banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Prava crkva
PostPoslato: 31 Dec 2008, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Poznat sam na ovom forumu kao onaj koji se protivi svim crkvama. To nije zato sto imam nesto protiv bilo koje crkve, vec jednostavno zato sto ni jedna crkva nije ispunila zadatak Isusa Hrista u koga se sve crkve zaklinju i tvrde da propovijedaju.
Neke su uspjele ponesto ispuniti, ali na kraju uvijek dolazi licemjerstvo i ljudska sebicnost do izrazaja koja je toliko suprotna onom sto sve crkve propovijedaju.

I zaista kazem da postoji i jedna crkva koja propovijeda pravu nauku Isusa Hrista bez licemjerja odmah bi se u nju uclanio. Medjutim kako takva crkva ne postoji, isto kao sto ne postoji ni politicka stranka koja bi mogla izvuci BiH, a pogotovo svijet iz krize to ostaje cista fikcija. A i da se pojavi takva crkva vremenom bi odlutala sa puta kao i ostale sto su odlutale.

Ali listajuci internet naisao sam na jednu izuzetno lijepu pricu o takvoj crkvi kakvu moze svako od nas da osnuje:

Tony Campolo, poznati sociolog i hriscanski pisac, prije nekoliko godina bio je pozvan da odrzi seriju predavanja u Honolulu. Zbog velike vremenske razlike, prve noci Campolo se probudio u tri sata ujutro i osjetio je strahovitu glad. U hotelu kafeteria nije vise radila i on je sisao na ulicu ne bi li pronasao nesto za jelo. Na drugoj strani ulice nalazila se jedna mala gostionica koja je jos uvijek bila otvorena. Kampolo je usao i cekao da bude usluzen. Mjesto nije bas izgledalo ekskluzivno. Vlasnik restorana, jedan ogromni covjek sa brkovima je prisao Campolu i upitao ga sta zeli? Campolo je narucio krofnu. I dok je tako u 3 i 30 ujutro jeo svoju krofnu odjedanput vrata restorana su se otvorila i devet provokativnih prostitutki je umarsiralo unutra.

Posto je restoran bio mali, one su sjele pred Campola sa njegove desne i lijeve strane. Njihov razgovor bio je glasan i prost. Campolo se osjecao potpuno neprikladno u njihovoj sredini i u bas u trenutku kad je odluci da ode, zacuo je zenu koja je sjedila pored njega kako je rekla: “Sutra je moj rodjendan. Trideset deveti.”

Njena “prijateljica” je odgovorila zlobnim glasom:” I sta hoces? Da neces mozda birthday party. Hoces mozda da jos i tortu da ti kupim i da pjevam “Happy Birthday”.

“Hej prestani” rekla je zena koja je sjedila pored Campola. Samo sam rekla da je sutra moj rodjendan. Nisam ni ocekivala od tebe nista. Zasto bi mi ti uopste napravila birthday party? Nikad u svom zivout nisam ni imamla birthday party. Zasto bih ga sad imala?

Kad je Campolo to cuo, donio je odluku. Sjedio je dok zene nisu otisle a onda je pozvao vlasnika restorana i upitao ga: Da li one dolaze ovdje svako vece?

“Da”

“A ova koja je sjedila pored mene sa desne strane, da li ona dolazi svako veče?”

Da, njeno ime je Agnes. Da ona navraca svako vece. A zasto pitas?

Zato sto sam je čuo kako kaze da joj je sutra rodjendan. – odgovorio je Campolo. Sta kažeš da ti i ja napravimo rodjendansku zabavu za nju- ovdje- sutra navece?

O to je super ideja – kazao je vlasinik restorana. “Svidja mi se” Brzo je pozva svoju zenu koja je radila u kuhinji i poceo je skoro da vice: Hej, dodji brzo. Ovaj covjek ima super ideju. Agnes sutra ima rodjenda i ovomo covjeku je palo napamet da napravimo rodjendansku zabavu za nju – u nasem restoranu- sutra navece.

“O to je tako predivno” odgovorila je zena. “Agnes je jedna fina i ljubazna osoba, a nikada niko nije nista lijepo uradio za nju”

“OK” kazao je Camplo. Sutra navece ja cu doci u 2 sata da ukrasim restoran. Cak cu donijeti i rodjendansku tortu.”

