banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Feb 2009, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Slika
Pravosudni organi u Srbiji sprovešće istragu protiv više lica osumnjičenih za ratne zločine u Sarajevu na početku rata u BiH, među kojima je i nekada visoki funkcioner BiH Ejup Ganić.

Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je da je istražni sudija doneo rešenje o sprovođenju istrage i da je izdata naredba za raspisivanje poternice po kojoj postupa Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Ta lica se sumnjiče za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.

Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije saopštilo je, u međuvremenu, da je raspisalo poternicu za 19 lica osumnjičenih za ratni zločin u BiH, među kojima je i ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Agenciji Beta je u MUP-u rečeno da se oni se sumnjiče za ratne zločine počinjene u bolnici i kasarni Sarajevu, kao i za napad u Dobrovoljačkoj ulici.

MUP je raspisao poternicu na zahtev istražnog sudije Veća za ratne zločine u Beogradu Milana Dilparića.

Snage Armije Republike Bosne i Hercegovine izvršile su 3. maja 1992. godine napad na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U tom napadu na kolonu JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici, ubijeno je i ranjeno više oficira, vojnika i civila.

Agencija Srna ranije je javila da je pravosuđe Srbije izdalo crvene međunarodne poternice za deset osoba iz BiH, među kojima je i Ejup Ganić.

Pojedini mediji u BiH javili su da je među osumnjičenima i ratni član Predsedništva BiH Stjepan Kljujić, koji je u reagovanju, u izjavi agenciji Beta, istakao da "nije dobio nikakav papir, niti pročitao navodnu poternicu koju je za njim izdalo pravosuđe Srbije", zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine 1992. godine.

"Nemam nikakav komentar jer nisam dobio nikakav papir u vezi s tom informacijom", rekao je Kljujić, koji živi u Sarajevu, kao i Ejup Ganić.

Mediji navode da su Ganić i Kljuić, kao članovi Predsedništva BiH, naredili oficirima Armije BiH Mustafi Hajrulahoviću i Jusufu Pušini da napadnu vojnike.

U tom napadu, prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno njih 215.

Uprkos dokazima, za ovaj zločin koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH, još niko nije odgovarao.

Predmet "Doborovljačka" preuzelo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nakon što je pre nekoliko godina rasformirano vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.

U protekloj deceniji u javnost je izašlo više potresnih svedočenja očevidaca strašnih dešavanja prilikom napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Težini događaja doprinosi i činjenica da je ova evakuacija bila dogovorena posredstvom predstavnika tadašnje mirovne misije UN u BiH.

Vlasti Republike Srpske dostavile su Haškom tribunalu dokaze protiv Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, ali Hag nikada protiv njih nije podigao optužnicu.

U izvodu iz krivične prijave se navodi da su Ejub Ganić i Stjepan Kljuić, kao članovi Predsedništva BiH, organizovali i naredili Mustafi Hajrulahoviću i Jusufu Pušini da 3. maja 1992. godine napadnu kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ganić i Kljuić, prema prijavi, izdali su naređenje za napad, iako je bio postignut dogovor da se Komandi Druge oblasti JNA omogući da mirno napusti Sarajevo. Na taj način njih dvojica neposredno su učestvovali u ubijanju i ranjavanju više desetina pripadnika JNA.

U tim napadima, prema prijavi Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva protiv 15 osoba, 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je zarobljeno 215. Zarobljenici su psihički i fizički zlostavljani.

Prema izjavama svedoka događaja, pripadnici "zelenih beretki" su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu zaustavili kolonu vojnih vozila, koja se povlačila prema Lukavici, otvarali vrata i pucali u oficire i vojnike.

Oni koji su uspeli da iskoče iz vozila ubijani su, jer su napadači bili postavljeni sa obe strane ulice.

Grupa vojnika je izgorela na tramvajskim šinama na Skenderiji kad su im "pustili" struju.

