banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1530 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 77  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Jan 2009, 01:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ja sam ga gledao ranije, i onda sada u srijedu na DVD-u, i onda opet u petak na TV-u :), mada sam ga u petak gledao onako usput radeći nešto.

Meni je dobar, baš sam nakon gledanja pričao sa bratom o jednom mjestu gdje je po meni Balijan dosta pogriješio, dok po mom bratu nije pogriješio pa je to ostalo otvoreno pitanje :), mada ja stojim iza toga da je pogriješio.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 10:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
nisam gledao
kako se zove u originalu ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
BSE haloooo! :D
Prevedes doslovno rajsko krljevstvo, aj probaj rijesiti taj puzzle :D Gledao sam prvih pola sata i morao izletiti iz kuce ali mi se svidio tako da idem za tacno oko pola sata da uzmem DVD.
Kada je Bloom ulazio u Jerusalim podsjetio me na ulazak Gandalfa u Minas Tirit, is it just me?

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Kingdom of Heaven se zove u originalu.
Ima dosta dobrih poruka, scena, obrta radnje. Ali nije mi se svidjela pojava one zene, odmah sam pretpostavio kako ce se odvijati daljnja radnja filma, ona se zaljubi u njega, prevari muza, pola filma ode na scene erotike, itd.... Mada mi je drago da sam se prevario jednim dijelom jer se daljnja radnja nije vrtila oko Balianove i njene afere.
Mislim da je film dosta vjerno opisao, ako ne doslovni tok dogadjaja, onda pohlepu vitezova i njihovu volju za moci ;) :) i sta su sve spremni da urade za moc (sjetite se kako opravdavaju zelju za daljnjim osvajanjem - "Bog to zeli"). Svidjela mi se i zadnja Balianova recenica: "Ako je ovo Kraljevstvo Nebesko, neka se ispuni Bozija volja u njemu".
Mene je film odredjenim scenama par puta podsjetio na "Gospodar prstenova", muzika je dosta slicna, scene borbe i sami kostimi su dosta slicni, moglo bi se mozda jos nekoliko paralela povuci izmedju ta dva filma.
Btw. svi krstaski ratovi su bili u stvari borba za moc, prije svega za papinu prevlast nad Carigradom, a to je i osnovni uzrok tih ratova.

PS: Vader, o kojem se Balianovom potezu tacno radi koji ti nije prihvatljiv?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hristov je napisao:
Mene je film odredjenim scenama par puta podsjetio na "Gospodar prstenova", muzika je dosta slicna, scene borbe i sami kostimi su dosta slicni, moglo bi se mozda jos nekoliko paralela povuci izmedju ta dva filma.

I ja sam primjetio, a vidim i još neki.

Hristov je napisao:
svi krstaski ratovi su bili u stvari borba za moc, prije svega za papinu prevlast nad Carigradom, a to je i osnovni uzrok tih ratova.

Ja ne znam puno o tim ratovima, možda nekad sjednem i proučim ali koliko sam shvatio ratovalo se zato što hrišćani nisu željeli da "sveta mjesta" vezana za Hristov život budu pod islamskom upravom (npr. mjesto Hristovog groba i ostalo), nekako su se smatrali dužnim i pozvanim da ta "sveta mjesta" budu čuvana od strane hrišćana, a ne da se "uprljaju" ako bi tu bili islamci. To je totalna glupost. Ali ljudi i danas imaju potrebu da se hvataju nečeg opipljivog, da hodočaste ta "sveta mjesta", da nosaju krstove, brojanice, umjesto da shvate da sve to nema neko posebno značenje već da treba da grade duhovnost unutar sebe. Hrist nije pridavao značaj tim površnim i opipljivim stvarima kao što su ta neka "sveta mjesta", kao što je dan njegovog rođenja ili vaskrsenja i slično, već je bila bitna žrtva koju je učinio i nauka koju je donio a koju malo ko slijedi, pa zato i danas mnogi trče da hodočaste manastire, "sveta mjesta" u Jerusalimu i slično što nikad od njih nije traženo.

Hristov je napisao:
Vader, o kojem se Balianovom potezu tacno radi koji ti nije prihvatljiv?

