banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 00:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: LCD televizori
PostPoslato: 12 Okt 2008, 13:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ne znam baš da li je ovo za Hardver ali mislim da nemamo neku bližu oblast za ovakve stvari, mada ovi LCD televizori se mogu spajati na kompjuter pa eto kao neke veze sa hardverom. Mada ne bi bilo loše razmisliti o novoj oblasti za svu vrstu tehničke robe koja ne spada u kompjuterski hardver.

Dakle...

Trebao bih uskoro da kupim neki LCD TV koji može biti širok maksimalno 70 centimetara da bi stao tamo gdje će biti smješten pa u obzir dolaze samo 26" modeli i to modeli koji nemaju zvučnike sa strane kao neki Samsung model koji sam vidio i koji je širi od 70 cm. Koliko vidim po radnjama i na internetu najmanje ima 26" modela kao i nekih komentara o njima.

Ovde kod nas sam zasad pronašao tri modela koji se uklapaju u ovaj uslov oko dimenzije a uklapaju se i u cijenu pa me zanima šta mislite o njima, koji bi predložili:

Sony KDL-26U3000
LG 26LB76
Philips 26PFL5522

Cijena im je približno ista pa je sa te strane svejedno. Nisam uspio naći nešto posebno o njima na internetu, tek tu i tamo ponešto specifikacija, i to čak nisu ni iste na svim sajtovima.

Dakle koji se izdvaja? Da li imate iskustva sa nekima od ovih modela i šta možete reći o njima?

Konkretno, zna li neko nešto o ovom Sony modelu? Koliko sam primjetio Sony je iz nekih razloga osjetno skuplji od ostalih proizvođača mada ovaj model nije već je tu negdje kao i ovaj LG i Philips, tek nešto skuplji.

Ili možda neki model koji nisam naveo a koji se može naći ovde?

Gledao sam u Eurospletu i drugim radnjama na Malti, ne znam više ni gdje sam koji model našao :), znam da Techno Market ima isto ovaj Philips i cijena je potpuno ista kao u jednoj od ovih radnji na Malti.

Vrh

Tema posta: Re: LCD televizori
PostPoslato: 12 Okt 2008, 15:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Generalno, gledaš kakve tjunere imaju. Trenutno ti treba analogni, s tim da od iduće godine ovdašnje tv stanice navodno trebaju početi s eksperimentalnim emitovanjem digitalnog signala (na zahtjev RAC-a). U Hrvatskoj planiraju preći na digitalnu tv iduće godine.

Potom, kakve signale podržavaju. SD, HD, Full HD. (mpeg-2, ili mpeg-4 dekoder, veći broj znači 'veći' signal :D )

Doduše, postoje 'set-top boxovi', prijemnici koje dodaš svojoj kolekciji elektronskih naprava, s kojih dalje možeš voditi signal na kakav hoćeš tv. Hrvati će davati neke bonove s kojima će se ti uređaji moći jeftino kupiti. Pretpostavljam da će i kod nas nešto slično napraviti, pa to neće biti veliki izdatak. Što znači da se ne mora kupiti najmoderniji full HD televizor ako hoćeš da na njemu gledaš televiziju i kroz par godina.

Možda i da obratiš pažnju na kvalitet slike i ugao gledanja... :D (ja bih tražio da ga upale, da vidim kako to izgleda)

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Po nekoj najavi digitalnu televiziju počinje puštati Elta već od sledećeg mjeseca, o tome se već pisalo ovde, a navodno bi do kraja godine trebalo imati i pokoji kanal u HD.

Ovi televizori koje sam naveo imaju i analogni i digitalni tjuner ali ne i DVB-C koji treba za kablovsku digitalnu televiziju jer nema puno modela koji imaju i DVB-T i DVB-C, naišao sam na neki Sony, neko mi ga predložio, on nema šta nema, ima i DVB-C, ali ima i cijenu od 1300+ KM što ga čini skupljim od mnogih 32". Ovi koje sam naveo su oko 850 KM.

Što se tiče HD, svi se oni sada navode kao "HD ready" što znači da prikazuju 720p i 1080i ali ne i 1080p (full HD) jer full HD mogu televizori većih dijagonala, nema toga na 26". Rezolucija na 26" i 32" je inače 1366 x 768 pa je iz toga jasno da mogu prikazati 1280x720 (720p) ali ne i 1920x1080 (1080p).

