banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 14:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Sep 2008, 12:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 13:53
r3d je napisao:
Filadelfijski eksperiment: Da dodam jos nesto, neki od mornara su se materijalizovali unutar metalnih pregrada (bulkheada) i jednostavno se stopili sa njima, metalizovali.
Moje vjerovanje je da je Tesla mogao dovrsiti jos nekoliko projekata (projekat harfa npr.) ali nije jer je bio svjestan posljedica koje bi ti pronalasci izazvali ( i sad, a kamoli tad)
Svijet sljedecih bar 500 godina nece biti zreo za Tesline uredjaje!
A Americka vlast bi "rodjenu majku" ubila da se dokopa svjetske dominacije i to im je nemoguce izbiti iz mentaliteta. Zamislite idealan svijet, gdje svako ima dovoljno i svi rade zajedno na napretku :cry:

Da , skroz je lepo.....samo kad bi svi ispunili svoje ciljeve ,stvorili idealan svet, šta bi bio motiv za napredak..?

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2008, 12:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Motoko Kusanagi je napisao:
Niko nije otputovao kroz vrijeme u tom primjeru jer percepcija vremena postoji samo u našem umu. Taj sat iz aviona je zbog zakona fizike imao ubrzan (ili usporen) rad. Oba su postojala jednako dugo. Vrijeme ne radi kao jedan sat koji je samo mehanička naprava podložna zakonima fizike. Pa i atomski sat nije savršen i nema apsolutno nepromjenljiv interval prema kojem se možemo ravnati. Na kraju svega i on je dio istog svijeta i podložan istim zakonima fizike te stoga trpi iste promjene u svojim procesima kao i svi mi. Objekat ili osoba koja se kreće mnogo većom brzinom nego relativno nepomičan objekat ili osoba trpi drugačije uslove oko i unutar sebe na svim nivoima. Osobi, koja bi se nalazila unutar fizičkog sistema koji se kreće brzinom svjetlosti, bi vrijeme teklo normalno, odnosno za nju, iz njene perspektive, ništa se nije promjenilo i to zato što je njena percepcija okoline pa i vremena, odnosno procesi koji upravljaju percepcijom, usporena jednako kao i cijeli taj sistem jer ona funkcioniše po zakonima fizike tog sistema. Vjerujem da kada bi bilo moguće izmjeriti brzinu fizičkih procesa u takvom sistemu ali iz perspektive nekog nepomičnog sistema, da bismo dobili mnooooogo veće vrednosti nego one koje važe u našem sistemu. Odatle je vjerovatno i pretpostavka da bi posada tog broda po povratku na planetu bila zapravo u daleekoj budućnosti u odnosu na njihovo interno vrijeme :) Za njih mi smo bili ubrzani jer su se kod nas i zapravo, svuda van njihovog sistema, sve stvari dešavale mnoooogo brže. To bi bilo na neki način putovanje u budućnost... Problem je kako apsolutno izolovati taj njihov sistem i onda ga toliko ubrzati odnosno usporiti ubrzavanjem do brzine svjetlosti. Na neki način - ovo je slično hibernaciji. Pravo putovanje kroz vrijeme onako kako je predstavljeno u filmovima je nemoguće jer za takvo nešto - potrebno je da imate snimak kompletnog svemira pa da ga onda, kao na BHS kaseti premotavate po želji u uskačete u radnju u odabranom momentu a pri tome morate naći način da se izolujete od svemira čiji ste dio jer bi inače i sami sebe premotali :)

....Šta je sa teorijom o paralelnim vremenima ? U tom sl. nema premotavanja BHS kaseta one već teku....

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2008, 14:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 14:20
stvari se moraju pomalo mjesati zar ne, ali put kroz vrijeme je moguc ali ne sa ovom tehnologijom...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2008, 21:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
airfantom je napisao:
stvari se moraju pomalo mjesati zar ne, ali put kroz vrijeme je moguc ali ne sa ovom tehnologijom...

