banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 21:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Prava crkva
PostPoslato: 29 Jan 2009, 12:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 14:23
ihtus je napisao:
Daxanna je napisao:
ihtus je napisao:
ja sam razocarn bio sam napisao duzi post, i stvarno sam se trudio, ali sam greskom sve obrisao

Molim samo da manje kritikujete tudje uvjerenje, i da nam podjelite svoje.
Cudno je kako mi vjerni nemamo opcija mnogo.Ako si nekakav polovican vjernik( tj. nikakav), kazu ti da si licemjer.Ako zivis po toj istoj vjeri svim srcem, kazu nam fanatici i ludjaci.
Kad sam bio nevjernik djavo mi je uvjek govorio da sam dobar premda sam cinio mnoge lose stvari, kad sam postao vjernik stalno mi govori kako nisam dobar dovoljno.Meni je sve ovo jako cudno.Prvo stace ti Bog tisi u sustini dobar, a sad nisi ti dovoljno dobar Bog ce te osuditi.
Slava Bogu sto me primi po milosti svojoj, ne osudjuje me nego u ljubavi podize.Sad sam zbilja ziv vise nego ikad :)

nevjernik...pa vjernik...desi se neki ''klik''. o čemu se tačno radi? šta se to desi u čovjeku da se preokrene, nekakav ključan događaj u životu ili? može li to netko objasniti?
....ja bih samo još htjela istaknuti da ima ljudi koji su nevjernici, ali nisu loši ljudi, oni svojim djelima žive po Bogu iako se ne deklariraju kao vjernici, ne posjećuju crkvu niti se mole. Zato ne treba a priori odbijati nekoga kad kaže da je ateist ili agnostik. Mislim da je najvažnije činiti dobro, a da bi se činilo dobro i živjelo pošteno nije neophodno pripadati nekoj religiji. I sami vjernici čisto sa ljudske strane trebali bi to razumjeti.

Sto se tice "klika", kod nekog je klik a kod nekog proces.Uglavno je poenta da covjek koji nije vjerovao u Boga dozivi duhovni preporod.Meni se desilo jedne veceri poslije molitve, kad sam se kajao za svoje grijehe, i rekao Bogu da cu ga slijediti u vjeri.Sutradan kad sam ustao nisam bio isti covjek.Nisam mogao da uzivam u grijesima koje sam prije cinio.Niko mi nije rekao da neke grijehe ne cinim.Nisam ni znao da je to grijeh, ali sam osjecao srasnu nelagodu tog dana.Tek poslije oko 7 dana otisao sam u crkvu.Do tada nisam znao sta se samnom desva, ali kad sam krocio u crkvu i cuo propovjed, dozivio sam kao da sam dugo bio zedan i da pijem vodu.Citav moj zivot je poceo da se mjenja.Poceo sam da dozivljvam da je Bog jako stvaran, piroda oko mene je postala jako ljijepa, a ljude koje sam mrzio(posebno muslimane), poceo sam da prastam i da ih prihvatam kao ljude.Desilo se u stvari ono sto sibolizuje krstenje.Stari gresni covjek je umro, a rodio se novi koji je spreman da cini dobra djela.Ovo je ustvari djelovanje Svetog Duha koji nad prirodnim putem duhovno mrtvog covjeka ozivi, a kad ga ozivi, covjk vise nije isti(ovo je na mnogo mjesta opisano u Bibliji necu ti ciirati)Ovako zivim vec 11 godina, i to je odluka zbog koje se nikad nisam pokajao.Ljubav koju je Bog izlio u mene je bez uslovna.Ni po cemu nisam bio bolji od drugih, da bi me Bog prihvatio, to je Njegova milost.Tu ljubav ja pokazujem ljudima oko sebe, i tome su svjdoci moje kolege, porodica i prijatelji.Kada se sastane na jednom mjestu vise ljudi koji su dozivjli ovo isto, onda je to za mene PRAVA CRKVA.