Prilično sam uvjeren da se nećeš složiti sa mnom :)

napisaću to sakriveno pod spoiler tagom jer će neki tek gledati film

Spoiler:
Balijanu je Jerusalimski car u jednom (presudnom) trenutku ponudio da ga oženi sa svojom sestrom, pri tom bi morali da "smaknu" njenog tadašnjeg muža koji je bio najveći problem jer su svi ostali bili za mir sa Saladinom, pa i sam Saladin, a taj njen nesretni muž je bio samo za rat, čak i više za rat nego za to da postane car. Balijan je to odbio. Pogriješio je. Po meni. Mnogo je pogriješio. To je bila ponuda koja se ne odbija, idealna ponuda. Riješili bi se uzrupatora koji je kasnije doveo do smrti mnogih ljudi tako što je isprovocirao rat. A uz to djevojka mu se sviđala, i on njoj, prikazali su da ta udaja nije bila njena odluka već odluka njene majke, kako to često ide u tim carskim familijama. I vidjelo se da ona i njen muž uzrupator nisu jedno za drugo. Ali prije svega bitniji je bio taj mir koji je njen nesretni muž stalno narušavao i koji je kasnije uništio mir i izazvao rat.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Na ovoj dilemi bi mi i Homer pozavidio. :confused4: Kad bih znao da neko mora umrijeti, jedan covjek ili hiljade njih umjesto njega, izabrao bih vjerovatno njega, uostalom kako drugacije moze obican vitez sprijeciti kralja da izazove rat..? A smaknuce tog Ratoljuba bi doslo kao kazna za njega. Tesko je biti u situaciji da moras odlucivati o necijem zivotu i smrti.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 14:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
goci master je napisao:
BSE haloooo! :D
Prevedes doslovno rajsko krljevstvo, aj probaj rijesiti taj puzzle :D

:lol:
otkud znam
znam da na hr televizijama uvijek izvrcu prijevode, nika ne mozes skontati pravi naziv po njima
btw mislim da sam ovaj film vec jednom gledao

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo za zainteresovane: Kingdom of Heaven

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hristov je napisao:
Tesko je biti u situaciji da moras odlucivati o necijem zivotu i smrti.

Da, teško je, ali se izvaže. Ima takvih slučajeva i u Svetom Pismu, veliki i znameniti car Solomon je na početku svoje vladavine smaknuo one koje je trebao i koji bi mogli praviti probleme. Vjerovatno je ono što se Titu zamjerao bilo isto to, spojio je do tada nespojive narode/republike/države ali je bilo onih (a tek ih sada ima) koji misle da to ne može i ne smije pa bi uzrupirali mir koji se pokazao itekako mogućim i cijela država prosperitetnom i mnogo boljom nego bilo koja sada samostalna na ovim prostorima.

Uzrupatore treba ukloniti, posebno kad se gradi nešto što po Božijoj volji i baš treba da se gradi. I kod takvih stvari je najbitnije upravo to, da li to po Višim Planovima treba da bude ovako ili onako, jer čak ni mir ne treba uvijek da bude već nekad i negdje baš treba da bude rat, i onda treba pustiti rat. Najveća je mudrost i sposobnost moći osjetiti kad/šta/kako treba, i onda tako uraditi bez obzira šta će okruženje na to reći, treba i dosta hrabrosti za to. Mnoge stvari koje nailaze na osudu su bile baš takve kakve su i trebale biti samo što to malo ko zna i malo ko je u stanju to prihvatiti.

Spoiler:
Problem kod ove potencijalne Balijanove greške je nešto što se prikazalo u jednoj sceni a to je kad je onaj Saladinov čovjek rekao Saladinu da je on obećao muslimanima dati Jerusalim, po tome bi moglo doći do rata čak i da su Jerusalimski car i Balijan smaknuli onog uzrupatora. Ali ja bih ipak prihvatio tu carevu ponudu a sa Saladinom bih nešto pokušao dogovoriti :)

I super mi je ono na kraju kada Balijan pita Saladina "koliko vrijedi Jerusalim" a ovaj kaže "ništa" :) (s čim se ja lično slažem, slažem se sa Balijanovom filozofijom da on brani narod u gradu a ne sam grad)

Mada je Saladin nakon toga uz osmjeh rekao i "sve" :), možda misleći na svoj lični mir zbog ispunjenog obećanja

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sada sam zavrsio sa gledanjem i slijede impresije:

Hristov je napisao:
PS: Vader, o kojem se Balianovom potezu tacno radi koji ti nije prihvatljiv?

