banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 13:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: miševi i podloge
PostPoslato: 08 Apr 2008, 11:56 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Apr 2008, 01:08
Mx-500 izvadio tegove 3.0 sens ...

Na win-xp igram na 5 crtici bez acc..

Normalno u canteru mora biti ukucan no force. ..

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2008, 10:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
mx518, sens 4.5 sa polling rate 200hz (mouse fix koji sjebe sens), bez podloge jer mi na stolu mis lakse ide nego po platnenoj podlozi

?>

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2008, 15:23 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 23 Nov 2008, 15:22
Imali neko da prodaje polovan mx 518 i kolko je rapa ???

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 12:30 
Nov ti je 70 KM...

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2008, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Više se na ovom podforumu piše o miševima nego na Hardveru :)

Imam Microsoft Intellimouse 1.1A, imam ga već 4-5 godina i dosta mi je dobar mada razmišljam da uzmem neki novi, dobro bi mi došlo više DPI jer ovaj ima 400 a sad imam veći monitor, osjetljivost mi je u windowsu na maksimumu ali rado bih da je još osjetljiviji. I mislim da mu je polling rate samo 125 Hz (8 ms lag), mada je to i standard za ne-gamerske miševe i standard u windowsu. Koliko sam vidio polling rate se može tweakovati ali nisam to radio. Jel' neko probao? Iskustva?

Volio bih neki Razer model, sviđaju mi se i sviđa mi se ono što čitam o njima, ali ne mogu da se odlučim, u igri su DeathAdder, Copperhead i Lachesis. Po onome što sam čitao na forumima stranim i domaćim i po testovima najviše se ističe DeathAdder, svi sa oduševljenjem pričaju o njemu. Uz to je i najjefitniji od ta tri modela.

Za Lachesis su komentari podijeljeni, nekima je preosjetljiv, kažu i da radi dobro tek na boljim podlogama, i možda još ponešto, a nekima je odličan. Copperhead slično tako.

Ima li gdje u Banjaluci kupiti Razer miševe? Gdje? I mogu li se negdje probati kako leže u ruci? Tako bih se lakše odlučio. Po onome što se može naći na internetu o njima (a može se naći mnogo pogotovo na gamerskim sajtovima i forumima) svi su oni odlični, mada se kao što sam rekao najviše izdvaja DeathAdder koji jedini nije simetričan već je za dešnajke a ja sam dešnjak, za njega mnogi kažu da jako lijepo leži u ruci mada je nekima i malo prevelik pa bi zato bilo najbolje probati ako negdje može. U Pevecu imaju izložene miševe (zakačene za podlogu) pa se mogu probati, ali ne znam da li ima Razer modela, nisam detaljno gledao mada sumnajm.

Jel' neko probao Razer Lachesis?

I par pitanja za vas gamere, da li koristite u igrama funkciju promjene DPI? Svi iole noviji gamerski miševi to mogu ali me zanima koliko je to zaista upotrebljivo i koliko gameri to stvarno koriste.

Koliko tastera na mišu koristite tokom igranja? Ja recimo imam 5 i u FarCry sam koristio svih 5, ovaj DeathAdder ima isto 5 ali dva (ili jedan?) su za promjenu DPI što znači da bih za ostale funkcije imao manje nego što imam sada. Da li se za promjenu DPI koriste dva tastera, jedan za više a drugi za manje DPI, ili može jedan taster, na primjer u kombinaciji sa scrollom?

A ove podloge za miša, ja imam neku običnu od par KM i miš radi sasvim dobro na njoj, koliko su te nabrijane i skupe podloge zaista bolje, vrijede li? One su potrebne kod miševa koji iz nekih razloga ne rade najbolje na bilo kakvoj podlozi kao što je ovaj laserski Lachesis, ali kakve su za miševe koji inače rade OK na skoro svim podlogama? Gdje se u Banjaluci mogu naći te kvalitetnije podloge? Mogu li se naći Razer podloge?

