ili se boje kazne,mozda pare pomognu,smisliti neki anoniman nacin....
Smatram da svi mrtvi zasluzuju mir,i da se to moze ostaviti iza nas,a i da se prestane s manipulacijama i koristenjem istih u politicke prljave igre i ocrnjivanje drugih,po potrebi.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 10:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
Pazi ovo; Moj komsija,vrata preko puta, bio sam svjedok njegovih mahnitanja 92 i 93,prijetio,odvodio,lemao cak i maloljetne po ulici,prije par godina osudjen ,te odlezava ubistvo 2 nevina covjeka u ratu. Eh sad se nadje raje da prica kako se "zna" da je on ubio i zlostavljao daleko vise ljudi,da je malo 8-10 god. sto je dobio i sl...Ja im kazem sto i tebi,mrzim tog covjeka,i da je pravde ne bi gad hodao po zemlji,ali nije dovoljno sto se "zna",jer sud i sudjenje ne priznaju rekla - kazala,a takodje mislim da su i ovdje slicno relevantne cinjenice istog tipa.

Управо у оном болдованом и јесте проблем, кад су муслимани у питању, пресуђује им се за убиство 1-2-3-..невина цивила у рату, или као обично силовање (ако може бити то упште нешто обично), а Србима се за иста дјела суди као ратни злочин и злочин против човјечности. Па сад де мало причај још о правди и помирењу, толеранцији и осталим с*а*има. Да можемо једних поред ругих, можемо и морамо. А да можемо једни са другима, не можемо и не морамо. А тако ћемо живјети 1000 година у миру, једни поред других.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2009, 10:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

И да не помислиш да сам не дај Боже националиста, или још горе шовиниста. Живио сам са муслиманима, али поред и ја и отац и стричеви и дјед, били поштовани и поштовали смо. Али смо живјели једни поред других, без мјешања. Свако своје, и поштовали туђе.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]