Citiraj:
Meni je ostala u pamcenju scena kad Zenit ili Strasimir u seriji ide da baci smece i krene da puca trojke na kontejner, a smece se rasipa svuda. A Nele sa balkona svojim prepoznatljivim glasom pita: "Pa Stras'mire sta radis? Jes' normalan?"
Sjajan način da se djeci, kroz upravo te duhovite dijaloge, uz gomilu doskočica, usadi ekološka svijest. Nije bilo potrebe da se javnost medijski bombarduje pričama o ozonskim rupama, ekološkim katastrofama i sličnim poremećajima, već je akcenat stavljen na sitnice koje pojedinac može da učini, bez opterećenja.
U suštini je većina tadašnjih obrazovnih emisija imala dovoljno zabavan karakter, da zainteresuje djecu, istovremeno držeći neophodan nivo obrazovnog programa.
Evo nadolazi mi još i "Vukovo ćoše" ili "Vukov ćošak", koja je bila bazirana, čini mi se na poručavanje jezika. Nema šanse da ikad u životu zaboravim pitanje otkačenog profesora koji pita klinju: "Dva lokvanja oko panja, šta je to Maksiću", a ovaj odgovara:"Dva mjeseca oko zemlje", nakon čega ga profa časti potezanjem za uši i slanjem u ćošak. Neprocjenjivo, kao i većina pomenutih stvari na ovoj temi.
Ovo što se danas servira djeci, može samo da izazove brigu, isto onoliko koliko i stalno piljenje u računar ili igranje na soniju ili sličnim konzolama. Crtići u kojima dominira nasilje ili borba do iznemoglosti, poluidiotska lutkaraska paradiranja sa, za mene zabrinjavajućom dozom, neke psihodelije (ovdje konkretno govorim o teletabisima) i uopšte manjak bilo kakvih emisija obrazovnog karaktera. O nekom kvalitetu istih, da i ne govorimo. Nekadašnje emisije u kojima su djeca učena ekologiji, jeziku ili jednostavno manirima i lijepom ponašanju, zamijenile su idiotske recenzije najnovijih igara za PC ili PS i prezentacije najnovijih tehnoloških dostignuća u oblasti informatike.
Postalo je izgleda trend, da se djetetu danas, prije nego što nauči i da ispravno sjedi za stolom, uvali u ruke mobilni telefon, za radni sto postavi računar, a da se biblioteka "Lastavica" sa lektirom za komplet osnovnu školu, zamijeni sa hrpom DVD-ova sa multimedijalnim prezentacijama svega mogućeg.