banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 14:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2009, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
http://www.glassrpske.com/vijest/2/novo ... -FBiH.html
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... et-mjeseci
Citiraj:
Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је јуче да је веома извјесно да ће се у наредних пет мјесеци потпуно распасти буџет Федерације БиХ, преноси Срна.

Уз све проблеме, оваквих песимистичких прогноза нема код нас. Актуелни су проблеми са Фабриком Глинице у Зворнику (наводно ипак неће бити отпуштања радника), јуче је најављен раскид уговора о продаји Индустрије алата Требиње...
Пензије и плате буџетских корисника су редовне нити неко спомиње нека смањења или прекид у исплатама. Ово спомињем јер би то било први знак да буџет РС има проблема са пуњењем.

Ваше мишљење?

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2009, 13:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Dec 2008, 10:01
Mene brine to sto se mi uopste mjerimo i poredimo sa FBiH. Ajde da nekako predjem preko toga da smo uopste --dio-- BiH. Ali da mi oni budu mjerilo u necem, e jbg.. Meni je taj pojam uvredljiv. Bolji dio BiH... zvuci isto kao bolji dribler od Predraga Spasica.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2009, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

PUS je napisao:
zvuci isto kao bolji dribler od Predraga Spasica.

Aaaaaaa!!!!!! :lol: :lol: :lol:
Да не идемо пуно у офтопик:
Citiraj:
Covek koji je imao nadprirodne moci da prelomi bitnu utakmicu ... svojim auto golom ...

http://vukajlija.com/predrag-spasic/25259

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2009, 16:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 18 Feb 2009, 15:27
ko ce to znati kad svako ima pricu da je suprotni entitet gori. cak i da jesmo, mislim da to i nije nesto bas za pohvaliti, jer su oba entiteta u govnima do guse. nalaze se na dnu dna.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 09:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
mecava je napisao:
ko ce to znati kad svako ima pricu da je suprotni entitet gori. cak i da jesmo, mislim da to i nije nesto bas za pohvaliti, jer su oba entiteta u govnima do guse. nalaze se na dnu dna.

...potpisujem...

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 12:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
konkurencija je zestoka :lol:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 12:08 
ma bitno je da smo bar od nekog na svijetu bolji.. daj sta das.. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 12:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
Ne bih se izjasnio oko postavljenog pitanja, ali je tužna sama činjenica da smo dio bih.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
...sacekaj da oni prodaju svoj telekom ..... :D a da smo bolji u jednoumlju - jesmo brate....

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 21:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Hm, plate u federaciji su vece, kad se doda topli obrok, koji je uracunat u RS. S druge strane, Mile je uradio i par dobrih stvari: prodao telekom na vrijeme kada je najvecu vrijednost imao, dao rafineriju rusima (prihodi od akciza i tako to...), uveo fiskalne kase... citam, punjenje budzeta 95%... sto je prilicno dobro.

Uglavnom, sve u svemu, i nije toliko lose, povuceni su pravi potezi. Sve mi se cini da je to vise sretno nego spretno, ali eto... zasluzio je Lemi pravo da sad namjesti (jos) par tendera svojim pajtasima... :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ma definitivno smo bolji entitet.. Evo ja zadnja 2 dana jedem salamu... Ima se, može se

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ziggy je napisao:
Hm, plate u federaciji su vece, kad se doda topli obrok, koji je uracunat u RS. S druge strane, Mile je uradio i par dobrih stvari: prodao telekom na vrijeme kada je najvecu vrijednost imao, dao rafineriju rusima (prihodi od akciza i tako to...), uveo fiskalne kase... citam, punjenje budzeta 95%... sto je prilicno dobro.

Uglavnom, sve u svemu, i nije toliko lose, povuceni su pravi potezi. Sve mi se cini da je to vise sretno nego spretno, ali eto... zasluzio je Lemi pravo da sad namjesti (jos) par tendera svojim pajtasima... :iconbiggrin:

med i mlijeko :confused2:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
mangia je napisao:
Ma definitivno smo bolji entitet.. Evo ja zadnja 2 dana jedem salamu... Ima se, može se

Tebi je baš upala sjekira u med. :lol:

U čemu smo bolji?U oba entiteta raja živi na ivici siromaštva,na donjoj strani.......