Dole je napisano da je moguce ali jos treba da se usavrsi.

wilderness je napisao:
Citao sam knjigu od jednog poznatog fizicara. Knjiga se zove "How to build a time machine"
Evo je: http://www.amazon.co.uk/gp/reader/01410 ... eader-link
Naime, teoretski je moguce napraviti vremensku masinu samo prakticno zbog dimenzija i cijene je nije moguce napraviti za sada. Ali kad bi imali sredstva, po zakonima fizike ona bi radila.
A o principu rada jedne od vise mogucih modela:

http://www.scottderringer.com/timemachine.htm

A vi skeptici pronjuskajte jos malo po internetu pa onda iznosite zakljucke he he :P :

http://www.google.co.uk/search?hl=en&q= ... arch&meta=

Ko se god malo razumije u fiziku shvatice da to nije nemoguce nego jedna od naucnih cinjenica kao sto je da jabuka pada na zemlju. E tako i putovanje kroz vrijeme. Mi u stvari normalno putujemo kroz vrijeme 1s/s. A pomocu ajnstajnovih formula lako dobijamo da je moguce promijeniti ovu brzinu. A i dokazano je naucno. Naime stavili su jedan precizni atomski sat u avion, a drugi je ostao na zemlji. I dokazano je da je vrijeme u avionu sporije proticalo i to tacno onoliko koliko se avion brzo kretao kada se to uvrsti u ajnstajnove formule. Naime kad su izvadili sat iz aviona i uporedil ga sa onim na zemlji koji je mirovao vidjela se razlika u vremenu i to tacno onoliko koliko je pokazao ajnstajnov racun. Sto znaci da je putovanje kroz vrijeme dokazano i eksperimentalno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2008, 01:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Heh...Putovanje kroz vrijeme jeste moguce...Tj. nije...Moguce je samo uci u odredjenu drugu buducnost, buducnost koja kasni za vremenom iz kojeg ste potekli. Ali je nemoguce putovati u proslost. Bar je moj stav takav.
Razmisljam ovako: Idete sve brze i brze, vrijeme vam tece sve sporije i sporije. I sta kada se budete kretali takvom brzinom da je protok vremena jednak 0? Vase brzine vise nema jer je v=s/t, a ne moze se dijeliti sa 0, tj. fali komponenta brzine. Ali iz te formule se vidi da je s=v*t, Ako je t=0, a s=v*t, to implicira da je s=0. Znaci ne mozemo se pomjeriti ako ne tece vrijeme. Ali isto tako ne mozemo doci u tacku kad vrijeme ne tece jer takva brzina ne postoji.Eto paradoksa..Jesam li u pravu?
Zvoncica je napisao:
Da , skroz je lepo.....samo kad bi svi ispunili svoje ciljeve ,stvorili idealan svet, šta bi bio motiv za napredak..?

Moram prokomentarisati...Nemoguce je ispuniti sve svoje ciljeve u razumnom periodu vremena, uvijek ce biti prostora za razvoj!

?>

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2008, 16:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

r3d je napisao:
Heh...Putovanje kroz vrijeme jeste moguce...Tj. nije...Moguce je samo uci u odredjenu drugu buducnost, buducnost koja kasni za vremenom iz kojeg ste potekli. Ali je nemoguce putovati u proslost. Bar je moj stav takav.
Razmisljam ovako: Idete sve brze i brze, vrijeme vam tece sve sporije i sporije. I sta kada se budete kretali takvom brzinom da je protok vremena jednak 0? Vase brzine vise nema jer je v=s/t, a ne moze se dijeliti sa 0, tj. fali komponenta brzine. Ali iz te formule se vidi da je s=v*t, Ako je t=0, a s=v*t, to implicira da je s=0. Znaci ne mozemo se pomjeriti ako ne tece vrijeme. Ali isto tako ne mozemo doci u tacku kad vrijeme ne tece jer takva brzina ne postoji.Eto paradoksa..Jesam li u pravu?

Moram prokomentarisati...Nemoguce je ispuniti sve svoje ciljeve u razumnom periodu vremena, uvijek ce biti prostora za razvoj!

Ok . jeste paradoks i formula je formula i to je u redu. Međutim nije mi jasno zašto se ne možemo pomeriti ako vreme ne teče , pa nije naše pomeranje vezano za vreme. Vreme inače ne postoji ono je izmišljeno radi odredjivanja i uporedjivanja ( ljudskom glupošću :D :D kako kaže jedan moj prijatelj) i zašto ne možemo doći u tačku kada vreme ne teče jer takva brzina ne postoji , pa tačka u kojoj vreme ne teče nije i nema brzinu. ako ja dobro kontam stvari.
I da, ukoliko vreme ne postoji šta u tom slučaju znači "razuman period vremena"??

