banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 36  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jan 2009, 17:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, interesantno je da se skoro svima koji prestanu jesti meso kasnije javi osjecaj gadjenja jer meso vise ne posmatraju kao hranu nego kao les. Poznajem puno ljudi koji imaju isti osjecaj dzabaleban a i kod mene je slicno s izuzetkom da ponekad jedem ribu i nemam osjecaj gadjenja na nju. Dok na ostala mesa imam.

_zoka je napisao:
Sad malo o značaju mesa u ljudskoj ishrani.Ovo je c/p sa jednog nutricionističkog sajta:

Meso

Pod mesom se podrazumevaju sirovi ili prerađeni delovi zaklane stoke: goveda, konja, svinja, ovaca, koza, živine i divljači, koji se upotrebljavaju za ljudsku ishranu. (2)

Znaci, po definiciji riba nije meso :P A sta je onda?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
vim je napisao:
Da, interesantno je da se skoro svima koji prestanu jesti meso kasnije javi osjecaj gadjenja jer meso vise ne posmatraju kao hranu nego kao les. Poznajem puno ljudi koji imaju isti osjecaj dzabaleban a i kod mene je slicno s izuzetkom da ponekad jedem ribu i nemam osjecaj gadjenja na nju. Dok na ostala mesa imam.

_zoka je napisao:
Sad malo o značaju mesa u ljudskoj ishrani.Ovo je c/p sa jednog nutricionističkog sajta:

Meso

Pod mesom se podrazumevaju sirovi ili prerađeni delovi zaklane stoke: goveda, konja, svinja, ovaca, koza, živine i divljači, koji se upotrebljavaju za ljudsku ishranu. (2)

Riba je zitarica. :lol:

A ovo je najbolji dio:
Citiraj:
Oko tri dana je potrebno da meso prodje kroz vasa dugacka creva

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 21:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
vim je napisao:

_zoka je napisao:

Meso

Riba je riba,to je njena definicija.U toku posta se jede riba,zar ne?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 02:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
_zoka je napisao:
vim je napisao:

_zoka je napisao:

Meso

Riba je riba,to je njena definicija.U toku posta se jede riba,zar ne?

U toku posta , postiš ako hoćeš.
Jedeš ono što ti hoćeš.
Lično, organski ne podnosim gnječenu varijantu pasulja.

Riba je životinja.
Ako neko hoće da jede meso to je njegov izbor.
Ja znam zašto ga ne jedem.
Ne treba me niko ubjeđivati da je meso zdravo, neophodno itd.
Znam kakav ukus ima riba, kakvi su ćevapi ili šnicla, jeo sam ih. Ljudi su većinom vezani za čulo okusa.
U dobu hedonizma, ovaj moj princip "etičkog nejedenja mesa" može izgledati i licemjeran i smiješan.
Ne smatram se nešto boljim od ostalih, dapače.
Pokušavam nešto što mislim da ima smisla i što mi srcu i egu paše.
Prestao sam ga jesti svojom voljom, ako nekad u životu ponovo počnem jesti meso, a iskreno se nadam da neću morati, neće biti smak svijeta.
Imam prijateljicu koja 6 godina nije jela meso i opet počela, pa opet niko nema prava da upire prst u nju i govori "jesam li ti rekao da se ne može bez mesa" ili "ubico životinja, strvinaru" jer ni jedno ni drugo nije primjereno.
Već sam ranije napisao da bi, možda kad bih bio prisiljen, jeo i ljude, ali ne moram, pa ih i ne jedem.
Takođe mislim da životinje ne moram jesti da bih preživio.

