banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 419 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Pizza
PostPoslato: 19 Mar 2009, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Okrece se on odavno. Od momenta kada su poceli stavljati kecap na pizzu.. U kojem god Ital. restoranu sam bila, nigdje kecapa ni iz bliza.. Sve sto mozes dobiti je maslinovo ulje zacinjeno sjemenkama chilia. Eventualno ako zatrazis tabasco.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ajkula je napisao:
Okrece se on odavno. Od momenta kada su poceli stavljati kecap na pizzu.. U kojem god Ital. restoranu sam bila, nigdje kecapa ni iz bliza.. Sve sto mozes dobiti je maslinovo ulje zacinjeno sjemenkama chilia. Eventualno ako zatrazis tabasco.

Hajde kečap i nekako, tabasko je ljut, ali majoneeeeza... :confused2:
Malo sam goglala da vidim kad je prvi put napravljena, kad...

Pizza je nastala još u starom Babilonu, a potom su Grci preuzeli vještinu spravljanja velikog, plosnatog i okruglog kruha, na početku prekrivenog maslinovim uljem, začinima i krumpirom. Kako u to vrijeme rajčica još nije bila otkrivena, nije ni mogla biti sastavnim dijelom toga jela.Zamisao o plosnatom kruhu kao ukusnom i ne preskupom jelu napokon je u 18. stoljeću došla do Italije, gdje je i dobila naziv pizza. Talijanska pizza u počecima nije bila nadjevena, uživala se bez ičega (au naturel) i prodavala se na ulicama i tržnicama. Kako njezina priprema nije bila skupa, pizza je postala hranom siromašnih.
Prva prava pizza, onakva kakvom je danas znamo, nastala je 1889. godine u čast kraljice Margerite za vrijeme njezina posjeta Kraljevini Italiji. Nije bila tajna da kraljica jako voli jela od tijesta, stoga se i zaljubila u jelo koje su joj spravile ruke vještog pizza-majstora Rafaella Esposita. Pizza se sastojala od rajčice, mozarella sira, svježeg bosiljka i prezentirala je boje talijanske zastave (crvena, bijela i zelena). Stoga se takva pizza, koja je postala omiljenim Margeritinim jelom, i dan danas naziva pizza "Margerita". Pizza uskoro osvaja svijet!
Pizza je osvojila i nas, a ovladaš li njezinom tajnom, i ti možes osvojiti cijeli svijet – ili bar prijatelje koje ćeš pozvati na pizza party! ( tekst preuzet s Coolinarike ).

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 19:02 
Pa u Italiji se ne stavlja kechap (dodatni naravno) kada se kupuje jer je i to svetogrdje, ali jbg nash seljak nauchio tako i dzaba, ne bi me chudilo kad bi neko i senf krenuo stavljati.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Pa u Italiji se ne stavlja kechap (dodatni naravno) kada se kupuje jer je i to svetogrdje, ali jbg nash seljak nauchio tako i dzaba, ne bi me chudilo kad bi neko i senf krenuo stavljati.

Ni u jednom restoranu se ne stavlja direktno kečap, nego dobiješ posudicu sa pravljenim kečapom (paradajz sa začinima) pa stavi ako voliš.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Talija je napisao:
Vidjela sam svojim očima u zap. Hercegovini da u svim restoranima kao i pizzerijama stavljaju majonez na pizzu!!!!!
To je svetogrđe! Mislim da se onaj praItalijan koji je prvi smislio pizzu okreće u grobu.

Tako sam i ja govorila - nekad! :oops: Uvijek sam se zgrožavala kad vidim da neko stavlja majonezu na pizzu, dok jednom nisam odlučila probati, i zaista mi se svidjelo. Sad najviše volim ljuti kečap ili majonezu na pizzi (obični kečap jako slabo konzumiram).

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Majoneza i pica ... :confused2: :confused2: :confused2:
Meni to ne ide zajedno pa ga jebi!!! 8) 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Shabban je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol: Pravi komentar!

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 20:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
E jebiga... Niste ni probali. Uostalom, o ukusima se ne raspravlja, ko hoće neka jede, ko neće ne mora nikad ništa ni jesti. Ni ja ne volim miješati svašta sa svačim, ali ova mi se kombinacija svidjela kada sam ju probala.

