SÄFFLE je napisao:
Bez zeze,meni nije nimalo jasno zasto su toliko oprecni stavovi oko ovg datuma i proslavljanja ili neproslavljanja. Ok,Drzavnost je malo jak pojam kada je datum u pitanju,jer tad se nije ni mislilo na neku drzavu BiH,ni pod razno.S druge strane,ako vec danas imamo drzavu BiH,naravno u "malo" drukcijem formatu i sastavu,normalno je da se slavi neki dan drzavnosti.U istoriji naroda koji zive u toj istoj drzavi,ovaj datum je zaista jedna od malobrojnih dodirnih tacaka,cak stavise,Srbi su bili najbrojniji ucesnici pokreta koji ga je "zacrtao" ,te time mi nije jasno toliko opiranje izboru i proslavi istog. Sta je to sto radi da se Srbi opiru,a Bosnjaci su za?
Mоје виђење тог 25. новембра 1943...
Шта је тај ЗАВНОБиХ?
Ко је њима дао легитимитет? Кога су они представљали?
Нису се они 1943. нашли на ливади, постојало је нешто прије њих! А то нешто се звало Краљевина Југославија... Та држава је постојала, била међународно призната и није капитулирала, и краљ и влада су били 1943. у Лондону (дакле, код савезника), а фактичко стање (НДХ и подјела територије Југославије) признавали су само Њемачка и њени савезници. И у Првом свјетском рату Србија је била окупирана, краљ и влада су завршили на Крфу, али се то све промјенило 1918. године!
Кога су они представљали? Је ли тамо неко представљао неког Србина са Романије (на примјер) који је био за то да се краљ врати у земљу? Је ли тамо неко представљао неког Хрвата из Херцеговине који није био комуниста? Не, само чланови КПЈ и симпатизери те странке су учествовали у томе! Једнопартијски скуп који је сам себи додјелио епитет неке државотворности... Одакле тим људима мандат да представљају народе и грађане БиХ?
А и унутар те комунистичке приче, нису они обнављали државност БиХ, нису се позивали на Котроманиће и Змаја од Босне већ дефинисали нову комунистичку Југославију и БиХ унутар ње!