Ova crkva prihvata nevjernike onakve kakvi jesu.Ova crkva ljubi te ljude nelicemjerno.Ali kada treba reci da bez vjere u Boga niko ne moze ugoditi Bogu( hriszanstvo je prvo zajednistvo sa Bogom, a tek onda "cini dobro"), ova crkva ce reci to glasno i jasno.
Zaista je za pohvalu ako bilo ko cini dobro, jer ce nam drustvo biti bolje.Mi to podrzavamo, ali Bog zeli vise od nas, on zeli odnos prijaeljstva sa nama.To je vise od religije to je ziva vjera, puna sile.Bog nas voli i zrtvovao je svog sina, da bi oni koji vjeruju bili slobodni od ropstva.Sta mislite o ovakvoj CRKVI? Nadam se da nije predugacko.
Bozija ljubav neka dotakne tebe, i sviju na forumu
u ljubavi vas prijatelj .....

Hvala na lijepim željama na kraju tvog posta! Evo šta ja mislim......kako itko od nas može znati šta Bog želi i kako Bog razmišlja? Bog će prigrliti k sebi i čovjeka koji ne mora pripadati niti jednoj religiji, ako je taj čovjek pokazao svojim življenjem dobrotu i poštenje.....ja sam uvjerena u to. Jer Bog, za razliku od čovjeka gleda šire.....neopisivo šire.....i zašto bi mu bilo najvažnije koji čovjek pripada jednoj instituciji-Crkvi, a koji ne. I sami vjernici bi trebali da gledaju malo šire i fleksibilnije i na pitanje samog Boga, smisla života, vjere i sl., a ne ograničavati se ovim ili onim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Hristov je napisao:

I opet pravis istu gresku zato sto na osnovu necije izjave "ja jesam vjernik" zakljucujes o prirodi njegove religije a ne posmatras religiju odvojeno od vjernika.

mislim da si pogresno shvatio moje rijeci
nisam ni mislio na SVE, vec na VECINU vjernika i "vjernika"
i ne, nisam na procjenjivao na osnovu ponasanja onih koji se busaju u prsa govoreci da su vjernici, vec sam krenuo od "vrha" tj. od onih koji propovjedaju svoju religiju iliti reklamiraju svoju crkvu (i to kao jedinu pravu, dodao bih)
evo kao jedan od primjera se moze uzeti i mastermind koji reklamira hriscanstvo kao jedinu pravu religiju, oznacavajuci sve ostale vjere kao pogresne, kao sotono-sledbenicke, a tako i one koji se nisu opredijelili niti za jednu religiju
btw ne znam da li si primjetio da religije cvjetaju najvise u nerazvijenim zemljama :)
ps. posto je tema "prava crkva" moze li mi neko od onih koji se deklarisu kao Hriscani reci zasto Bog koji je svemoguci treba moje pare? ;)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
BSE je napisao:
btw ne znam da li si primjetio da religije cvjetaju najvise u nerazvijenim zemljama :)

Vjerujem zato sto im je tamo najteze i treba im uliti nadu i dati snagu da istraju a ne zato sto su primitivci i sujeverni (primjetio si da Boga zovemo samo kad nam je tesko a ne kad nam dobro ide). Ako mislis da nisam u pravu, onda bih te zamolio da mi objasnis ovaj paradoks: kako to da u najrazvijenijoj zemlji svijeta, USA, crkve nikad nisu bile punije kao u zadnjih par mjeseci nakon kraha auto-industrije? Jesu li Amerikanci odjednom postali primitivni ili su trazili nadu?

Pozdrav!