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2009, 23:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
_zoka je napisao:
mangia je napisao:

U čemu smo bolji?U oba entiteta raja živi na ivici siromaštva,na donjoj strani.......

ahahahahahaha :D :D :D :D :D :D , valjam se od smijeha,
Ajd da se i ja pohvalim , evo uzeo sam Išlere od 500g pa eto. jesu zakon :D
Hvala Mile... :D

Iskreno mislim da je RS stabilnija jer ima više para i uređenija je. Kod njih administracija pojede sve. A što se tiče obične raje, građana, naroda... svi smo u istoj banani

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 01:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
_zoka je napisao:
mangia je napisao:

ahahahahahaha :D :D :D :D :D :D , valjam se od smijeha,
Ajd da se i ja pohvalim , evo uzeo sam Išlere od 500g pa eto. jesu zakon :D
Hvala Mile... :D

Iskreno mislim da je RS stabilnija jer ima više para i uređenija je. Kod njih administracija pojede sve. A što se tiče obične raje, građana, naroda... svi smo u istoj banani

al Mile je reko da je i nama obicnoj raji bolje! dakle nema ti tu sta da razmisljas :D

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 08:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lubax je napisao:
al Mile je reko da je i nama obicnoj raji bolje! dakle nema ti tu sta da razmisljas :D

Управо јесте поента да се размишља, да не мисли Миле за нас!

На страну зезање око ишлера, паризера и друго (има пуно људи у РС који себи не могу приуштити ни ишлере, јер им је и то луксуз)... Да ли је нека држава (или ентитет) у бољој ситуацији од друге, може се закључити на основу буџета. И у Етиопији има људи који возе скупа аута и богати су, али је већина сиромашна. И у Америци има сиротиње која спава у картонским кутијама, али већина људи живи добро.
Не знам да ли имате осјећај колико смо ми оптерећени тешким проблемима који се не могу ријешити преко ноћи. На примјер, више од 10% буџета РС иде на пензије (у 2007. години буџет РС је био 1 250 милиона КМ, а помоћ Фонду ПИО из буџета је била 150 милиона КМ). Наш пензиони фонд не прикупља довољно новца, па се са парама из буџета омогућава да се пензиони систем не распадне. Слична ствар је и у Федерацији, Хрватској и Србији (у Србији око 60 % буџета иде на плате и пензије).

Са друге стране, за разлику од рецимо Федерације или Србије, ми смо јавну потрошњу смањили испод 40% буџета. Разлога има доста. Један је и мања администрација ( у Федерацији постоји администрација и на кантоналном и на општинском и на ентитетском нивоу; Србија има гломазан апарат, за разлику од нас, има доста скупу војску)...

Опет, пуњење тог буџета код нас иде солидно. У Федерацију фирме која највише доприносе пуњењу буџета су највише и погођене свјетском рецесијом (Алуминијум Мостар, Жељезара Зеница, добар дио прерађивачке индустрија). Код нас погођен је рецимо Бирач Зворник. Електропривреда РС као значај извозник није, јер и даље постоји на Западу потреба за ел. енергијом (цијена је тренутно нижа) па се вишак може извозити. Права ствар би било ако би Рафинерија у Б. Броду у овој години покренула и другу линију за прераду сирове нафте.

Далеко од тога да смо сређено и богато друштво, далеко од тога да је Миле економски визионар! Државни (ентитетски) апарат нам је још далеко од ефикасног, економија технолошки заостала, приватизација лоше извршена... Али тема овдје је поређење са Федерацијим БиХ (наравно и са Хрватском и Србијом)...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 09:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
U suštini zaboli mene za aparatom.........Kontam ja šta ti pričaš ali baš to što govoriš pokazuje da smo u banani.Možda ne kao federacija ali nismo ni puno bolji.Možda PIO ne bi treba pomoć iz budžeta kad bi Vlada natjerala poslodavce da prijavljuju radnike,da prijavljuju svoje stvarne prihode..............Nezavisne novine imaju bruku neprijavljenih radnika,a Mile i Kopanja su bliski saradnici..