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 19:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2008, 21:34
ja sam sebi uzeo sony 26".prije skoro godinu dana i super sam zadovoljan.samo mislim da je kod mene nekakva druga oznaka nesto kao KL 26/2000C.i mene je zezao prostor.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 10:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 13 Maj 2007, 20:17
Gdje sve u Banja Luci pogledati LCD televizore, interesuje me gdje ima ovih novih modela Samsung B serije za 2009. godinu, posebno model LE32B530 ?

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 10:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Ako već možeš da biraš, okreni se novoj tehnologiji, LED televizora (Samsung serija 8)

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 11:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ne mogu da biram, ovaj model ima DVB-C tuner, nije siri od 81 cm, full je HD i nacuo sam da je 1100 KM u Tehnomarketu, pa pitam.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 14:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2005, 19:12
@ Vader

Da li daju garanciju na te modele sto si ti naveo, i koliku? Posto znam da svi daju garanciju na godinu dana, osim Samsunga, koji daje garanciju na tri godine, pa me zanima, kakvo je stanje kod nas?
Sto se tice HD kanala, ako budu tri bice super :) a i njih ces morati dodatno da placas.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Na kraju sam kupio Sony KDL-26U3000. A za garanciju se zaista ne sjećam, mislim da je godina ili dvije.

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2009, 15:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
Meni nije jasno sto svi traze TV full HD rezolucije,ako ce gledati iskljucivo kanale u standardnoj rezoluciji.Kod nas vlada misljenje da sto je veca rezolucija,to ce biti bolja slika.No,sto je veca rezolucija TV-a,to ce biti losija slika na TV kanalima standardne PAL rezolucije,pogotovo na tim jeftinim LCD televizorima.Full HD TV se,mozda, isplati kupiti samo ako ce ti sluziti za igranje igara na xbox360,PS3 i gledanje BlueRay filmova ili gledanje HD satelitskih kanala.Da bi primjetio razliku u slici izmedju Full HD i HD ready TV-a moras sjediti veoma blizu TV-a,a sa neke normalne udaljenosti je tesko primjetiti.Pored toga u ove jeftine serije LCD TV-a se ugradjuju LCD paneli losijeg kvaliteta ili prethodnih generacija koji imaju dosta losiju sliku od skupljih serija.Ja sam imao Samsung 37 LCD (HD ready) s cijom slikom nikako nisam bio zadovoljan,pa sam ga prodao i kupio Panasonic plazmu 37PV80,cija je rezolucija 1024x768.Razlika u slici je vise nego ocigledna,pa cak i igre na PS3 (koleginom) izgledaju mnogo bolje na ovoj plazmi,a ima manju rezoluciju.Poredio sam sliku sa kolegom i na njegovom Full HD LCD-u Samsung i opet je na mojoj Panasonic plazmi bolja slika,s cim se i on slozio. A o slici na TV programima (elta kablovska analogno) ne treba ni pricati.
Sa ovim Panasonic plazmama (PV80,PX80) i novom serijom X10 mogu se porediti samo serije LCD TV-a koje su duplo i vise skuplje od ovih plazmi.Jedini nedostatak je sto ove plazme nemaju dvb-c tuner.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2009, 18:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
Samo da dodam, 37 incha plazme imaju rezoluciju 1024x720, dok 42 incha 1024x768.
I jos, full hd koristi samo blu-ray. Preko satelita programi se emituju 720p ili 1080i, dok 1080p nema. Postoje neke najave da ce krenuti prvi 1080p programi, al to je u mpeg4 formatu, a ne mpeg2 kao do sad... sto donosi nizi bit-rate, ali i degradaciju u kvalitetu.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 11:48 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Apr 2009, 10:46
laka je napisao:
Meni nije jasno sto svi traze TV full HD rezolucije,ako ce gledati iskljucivo kanale u standardnoj rezoluciji.Kod nas vlada misljenje da sto je veca rezolucija,to ce biti bolja slika.No,sto je veca rezolucija TV-a,to ce biti losija slika na TV kanalima standardne PAL rezolucije,pogotovo na tim jeftinim LCD televizorima.Full HD TV se,mozda, isplati kupiti samo ako ce ti sluziti za igranje igara na xbox360,PS3 i gledanje BlueRay filmova ili gledanje HD satelitskih kanala.Da bi primjetio razliku u slici izmedju Full HD i HD ready TV-a moras sjediti veoma blizu TV-a,a sa neke normalne udaljenosti je tesko primjetiti.Pored toga u ove jeftine serije LCD TV-a se ugradjuju LCD paneli losijeg kvaliteta ili prethodnih generacija koji imaju dosta losiju sliku od skupljih serija.Ja sam imao Samsung 37 LCD (HD ready) s cijom slikom nikako nisam bio zadovoljan,pa sam ga prodao i kupio Panasonic plazmu 37PV80,cija je rezolucija 1024x768.Razlika u slici je vise nego ocigledna,pa cak i igre na PS3 (koleginom) izgledaju mnogo bolje na ovoj plazmi,a ima manju rezoluciju.Poredio sam sliku sa kolegom i na njegovom Full HD LCD-u Samsung i opet je na mojoj Panasonic plazmi bolja slika,s cim se i on slozio. A o slici na TV programima (elta kablovska analogno) ne treba ni pricati.
Sa ovim Panasonic plazmama (PV80,PX80) i novom serijom X10 mogu se porediti samo serije LCD TV-a koje su duplo i vise skuplje od ovih plazmi.Jedini nedostatak je sto ove plazme nemaju dvb-c tuner.

