Hristov je napisao:
Mene je film odredjenim scenama par puta podsjetio na "Gospodar prstenova", muzika je dosta slicna, scene borbe i sami kostimi su dosta slicni, moglo bi se mozda jos nekoliko paralela povuci izmedju ta dva filma.
I ja sam primjetio, a vidim i još neki.
Hristov je napisao:
svi krstaski ratovi su bili u stvari borba za moc, prije svega za papinu prevlast nad Carigradom, a to je i osnovni uzrok tih ratova.
Ja ne znam puno o tim ratovima, možda nekad sjednem i proučim ali koliko sam shvatio ratovalo se zato što hrišćani nisu željeli da "sveta mjesta" vezana za Hristov život budu pod islamskom upravom (npr. mjesto Hristovog groba i ostalo), nekako su se smatrali dužnim i pozvanim da ta "sveta mjesta" budu čuvana od strane hrišćana, a ne da se "uprljaju" ako bi tu bili islamci. To je totalna glupost. Ali ljudi i danas imaju potrebu da se hvataju nečeg opipljivog, da hodočaste ta "sveta mjesta", da nosaju krstove, brojanice, umjesto da shvate da sve to nema neko posebno značenje već da treba da grade duhovnost unutar sebe. Hrist nije pridavao značaj tim površnim i opipljivim stvarima kao što su ta neka "sveta mjesta", kao što je dan njegovog rođenja ili vaskrsenja i slično, već je bila bitna žrtva koju je učinio i nauka koju je donio a koju malo ko slijedi, pa zato i danas mnogi trče da hodočaste manastire, "sveta mjesta" u Jerusalimu i slično što nikad od njih nije traženo.
Hristov je napisao:
Vader, o kojem se Balianovom potezu tacno radi koji ti nije prihvatljiv?
Prilično sam uvjeren da se nećeš složiti sa mnom

napisaću to sakriveno pod spoiler tagom jer će neki tek gledati film