ziggy je napisao:
To kako je Nebojsa, ratni svercer nafte i kave, i snalazljiv co'ek ocigledno, koji zna sta i kako, i sto je jos bitnije kada...
Inace kod tog sadasnjeg direktora Antonijevica i manjiskog vlasnika, snalazljivog covjeka, normalna stvar je bila da su inizenjeri bili registrovani na minimalcu, stemali zidove, operisali francuskim kljucem, radili prekovremeno i neplaceno...
Znas kod nas ti mogu oprostiti sve osim uspjeha. Cim neko svojim trudom znajem i napravi nekakav uspjeh, kao sto je Nebojsa uspjeo onda mu je lako priljepiti kojekakve etikete. Stvarno ne znam sta je Nebojsa ustavrai dvojica Nebojsi (Antonijevic i Jocic su tada bili suvlasnici firma) radili (ako su uopste radili) nezakonito u toku rata, ali neke cinjenice moras uzeti u obzir:
Vlasnik Aneksa i njegove najvece konkuranecije (koliko Nebojsi u ovoj poruci) su magistri elektrotehnike i to predratni, puno su putovali od Beca, Hong Konga, Singapura i gledali sta se tamo desava, vracali se ovamo i te novosti primjenjivali ovdje. Dok bi konkurencija shvatila sta se desava oni bi kao monopolisti pokupili kajmak i isli na druge poslove.
Drugo i ratni period je bilo vrijeme kad se radilo. I tada je neko kupovao racunare i programe. Ja sam tada dodatno radio kao programer u tada velikoj racunarskoj firmi. Imali smo agregat jer nije bilo struje, nekom smo isporucili programe, a ovaj nam to kompezirao kartonima stoka. Da je neko vidio kako se kamion stoka istovara moga je slobodno reci eno ih racunarska firma svercuju alkohol. Slijedecih period nismo nista radili dok nismo sav stok razduzili (ako ovo cita neko iz te ekipe bice mi drago)i vlasnik firme se tada zakleo da nikad vise nece raditi kompezaciju sa alkoholom.
Mozes zamisliti vrijeme kad nisu postojali ziro racuni, placalo se iskljucivo gotovinom, trzisna i finasijska inspekcija ni u tragovima, poreski brojevi, pdv, fiskalne kase, carina, naucana fantastika. To pravilo nije vazilo samo za Antonijevica, vec za sve koji su tada radili u privredi.
Ljudi su jednostavno iskoristili sansu koja im se ukazala, imali su viziju, znanje, saznaja sta ce biti, investirali i uspjeli. Svaka im cast na tome.
O usloviam rada, jesi li tada a i poslije rata radio u nekoj firmi, isplata minimalca je bila samo formalna, ostatak se isplacivao u kesu. Ako jesi sigurno se nisi bunio. Jednostavno takva su vremena bila.
Dalje to sto su inzinjeri stemali i radili kojekakve druge poslove je bila borba za opstenak ili prezivljavanje. Licno sam se uvjerio ni da jednom magistru (ne elektrotehnike) nije bilo tesko uzeti sarafciger i sklapati konfiguracije, radili smo to rame uz rame, magistar i dipl.el.ing, pored nas jedan metalostrugar, jedan sa eknomskom skolom itd.. i nije bilo radnog vremena, radilo se dok se ne zavrsi.
Aneks je oduvjek imao filozofiju da ne zaposljava puno radnika u stalni radni odnos, nego se bazirao na taktici,malo stalno zaposlenih, mnogo vanjskih saradnika, koji se angazuju kad se dobije neki veci posao.
Posto sam bio u jednu ruku sudioniki i svjedok svih tih dogadjanja, utoliko me je vise zabolio ovakav arogantan i beobrazan stav sadasnjih zaposleni u Aneksu.
A ako je tacna ona vijest iz Slovenije da je Sloncima prodao nesto sto vrijedi 1,47 za 6,23 eura, onda mu skidam kapu, treba to znati, pogotovo Slovencima. Ko je imao poslovne kontakte sa njima znace o cemu pricam.