“A ne, ne ne. –kazao je Hary vlasnik restorana. Rodjendanska torat je moja briga. Ja cu napraviti tortu.

Sledece jutro, u 2 sata Campolo je bio nazad u restoranu. Ukrasio je restoran plavim i crvenim i zutim masnama, a na jednom velikom srenom papiru pisalo je SRECAN RODJENDAN AGNES.

Zena vlasnika restorana ocigledno nije mogla da cuti, jer u petnaest do tri sve prostitutke Honolulua su bile u restoranu.- i Campolo.

U 3 sata vrata restorana su se otvorila i unutra je usla Agnes sa svojim prijateljicama. A u tom momentu svi su povikali :Srecan rodjendan Anes.

Campolo kaze kako nikad u svom zivotu nije vidio osobu toliko ptoresenu, sokiranu, skamenjenu. Njena usta su bila sirom otvorena. Njene noge su pocele da se tresu. Jedna od njenih prijateljica morala je da je pridrzi ui da je spusti na stolicu. A tada su svi poceli da pjevaju HAPPY BIRTHDAY. I dok su stigli do kraja pjesme: Happy Birthday, dear Agnes, nejne oci su bile pune suza. A kada je Hary, donio ogromnu rodjendansku tortu sa svijecamo pred nju, ona vise nije mogla da se suzdrzi i pocela je da jeca i place. Jedva je uspjela da ugasi svijece. A kada joj je Harry donio noz i zatrazio da isjece tortu, ona je tihim glasom upitala: Harry, da li bi se ti ljutio ako ja zadrzim tortu?

Ne naravno- kazao je Harry, ako hoces ponesi je kuci.

Stvarno? Mogu li? Ja zivim na kraju ulice. Ja zelim da odnesem tortu kuci i vraticu se za pet minuta. OK. Vracam se odmah.

I ona je istrcala iz restorana sa tortom u rukama.

Kad su se vrata zatvorila, tisina je zavladala restoranom. Osjecajuci se da treba nesto da kaze: Campolo je predlozio sta mislite da se pomolimo” Campolo pise, kako se osjecao vrlo cudno vodece molitveni sastanak u restoranu punom prostitutki u 3 sata ujotro. Ali to je bilo ono sto je osjecao da treba da uradi. Molio se za Agnes. Za njeno spasenje. Molio se da njen zivot bude promijenjen i da Bog zacjeli rane koje su joj muskarci nanijeli.

Kad je zavrsio molitvu, Harry se okrenu i kazao: HEJ, NISI MI KAZAO DA SI SVEŠTENIK. KOJOJ UOPSTE CRKVI PRIPADAS?

Ja pripadam crkvi koja pravi rodjendanske proslave prostitutkama u 3 sata ujutro.

Harry ga je pogledao u oci i onda je kazao: NE TAKVA CRKVA NE POSTOJI. Ako bi postojala ja bih se odmah uclanio”.

Da, zaista kad bi postojala takva crkva ja bi se uclanio. (ali bi ostao clan samo dotle dok se nebi promijenila i otisla u administraciju kao i ostale crkve) Obzirom da ne postoji takva crkva, svako od nas moze da je napravi. Svako od nas moze da ucini neku radost za nekoga i pokaze ljubav. I mislim da je to pred Bogom vece nego da idemo i pohadjamo crkvu svakog vikenda bez ikakvih djela. Zato kad kod imate priliku cinite dobro i to je najbolja crkva.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 07 Apr 2009, 23:35, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta: Re: Prava crkva
PostPoslato: 31 Dec 2008, 23:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
Лоло једна. 8)

Потражи онда неку па јој прави парти.

До јутра, она је верна..... :P

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2009, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam siguran da li si shvatio pricu Tvrtko. Lik iz ove price se u stvari ponasa slicno kao Isus prema prostitutki koju su fariseji (popovi) htjeli kamenovati. Znaci lik zraci ljubavlju i prvi je koji pokazuje ljubav prema ovoj zeni isto kao sto je Isus pokazao. Sustina je u tome. Sto nas vodi u zakljucak da nije bitno ko (koja crkva) nego sta (djela koja cinimo za druge).

