Hristov je napisao:
Pozdrav Ahmede,
Mozes li mi reci koji sve atributi koji se pripisuju Isusu od strane crkve bi mu se morali oduzeti da bi se slika Isusa uklapala u islamsko ucenje? Na mnogim mjestima u Novom Zavjetu se nedvosmisleno vidi da je Isus Mesija i da kroz njega Bog ostvaruje veliki plan, mnoga prorocanstva u Starom Zavjetu najavljuju Isusov dolazak, itd.. Da li zato mnogi islamski ucenjaci pokusavaju da nadju rupe u Novom Zavjetu, da bi Bibliju ucinili kompatibilnu sa Kuranom? Da li se recimo pokusalo drugim putem, umjesto trazenja kontradikcija da se nadje odredjeno tumacenje poslanica, evandjelja, koje bi se uklopilo u ucenje islama? U stvari, kakav je zvanicni stav islama prema apostolskim poslanicama i evandjeljima?
Pozdrav!
Islam o plemenitom poslaniku:
Isus/ Isaa a.s je jedan od
najodabranijih poslanika i jedan od najblizih Allahu. Odnosno poslanik iz ( ulul azm 5 ) Nuh, Ibrahim, Musaa, Isaa, Muhammed = Noa, Abraham, Mojsije, Isus, Muhammed.
Isus jest Mesija i mi to nikad necemo poreci, volimo ga kao sto ga i vi volite. Slazem se da ga i stari zavjet spominje i istina je sve.
Ja govorim sa stava naseg pa se nemoj naci uvrijedjenMi ne trazimo kompaktibilnost Biblije sa Kur'anom jer to nije moguce, imaju dodirnih tacki ali je Kur'an cisti monoteizam dok u Bibliji se spominju termini "boziji sin" itd
Apostoli i prvi "krscani":
ONE KOJI SU VJEROVALI, PA I ONE KOJI SU BILI JEVREJI, I KRŠĆANI, I SABEJCI- ONE KOJI SU U ALLAHA I U ONAJ SVIJET VJEROVALI I DOBRA DJELA ČINILI, NJIH DOISTA ČEKA NAGRADA OD GOSPODARA NJIHOVA, NIČEGA SE ONI NEĆE BOJATI I NI ZA ČIM ONI NEĆE TUGOVATI." (EL-BEKARE 62 ,EL MAIDE 69)“
Za vrijeme plemenitog Allahovog poslanika Isaa a-s ( Isusa) ljudi su ispravno vjerovali i bili su monoteisti bas kako ih je Isaa .as ucio. To je ona grupa najboljih ljudi u tom vremenu koji su bili jako plemeniti
ZATIM SMO, POSLIJE NJIH, JEDNOG ZA DRUGIM NAŠE POSLANIKE SLALI, DOK NISMO ISAA, SINA MERJEMINA, POSLALI, KOJEM SMO INDŽIL DALI,
A U SRCA SLJEDBENIKA NJEGOVIH SMO BLAGOST I SAMILOST ULILI."(EL-HADID 27)
Međutim, odlaskom Isusa sa ovog svijeta nekoliko godina kasnije ljudi su izmjenili ucenja i ubacili trojstvo od kojeg je Boziji poslanik cist. Nikad nije Isus rekao " ja sam Bog, molite se meni" nikad !. Nego, to je ono sto su drugi kasnije pisali o njemu ( izopacili)
I to ni jedan poslanik nije ucio ! Ko je imao viziju na putu ka damasku o trojstvu pa bio prvi koji je to ucio ?
I to trojstvo je poznato u starim paganskim vjerama ( egipatskoj i rimskoj i mitologiji drugih), mogu ti pisati par trojstava ako zelis iz drevnih mitologija
Gdje crkva grijesi ?Isus nije boziji sin niti Bog nego je samo jedan u nizu od poslanika. To sto ga je Allah stvorio bez oca ne znaci da mu je Allah otac, njegov slucaj je kao slucaj Adema. Allah ga stvorio i rekao "budi" i on biva. Allah je svemocan i moze jos 1000 takvih stvorenja stvoriti.
Trojstvo je preuzeto iz starih paganskih vjera.
Isus nije razapet nego ga je Allah sacuvao od nasilnika i vratit ce ga na zemlju u roku određenom da zavrsi misiju svoju.
I zbog riječi njihovih; Mi smo Isaa sina Merjemina, Allahova poslanika ubili, a nisu ga ni ubili niti su ga razapeli nego im se pričinilo, oni koji se razilaze u mišljenju i oni sami su u sumnji, oni o tome ne znaju ništa nego samo slijede pretpostavke, a oni ga nisu ubili zasigurno». (En-Nisaa, 157)
To su glavne greske, rade ono sto mi nazivamo sirk. A to je da pripisuju Allahu druga, ili daju nekome drugom bozanske osobine osim njemu. Svaki poslanik nije obozavao nista osim Allaha, zivog i vjecnog, stvoritelja i Boga jednog.
Dolaskom posljednjeg poslanika duzni su ga slijediti i primiti Islam jer je to jedina Ispravna vjera kod Allaha, vjera svih poslanika.
La taabudune Ilallah /
Pokloni se Bogu samo, i ne obozavaj nista mimo njega !Dođite, prignimo koljena i padnimo nice, poklonimo se Jahvi koji nas stvori! ( psalmi 95-6)
Abram pade ničice dok mu Bog govoraše dalje ( knjiga postanka 17-3)
On odgovori: "Nijesam, nego sam vođa vojske Gospodnje. Upravo dođoh." A Jošua pade na zemlju na svoje lice, pokloni se i zapita ga: "Što ima gospodar moj da kaže slugi svojemu?" ( Jošua 5-14)
Mojsije i Aron umakoše ispred zajednice k ulazu u Šator sastanka i padoše ničice na svoje lice. Tada im se pokaza slava Gospodnja, ( brojevi 20-6)
I otide malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se: "Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš." ( matej 26-39)
Bolje padajte licem na tle pred Allahom i klanjajte se! ( Qur'an 53- 62 )