Citiraj:
Koliko cete nauciti zavisi samo od vas, fakultet, bilo drzavni, bilo privatni
nece od vas stvoriti ni radnika, ni intelektualca ako vi to ne zelite postati.
Crveno je apsolutno netacno.
Razlog broj 1. Ukoliko date uceniku da procita knjigu od 300 strana i knjigu od 3 000 strana za lektiru i ako prvi put dodje na cas sa 270 strana procitane knjige, budite sigurni da ce sledeci put kad bude trebao prepricavati drugu knjigu procitati 2 700 strana ... Zasto je tako, neka odgovore psiholozi, da sad ja ne bih pricao o nekim svojim "teorijama", iskustveno potvrdjenim.
Razlog broj 2. Osoba (u nasem slucaju student) koji se prvi put susrece sa nekom oblascu na "akademski" nacin, nema pojma koliko joj je znanja iz te oblasti u buducnosti neophodno, dovoljno, pozeljno ... Zato je profesorova uloga da definise okvire izucavanja odredjene problematike. Naravno, svi se mi mozemo zabiti u gradsku citaonicu i izucavati kvantnu fiziku, ali ko to uistinu radi? Ne kod nas i ne danas, nego uopste?
Plavo je po mom misljenju apsolutno tacno. Ipak ulaskom na fakultet nastupa zivot bez roditeljskih sastanaka i ukora razrednika / direktora ... You're on your one .....
Citiraj:
znas stvarno mi je muka da me moja prijateljica sretne u gradu (koja studira apeiron) i pita kako je na faksu, samo zato da bih ja nju pitao kako kod tebe na faksu da bi ona mogla da se pohvali kako je upisala magistarski! Ebo te tvoj magistarski!
I da dodam nesto na zadatu temu: Apeiron, BLC i NUBL su takve smijurije od ustanova (bez epiteta "obrazovnih" jer ga ne zasluzuju ni pod tackom razno), da ne znam da li bih umro od smijeha ili dehidrirao od placa ...
Primjer 1: lik iz Mundologije predaje seminarski koji je iz dva dijela iskopiran sa neta sa svim banerima i navigacionim linkovima. Kako znam da je sadrzaj pokupljen sa dva sajta? Ne samo da je formatiranje drugacije, fontovi, stilovi i slicne "sitnice" u word-u, nego je cak dio teksta cirilicni a dio latinicni! Da li ga je profesor poslao sa kolokvija i rekao da uradi ponovo? (Seminarski rad im je preduslov za izlazak na kolokvij.) Ne.
Primjer 2. Drugi lik studira dif na NUBL-u i polaze anatomiju. Ustaje u osam i pocinje da uci jer mu je ispit u deset. Sve sto je naucio je nekoliko uvodnih pasusa o jetri ... Na ispitu profesor ga pita o misicima, kostima, na sto junak nase price odgovara sa "Ne znam" i slijeze ramenima ...
"Pa sta onda znate, kolega?"
"Znam jetru."
Nakon sto je u tri minute ispricao sve sto je znao ...
"Da li je to sve kolega?"
"Da."
"Hm, moracu Vam dati osmicu ovaj put!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Komunikoloski fakultet: nemam pojma kakav je ovaj fakultet, ali znam da ga je nekoliko (pametnih i inteligentnih) ljudi izabralo ispred drzavnog, ne zato da bi lakse zavrsili ili zato sto im se bacaju pare, nego na osnovu informacija koje su prikupili prije upisivanja fakulteta ...
PiM: ovo je jedini privatni fakultet za koji bih "stavio ruku u vatru" da sa njega ne izlaze nepismeniji nego sto na njega udju ... Totalno su ozbiljni, fleksibilnost je u granicama normalnog, a likovi koje znam da ga studiraju ili da su zavrsili su sasvim sposobni kao radnici, tj. posteno zarade svoju platu, a ne da im tata sredi da citaju postu ili rade za nekakvim "deskom" i primaju platu diplomiranog ekonomiste, a da ne znaju popuniti fakturu niti razliku izmedju stecaja i bankrota ...
Da, laksi je od drzavnog, ali moja majka koja je zaradila penziju kao diplomirani ekonomista ne zna rijesiti jednostavan zadatak parcijalnog integraljenja, jer joj to u praksi nikada nije bilo potrebno (A cak se jednom "okitila" titulom "ekonomista godine" u Jugi).
E, sad, tu ima jedna kvaka. Da li zelite nakon zavrsenog fakulteta da budete dobar i uspjesan radnik, ili zelite da uvecate svoje znanje, istrazujete i budete naucni radnik, a ne radnik u preduzecu u klasicnom smislu? Ocigledno je koji fakultet vam daje bolju / "efikasniju" osnovu za sta ...
A ako pocnem pricu o drzavnim fakultetima posebno o fakultetima drustvenih nauka, lincovacete me

Kako unaprijediti nase fakultete? Ima mnogo segmenata koji "placu" za poboljsanjima, ali jedna stvar je jasna: dok se ne pojavi grupa ljudi (studenata i profesora) koji znaju sta zele, i ne dobiju masovnu podrsku svih studenata sa svih fakulteta pa se pojave sa konkretnim zahtjevima i planovima konkretnih mjera ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispostuju, nece biti korjenitih promjena nabolje.
P.S. SOBL i Studentski Parlament ne smatram ni dovoljno pametnima, ni dovoljno preduzimljivima da pokrenu tako nesto. To je samo grupa bezveznih likova zeljnih paznje koji su odabrali "studentska tijela" za pocetak izgradnje buduce politicke karijere, a u pojedinim slucajevima im ovaj vid "aktivizma" sluzi za prizemno hranjenje sujete. (Izuzeci samo potvrdjuju pravilo, i brzo uvide sa cim imaju posla pa pobjegnu, razocarani i obeshrabljeni). Da neko ne shvati pogresno, nikad nisam bio ni u SOBL-u ni u SP ....