banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 06:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: cooleri za procesor
PostPoslato: 25 Jan 2009, 14:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Zna li neko gdje se u BL može naći OCZ Vendetta 2? Koliko sam vidio važi za dosta dobar, posebno za tu cijenu, dobro hladi a tih, mada i masivan :).

U BG je oko 30 €.

Kakav je stock cooler koji dođe uz Intel quad procesore? Koliko bučan?

Inače evo zanimljiv pregled najboljih komponenti po glasanju na benchmark forumu, tu su razne komponente i dobitnici "medalja"

http://www.benchmark.rs/index.php?optio ... Itemid=191

Među coolerima je pobjedio upravo OCZ Vendetta 2.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
nema ga ovde, ja trazio :)

kupi ovo
http://pcekspert.com/articles/591-3.html

TT V1, bolji je od vendette2, slicna je cijena, imas ga u pan-ex-u :) A i jako lijepo izgleda ako ti sta znaci.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 19:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Misliš ovaj http://www.pan-ex.net/vidi.php?artikl=8958 ?
Prekrižen :)

Mene prije svega zanima tišina rada, a ako uz to i bolje hladi od box coolera onda odlično. Znači da je tiši od box coolera i da nešto bolje hladi. Ne tražim ništa specijalno, ne mislim overklokovati, možda malo.

Sa tog testa:

potrebno je napomenuti kako je ventilator na V1 pri najvišim brzinama vrlo bučan dok je Vendettin znatno tiši

:(

Radije bih uzeo Vendettu za koju kažu da je dosta tiša nego V1 koji nešto bolje hladi, uz to je Vendetta jeftinija. Samo ju je problem naći :)

Ali je ogromna :)

Slika

Neko mi je predložio CoolerMaster Hyper TX2, 40 KM u Pan-exu

http://www.pan-ex.net/vidi.php?artikl=8536

Ali nije dobar kao Vendetta 2, kažu da nije ni posebno tih. Zanima me da li je tiši od box coolera, zna li neko?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ali je efikasnost bolja. Ovaj TT na min. obrtaja hladi bolje od vendette2 na maksimumu. Imas ga u Sarajevu za nekih 65-70km. Ako se ne snadjes ja idem najvjerovatnije u petak pa ti ga mogu potjerati.
poz.

p.s. pogledaj i ovo
http://www.bigbruin.com/2007/ttcoolers_8
http://www.bit-tech.net/hardware/coolin ... b_and_v1/6
http://www.overclockersclub.com/reviews/ttv1/4.htm

MAxorb isto tako radi dobar posao, a tih je jer se vrti sporije od mog bivseg TT Golden Orb II, i dosta bolje hladi. On bi trebao da je sa vijenom u rangu TT V1.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Neko mi je predložio CoolerMaster Hyper TX2, 40 KM u Pan-exu

http://www.pan-ex.net/vidi.php?artikl=8536

Ali nije dobar kao Vendetta 2, kažu da nije ni posebno tih. Zanima me da li je tiši od box coolera, zna li neko?

Ja sam uzeo TT TMG i1, necujan je a hladi bolje od TX2, ima jedan heatpipe vise.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Вадер јави се на пп, ја ћу за који дан да наручим да ми донесу из Бг,
па ако хоћеш могу да им кажем да ми понесу два комада.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 20:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vidim da imaju taj TMG i1 u Pan-exu, a imaju i TMG i2. Koji je bolji? Vidim da je TMG i1 nešto skuplji. Hm...da li bi neki od njih onda bio dobar izbor? Znači prvo me zanima da je tih, a da uz to solidno hladi. Dakle da je po oba pitanja bolji od Intelovog box coolera. Ne treba mi neko ekstremno hlađenje. Da li se TMG i1 i TMG i2 uklapanju u to? Da li ovi TMG i1 i TMG i2 automatski regulišu brzinu ventilatora? Ako se ne varam TX2 to ne radi.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 21:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A vidim otvorila se juče tema na Benchu o TT TMG i1 :)

Šta ti hladiš sa njim, koji CPU? Overklokuješ?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
A vidim otvorila se juče tema na Benchu o TT TMG i1 :)

Šta ti hladiš sa njim, koji CPU? Overklokuješ?

e5200@3.5GHz@1.30v

Bolji je TMG i1, kopija TX2 i Vendette 1, ima jedan HP vise i frameless ventilator koji je tisi. Mislim da je ipak bolje za quad uzeti neki v1, vendetta2 ili onaj max orb. Maxorb ti hladi i memoriju i napojnu jedinicu jer duva svuda okolo, imaj to na umu.

Ipak, da sam na tvom mjestu sacekao bih da montiram procesor, uz quadove dolaze kvalitetni box cooleri, i ako nije bucan i dobro hladi ne bih ga mijenjao dok ne zatreba.
poz.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2009, 21:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
Ipak, da sam na tvom mjestu sacekao bih da montiram procesor, uz quadove dolaze kvalitetni box cooleri, i ako nije bucan i dobro hladi ne bih ga mijenjao dok ne zatreba.