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BSE je napisao:

Ovo je tacno. I mislim da je jedan od razloga zasto Bog dozvoljava zlo i teskoce je da bi ljudi vidjeli kuda zlo vodi i da bi se okrenuli prema dobru. Naime, da bi u nebeskom carstvu znali cijeniti dobro jer su vidjeli na Zemlji kako je bilo kad je bilo zlo. Usput, kad je ljudima lose oni vise razmisljaju o dobru i o nebeskom carstvu jer traze izbavljenje i pomoc.
Medjutim, kad je ekstremno lose onda imamo potpuno suprotan efekat i ljudi se okrecu sotoni sto vidimo na primjeru Iraka i nekih africkih zemalja gdje je ekstremno lose a ljudi cine stravicne zlocine i lose stvari. Slicno kao u tim zemljama je bilo i u Nojevo vrijeme zbog cega je Bog i unistio svijet. Znaci i ekstremno dobro i ekstremno zlo odvode ljude od Boga. Najbolja je sredina. Iako svugdje imamo izuzetke od pravila.

Hristov je napisao:
Sad se meni namece pitanje sta je to sto cini tih 99% licemjernim, nemoguce da samo licemjerni ljudi postaju vjernici. Ja mislim da uska pripadnost jednoj religiji stvara osjecaj elitizma (isto kao kod nacionalista, pogledaj nevjerovatnu koncidenciju da se najveci nacionalisti-sovinisti smatraju najvecim vjernicima(!)) i iz toga proizilazi potreba naseg ega za dokazivanjem, a ucenje religije zahtjeva upravo suprotno ali je to za ego smrtni udarac, zato se mi ne ponosimo nasom religijom zbog naseg drzanja zapovjesti nego zbog osjecaja elitizma. Pogledaj slican primjer, primjetio si u vojsci da se mnogi obicni vojnici kad postanu desetar (dobiju moc) pretvaraju u monstrume i gube sve ljudske osobine. Religija je dvosjekli mac, moze da naglasi nas ego a moze da nas nauci mudrosti zivljenja ako svaku rijec uzimamo k srcu.

U potpunosti se slazem sa ovim. Vjernici misle da su bolji od ostalih i onda ih taj ponos i njihovo visoko misljenje o sebi kao o eliti i boljima i ostalih odvodi na suprotnu stranu a to je da druge nazivaju budalama. A sta je rekao Isus? Isus je rekao ko nazove nekoga (svog brata) budalom da ce biti kriv sudu. Mislim da se upravo ovo misli sto si rekao Hristov o osjecaju tzv. vjernika da su oni nesto bolji od ostalih pa zbog toga cine gore stvari od ostalih i onda postaju gori iako su mozda u pocetku bili bolji.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 13:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Vjerujem zato sto im je tamo najteze i treba im uliti nadu i dati snagu da istraju a ne zato sto su primitivci i sujeverni (primjetio si da Boga zovemo samo kad nam je tesko a ne kad nam dobro ide). Ako mislis da nisam u pravu, onda bih te zamolio da mi objasnis ovaj paradoks: kako to da u najrazvijenijoj zemlji svijeta, USA, crkve nikad nisu bile punije kao u zadnjih par mjeseci nakon kraha auto-industrije? Jesu li Amerikanci odjednom postali primitivni ili su trazili nadu?

Pozdrav!

mozda si primjetio da u Americi cvjeta najvise religija i "religija", a cinjenica je da su oni prilicno labavog psihickog stanja i da im konstantno treba neko da im govori sta da rade, jer sami se tesko snalaze sa svakodnevnim zivotnim izazovima
btw ta najnajprednija zemlja i dalje ima poprilican broj stanovnika koji kao da su nesto u rodu spanskoj inkviziciji, da ne spominjem i onaj tip "vjernika" koji predstavljaju KKK i sl.

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
BSE je napisao:
evo kao jedan od primjera se moze uzeti i mastermind koji reklamira hriscanstvo kao jedinu pravu religiju,
oznacavajuci sve ostale vjere kao pogresne, kao sotono-sledbenicke, a tako i one koji se nisu opredijelili niti za jednu religiju

heheheheh....što volim kad netko izvlači riječi iz konteksta, a pogotovo kad donosi krive zaključke!
ja jedino što mogu da reklamiram je ljubav prema Bogu i bližnjemu, sve ostalo je utopija! ako se ovo dvoje može ostvariti kroz "kršćanstvo" onda je kršćanstvo najbolja reklama!
Citiraj:

nisam baš to primjetio, ali sam primjetio da najviše cvjeta Sotonska religija u "razvijenim zemljama" gdje Sotonin utjecaj pomalo dostiže vrhunac!
Citiraj:
ps. posto je tema "prava crkva" moze li mi neko od onih koji se deklarisu kao Hriscani reci zasto Bog koji je svemoguci treba moje pare? ;)

prijatelju upozorio bih ti da ne praviš sprdnju na račun Boga, jer bi posljedice mogle biti pogubne!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

vidim i dalje nisi shvatio moje rijeci o ogranicenju - pricao sam o religiji tj. crkvi, a ne o Bogu

