[Enterprise] je napisao:
BSE je napisao:
nemoj brkati bubanje na pamet sa ucenjem sa razumijevanjem
ti (iko) ako naucis knjigu od 500 stranica na pamet ja sebi mu*a cikularom sijecem.
Sto se tice mojih ispita, na masinstvu ti se svi ispiti dijele u dvije grupe. Jedna je grupa koja jednostavna za poloziti (tipa organiz. proizvodnje, sociologija, i jos neki), a drugu grupu cine ispiti za koje ces morati krvi svoje da se napijes (tipa mehanika fluida I i II, matematike, parni kotlovi, automatsko upravljanje itd). Imam 10 iz numerike (relativno lagan ispit), ali ne mogu reci da sam se izbliza potrudio kao npr. za 6 iz nacrtne geometrije. Ima jos slicnih primjera. Sto se tice mog fakulteta, ja pri cistoj savijesti mogu da tvrdim ja u cetiri godine studiranja nisam vidio bilo kakav oblik povlastica na ispitu, o korupciji da i ne govorim. E ajd sto nisam vidio, ali bas da nista nista nisam ni cuo, pa to ipak mozda znaci da se ti nista i ne desava. Jer ipak mislim da bi se bar nesto naculo ili bilo sta, ali nema bas nista. (BSE moze ovo i da potvrdi)
Sto se tice bilo kakvog prepisivanja, pa na svakom normalnom fakultetu imas pismeni i usmeni, ako nekako i uspijes da prepises na pismenom, na usmenom si samom sebi skocio u stomak. Jos ako te profesor skonta... aj zdrao
Ono sto mene uzasno nervira kod ljudi sa privat. fakulteta i sto ja uopste vodim ovu nepotrebnu diskusiju, je sto se oni uz milion puta manje truda , znoja, nerviranja i neprospavanih noci TRPAJU ZAJEDNO SA MNOM U ISTI KOS!
E nismo mi kolege.
toliko od mene
i ne spominji moj mentalni sklop, savrseno te se ne tice!
poz
i dalje ti racunas sve samo po sebi
to sto ti nisi vidio nikakav oblik korupcije ili povlastica na ispitu ne znaci da je nije bilo (bar je jedan student bio dovoljno iskren i priznao), doduse ne znam koja si generacija
isto da te malo ispravim kad je u pitanju misljenje oko usmenog ispita - na usmenom ispitu se takodje moze prepisati (koliko god to cudno/glupo zvucalo), jer dosta se puta usmeni ispit polagao u profesorovoj kancelariji, gdje profesor ili cita novine, surfa netom ili jednostavno izadje i kasnije se vrati, dok za to vrijeme studenti prepisuju koncept i na kraju profesor ili postavi pitanje ili ne (a za vrijeme prepisivanja nesto i ostane u glavi) - jednostavno, zar ne?

a da ne pricam koliko je ljudi polozilo matematiku i 1 i 2 (i matematiku 3 dok je jos postojala), a da i dan-danas ne znaju sabrati i oduzeti 2 razlomka, rijesiti sisteme sa jednom promjenjivom i sl., a bar ti kao student masinstva (ili si vec zavrsio, nisam upratio) znas koliko je matematika bitan faktor
i danas-sutra ce ti studenti zavrsiti masinstvo, a nece znati da beknu ili naprave neki proracun
u jednoj gradjevinskoj firmi su zaposlili svrsene studente AGF-a, dali im zadatak da naprave proracun za ploce koje trebaju da se poloze na pasarelu - krajnji rezultat : ploce su bile prekratke i momci dobise otkaz, dakle koliko su znanja ponijeli sa faxa kad jednu takvu stvar nisu uspjeli da urade ?
btw na masinstvu jos nisam nasao knjigu od 500 strana, ali bez obzira na broj strana, sta mislis koliko studenata zna teorije koja zauzima bar 10% knjige neke knjige ? koliko njih zna uopste oblasti koje se nalaze u knjizi? dakle, pazljivije sa stavljanjem mu*a na cirkular
takodje imam dvojicu kolega koji su se prebacili u Austriju i tamo nastavili sa masinstvom i oni isto na kraju predavanja dobiju skriptu od 50-100 strana koja im je bitna za poloziti ispit, tako da ni u tome ne vidim nista lose
uglavnom da skratim, problem manjka ucenja nije samo izrazen na priv. fakultetima, taj problem se provlaci jos iz doba dok privatnih fakulteta nije bilo nigdje ni u planu