Ja sam svasta dozivjela u busu, a nisam bas neki redovni korisnik...
Zadnja 2 puta (voznja dan za danom) - dva prignjecena covjeka vratima...
Jednog je gadno dohvatio, jadan covjek je psovao i galamio, a vozac nije ni primjetio dok pola autobusa nije zaurlikalo...
Drugi slucaj je cica sa stapom koji je bas sporo isao jer covjek ne moze brze, a vozac se ponasa kao da svi treba da poispadaju iz zutobusa u te dvije sekunde dok on stane i 'brzom brzinom' odmah zatim zatvara vrata...pa kad su opet ljudi dovikivali da covjek jos nije izasao, opet je otvorio vrata, ali ne dovoljno dugo da jadni covjek normalno izadje iz autobusa...uzas...
Dozivjela sam da vozac hladno izadje iz autobusa "parkiravsi se" (zapravo to nije parkiranje, vec ostavljanje autobusa na cesti) prije one stanice preko puta Vodovoda (kod Elektro fakulteta), ode tamo do Telekoma ili gdje vec i obavlja svoje neke stvari dok ga putnici u autobusu cekaju nadajuci se da nekoj budali nece pasti napamet da udje i preuzme kontrolu nad autobusom koji uredno radi i ceka vozaca skupa s putnicima...
Vozac je takodje jednom prilikom sreo svog druga u blizini pjesackog kod Ferhadije...dupli bus, u sred dana, guzva, kolona iza nas, blokirao je ulicu koja ide od Kastela pa prema Nami...ali bas ga briga...on je otvorio vrata i stao i dovikuje se sa jaranom...sreca i Bog pa je onaj drugi zurio...lolu bas briga sto je napravio saobracajni kolaps, sto svi ljutito trube, sto pjesaci ne mogu preci od njega preko pjesackog...on je sam sebi kralj, on vozi bus i vozice ga bas onako kako on hoce...
Vozacu je tesko stati na prosirenje za bus pa samo u normalnoj traci otvori vrata na 3 sekunde...pa ko skonta da je vrijeme za utrcavanje u bus - skonta...ko ne skonta - nek stoji na stanici i ceka drugi bus...
Mimoilaze se 2 busa negdje u Novoseliji, 10 metara od stanice, njih dvojica stali 'kabina kraj kabine' i pricaju kroz prozore, zapitkuju za familiju, dodaju se nekim kesama, dogovaraju se oko nekih poslova i "uradi mi ovo, pa cu se ja postarati za ono"...nakon nekih 5 do 10 minuta ipak su odlucili krenuti dalje...i vozac mog autobusa uredno prolazi autobusku stanicu i ljude na stanici...
Ja i jos par putnika sugerisemo mu da ljudi na stanici trce za busom, da bi on prokomentarisao - pa sto nisu usli dok sam ja stajao ko zna koliko...i tek na komentare putnika da nije ni stajao na stanici odluci stati od trcanja zadihanim putnicima...
Vozac u gradskom autobusu...ja pitam da li je karta 1,30 KM (nisam se dugo vozila, pa ne znam, mozda se cijena i promijenila, a ja sam spremila tacno toliko sitnisa)...on kaze "zavisi vam to od stanice, gdje idete...ako je do Mejdana jeste 1,30...ako je dalje onda je..." i lupi neki iznos...
Ja gledam izgubljeno, kazem do Mejdana i dam mu pare, ali kontam kakve veze ima gdje idem...pogledam kartu - na karti regularno pise 1,30...ja mu ne bih dala vise nego sto na karti pise, pa makar se vozila s kraja na kraj grada...
Koji je to bezobrazluk, mozda nekog tako i prevari...pa ne naplacuje se karta u gradskom prevozu u zavisnosti od relacije...Kad idem na posao za dvije stanice platim 1,30 kao i kad idem negdje dalje...
A trazenje karte nazad sam dozivjela sad za sad samo u Autoprevozovim autobusima.