Apsolutno se slazem.
Panasonic plazme su trenutno naj....

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 14:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2008, 00:12
dejan je napisao:
Samo da dodam, 37 incha plazme imaju rezoluciju 1024x720, dok 42 incha 1024x768.
I jos, full hd koristi samo blu-ray. Preko satelita programi se emituju 720p ili 1080i, dok 1080p nema. Postoje neke najave da ce krenuti prvi 1080p programi, al to je u mpeg4 formatu, a ne mpeg2 kao do sad... sto donosi nizi bit-rate, ali i degradaciju u kvalitetu.

U pravu si za rezoluciju, i moja 37 incha plazma ima 1024x720,a ne 1024x769 kako sam napisao.
Sto se tice ovog drugog,vecina HD kanala na satelitima vec emituje u mpeg4 H.264 (u dvb-s2 standardu).Malo ih je koji emituju u mpeg2.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 11:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
laka je napisao:
Sto se tice ovog drugog,vecina HD kanala na satelitima vec emituje u mpeg4 H.264 (u dvb-s2 standardu).Malo ih je koji emituju u mpeg2.

A da, ja zaostao u 2005/6 godini. Al ono sto sam htio reci, bit-rate od blu-ray filmova prema standardu je preko 50 Mbps, sto je preko satelita provider-ima neisplativo. Tako da full HD programa, bar u punom sjaju, ni tamo nema.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
DELLBOY je napisao:
Ako već možeš da biraš, okreni se novoj tehnologiji, LED televizora (Samsung serija 8)

... такозваних LED TV. То је Samsung-овa маркетиншка патка, за LCD телевизоре који умјесто стандардне лампе користе LED-ице. Истина, квалитет слике је нешто бољи, као што је нпр. приказ црне боје, јер се диоде гасе на мјестима гдје је потребно постићи црну боју. Али опет, ништа револуционарно ни спектакуларно да би се издвајао дупло већи новац.

OLED je револуционарна технологија, јер има дословно савршену слику. Али, проћи ће године и године да се ријеше неки технички и правни проблеми да би технологија стекла бар приближну популарност какву има LCD.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 16:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jul 2006, 06:45
"LED" ekrani nisu patka a nisu ni Samsung-ova :)
Skoro sve i jedan ozbiljniji proizvođač monitora a posebno laptopa danas ima u ponudi monitore sa LED pozadinskim osvjetljenjem. Prednosti su višestruke: Primjetno manja portošnja, ravnomjernije osvjetljenje, trajnost istog (ako par dioda ili čitav red "crkne" ništa primjetno se u slici neće promijeniti)...
Nedostatak je samo jedan: cijena :)
OLED ekrani imaju (zasad) jednu (komercijalno) nepremostivu prepreku: Osvjetljenje im je premalo za ozbiljnu upotrebu na "velikim" uređajima (monitori, laptopi).

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2009, 16:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Нисам рекао да је та технологија Samsung-ова, већ да је термин "LED TV", којег је први почео маркетиншки масовно да експлоатише Samsung, исувише тенденциозан, јер се не ради о "правим" LED екранима нити о неком великом револуционарном технолошком помаку како га Samsung приказује ...

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2009, 11:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Gdje u Banja Luci da trazim DVI/HDMI adapter? Ima li mozda u Mercatoru, Tropicu, vidim da u Pan-exu nemaju..

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2009, 12:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Feb 2009, 20:11
hgspot

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2009, 17:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2007, 13:41
Dakle....rezime...

Sta kupiti? 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]