U sredini kolone vozila, u prvom oklopnom transporteru, nalazio se Alija Izetbegović sa komandantom međunarodnih snaga u Sarajevu, koji je trebalo da bude garancija da će kolona bezbedno izaći iz Sarajeva.

Drugi transporter, u kojem se nalazio general JNA Milutin Kukanjac sa svojim oficirima, pratio je Izetbegovića.

Na raskrsnici u Dobrovoljačkoj ulici transporter u kojem se nalazio Alija Izetbegović naglo je skrenuo levo i pod punim gasom napustio planiranu maršrutu. I tada je počeo napad na kolonu JNA.

U koloni se nalazio veći broj regruta klase 1991/92. koji su se zatekli na služenju vojnog roka.

Napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici prethodio je napad na Dom JNA u Sarajevu, izvršen 2. maja, u 12 časova, kada je 200 pripadnika jedinica muslimanskih snaga i tzv. "zelenih beretki", koje su predvodili Juka Prazina i Emin Švrakić, opkolilo deset pripadnika JNA. U nekoliko napada tog dana poginulo je 14 pripadnika JNA.

(Srna/Beta/MONDO)

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 22:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2007, 07:50
Ovo je slika "Tuzlanske kolone"...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

grof_bl je napisao:

Kakve veze ima,nije slika Ćićoline,i u Tuzlanskoj koloni su stradali vojnici JNA.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2009, 22:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Jeste, desilo se isto sranje ali kad je vec prica o Sarajevu ne vidim razlog da se stavi slika iz Tuzle. Zar ne postoji ni jedna slika napada na JNA u Sarajevu?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 03:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo snimka zlocina
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... 0%B8+.html

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
grof_bl je napisao:

Није, ово је слика из Сарајева. :cry:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 12:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pa ok, sada je slika promjenjena

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 12:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
grof_bl je napisao:

Ja u Tuzli nigdje tramvaja nisam vidio

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 14:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Gdje su tada bili građani Sarajeva da protestuju protiv smrti i razaranja?

Gdje su bili da osude taj gnusan zločin?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
DELLBOY je napisao:
grof_bl je napisao:

Ja u Tuzli nigdje tramvaja nisam vidio

Ја не могу да верујем да ви на оваквој теми дискутујете о слици и трамвајима из Тузле. :roll:

Исправан потез српског тужилаштва али чисто сумњам да ће нешто бити од тога јер оптужене штите ови што су дошли да нас мире и спасу.
С обзиром да су ми рођаци у тој колони само неким чудом спасили живи главу, имао сам шансу да чуем из прве руке како је све изгледало. Наравно Ејуп је "бранио БиХ" а прљави Харис брани њега и остале и оптужује Србију али наравно у целој причи није заобишао Сребреницу.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 17:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
Svi koji su cinili zlocine u proslom ratu trebaju odgovarati.

Zao mi je mladosti...... :cry:

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 17:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
SIJUKS je napisao:

kad vidim one bjesne alijine pse kako sutaju i pljackaju leseve djece imam razumjevanja za sve one koji mrze i ne zele suzivot

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 17:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno da ćemo mi Srbi u BiH vršiti pritisak da se Ganiću, Kljujiću, Silajdžiću, sudi. Neprihvatljivo je da se sav karakter rata svede na Srebrenicu, kada svi znaju da je katalizator sukoba bio napad na JNA.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Mijesamo mi babe i zabe ovdje koliko se meni cini.
To nije bio nikakav ratni zlocin, jer nije niko bio u ratu ni protiv koga, vec je jedna paravojna formacija napala na vojsku svoje drzave.
Veoma su jasni zakoni te drzave, i novonastalih drzava odakle su ubijeni i ranjeni vojnici.