Kod nas se vegetarijanstvo, a ja za sebe ne želim reći da sam vegetarijanac, kao što mi je glupo reći da sa bijelac, smatra nekakvom đavoljom rabotom, kao i sve što nije uobičajeno i što se razlikuje od narodnih običaja i predanja.
"On je kučkin sin! on je drugačiji! svi moramo biti isti! kao A i kao B!" (Napred u Prošlost, bend)
Vegetarijanac nije ništa manje muško ili Srbin, kao što homoseksualac nije ništa manje muško pogotovo kad te razbije od batina ko p...u.
Nažalost, nekima to nije jasno.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo je dobar post dzabaleban :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 11:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Kao prvo, čovek ne bi doživio starosnu dob preko 60 godina da se isključivo hrani biljkama od samog rođenja.
Nijedan doktor ti ne bi rekao da prestaneš da jedeš meso ako nemaš dovoljno godina i ako se tvoj organizam nije dovoljno razvio.
Iz razloga zato što postaješ defektan.
Što proizilazi, da meso nije zdravo, ne bi se ljudi njime hranili još od praistorije.

Vi raspravljate o ubijanju životinja radi jela?!!
Da li je opravdano ubijati ljude radi jela??

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Succuba je napisao:
Kao prvo, čovek ne bi doživio starosnu dob preko 60 godina da se isključivo hrani biljkama od samog rođenja.

Postoje ljudi koji nikad u zivotu nisu okusili meso i normalni su, cak daleko zdraviji, samo problem kod obicnog covjeka(prosjecnog) je nedovoljno poznavanje nutricionizma pa onda u tom slucaju bi ishrana bez mesa bila stetna. Ali sa pravilnim kombinovanjem biljaka uz mlijeko i jaja moguce je da covjek nikad u zivotu ne okusi meso. Znam to zato sto sam sreo zenu, sada vec u njenim cetrdesetim koja nikad u zivotu nije okusila meso i zdrava je.

Succuba je napisao:
Vi raspravljate o ubijanju životinja radi jela?!!
Da li je opravdano ubijati ljude radi jela??

Ja ne smatram ni da je potrebno ubijati ni zivotinje ni ljude radi jela, ali ako nema nista drugo za jesti ili nema adekvatne zamjene za bjelancevine u tim okolnostima ubijanje zivotinja bi bilo opravdano. Dok ubijanje ljudi radi jela vjerovatno nebi bilo opravdano ni u kom slucaju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2009, 14:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Hvala Vim, služim otadžbini! :)

Succuba, zar ti misliš da su ljudi u predistorijskom (kakav glup naziv, kao pozitivan, a bolestan) periodu jeli meso zato što su znali da je zdravo?
Ja mislim da nisu. Mislim da nisu puno znali.
Moje skromno mišljenje je da su to radili zato što su im potekle sline niz bradu i zin'la im guz'ca!
Puno duže se može ležindrati kad si stomak natovariš sa par kila mesa ubijenog vepra.
Dalje, za razvoj i tehnološki napredak civilizacije nisu zaslužni oni koji su htjeli puno raditi, nego ljenčuge koje su htjele da si olakšaju posao.

Samo ti jedi meso, niko ti ne brani. Nećemo te Vim i ja manje voljeti zbog toga. Ti si naša drugarica sa foruma. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 13:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Dec 2008, 13:49
Bah..k'o i sva ostala ljudska opredjeljenja.
Ako neko jede balegu zbog izvjesnog razloga, bujrum! Nemam ništa protiv.
Ali osude kvazi-boraca za zaštitu ovoga/onoga zbog toga što volim i jedem meso mi se penju na štošta. Katkad nemaju granice u preseravanju, te 'to je nekad hodalo', te kojekakvi naučni dokazi da su ljudski zubi evolucijom došli do forme isključivo za obradu biljaka...pih.

Ako vegetarijanci toliko vole životinje, što im onda pojedoše hranu?

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Balve je napisao:
Ali osude kvazi-boraca za zaštitu ovoga/onoga zbog toga što volim i jedem meso mi se penju na štošta. Katkad nemaju granice u preseravanju, te 'to je nekad hodalo', te kojekakvi naučni dokazi da su ljudski zubi evolucijom došli do forme isključivo za obradu biljaka...pih.