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2009, 17:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Христос је поручивао да се клони од греха, да га више не чини, док овај то схвата као сваки други посао, само што нема разумевање од клијената и колегиница :o

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2009, 17:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:banghead: :banghead: :banghead:

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2009, 02:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
Citiraj:
Poznat sam na ovom forumu kao onaj koji se protivi svim crkvama. To nije zato sto imаm nesto protiv bilo koje crkve, vec jednostavno zato sto ni jedna crkva nije ispunila zadatak Isusa Hrista u koga se sve crkve zaklinju i tvrde da propovijedaju.
Neke su uspjele ponesto ispuniti, ali na kraju uvijek dolazi licemjerstvo i ljudska sebicnost do izrazaja koja je toliko suprotna onom sto sve crkve propovijedaju.

Наравно. (Није ми се дало читати даље јер пост изгледа досадан, али ово сам прочитао.)
И још нешто, овај задњи пасус, ту гледамо друкчије. Ти на то гледаш технички, ја суштински.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2009, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
sociolog je napisao:
Campolo je predlozio sta mislite da se pomolimo”

Ipak je morao :confused3: , bas mi je bilo kul do ovog mjesta. :D

Nego pitanje, zasto
vim je napisao:
cinite dobro i to je najbolja crkva.

Zasto cinjenje dobra mora da bude crkva. Zasto je dobro crkva, zasto povezujes dobro sa crkvom (dobro ipak je ovo DiR pa je i tu odgovor na pitanje). Zasto dobro i moralnost, cojstvo mora da postoji vezano za neku instituciju, zasto ne moze da postoji kao samostalna dimenzija. Ja mislim da moze.

Ima jedan citat Atrura Klarka koji je malo tesko za prevesti ali ide nekako ovako: "Najveca tragedija u citavoj istoriji covjecanstva je kradja (prisvajanje, kidnapovanje) moralnosti od strane crkve. Ili sto bi se reklo monopol crkve na moral. Dozvolite, postoji puno moralnih i dobrih ljudi (mnogo boljih od mnogih vjernika) koji nemaju veze sa crkvom pa i dalje rade to sto rade.
Sa tobom bi se vjerovatno slozio sa 95% tema i da postoji takva crkva, mozda bi bar na nekoliko desetinki razmislio da joj se prikljucim (sto je za mene po tom pitanju cijela vjecnost :D ) i sigurno bih je cijenio vise nego ostale. toliko
P.S.
I ovom sindikalcu samo da cestitam rodjendan, hriscanski je :D

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2009, 14:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
Слажем се и са гоци мастером. :) Хладне руке па ми се не да више образлагати.

П.С. Хвала. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 13:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pozdrav bratu Vimu imamo iste poglede po pitanju verskih učenja i udruženja sa dogmom ispred sebe jer čovek treba da ima zajednicu pre svega sa Bogom u istini koja se ostvaruje preko Svetog Duha i onda ljubav povezije ljude međusobno koji veruju istinu a duh vas osvedočava i tako ste sjedinjeni u Bogu.
Poznaćete se po velikoj ljubavi koju svet ne poznaje jer su pomešali ljubav sa ljubaznošću iako su to dve stvari, pomozi svakom biću nahrani, napoj,odeni jer je Gospod radi njega postradao.Moli se ,,Duhom i istinom'' a ne formalno niti uspravno jer je Bog velik.
Priznaj svaki greh i pokaj se jer zbog toga Hrist dođe da otkupi grešnika zato mu slava i hvala u sve vijekove vijekova kao što se peva negde ,,jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predajmo'' i to je lepo rečeno a da li tako čine to oni znaju.
Božija ruka nije okračala zato ni darovi nisu uskraćeni svih 9 duhovnih darova nam je dostupno ako u istini pokajani verom molimo i za sebe i za druge bolesne i gladne i zabludele jer su nam braća ma šta god oni rekli iako su se sile Božije odrekli pa formom žele nadomestiti puninu.
Bog te blagoslovio.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 13:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ziv li si lavino. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2009, 21:39 
Veteran
Veteran

Gospodu dragom sam zahvalan što sam živ i više nego do sad. Amin.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 09:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Avg 2008, 07:15
pozdrav!