Da, to ti nije loše, i ja sam o tome razmišljao. Vidjeću još narednih dana.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 10:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2005, 16:26
Vader, svaki tihi hladnjak je masivan. Silent PC entuzijasti obično idu na "tower" kuler rješenje, pri čemu se na hladnjak stavlja kvalitetan ventilator od 12 cm i vrti na malom broju obrtaja cca 500-700 RPM. Na tom broju obrtaja kvalitetniji ventilatori se praktično i ne čuju, a daju dobar protok vazduha.

Primjer "gotovog rješenja" (hladnjak + ventilator) je Noctua NH-U12P, ali je poskupa, pa bi alternativa bila uzeti samo Noctua ventilator i neki jeftiniji tower cooler od Asusa, Silverstonea, Coolermastera... .

http://www.silentpcreview.com/article850-page1.html

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 12:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

DJ-uro je napisao:
Vader, svaki tihi hladnjak je masivan. Silent PC entuzijasti obično idu na "tower" kuler rješenje, pri čemu se na hladnjak stavlja kvalitetan ventilator od 12 cm i vrti na malom broju obrtaja cca 500-700 RPM. Na tom broju obrtaja kvalitetniji ventilatori se praktično i ne čuju, a daju dobar protok vazduha.

Pa takva je Vendetta i Vendetta 2, a i mnogi drugi današnji bolji cooleri. Koliko sam vidio Vendetta 2 je best buy, svi je hvale, ali koliko čujem nije je sada tako lako naći čak ni u Beogradu. Ne treba meni skroz nečujan, kao što sam rekao ako bi bio tiši od Box coolera i ako uz to i nešto bolje hladi to je onda to (mada se vjerovatno mnogi uklapaju u to pa bih uzeo neki bolji među njima). Mada ja ni ne znam koliko je bučan box cooler, možda bi čak i on bio zadovoljavajući, ali pretpostavljam da ovi bolji cooleri zbog svoje konstrukcije bolje hlade pa samim tim nemaju potrebu za velikom brzinom ventilatora i da su zato tiši od boxa. Da mogu naći Vendettu 2 vjerovatno bih uzeo nju. Ne znam koliko se teško montira, čuo sam oprečne komentare o tome, kažu da se teško stavi ventilator na hladnjak, a na nekim testovima su zamjerili što se postavlja sa onim push-pin mehanizmom umjesto da ide sa backplate (onaj dio ispod ploče) jer je poteška, preko 700 grama. Neko reče da se plaši da mu ne padne na grafičku :)

A za onaj test TT V1 su mi rekli da nije dobro urađen, TT V1 kako kažu nikako nije bolji od Vendette 2. Moguće da nisu dobro stavili pastu, Vendetta 2 dole ima heatpipe i brazde pa nije samo glatka ploča i kažu da treba paziti kod nanošenja paste tj. treba je pravilno nanijeti.

Slika

Slika

Kad smo kod nanošenja paste čitao sam oko pravilnog načina stavljanja paste, i vidio da su mišljenja različita, mnogi preferiraju da je nekom tvrđom plastikom razmažu preko cijelog procesora, ali čitao sam uputstva i preporuke recimo na Arctic Silver sajtu i od drugih proizvođača pasti i oni predlažu da se stavi linija (kuda su jezgra) ili da se istisne na sredinu i da se samo stavi hladnjak preko toga, i on će sam razmazati, i pri tom navodno istisnuti vazduh. Kad se hladnjak digne vidi se da nije razmazana cijela površina ali kažu da je to ipak bolje. Pa sam malo izgubljen oko toga :). Kako vi stavljate?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 16:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma nanosenje paste je bez potrebe nauka. Najbolje je nanijeti jednu do dvije crte i necim plasticnim lagano razmazati. Ona fora sa crtom po sredini ili zig-zag je vise za malo tvrdje paste koje se tesko razmazuju na sobnoj temperaturi, a najbolja svojstva imaju kada se zagriju... CM nano recimo.
V2 je odlican hladnjak, ali vjeruj mi da box neces cuti, i ako neces trenutno raditi neki oc ne treba ti nista bolje. V2 jeste teska, intel i AMD kazu da je max. bez backplate-a 450 grama, a 700 je dosta vise i moze vremenom uzrokovati deformitet ploce. V1 i TMG i1 (u sustini isto) su dovoljni i za neki umjeren oc, dakle ne nesto extremno tipa 100% veci takt. Na net-u ljudi i q6600 na 3.6 GHz hlade sa TT Golden Orbom II bez problema, a i TMG i V1 su po mom testu bolji nekih 5-6 stepeni u full load-u.
poz.

p.s. uz TMG i1 dodje nanesen thermal comopund sive boje, ne ona klasicna zvaka, i u klasi je sa AS 5, dakle gornji dom pasta za procesore. Samo stavi i vozi, instalacija traje minut.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 17:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
V2 jeste teska, intel i AMD kazu da je max. bez backplate-a 450 grama, a 700 je dosta vise i moze vremenom uzrokovati deformitet ploce.