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja ne vjerujem da Amerikancima ili bilo kome drugome treba religija da ih nauci sta da rade, vec su se uslijed nevjerovatnog luksuza, raskosnog i materijalistickog nacina zivota totalno ispraznili iznutra i jedini nacin da ispune unutrasnju prazninu je religija (zato te "religije" cvjetaju, kao sto si uostalom i sam rekao) ili droga ili alkohol ili seks itd... Tako dolazimo do veoma vaznog pitanja: zasto se ljudi osjecaju prazno iznutra i zasto traze sve moguce nacine da popune tu prazninu u svojoj dusi. Zasto po svaku cijenu trazimo unutrasnje ispunjenje, zar nam nije jedino vazno i najvaznije da racionalno razmisljamo ili jos bolje, da kompjuteri razmisljaju umjesto nas racionalno, a dusevni zivot ko šiša dok god nauka nema opipljive dokaze da patimo? Ako hoces pogledaj na net-u podatke o jos jednoj nevjerovatnoj koincidenciji, najnesrecniji ljudi su oni koji imaju najvise. Neko trazi ispunjenje u terevankama svakog petka, neko u seksu (bas sam se smijao kad sam citao statistiku da Amerikanci najvise upraznjavaju seks i na osnovu toga je zakljuceno da Amerikanci najvise vole svoje zene), neko u drogi itd... Ja licno puninu svoje duse trazim u Bozijoj rijeci. :)
BSE, da li znas sta je logoterapija? Zamolio bih te da malo prokopas internet u vezi logoterapije i naci ces fascinantne podatke.

Pozdrav!

Poslednji put menjao Hristov dana 29 Jan 2009, 14:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:17 
Početnik
Početnik

Hristov je napisao:
Ja ne vjerujem da Amerikancima ili bilo kome drugome treba religija da ih nauci sta da rade, vec su se uslijed nevjerovatnog luksuza, raskosnog i materijalistickog nacina zivota totalno ispraznili iznutra i jedini nacin da ispune unutrasnju prazninu je religija (zato te "religije" cvjetaju, kao sto si uostalom i sam rekao) ili droga ili alkohol ili seks itd... Tako dolazimo do veoma vaznog pitanja: zasto se ljudi osjecaju prazno iznutra i zasto traze sve moguce nacine da popune tu prazninu u svojoj dusi. Zasto po svaku cijenu trazimo unutrasnje ispunjenje, zar nam nije jedino vazno i najvaznije da racionalno razmisljamo ili jos bolje, da kompjuteri razmisljaju umjesto nas racionalno, a dusevni zivot ko šiša dok god nauka nema opipljive dokaze da patimo? Ako hoces pogledaj na net-u podatke o jos jednoj nevjerovatnoj koincidenciji, najnesrecniji ljudi su oni koji imaju najvise. Neko trazi ispunjenje u terevankama svakog petka, neko u seksu (bas sam se smijao kad sam citao statistiku da Amerikanci najvise upraznjavaju seks i na osnovu toga je zakljuceno da Amerikanci najvise vole svoje zene), neko u drogi itd... Ja licno puninu svoje duse trazim u Bozijoj rijeci. :)
BSE, da li znas sta je logoterapija?

Pozdrav!