Vrh

PostPoslato: 07 Okt 2008, 19:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Govorim o trenutnim granicama fizike, vrijeme jeste stvar percepcije, priroda vremena jos nije utvrdjena. Tako da u nasem sistemu ne mozemo imati brzinu bez vremena, a kako znati i vrijeme bez brzine, a pogotovo ne definisati prostor!
I onda cujem kako govore kako je fizika definisala mnoge stvari...Definisala je stvari u nasem sklopu shvatanja, ali to su vec pitanja filozofije (npr. sta znaci da je nesto istinito, da postoji).
Sve je onakvo kako se shvati.
Razuman period vremena je...par miliona godina? A i onda bi ljudi nasli neke probleme! Sve u svemu ne mogu se svi ciljevi ispuniti! Da nekom iz 17. vijeka ponudis da zivi u sadasnjem svijetu njemu bi bilo idealno? Naravno, kad tad nije imao ni tus, ni televizor, ni mobilni telefon. Covjek sebi uvijek nadje probleme jer mu je to u prirodi, i to ga cini boljim konstantno!

?>

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2008, 10:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

r3d je napisao:

I onda cujem kako govore kako je fizika definisala mnoge stvari...Definisala je stvari u nasem sklopu shvatanja,
Definisala je okvir našeg shvatanja i tim nam postavila granice u onom što je normalno i prihvatljivo i samim tim sputala i poništila svoju suštinu
(npr. sta znaci da je nesto istinito, da postoji).
Sve je onakvo kako se shvati.
Da ,potpuno se slažem

Razuman period vremena je...par miliona godina? A i onda bi ljudi nasli neke probleme! Sve u svemu ne mogu se svi ciljevi ispuniti! Da nekom iz 17. vijeka ponudis da zivi u sadasnjem svijetu njemu bi bilo idealno? Naravno, kad tad nije imao ni tus, ni televizor, ni mobilni telefon. Covjek sebi uvijek nadje probleme jer mu je to u prirodi, i to ga cini boljim konstantno!

Nekako sam mišljenja da problem kao motiv za nalaženje rešenja nije najsretniji odabir za osnove stvaranja novih svetskih dostignuća ,poretka i razvoja uopšte(bilo u tehničkom,socijalnom ,duhovnom smislu).Naravno ukoliko očekujemo da sve to vodi boljitku ljutskog društva,naše planete,kosmosa i univerzuma uopšte . Nekako u većini slučajeva ono što iznese problem kao rešenje često bude kratkoročno dobro ,a u nekom recimo "razumnom periodu vremena" pa čak i kraćem se pokaže kao veoma loše,destruktivno i sa velikim brojem loših posledica...recimo da sam mišljenja da je veoma bitno šta je motiv i šta je u osnovi nastajanja svakog projekta kao i stanje svesti ljudi u procesima ... :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2008, 20:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Zavisi kako se definise problem. Problem ne mora biti negativna stvar i voditi ka jos negativnijem rjesenju. Trenutan problem je nestajanje nafte. Rijesicemo ga prelaskom na bolja goriva!
Samim tim smo sebe poboljsali. Motiv za napredak ljudske vrste od pocetka je problem. Ljudi ne bi izasli iz pecina da im je tamo sve bilo lijepo!

?>

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2008, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zvončica je napisao:
Ok . jeste paradoks i formula je formula i to je u redu. Međutim nije mi jasno zašto se ne možemo pomeriti ako vreme ne teče , pa nije naše pomeranje vezano za vreme. Vreme inače ne postoji ono je izmišljeno radi odredjivanja i uporedjivanja ( ljudskom glupošću :D :D kako kaže jedan moj prijatelj) i zašto ne možemo doći u tačku kada vreme ne teče jer takva brzina ne postoji , pa tačka u kojoj vreme ne teče nije i nema brzinu. ako ja dobro kontam stvari.
I da, ukoliko vreme ne postoji šta u tom slučaju znači "razuman period vremena"??