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 10:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Prirodno ce to sve na svoje doci... penzioneri ce de odumru, mladi da odsele, a ono malo radno sposobnih ce neko, htio ili ne, morati da cijeni... i plati, malo vise... :iconbiggrin:
Osim ako niste zavrsili zurnalistiku... ili, ekonomiju.... ili pravo... onda, jebiga, nista... :iconbiggrin:

Salim se... htjedoh da kazem, da ce kapital doci, htjeli to ili ne, radne snage ce sigurno nedostajati, pa samo trebate da naucite nesto da radite... i jelte, bice i ovdje pristojno. A socijalne kategorije ce, jebiga, biti socijalne kategorije... sta se tu moze... nije valj'o socijalizam... eto ga kapitalizam... pa neka se svako izbori za samog sebe, onoliko koliko vrijedi...

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
a zna li neko dokle se doslo sa tom cuvenom reformom penzionog sistema, jer se tim potezom htjelo smanjiti izdvajanje iz budzeta za penzionere, tj. da nema uopste potrebe za intervencijom drzave.
kod nas na administraciju ide 39%, jer je, cini mi se, to preporuka MMF-a, ali ona i dalje raste i jos je i dalje nesposobna.
Citiraj:
Iskreno mislim da je RS stabilnija jer ima više para i uređenija je. Kod njih administracija pojede sve.

dio propagande rtrs-a i ostalih dupeuvlakaca, istinu ne znamo ni ti ni ja, ovo nam je plasirano, pa ko pojede govno, pojede. mozda tu i ima istine, ali ono bez cega bi se sigurno moglo, to su ovi paraziti na "drzavnom" nivou. skoro je bio podatak da u institucijama BiH ima 22 000 zaposlenih. e to je rasipanje, a ima tako malo institucija. lose je da gore ne moze. ekonomija nam raste stihijski, niko ne planira, sve nekako samo tece bez ikakvog cilja. zalost. a svicarska jos prije 100 godina popisala svako stablo drveta koje ima.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 20:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

WinstonWolfe je napisao:
a zna li neko dokle se doslo sa tom cuvenom reformom penzionog sistema, jer se tim potezom htjelo smanjiti izdvajanje iz budzeta za penzionere, tj. da nema uopste potrebe za intervencijom drzave.

Рјешење је у оснивању приватних пензионих фондова.
У Хрватској је то заживјело прије пар година отприлике овако: неко ко има мање од 10 година радног стажа до пензије (старији људи који раде), остаје у државном пензионом фонду; ко има више од 10, а мање од 20 година радног стажа до пензије може рецимо пола пара да уплаћује државном, а пола приватном пензионом фонду; они који имају више од 20 година радног стажа до пензије могу се пријавити искључиво приватном пензионом фонду. Идеја је да се државни пензиони фонд полако гаси, јер кад би се одмах угасио, људи који су сад пензионери би остали без пензија. Нема ту измишљања топле воде, нешто слично ће бити и код нас, мислим да та реформа почиње ускоро!
Citiraj:
skoro je bio podatak da u institucijama BiH ima 22 000 zaposlenih. e to je rasipanje, a ima tako malo institucija.

Ту су ти и Оружане снаге Бих и ДГС и СИПА и Управа за индиректно опорезивање и свашта нешто. Не бих баш тако лако рекао да ту има превише људи...
Citiraj:
a svicarska jos prije 100 godina popisala svako stablo drveta koje ima.

Поредити нас и Швајцарску је мало... безвезе. Поготово прије 100 година! Прије мало више од 100 година ми смо били дио Турске, имали феудално уређење, бегове и кметове...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]