Vrh

PostPoslato: 19 Mar 2009, 21:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
E jebiga... Niste ni probali. Uostalom, o ukusima se ne raspravlja, ko hoće neka jede, ko neće ne mora nikad ništa ni jesti. Ni ja ne volim miješati svašta sa svačim, ali ova mi se kombinacija svidjela kada sam ju probala.

Ma ne kažem ništa za tvoj ukus, nego mi je bio smiješan Šabanov komentar.

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2009, 09:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Talija je napisao:
Vidjela sam svojim očima u zap. Hercegovini da u svim restoranima kao i pizzerijama stavljaju majonez na pizzu!!!!!
To je svetogrđe! Mislim da se onaj praItalijan koji je prvi smislio pizzu okreće u grobu.

nemoj za majonezu na pizzi da nam zapinjes :)
btw postoji verzija da je i pizza dovucena iz Kine

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 20 Mar 2009, 18:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
Talija je napisao:

nemoj za majonezu na pizzi da nam zapinjes :)
btw postoji verzija da je i pizza dovucena iz Kine

Pa eno gore sam zalijepila tekst o porijeklu pizze. :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 01:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Nov 2008, 18:01
jos bolje je majoneza na Burek ili i kecap i majoneza na pizzuhttp: :D :lol: :) :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 13:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Citiraj:
Pa eno gore sam zalijepila tekst o porijeklu pizze.

Pizza ima još dužu istoriju...
Prvi nagoveštaji pizze vuku se još iz starih plemena koji su spremali sebi povrce na podlozi od testa koje im je sluzilo kao posuda jer je išlo direktno na prohlađeni žar, preko toga se stavljao još jedan sloj testa i sve skupa zatrpavalo u taj žar na nekoliko sati da se ispeče... S' vremenom su ostavljali samo donji deo testa a temperature žara povećavali čime bi se smanjilo vreme pripreme i naravno počeli sa povrcem jesti i koru/posudu na kojoj je povrce spremljeno...

Pizza nije samo ono što nam je Italija servirala... Njeni sastojci zavise od ukusa...

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 20:11 
Sutra domaca..stara pravi...odracu se k'o siroche... :D :D 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2009, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
tensSa je napisao:
Sutra domaca..stara pravi...odracu se k'o siroche... :D :D 8) 8)

Zavidim ti... 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 00:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2009, 00:28
Talija je napisao:
Shabban je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol: Pravi komentar!

slazem se sa vama... :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2009, 08:30 
Citiraj:
Zavidim ti... 8) 8)

Shta zavidish, bio sam na teshkoj dijeti...jedva cu dochekati. :)

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2009, 14:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
joj dajte sve sami gurmani i eksperti ovdje :D
a sto se stavlja majoneza u sendvic, koji se sastoji od hljeba (tijesta) sunke, sira, povrca i slicno?? isto to je i pizza samo zapeceno i toplo :wink:
pa stavljaju se i jaja na pizzu (necu napisati picu da ne dodje do zabune :lol: ) , pa sardine, pa ananas itd itd..kako ko voli, to mi je isto sve bljaks
ja licno ne stavljam niti bi ikada stavila majonez na pizzu al ko voli nek izvoli..
od te pizze se pravi polemika kao da je ne znam sta, to je bilo sirotinjsko jelo a sada je kao ne znam koji specijalitet i jos ti treba uputstvo kako i sa cim da se jede
uglavnom ja otkad imam recept za tijesto koje mi uspijeva i svidja..cesto pravim a odozgo nabacam ono sta imam u frizideru , zadnji put nisam imala sira ni paradajz sosa pa sam namazala pesto sos, odozgo sitni svjez paradajz, suseni paradajz na trakice (Onaj iz tegle u ulju), malo paprike (ona kao za salatu , oguljena) ,bosiljak, origano i milinaaaaaa
da je jos bilo samo ribane mocarelee ehh :wink:

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2009, 18:36 
gledam sad na vijestima, u italiji izumili pizza automate... kao cafe automat, ubacis 5 eura i pritisnes taster za koju pizzu hoces, i za 3 minute bude gotovo... za sad prave samo 4 vrste i bice postavljeni svuda po italiji... to nisu gotove pa ih podgrijavaju, nego bas prave kad ubacis novac i odaberes..

Vrh

PostPoslato: 27 Mar 2009, 07:50 
Ejs mjeshaju tjesto i to...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 419 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]