filozof sa vrbasa je napisao:
Sa definicijama i teorijama stvarno neću da se opterećujem. Tako da nisam pretraživao po netu. Ali sam od stručnjaka čuo odlike recesije i to sam urezao u pamćenje i to je sasvim dovoljno za prepoznavanje. A to će sve pogoditi i naša preduzeća kojih je malo , a koji su koliko toliko uspješno poslovala. Vlasnici preduzeća neće gubitke, srezaće sve nepotrebne troškove.
Svi znamo šta to znači.
Tačno je da je većina nas u krizi od 1992. i nema šta da nas pogodi, ali te proizvodne snage će nastradati.
I ako je po tebi to beznačajno, kao što tvrdiš u svojim postovima, u mojim očima kada ti propadne i ono što iole valja za mene je katastrofa.
A kao što sam već rekao uspijeh i propast idu isključivo k onima koji su na vlasti.
Pazi, nije beznačajno što će ljudi ostati bez posla.
Žao mi je tih ljudi koji će biti direktno pogođeni recesijom!
Srećom, ljudi u RS su šampioni u snalaženju pa ne vjerujem da će oni koji ostanu bez posla zbog recesije umrijeti od gladi.
Koliko se sjećam, napisao sam da će nas za sada zaobići "svjetska" recesija...
Tačnije, napisao sam da će uticaj "svjetske" recesije na našu privredu biti beznačajan.
Mislio sam na "privredu" "u globalu".
Ko zna gdje ćemo biti za deset godina...
Što se recesije tiče, mi uvozimo sve živo, a velika većina naših "biznismena" ne ulaže u tržišta koja su zahvaćena recesijom. Takođe, više ne zavisimo toliko od inostrane pomoći i donacija.
Dobro si napisao, nema šta da pogodi većinu, nismo toliko razvijeni.
Ili smo razvijeni, a ne znamo
Tačno je da može biti pogođeno ono malo izvoznika ili par preduzeća koje zavise od ino kapitala, ali, srećom, nismo orijentisani samo na izvoz.
I neće propasti svi izvoznici! Niti će propasti svi oni kojima treba ino kapital!
Niti će nam propasti sva preduzeća!
Usput, neće ova "kriza" trajati vječno, za dve/tri godine S.A.D. će krenuti "uzlaznom putanjom", a otvaraju nam se i nova tržišta, "pred vratima" smo EU...
Sada ću te ponovo citirati:
Tačno je da je većina nas u krizi od 1992. i nema šta da nas pogodi
Bojim se da će mnogi poslodavci bez razloga koristiti termin "recesija" i probleme (npr.u S.A.D.-u) kao izgovor za ukidanje radnih mjesta.
Isto kao što sada neki govore da će ih fiskalizacija uništiti (a neće) i prijete da će otpustiti radnike.
A kao što sam već rekao uspijeh i propast idu isključivo k onima koji su na vlasti.
Jeste filozofiranje, ali...
Možeš dodati i biznismene.
Sad će se vidjeti ko je sposoban/uspješan, a ko nije

@BL Boy
BL Boy je napisao:
BL4ever sto se tice Bisicke i ovoga sto si rekao vrijedi stara narodna "za dobrim konjem se prasina diže"
Nisam radio u PURS, ali se sjećam vremena kad je to bilo i to su činjenice koje ti ignorišeš.
Nisi radio u PURS, a pričaš o njihovom uređenju, spominješ organizacione poteze...
Koje ja činjenice ignorišem?
Da li se "digla prašina za dobrim konjem" tj. za Bisićkom?
Gdje je ona sada?
Da li je priznati stručnjak koji drži predavanja svuda po svijetu?
Pazi i ona je imala par dobrih poteza, ali zatvaranje TV stanice koja nije emitovala program (baš kada su mediji počeli prozivati Bisićku) je presmiješno!
Jednostavno, da je istrajala u nekim stvarima i da se nije pretjerano i bespotrebno eksponirala, možda bi danas bila poznata i priznata.
Pazi, može biti 1000 razloga za Cenićkino otpuštanje...
Možda je je imala previsoke ili preniske kriterije, možda nije dolazila na predavanja, a možda su je studenti koji su položili ispit negativno ocijenili... itd. itd.
Da li se ona žalila na odluku? Da li je podnijela tužbu protiv Prometeja?
Znaš, nije sve u "zbog stvari oko nje".
Uostalom, Prometej je privatna "firma" koja je na "tržištu" znanja...
Jednostavno, niko te neće natjerati da upišeš Prometej ili bilo koji drugi fakultet.
To je tvoj izbor!