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2008, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Sacekaj da carref0ur naleti, on ce ti sve to fino objasniti :) I meni je Microsoft Intellimouse 1.1 ubijedljivo najbolji, igrao sam w3 veoma dugo sa njim i odlicno me sluzio, sto je najvaznije odlicno sjeda u ruku, barem meni :)

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 13:30 
Nemam puno vremena pa cu ubrzano napisati sve.

Prvo ne zaboravi da i dan danas gameri i dalje koriste intelli misheve jer su jedni od boljih.
Od razera uzmi deathadder, i ja sam ganjao razerovu opremu i po svim mjerilima koja sam nasao na netu, a i chuo od ljudi na serverima izgleda kao najbolji model od razera.
Ja koristim recimo logitech mx518 i prezadovoljan sam.

Ja sam stavljao polling rate na 1000 i nije mi se cinilo kao nesto bolje,a novji mishevi imaju i do 1000 automatski podeseno u sebi(mada sam negdje procitao da sam usb ne moze vishe od 500, ali ne uzimaj me za rijec).

Razer mishevi se mogu naruciti samo iz Sarajeva, mislim da se firma zove infocom.

Ne koristim to povecavanje DPi-a.

Sto se tice podloga ja korsitm kvalitetnije jer ipak ima razlike, makar i malo, ali ima.
Imaoi sam steelpad S&S, a sada imam ocz benemoth.
benemoth mozes uzeti u servisu niccom na banjaluckom polju.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 14:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Polling rate na USB miševima može od 125 Hz do 1000 Hz, to sam ovih dana negdje pročitao. Obični miševi imaju setovano na 125 Hz a ovi gamerski i jači mogu do 1000 Hz. Kažu da se razlika između 125 Hz i 500 Hz osjeti ali ne i između 500 Hz i 1000 Hz, što je i logično jer 125 Hz je 8 ms kašnjenje (lag) a 500 Hz je 2 ms, 1000 Hz je 1 ms, a mnogo je veća razlika između 8 ms i 2 ms nego između 2 ms i 1 ms. Mislim da većina drži na 500 ms. Jel' neko probao ono tweakovanje polling rate? Da li je to bezbjedno raditi?

Ima programčić koji se može skinuti i sa kojim se može provjeriti polling rate, moj je baš na 125 Hz.

Sad sam gledao sajt Infocom, ništa nemaju od Razera.

Sa kolikim DPI igraš?

MX518 ima 1600 DPI ali čujem da neke novije verzije imaju 1800.

Evo jedan dobar tekst o tim nekim tehničkim karakteristikama miša, razbija neke uvriježene greške kao npr. ta da je laserki miš precizniji od optičkog, da veći DPI znaći veću preciznost iako DPI nema ništa sa preciznosti već samo sa brzinom pokreta, i slično. Pisao je neko iz tima koji je radio Ikarus miševe, a i za njih sam čuo da su dobri, rade bez drajvera i može se podešavati DPI u koracima po 1 a ne po 400 kao kod većine ostalih.

http://www.fragyou.net/?page_id=24

Inače gledao sam jedan test dosta miševa, optički su bolji od laserskih, svi u vrhu su bili optički, oni su na neki egzaktan način testirali miševe, ne "odokativno".

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 15:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hmm DPI ima veze sa preciznoscu, ali se razlika mjeri u mikrometrima :)
BTW max polling rate na mx518 je 500Hz, toliko podrzava njegov procesor!
I nije neka razlika (da ne kazem nema je) izmedju 1600 i 1800dpi! Mislim da je suvisno povecavanje rez. miseva preko 2000dpi, to su sve reklamne kampanje!

?>

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 16:45 
Kod mene je sada na 1000 Mhz.

Program sa kojim se to radi je Windows XP/2k3 USB Mouserate Switcher.

Igram na 1600 dpi, a takodje nisam instalisao drajvere za mis.