Hehe, ja baš sad došao da postavim ovu sliku

Vendetta 2, kažu da treba primjeniti nešto veću silu da se namontira, pa evo da vidite :)

Slika

Mada možda je to do ovog konkretnog slučaja i toga koji je montirao, možda nije uvijek tako. Sve u svemu grdosija :), ali ne sumnjam da je odlična, hvale je na sve strane. Evo sa jednog testa

Pros:
Superior cooling temperatures.
Silent operation.
Supports multiple platforms.
Heat Pipe Direct Touch design.
24 Month Warranty.
Inexpensive.

Cons:
Might not fit is some cases.
Blocks the memory slots on the motherboard.

Može li se ona naći u Sarajevu?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja nisam nasao, a trazio sam na par vidjenijih mjesta. Najjeftinije i najopskrbljenije mjesto ti je www.plus.ba i nalaze se u Skenderiji. Imaju skoro citav TT program hladnjaka, tamo sam kupio dva komada TMG i1 :)

pogledaj ovo:
http://www.plus.ba/proizvodi/?idkat=818&fb=31#

Onaj duorb fino izgleda al je ogrooooman sa 2 vantilatora i citam da nije tih. Moj favorit je MaxOrb, jedini orblike kuler sa pajpovima i velikim ventilatorom. Imaju i sonictower 2, ali mi je on pretezak i ne dolazi ventilator sa njim.

@DJ-uro,

kada sam za sebe trazio Noctua ventilator, nisam nasao nista ispod 30tak maraka+dostava tako da sam odustao. Ipak je to malo previse para za ventilator. TMG i1 dolazi sa Fluid bearing ventilatorom koga pravi Everflow.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 17:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
Intel i AMD kazu da je max. bez backplate-a 450 grama

Koliko vidim TMG i1 je težak 525 grama. Kakav je prema box colleru po pitanju hlađenja i buke?

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 18:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Necujan, temperatura je cirka -10tak stepeni u odnosu na kvaliltetan box. Meni ne prelazi 58 u orthos-u na 3.5GHz dok je sa Golden Orb-om isao i do 64. I tisi je od Orb-a premda se orb vrtio na ~1700rpm.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 18:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

the_grunf je napisao:
Moj favorit je MaxOrb, jedini orblike kuler sa pajpovima i velikim ventilatorom

Koliko vidim ovde slabiji je od TT V1 a po cijeni su skoro isti, mada ne znam za buku između njih dva. Da li ta firma plus.ba radi dostavu u BL? Koliko naplaćuju dostavu? Vidim da imaju i Razer DeathAdder i Roccat Kone, gledao sam i miševe prije mjesec dana, ali Razera nema u BL, možda bi HGspot mogao nabaviti.

the_grunf je napisao:
Necujan, temperatura je cirka -10tak stepeni u odnosu na kvaliltetan box.

Hm, pa to onda zvuči kao nešto što bi meni moglo doći u obzir. Ne znam imaju li ga u Pan-exu, na sajtu ga imaju.

Jesi li ti probao sve ove coolere o kojima pričaš? Mjenjaš kulere često? :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Max orb nisam probao ali sam koristio Golden Orb neke dvije godine i bio sam zadovoljan. Sto se testova tice njih uzimaj orjentaciono jer cesto rezultati variraju od testa do testa. O max orb-u sam cuo sve najbolje i htjeo sam ga kupiti ali me prijatelj nagovori na TMG jer je manji.

TMG imas u panex-u ako pise da ga ima na stanju, azuriraju bazu non stop, samo nemoj se zeznuti i uzeti TMG i2, on je na nivou box cooler-a, a vrti se brze.
Vidim da imaju i hyper 212, ne znam jesi njega uzimao u obzir? Mozda je malo pretezak?

P.S. sto se plus-a tice, mislim da rade dostavu ali ih nazovi. Kada sam bio tamo neki dan, imali su gomilu razer miseva.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2009, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pan-ex sam nedavno zvao za neka kućišta koja imaju na sajtu, nešto od toga su imali a nešto nisu.

O ovom Hyper 212 nisam ništa do sada gledao, sad sam preletio tesotve, on je nešto kao Vendetta 2 po veličini i težini ali nije dobar kao Vendetta 2, nema regulaciju brzinje ventilatora već se stalno vrti na 2000 RPM a isto su mi rekli za Hyper TX2 kad su me savjetovali da ne uzimam neki takav. Koliko ovde vidim Hyper 212 je bučniji od Box coolera, mada hladi bolje što i mora sa onolikom veličinom :)

http://www.anandtech.com/casecoolingpsu ... i=3141&p=5

Koliko na ploči ima pinova konektor za cooler? Pošto vidim na testovima za coolere da su neki 4-pinski a neki 3-pinski. I šta ako se to dvoje ne slaže?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 65 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]