laoce je napisao:
preko 20 godina ima kako sam cuo ovaj vic.
Nije ni čudo kad si ti stari majstor iz 6 vijeka p.n.e.
Jednog dana jedna stara gospođa pojavila se u Banci Kanade sa torbom prepunom novca. Insistirala je da razgovara sa direktorom banke, tvrdeći da želi otvoriti račun u toj banci. Nakon brojnih diskusija, jedan od zaposlenih odveo ju je u ured predsjednika banke. Upitana koliko novca želi položiti na račun, starica je odgovorila: 165 000 $, stavljajući torbu s novcem na stol. Zaintrigiran, predsednik je upita kako je uspjela uštediti tako mnogo novca... Starica mu reče:
Oklade.
Iznenađen, on je upita: Kakve oklade?
Starica reče: Na primjer, evo: kladim se da su vaši testisi kvadratni.
Predsjednik se počne smijati, pa reče da je nemoguće zaraditi toliki novac pomoću takvih oklada.
Tada mu starica reče: Želite se kladiti da ću pobjediti?
” Naravno!, odgovori predsjednik, kladim se u 25.000 $ da moji testisi nisu kvadratni ".
Starica reče: U redu. Ali, s obzirom na veliku sumu novca, doći ću sutra ujutro sa mojim advokatom koji će biti svjedok, ako vi nemate ništa protiv.
“ U redu", odgovori predsjednik.
Te noći predsjednik je bio jako zabrinut za ishod oklade. Dugo je stajao pred ogledalom proučavajući vlastite testise, okrećući ih na sve strane kako bi se uvjerio da nisu kvadratni. Bez sumnje, ti prokleti testiti nisu nikako mogli biti kvadratni.
Narednog dana, točno u deset sati, starica ponovo dođe do predsjednika, ovaj put sa advokatom kao svjedokom. Predsjednik je također potvrdio da oklada vrijedi.
Starica ga zamoli da skine hlače, kako bi mogli vidjeti... Predsednik pristade, i skinu se, i starica mu priđe i upita sije li ih dodirnuti.
“ Naravno”, odgovori predsjednik. Uzevši u obzir količinu novca, ona ima pravo da sve osobno prekontrolirati, pomisli.
Starica ih sa osmjehom uhvati u ruke...
Predsednik tada primeti da se advokat približava zidu, i da počinje udarati glavom o zid... Te upita staricu zašto ovaj to čini...
A ona reče:” Vjerovatno zato što sam se jutros s njim okladila u 100.000 $ da ću oko deset sati držati u rukama jaja predsjednika Banke Kanade.