braćo treba da jedno znamo i sve če nam biti jasno po pitanju prave crkve! ne reče pismo uzalud....Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. 17 Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi...,a i Isus kaže...."Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići." ...zar Isus ovdje govori o rukotvorinama? pa naravno da ne! prava crkva smo mi i njene temelje zadobismo po Kristu, jer On je glava Crkve, a glava Kristu je Bog! najveći i jednini problem prave crkve je njena izgradnja! onaj tko ne gradi onu pravu crkvu koja je u njemu ne može ni da bude suzajedničar prave i istinite crkve, jer istina je Krist! nažalost danas ljude ne zanima puno istina i oni misle da ugađaju Bogu izgradnjom rukotvorenih hramova i održavanjem običaja, a zaboravljaju da naziđuju nerukotvorene temelje postavljene u njima! braćo ne budimo pristrani i opašimo se oruđem duhovnim (darima Duha Svetoga), jer jedino na taj način možemo da izgrađujemo pravo crkvu i budemo njeni suzajedničari....

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 11:49 
Veteran
Veteran

Da brate, to je put jedan jedini kroz istinu u život jer Gospod sve to sadrži u sebi i pokazao nam je da je On put život i istina i ko ga veruje tako treba i da živi i da govori.
Nema bezgrešnih već obraćenih pokajanjem i ostavljanjem zla iza sebe ko govori zlo i čini zlo još je telesan i još se nije obratio molimo se za svaku dušu jer je Gospod zbog bolesnih stigao.
Nemojte trčati za dogmom već za istinom. Udružujte se u istini a ne po narodnosti.
Bog i njegova novorođena deca u Duhu Svetom su iznad narodnosti i boje kože jer ljubav to prevazilazi daleko iznad.
Mir vam i blagoslov od Boga a od mene pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Sve je to lijepo sto si rekao Vim, iako pomalo zvuci humanisticki, i americki kod njih svako gradi crkvu.
Sveto pismo i Sveti oci nas uce da je crkva tijelo Hristovo, a to su oni koji su se krstili u Hrista.Bog je dao Svetoga duha i kroz Njega je rodjena crkva.Naravno da postoji prava crkva jer se ona ne moze unistiti, jer je Bog gradi.Po tom pitanju vjerujem Bogu da ce se postarati i vec se postarao, da opstane i da bude svijetlo i so.Sjetimo se kad Gospod kaze Svetome Petru da ce sagraditi svoju crkvu i da je vrata pakla nece nadvladati.Crkva je opstala, iako nesavrsena zbog svojih djela, ali zbog Hrista i njegovog djela Bog je posvecuje i vidi kao savrsenu.Zbog toga mi pravovjerni imamo obavezu prema pravednosti, koja nam je uracunata po milosti, vazda svojim djelima dokazivati da smo Bozji i da se iznova i iznova obozujemo.Da se dakle vidi na nama(meni) lik Hristov, jer bez toga smo samo grobovi okreceni, i sramotimo ime Bozije.Zato drugi i govore da nema prave crkve, i daju za pravo sebi da sude.
Hvala Bogu na Njegovoj blagodati, jer nece ostaviti svoju crkvu i kad stranja, jer je ljubi, a koga ljubi Gospod onoga i popravlja.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Добро каже Ихтус, јер ако би узели за темељ премису да је могуће "направити" Цркву,
онда обећање које је Христос дао Апостолима не би било истинито.
Не би узалуд постојао онда обичај полагања руку на рамена код Апостола (рукополагање),
као знак директног, непосредног благослова онога ко је одређен као чувар Предања и учења Христа и Апостола.