Glavna caka kod laserskih je to sto su oni josh uvijek nedovoljno ispitani za razliku od optickih.

Probaj ovdje naruciti misheve i ostalo sto te interesuje:

http://www.speed-link-bih.com/proizvodi.asp?g=1&start=1

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 17:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ovo za naručivanje je zanimljiva opcija, imaju sve iz Razer ponude (mada ne vidim Razer eXactMat podlogu), a vidim da imaju i taj Roccat Kone, na drugom forumu čitam da je miš odličan, njemački, mislim da je relativno nov, iz oktobra ove godine, pa se ne može naći baš previše user-review komentara kao za Razer modele, ali sam čitao da je itekako vrijedan pažnje. Da li je neko od vas imao priliku da proba taj Roccat Kone?

Evo ga, pogledajte galeriju slika

http://www.roccat.org/Products/Products/ROCCAT-Kone/

Technical Specification
True 3200dpi laser sensor
TCU - Tracking Control Unit
1ms response time; 1000Hz polling rate
16-bit data channel; 7080fps; 6.4 megapixel, 20g acceleration
72MHz TurboCore processor unit
128kB memory, update-/flashable
CUSTOMIZABLE LIGHT SYSTEM - showing the full spectrum of colors
1.65m/s(65ips)
Extended USB cable, cable diameter: 3mm

On je nešto kao Razer Lachesis samo što je ergonomičan za dešnjake a ne simetričan, ima velik DPI, dosta tastera (čak 10), fancy svjetla (koja mjenjaju boju i pulsiraju zavisno od podešavanja), ima i promjenu težine što Lachesis nema. Nisam znao da se on može nabaviti u Bosni. Još uvijek ga nema ni na pcberzi ni na itsvet.

Mada to meni komplikuje izbor, uz Razere se dodao i Roccat Kone :)

Mada gledam cijene, DeathAdder je 111 KM. U Srbiji je oko 40 eura, mada je i očekivano da je tamo jeftiniji. S tim da je ova Guild Wars verzija DeathAddera isto 111 KM, čudno, on je u HGspotu dosta skuplji, mada ne znam zašto.

Svi su oni između 111 i 152 KM, ako bih uzimao neki od njih volio bih uzeti neki koji će me dugo i dobro služiti, tako da te razlike u cijeni između njih nisu previše strašne.

Šta znaš o ovoj firmi? Gdje im je sjedište? Da li si naručivao nešto, kakva su iskustva sa njima? Da li je cijena uz dostavu veća od ove sa sajta, i koliko? Kod te robe koja se naručuje i dostavlja iz drugog grada je nezgodno ukoliko se komponenta pokvari u garantnom roku, kako je vratiti?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

r3d je napisao:
Hmm DPI ima veze sa preciznoscu, ali se razlika mjeri u mikrometrima :)

DPI samo govori za koliko će se kursor pomjeriti na ekranu zavisno od pomjeraja miša na stolu, 400 DPI (dots per inch) znači da će se za pomjeraj miša od jedan inč (2.54 cm) kursor pomjeriti za 400 tačaka, znači pola dužine ekrana ako držiš rezoluciju 800x600, znači da bi došao sa jednog na drugi kraj treba ti pomjeraj od 2 inča (5 cm). Mada ne znam kakvo setovanje za miš u Control Panelu treba biti da bi ovo bilo ovako, mislim na defaultu, to je valjda sredina, ako se poveća kao što sam ja digao do maksimuma mislim da windows tada nešto tu radi da to ubrza ali da time opada preciznost.

Sama preciznost miša zavisi od polling rate, od ležanja miša na podlozi, mogućnosti da brzo i lako stane, da krene, od nekakve njegove akceleracije i tih nekih fazona.