Mene tu muci drugi problem.
Zasto niko ne govori o odgovornosti (a u pitanje je najveca odgovornost) oficirskog kadra koji je izveo tu kolonu na ulice grada gdje ih je cekala sigurna smrt. Od Kukanjca pa navise.
Znam da je kasnije u Beogradu bila cistka tog kadra i da im je izmedju ostalog i to stavljeno na dusu. Ali mislim da je to veoma malo.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 20:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To jeste ratni zločin, jer se 27. april uzima kao početak ratnih sukoba na tlu BiH.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

БЕОГРAД - Правосуђе Србије је издало црвене међународне потјернице за десет особа из БиХ, међу којима је и Ејуп Ганић, због напада на колону ЈНA у Добровољачкој у Сарајеву, маја 1992. године, сазнаје Срна у изворима блиским српском правосуђу.

Према истим изворима, Тужилаштво за ратне злочине Србије ради интензивно на овом предмету и треба да се контактира и испита још 30 свједока.

Предмет напредује, али за сада се још не може рећи када ће истрага бити коначно завршена и подигнута оптужица, рекли су извори.

Снаге Aрмије БиХ и "Зелених беретки" су у нападу 3. маја 1992. године на колону ЈНA у Добровољачкој улици убиле и раниле више официра, војника и цивила.

Упркос доказима за овај злочин који су достављени Тужилаштву БиХ, још нико није одговарао.

Предмет "Доборовљачка" преузело је српско Тужилаштво за ратне злочине након што је прије неколико година расформирано војно тужилаштво у Београду, које је водило тај предмет.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2009, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
da se razumijemo, radi se o jednom od najbestijalnijih ratnih zlocina u bih a kao i vecina zlocina sa pocetka rata UCINJENI SU NAD SRBIMA(sjekovac,konjic itd...). identicna je to taktika, kao ona u hrvatskoj: trebalo je pod svaku cjenu isprovocirati srpsku stranu, koja je vojno bila neusporedivo jaca, da odgovori istim zlocinom a da se onda sve svali na srbe( dobro se sjecam kada su srpski grobovi i maskrirani civili prikazivani na CNN kao nevini muslimani). emisija na bn televiziji o dobrovoljackoj ulici u tancine i potpuno dokumentovano, slikom i zvukom, prica sve sama za sebe, i mekenzi, i kukanjac, i alija.....sve je to jasno ko dan a ta ISTINA ce isplivati i pobjediti kad tad. bilo je ovako i nikako drugacije. zbog ovakvog odnosa muslimana prema ratnom zlocinu, nacinu na koji su izigrali dojucerasnje komsije srbe, uzivljavanje u ulogu zrtve po svaku cijenu....... i na kraju davanja imena ulica i trgova po najbestijalnijim ratnim zlocincima, ova drzava tesko moze naprijed

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 01:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Нажалост све што си рекао стоји у потпуности... :cry:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 02:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gleda to onaj odozgo sve,sve ce to jednoga dana doci na svoje

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2009, 07:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Sinny je napisao:
Mijesamo mi babe i zabe ovdje koliko se meni cini.
To nije bio nikakav ratni zlocin, jer nije niko bio u ratu ni protiv koga, vec je jedna paravojna formacija napala na vojsku svoje drzave.
Veoma su jasni zakoni te drzave, i novonastalih drzava odakle su ubijeni i ranjeni vojnici.

Mene tu muci drugi problem.
Zasto niko ne govori o odgovornosti (a u pitanje je najveca odgovornost) oficirskog kadra koji je izveo tu kolonu na ulice grada gdje ih je cekala sigurna smrt. Od Kukanjca pa navise.
Znam da je kasnije u Beogradu bila cistka tog kadra i da im je izmedju ostalog i to stavljeno na dusu. Ali mislim da je to veoma malo.

Pa dogovorili su sa Alijom. Dio tog oficirskog kadra je i stradao zajedno sa vojnicima a trebas uzeti u obzir i sav metez u tom periodu.Nazalost,poslije tog masakra niko nije naucio da se Aliji ne moze vjerovati pa se ponovilo u Tuzli.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]