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prica je vise simbolicka nego bukvalna. Takodje ako protumacimo da su crkva ljudi koji sluze bogu, a ne organizacija ili gradjevina, onda dolazimo do zakljucka da je moguce osnivati nove crkve. Jer evo apostol Pavle je isao i osnivao nove crkve i kad se ljudi u tim crkvama stadose prepirati on im kaze zar niste svi Hristovi, tj. jedna crkva Hristova.
A Hristova crkva je svaki covjek koji vjeruje u Hrista. Dakle nije nuzno da to bude neka gradjevina ili organizacija sa nekim mantijasima i bradonjama, nego je nuzno da ima vjeru u Isusa Hrista.
A vjeru Isusa Hrista ima onaj ko cini dobro a ne ko je nasljednik pradavne crkve. Isto kao sto Jevreji nisu nasljedili pravo izvorne crkve, tako ga nemaju ni drugi.
Ali da ne bi komplikovao, napomenuo bih da ova prica ima vise simbolicko znacenje kakva bi trebala biti prava crkva a ne bukvalno osnivanje crkve. Dakle pisac je htio reci da je bogu draza takva "crkva" koja cini dobro onima koji su najomrazeniji, nego neka gradjevina u zlatu gdje su nasljednici apostola a koji cine bezakonje. Slicno kao sto je Isus ukorio fariseje koji su bili crkvenjaci, a uzima Petra ribara, Luku ljekara itd. i pravi novu crkvu. I odbacuje nasljednike sinove Avramove i propvijeda se jevandjelje neznaboscima, siromasnima i oni koji ga prihvataju. Znaci bitna su djela a ne nasljedjivanje niti preci. Tako da se ne bih slozio sa gornjom konstatacijom Damaskina, ali naravno postujem svacije misljenje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Jan 2009, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Велики поздрав вим, имаш фул риспект и са моје стране 8)

Ја ти не износим лично мишљење, већ просто указујем на све што прозилази из поставки које су горе наведене,
човјек кад простом логиком анализира изнесену мисао без предрасуда и онда изводи могуће консеквенце:
ако свако "направи" своју цркву, колико је ту субјективног и уопште личног
ако опет је довољно познавати Писмо па у њему имати упуте, зашто Христос није једноставно написао књигу,
већ изаслао своје ученике у свијет да они даље проналазе своје ученике итд.
како је Писмо једини ауторитет онима који проповиједају искључиво лични однос са Богом,
ако је само писмо у ствари производ Цркве, и то каталогизирано у вијеку у којем ти исти тврде да је тад већ Црква била "у паду"?

Ето, просто логички питам, никакве одговоре не намећем...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2009, 00:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma da, shvatam to. Ono sta hocu reci je da je u stvari svaki pojedinac na neki nacin crkva. Ne mislim pri tom na instituciju ili zgradu, nego na drzanje pravih stvari. Tako da se apsolutno slazem da bez obzira u kojoj je covjek crkvi ako zeli da cini bozju volju to moze. Ako ne zeli opet bez obzira gdje je opet moze. Znaci, nije toliko bitna doktrina crkve i sta drugi govore, nego ono sto pojedinac cini da bi ta crkva (pa makar to bio i samo on) bude bolja. To sto se pojavilo puno crkava je slazem se sam stvorilo pometnju jer sve crkve insistiraju na sopstvenoj nepogresivosti, istovremeno optuzujuci ostale da su u krivu.
Ja ne mislim tako. Ako je covjek pravi on moze biti vjeran Bogu u bilo kojoj crkvi, pa cak i bez crkve. Dakle uglavnom zavisi od nas. Konkretno, ja volim otici u svaku crkvu ponekad, pa i pravoslavnu i druge crkve itd. jer kad idem tamo idem da cujem ono sto je dobro. Pa i kad ne idem u ni jednu, a citam nesto duhovno opet dakle prihvatam nesto iz tog teksta nesto ne, bas kao i u bilo kojoj crkvi. Ali ono sto je univerzalno u svemu ovome je nauka Hrista. A to je ljubi gospoda boga i bliznjega svojega, i to je najveca zapovijest. To je rekao Isus. Takodje Isus je rekao ako ko ne voli bliznjega kojega vidi kako ce voljeti Boga koga ne vidi. Znaci ovo je univerzalni zakon koji skoro sve crkve tvrde da propovijedaju. A sad ako se ne slazu oko nekih gluposti to nije ni bitno, vazno je da se ovaj zakon najveca zapovijest drzi. Znaci simbolika gore navedene price je u tome da je svaka crkva dobra ukoliko cini volju Bozju a to je upravo ova najveca zapovijest koju je rekao Isus. I o njoj vise zakon i proroci kako kaze jedan biblijski stih.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2009, 02:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Да, али оно што хоћу да укажем јесте чињенично стање и след догађаја:

- својим доласком Христос Логос оставља усмено учење (предање) својим ученицима - Апостолима

- његови ученици Матеј и Јован, и ученици ученика (Марко - ученик апостола Петра, Лука - ученик апостола Павла) записују то предање које су Апостоли преносили

- та шачица погубљених рибара, столара и сл једног дана се сабира у једној кући у Јеруалиму,
тврде да је огањ у виду пламенова сишао на њих и након тог тренутка драстично мијењају своје спољашње особине
(одједном познају језике, говоре старим дијалектима, напамет цитирају раније свете списе, толико су храбри да без проблема иду под мач или кад бивају бачени лавовима...)