Evo šta kaže na onom sajtu što sam dao:

When a company mentions DPI in the same sentence as precision, or anything else regarding better tracking, it is simply bullshit. First of all the term DPI (Dots Per Inch) has nothing to do with mice. It’s an expression from the printing world and shouldn’t even be used to describe mouse movement. DPI is meant to describe the fact that for one inch of distance you move your mouse on any surface, the equivalent number of counts are sent to the PC - resulting in movement on your screen. The correct term for this is CPI (counts per inch). You can achieve higher CPI in many ways: By having a larger image, higher sampling rate, better light source quality, adding DSP (Digital Signal Processor) power and having the right algorithm (prediction). You can unfortunately also reach bloated CPI settings, by faking an increase through software in drivers, firmware or windows settings. Let’s say you make a movement of exactly one inch, from left to right, with your mouse. With a 400 CPI sensor your PC would receive exactly 400 counts, and would move 400 pixels (the smallest visible movement) to the right (assuming you haven’t touched any mouse speed settings in windows). Now we do exactly the same movement with a 3.200 CPI sensor. With one inch of movement we move 3.200 pixels on the screen. This has nothing to do with precision – but has something to do with speed of movement. Your cursor (or crosshair) moves faster with 3.200 CPI, but the precision of the sensor is exactly the same as neither sensor skips a pixel.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 18:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vader je napisao:
Ovo za naručivanje je zanimljiva opcija, imaju sve iz Razer ponude (mada ne vidim Razer eXactMat podlogu)

Ispravka, imaju eXactMat, 70 KM. Vrijedi li kupovati skuplje podloge? Nikad nisma radio sa njima pa ne znam, ova obična od par KM mi radi dobro sa mojim Intellijem.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2008, 20:00 
Vader je napisao:
Vader je napisao:
Ovo za naručivanje je zanimljiva opcija, imaju sve iz Razer ponude (mada ne vidim Razer eXactMat podlogu)

Ispravka, imaju eXactMat, 70 KM. Vrijedi li kupovati skuplje podloge? Nikad nisma radio sa njima pa ne znam, ova obična od par KM mi radi dobro sa mojim Intellijem.

Ako je intelli u pitanju nemoj uzimati neku opasniju podlogu.

U stvari koje igre igrash????????

ali roccat kone, moja next baby... :)

Moja si, od zlata jabuko.... :evil3:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 01:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

tensSa je napisao:

Nikakve :), zasad, nema se vremena, inače kad igram onda igram svašta, FPS, RPG, RTS.

Roccat Kone djeluje ekstra, sad mi je on u vrhu kandidata, uz Razer DeathAdder. DeathAdder je duže na tržištu pa se može naći puno komentara, prošao je kroz mnogo ruku i testova i važi za sam vrh, po mnogima najbolji gamerski miš, od ležanja u ruci do performansi. Ali bih volio da ima više od 5 tastera jer ako jedan ide na promjenu DPI ostaju još samo 4 a ja sam recimo u FarCry koristio svih 5 koliko imam na Intelliomouse 1.1A. S te strane je Roccat Kone bolji, 10 tastera od kojih 8 programibilnih, a i ljepši je, možda i najljepši miš. Ali "problem" je što je to dosta nov miš, izašao sad u oktobru pa ne možemo znati kakav je na duže staze, kakav je opšti kvalitet. Gledao sam malo na youtube, dobro je što se tamo može naći amaterskih prikaza hardverskih komponenti i amaterskih opisa, a i komentari drugih, ima komentara koji dosta hvale miša ali ima i ne tako lijepih stvari, kažu da je scroll button tvrđi, neki su rekli da im se pokvario i prestao raditi nakon par dana, neko se žalio na dijagonalno kretanje, "plesanje" kursora pri sporijim pokretima i slično. Još je to mlad model i nije provjeren od strane zajednice. Ali djeluje ekstra, nadam se da će se takvim i pokazati.