:lol: Bravo.
A ovu zadnju rečenicu ima da stavim u status na facebooku :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bolje da jedu njihovu hranu nego njih. :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 23:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Balve je napisao:

Upravo tako.Neka jedu šta hoće ali neka puste mene da i ja na miru jedem šta ja hoću.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

И ја се слажем, али овдје разматрамо предности једне и друге стране. Наравно да свако има право на избор.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 21:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa ti daješ prednost povrću,ja mesu.Ali ja jedem i povrće,čak i više od mesa ali ne iz nekih etičkih razloga,jednostavno tako naučio.Tako da ja mislim da sam ja u prednosti,izvlačim najbolje od obe vrste hrane.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Ja jedem iskljucivo meso. Povrce je za zene.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 13:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Dec 2008, 13:49
_zoka je napisao:
Pa ti daješ prednost povrću,ja mesu.Ali ja jedem i povrće,čak i više od mesa ali ne iz nekih etičkih razloga,jednostavno tako naučio.Tako da ja mislim da sam ja u prednosti,izvlačim najbolje od obe vrste hrane.

Jašta, to je to.
Zbog čega sam na strani 'svaštojeda' u ovoj diskusiji? Pa, jer mi nekako i u svem tom vegetarijanstvu, veganstvu i koječemu, većinski dio pristalica opet smrdi na trendaše 'ajmo bit drugačiji od drugih' (čast izuzecima), amerikanizirana Oprina publika. Na kraju će mesojedi postati monstrumi društva, eventualno izbačeni iz lokalnih crkvenih zajednica.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Ko sto jedan moj drugar kaze ``od svog povrca najvise volim meso`` :cat: :cat: :cat:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Balve je napisao:
_zoka je napisao:

Jašta, to je to.
Zbog čega sam na strani 'svaštojeda' u ovoj diskusiji? Pa, jer mi nekako i u svem tom vegetarijanstvu, veganstvu i koječemu, većinski dio pristalica opet smrdi na trendaše 'ajmo bit drugačiji od drugih' (čast izuzecima), amerikanizirana Oprina publika. Na kraju će mesojedi postati monstrumi društva, eventualno izbačeni iz lokalnih crkvenih zajednica.

E upravo sam i ja htjela to da kažem, sve je to samo trend. Lično sam za povrće, ali ako ti se nekada jede meso, pa jedi ga! To određivanje pravila šta jedem-šta ne jeden mi je totalna glupost. Razumijem da neko ne voli meso, da mu se meso gadi, jer i sama sam malo takva. Ali to ne znači da ga ne jedem nikada. Jedi ono što voliš jesti i pusti druge da tako rade, a nemoj mlatiti transparentima po gradu.

Jedna moja drugarica je tako držala neko predavanje kako bi htijela postati vegeterijanac (a voda joj na usta krene kad pomisli na ćevape :lol: ), kako ne treba jesti životinje...
Ja: ,,Od čega ono bi ta tvoja kožna jakna?''
Ona: ,,Eeee...''
Hm, hm.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Trend i pomodarstvo isto kao i tzv gey kultura, jos malo pa cemo mi streigt biti nenormalni.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2009, 17:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Vim:
Citiraj:
Kao prvo, čovek ne bi doživio starosnu dob preko 60 godina da se isključivo hrani biljkama od samog rođenja..

Čisto sumnjam da je iko odmah po izlasku iz majčine utrobe postao vegeterijanac..
A i da je.. nije baš dugo poživio.

Ima ljudi koji žive u takvim predelima sveta gde, da nema mesa za ishranu, nema šanse da bi preživeli.
Lako je vama što živite u modernom svetu i u gradovima, pa možete da jedete, probirate hranu, propagandu radite od vegeterijanstva.. Neki nemaju ni za vodu, ni za hranu, kamoli još da razmišljaju o "štetnosti" mesa... :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 709 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 36  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]