- од тог тренутка па следећих педесетак година иду на разне стране свијета и у сваком граду полажу руке на једног ученика којег називају "епископ" - надгледник чији је задатак да надгледа духовно стање у хришћанској заједници коју они називају термином "црква" и да Христово учење сачува у изворном облику слободном од страних гностичких и философских утицаја (о чему сами Апостоли свједоче у посланицама)

- три стотине година касније четири јеванђеља и десетину апостолских циркуларних писама св.Атанасије (који је и сам Епископ, односно по директној линији наследник Апостола који је проповиједао у Александрији) сабира та писма у кодекс књига Новог Завјета чиме фактички настаје Библија какву данас познајемо

Чињенично стање по питању важности усменог предања (у заједници) и писаног ауторитета (Библија):

- сам Христос није ни јоту написао
- први писани документи су у ствари само писма која су Епископи писали одређеним заједницама античких градова
- Библија настаје тек три вијека касније, а дотад једини ауторитет у првој хришћанској Цркви јесу ученици апостола - епископи

Градивни елемент читаве приче јесте управо појам заједнице која чува христово учење - Цркве,
коју апостоли виде у јединству у исповиједању вјере односно Христовог учења,
и јединству у Евхаристији (причешћу).

Св.Игњатије Богоносац (крај првог и почетак другог вијека),
директан ученик Апостола Петра и његов наследник као епископ на трону Антиохије
(тада најмногољуднијег највећег античког града), такође пише посланице помјесним црквама,
и у њима прави прву еклисиолошку студију у историји хришћанства, остављајући нам трајни документ
о епископоцентричном уређењу ране Цркве, духовном стању, икушењима која владају итд.,
такође наглашавајући јединство у вјери и Евхаристији као основни духовни темељ хришћанства и хришћанске Цркве.

Након Апостолског Сабора (дакле сабора Апостола и њихових ученика) осјетила се потреба за формирањем једног израза хришћанског вјеровања отјелотвореног у Симболу Вјере, а исповиједање Апостола је срећом сачувано и до данас.
Паралелено са настанком, тачније кодификацијом Библије крајем трећег вијека, формира се и данашњи Симбол вјере,
који осим вјеровања у Бога као једно божанство које нам се објављује у три личности св.Тројице, такође исповиједа
вјеровање у "једну, свету, саборну, апостолску Цркву".

Дакле, оно што мени није јасно (ако горња премиса стоји), зашто Апостоли нон-стоп инсистирају на појму Црква,
којег на одређеним мјестима пореде чак и са "бродом спасења", "нојевим ковчегом" и сл.,
и зашто дјелује да под појмом "црква" сматрају окупљање у Духу кроз Евхаристијско сабрање,
а никада не спомињу "институцију" цркве , Исусову "доктрину", итд.

Да ли се појам "Црква" код апостола односи на административно устројство једне хришћанске заједнице (као данас),
или тај термин означава оне "сабране у Духу" који чувају учење Христа, преко Апостола и њихових ученика?

Пс
На страну управо Црква чува учење да је спасење у једновременој важности
како личног односа са Богом, тако и оног кроз заједницу, јер се "нико није спасио сам".
Ствар је у релативизацији појмова, ја нпр, како не могу бити следбеник Че Геваре ако заговарам капитализам,
тако исто и нисам следбеник Христа ако исповиједам нешто што је страно учењу сабрања његових ученика.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2009, 22:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Немој се ругати Веровању, ако се Бога бојиш !

то је чинио Васа П. и остали безбожници и хулитељи :

Веров'о би свак'кад би могло бит'
да прочита Веровање, па да буде ит !

или Оченашу ,дај ми секо, млека чашу.... :angry4:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 192 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]