Nemoj samo seksa da se dotaknemo....tu i vjernici padaju na ispitu.....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

mislim da se milioni i milioni stanovnika Amerike ne bi slozilo sa tobom da zive i uzivaju u luxuzu, u raskosi ili materijalistickom nacinu zivota, a ne bih ni ja, to vrijedi za one koji imaju puniji dzep i tacno je da su i oni nesretni iz nekih njima poznatih razloga
ipak i ovi nizi slojevi koji cine vecinu populacije imaju problema sa ispraznosti svog zivota i ne znaju kako i na koji nacin da uzivaju u zivotu (kad to kazem ne mislim na sex, drugs & rock`n`roll) i budu sretni uprkos okolnostima koje su ih zadesile i mislim da je to jedan od razloga sto ih je lako navuci na neke religijske fazone.

pogledacu sta je logoterapija. pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Daxanna je napisao:

Welcome back nuclear girl. :P Da, sto se tice sexa tu su "vjernici" naj............ :lol: :lol: :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:41 
Početnik
Početnik

vim je napisao:
Daxanna je napisao:

Welcome back nuclear girl. :P Da, sto se tice sexa tu su "vjernici" naj............ :lol: :lol: :lol:

Dje's, vime! Ma, da....znaš ono: radimo, seksamo se i hodimo Isusovim putem..... :confused2:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
vim je napisao:
Problem je mastermind sto je oko 99 i vise posto "vjernika" takvih. .

Ah..vid..ovo me podsjeti na Miroljuba P. , jel ono ti jednom rece kako je Miroljub licemjer jer 99% covjecanstva nazva opsjednutim demonima?! On je zbog te izjave licemjer,a ti nisi zbog ove?!
Ti sve vjernike i (ne)vjernike strpa u isti lonac. Hvala brate. :sad11:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@BSE: Ja mislim da tvoje rijeci predstavljaju tvoje osjecanje u vezi religije i na osnovu toga zakljucujem da religiju posmatras i dalje kroz neke hijerarhije i institucije i inkvizicije, a siguran sam da ako si iskren neces nikada reci da je Hrist "navukao nekoga na fazon religije", jer Hrist njie bio manipulator. Zato pokusaj kao i ja da religiju ili vjeru ili hriscanstvo ili kratko receno, Hristovo ucenje posmatras nevezano za vjernike. A ako te ni Bog ni vjera ne interesuju onda OK, ali zarad racionalnosti pokusajmo da rascistimo sami sa sobom da li mi opanjkavamo religiju zbog naseg ateizma ili jednostavno zbog svega onoga za sta organizovana religija danas stoji.

Pozdrav!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:45 
Stara kuka
Stara kuka

vim je napisao:
Po mom misljenju je bolje biti posten ateist nego licemjeran vjernik,

A najbolje je biti posten vjernik!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vime, ti nisi vjernik?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:48 
Početnik
Početnik

Leona je napisao:
vim je napisao:

:confused2: :confused2: ....e sad moram da pogledam u rječnik.....

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka

Daxanna je napisao:
Leona je napisao:
vim je napisao:

:confused2: :confused2: ....e sad moram da pogledam u rječnik.....

Sta, ovaj put neces do toaleta?! Znaci, unapredujes, ipak ces posegnuti za knjigom. :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
Leona je napisao:
vim je napisao:
Problem je mastermind sto je oko 99 i vise posto "vjernika" takvih. .

Ah..vid..ovo me podsjeti na Miroljuba P. , jel ono ti jednom rece kako je Miroljub licemjer jer 99% covjecanstva nazva opsjednutim demonima?! On je zbog te izjave licemjer,a ti nisi zbog ove?!
Ti sve vjernike i (ne)vjernike strpa u isti lonac. Hvala brate. :sad11:

naravno lakše je izvaditi grančicu iz tuđeg oka, nego panj iz svog! dobar primjer leona!

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2009, 14:52 
Početnik
Početnik

:confused2: :confused2: ....e sad moram da pogledam u rječnik.....[/quote]
Sta, ovaj put neces do toaleta?! Znaci, unapredujes, ipak ces posegnuti za knjigom. :wink:[/quote]

Može se i na wc-u čitat..... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]