Eh to je taj potez svih poteza, prelomna tacka u filmu i kao takva moze biti samo jedna. Ali taj potez nije povucen. I ja mislim da je i te kako trebao biti povucen. To nije bila samo prelomna tacka u filmu nego i u istoriji (nakon sto kliknem Submit idem malo da procitam koju o ovom dogadjaju) koja se ne desava cesto i u tom momentu treba povuci poteze koji izazivaju moralnu dilemu i kojji zahtijevaju ostre mjere. Znaci obistvo Gya i njegovih jastreba a poslije pregovarati sa Salahadinom. Cak i ako bi neki njegov jastreb izvrsio puc, bilo bi daleko vise ljudi za odbranu i bolja pozicija za pregovore. Baliant je odlucio igrati na sigurno ne misleci o buducim dogadjajima. Rekao bih da je bio odlican borac, ali slab vladar, vodja.
A bio sam 100% siguran da ces Vader odgovoriti da je dobro uradio i sacuvao svoj unutrasnji mir bez obzira na posljedice 8) Ali izgleda da imamo svi konsenzus

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ima dosta podudarnosti, posto su koristena imena istorijskih llicnosti vjerujem da se u filmu drzalo i do vjerodostojnosti dogadjaja, mada je scenarista dao sebi i odredjenu slobodu gdje je za to postojala mogucnost, a sto je i razumljivo.
goci_master, nekad je bolje potraziti sta u nekom filmu nema podrsku istorijskih nalaza: Balian of Ibelin (poglavlje "Balian in Fiction") :)

Evo jedan jako upečatljiv video o istorijskom presedanu koji bi svaki hriscanin trebao da pogleda:

Richard the Lionheart & Salah al-Din - 4/11

PS: ubuduce, kad trazite dobre istorijske filmove nemojte citati radnju filma nego pogledajte da li se u soundtrack-u cuje duduk, ako se cuje mozete biti ubijedjeni da ce film biti dobar :)

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 20:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Neka neko kaže šta je sa istorijske strane našao o Balijanu, ako ima vremena i volje da traži, ali ja sam čuo da on uopšte nije bio tako fin i dobar kakav je prikazan u filmu.

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2009, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
na HTV2 Dumb & Dumber :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2009, 15:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hristov je napisao:
Na ovoj dilemi bi mi i Homer pozavidio. :confused4: Kad bih znao da neko mora umrijeti, jedan covjek ili hiljade njih umjesto njega, izabrao bih vjerovatno njega, uostalom kako drugacije moze obican vitez sprijeciti kralja da izazove rat..? A smaknuce tog Ratoljuba bi doslo kao kazna za njega. Tesko je biti u situaciji da moras odlucivati o necijem zivotu i smrti.

Tako ti...a mene 'vamo napadas kad to kazem...nije fer, Davide :D

viewtopic.php?f=27&t=40282&start=0

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2009, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:D Sjetio sam se te teme dok sam pisao post, ali ovdje je u pitanju jedan krvolok zedan vlasti pa se ne moze porediti, nevinog covjeka ne bih mogao ubiti.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2009, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

"Tajna Nikole Tesle", sad počeo na HRT2

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2009, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ekskalibur, večeras, HRT2, 21:00

http://www.imdb.com/title/tt0082348/

http://www.youtube.com/watch?v=pylGJO6I30M

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 02:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Zadovoljstvo nam je reći da će Kino klub BHT1 tokom februara i marta emitovati ciklus filmova Ingmara Bergmana, jednog od najvećih, najsvestranijih i najutjecajnijih filmskih reditelja, svakog ponedjeljka u 23.15h.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ipanema_ je napisao:
Zadovoljstvo nam je reći da će Kino klub BHT1 tokom februara i marta emitovati ciklus filmova Ingmara Bergmana, jednog od najvećih, najsvestranijih i najutjecajnijih filmskih reditelja, svakog ponedjeljka u 23.15h.

A svaka im čast na terminu! :angry1:

Hristov je napisao:
Vader je napisao:
Nebesko Kraljevstvo, večeras, HRT1, 20:15 (za 15 minuta)

Pogledao, odličan film. Kako se ostalima svidio?

Gledala sam ga prije 2-3 godine, svidio mi se jako mada mi je tada bio malo naporan, moram ponovo da ga pogledam. Blooma inače obožavam, to mi je tada bio prvi motiv da uzmem film u videoteci (drugi motiv je bio što sam čula da je osim glumca dobar i sam film :P ). Još se sjećam ovih citata:

,,Kako možeš biti u paklu, kad si u mom srcu?...''
,,Tvoja vrijednost će biti poznata tvojim neprijateljima i prije nego ih sretneš.''

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
Još se sjećam ovih citata:

,,Kako možeš biti u paklu, kad si u mom srcu?...''
,,Tvoja vrijednost će biti poznata tvojim neprijateljima i prije nego ih sretneš.''

Citiraj:
I super mi je ono na kraju kada Balijan pita Saladina "koliko vrijedi Jerusalim" a ovaj kaže "ništa" :) (s čim se ja lično slažem,

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1530 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 77  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]