Ima opis u novembarskom Svetu Kompjutera, nahvalili su ga maksimalno, kažu da je Roccat Kone trenutno najbolji miš na svijetu. A nije najskuplji.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2008, 10:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2004, 08:54
Ja sam kupio SteelSeries Qck podlogu i dobio obicnu krpu a platio je 50KM :D
Propast

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2008, 22:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2002, 00:11
Vader je napisao:
tensSa je napisao:

Nikakve :), zasad, nema se vremena, inače kad igram onda igram svašta, FPS, RPG, RTS.

Roccat Kone djeluje ekstra, sad mi je on u vrhu kandidata, uz Razer DeathAdder. DeathAdder je duže na tržištu pa se može naći puno komentara, prošao je kroz mnogo ruku i testova i važi za sam vrh, po mnogima najbolji gamerski miš, od ležanja u ruci do performansi. Ali bih volio da ima više od 5 tastera jer ako jedan ide na promjenu DPI ostaju još samo 4 a ja sam recimo u FarCry koristio svih 5 koliko imam na Intelliomouse 1.1A. S te strane je Roccat Kone bolji, 10 tastera od kojih 8 programibilnih, a i ljepši je, možda i najljepši miš. Ali "problem" je što je to dosta nov miš, izašao sad u oktobru pa ne možemo znati kakav je na duže staze, kakav je opšti kvalitet. Gledao sam malo na youtube, dobro je što se tamo može naći amaterskih prikaza hardverskih komponenti i amaterskih opisa, a i komentari drugih, ima komentara koji dosta hvale miša ali ima i ne tako lijepih stvari, kažu da je scroll button tvrđi, neki su rekli da im se pokvario i prestao raditi nakon par dana, neko se žalio na dijagonalno kretanje, "plesanje" kursora pri sporijim pokretima i slično. Još je to mlad model i nije provjeren od strane zajednice. Ali djeluje ekstra, nadam se da će se takvim i pokazati.

Ima opis u novembarskom Svetu Kompjutera, nahvalili su ga maksimalno, kažu da je Roccat Kone trenutno najbolji miš na svijetu. A nije najskuplji.

Hm, nakon 1.1 kone ce ti se ciniti kao cigla (licna iskustva), deathadder je ..... ne znam bolesno dobar npr :)
sto se tice tog mjenjanja dpi ... to mozes da namjestis jednom u driverima, i posle gde si god svi settingsi ti ostaju u firmware, svih 5 dugmica je iskoristivo in game ....
Kone i njegovih 5 boja :D jao jao jao ... jos da nema 2kg :) ako te sta zanima pisi na pp ... posto ne znam odakle da pocnem :) Mogu ti ih i naruciti preko tih likova, izaci ce te jeftinije posto ja imam nekih popusta ovo ono :) znaci full razer/roccat program je u ponudi (sem tastature, a i za taito mislim da nije jos stigao)

I da, ucini sebi uslugu, ako vec imas 150km za mis, dodaj jos 50ak za podlogu, mis ce ti biti zahvalan :)

@ rabbit kupio si je, i sad nas ne smaraj vise, Hwala

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2008, 23:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koji DPI koriste ozbiljni gameri u igrama? Negdje sam pročitao da koriste uglavnom samo 400 i 800, a ne i ove nabrijane velike vrijednosti.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2008, 17:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader za preciznost sam govorio teoretski, tj. ako pomjeris mis za manje od 1/400 incha na rezoluciji od 400dpi kursor ti se nece pomjeriti :D Sto se tice pr0 gamera...Nema razloga da koriste nize rezolucije!

?>

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 08:20 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2004, 08:54
Citiraj:
Imaoi sam steelpad S&S, a sada imam ocz benemoth.
benemoth mozes uzeti u servisu niccom na banjaluckom polju.

Jel ti to reklamiras malo Raptora :P
Haha

Citiraj:
rabbit kupio si je, i sad nas ne smaraj vise, Hwala

Ajd reko makar nesto da napisem.Mozda nekome bude interesantno, a ne smor...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 82 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]