Mi u stvari stalno putujemo kroz vrijeme brzinom od jedne sekunde u sekundi (1s/s) Problem je samo ubrzati ili usporiti ovu vrijednost, a to se moze brzinom. Ali kao sto je wilderness naveo u postu koji sam gore naveo nauka je dokazala da moze i unazad tj -1s/s ili brze ili sporije. Znaci dokazano je da se moze ici i u proslost i u buducnost, samo trenutno nema tehnickih mogucnosti za pravljenje vremenske masine. Prvi korak prema pravljenju vremenske masine ako procitate gore navedenu knjigu ili sajt je stvaranje crnih rupa. Mozda je akcelerator cestica upravo prvi korak prema stvaranju crnih rupa, dok su crne rupe prvi korak za stvaranje vremenske masine. Proucite sajt koji je wilderness naveo pa cete shvatiti da je moguce putovanje kroz vrijeme u oba smijera.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2008, 22:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Mi u stvari stalno putujemo kroz vrijeme brzinom od jedne sekunde u sekundi (1s/s) Problem je samo ubrzati ili usporiti ovu vrijednost, a to se moze brzinom. Ali kao sto je wilderness naveo u postu koji sam gore naveo nauka je dokazala da moze i unazad tj -1s/s ili brze ili sporije. Znaci dokazano je da se moze ici i u proslost i u buducnost, samo trenutno nema tehnickih mogucnosti za pravljenje vremenske masine. Prvi korak prema pravljenju vremenske masine ako procitate gore navedenu knjigu ili sajt je stvaranje crnih rupa. Mozda je akcelerator cestica upravo prvi korak prema stvaranju crnih rupa, dok su crne rupe prvi korak za stvaranje vremenske masine. Proucite sajt koji je wilderness naveo pa cete shvatiti da je moguce putovanje kroz vrijeme u oba smijera.

Zasto je za putovanje kroz vreme potrebna masina ili iskljucivo potrebna masina?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2008, 22:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A da li je postojanje samih crvotocina (wormhole-a) zaista dokazano? Sve je to teorija!

?>

Vrh

PostPoslato: 09 Okt 2008, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zvončica je napisao:
Zasto je za putovanje kroz vreme potrebna masina ili iskljucivo potrebna masina?

Pa isto kao sto je potrebna masina za putovanje kroz prostor(auto, avion, raketa, voz), da bismo povecali brzinu sa 0m/s do (n)m/s sve dok ne izumimo teleportaciju :P
Tako i da bismo povecali brzinu proticanja vremena sa 1s/s na (n)s/s ili na (-n)s/s logicno trebamo masinu jer ne mozemo sami. :P

r3d je napisao:
A da li je postojanje samih crvotocina (wormhole-a) zaista dokazano? Sve je to teorija!

Da, teorija. Slicno kao sto je bila i teorija relativnosti pa je na kraju kad su se stvorili uslovi i eksperimentalno dokazana. Ali ima i drugi model masine izlozen u knjizi koji ne koristi crvotocine. Crvotocine su vise neophodne za putovanje na velike razdaljine iz jednog u drugi dio svemira ili u druge svemire, vise nego za putovanje kroz vrijeme.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2008, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
r3d je napisao:
Zvoncica je napisao:

forumla v=s/t nije skroz precizna. Jer ne uzima u obzir Ajnstajnovu teoriju relativnosti. A iz ajnstajnove terorije ti je za brzinu svijetlosti vrijeme jednako nuli. Sad samo ostaje pitanje kako dogurati do te brzine :)

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 11:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vrijeme tece i za svjetlost na neki nacin, jer brzina svjetlosti nije beskonacna. Samo je apsolutna!

?>

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 17:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
vrijeme tece za svjetlost je malko nedefinisano jer vrijeme TECE za svijetlost, ali ne i za tijela koja se krecu tom brzinom.
Brzina svjetlosti nije beskonacna, ali se iz teorije relat. vidi da bi se neka materija kretala brzinom svijetlosti, treba enormna (ako ne i beskonacna) enegija.
A cak i kada se to desi, masa postaje beskonacna... Tako da brzina sv. mozda nije beskonacna, ali je maksimalna (bar privremeno) :)

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 21:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Masa je beskonacna samo ako je energija beskonacna iz E=mc^2.
Ali poimanje mase u toj formuli nije isto kao u njutnovim zakonima! Svjetlost u osnovi nema masu, a ima impuls - sto je eksprerimentalno dokazano, a po formuli da je p=m*v, vidi se da klasicno poimanje mase nije primjenjivo, tako da se masa svjetlosti moze definisati kao energija koja zakrivljuje prostor.
Ukoliko bi tijelo imalo beskonacnu masu, ono bi zasigurno "probilo" vremensko-prostorni kontinuum. Crne rupe se stvaraju oslobadjanjem ogromne kolicine energije - pretvaranjem mase u energiju, crne rupe jesu proboj vremensko-prostornog kontinuuma, i zato mi je malo nejasno kako za njih tece vrijeme? I crne rupe uvlace svjetlost, sto znaci da svjetlost mora imati masu, jer gravitacija ne djeluje na tijela bez mase. Dakle masa~energija. I kome je sad na svijetu jasna razlika izmedju mase i energije? Nikom! I nije mi jasno zasto masa tijela kad dostigne brzinu svjetlosti postaje beskonacna? Onda znaci da je i energija tijela koja putuje brzinom svjetlosti beskonacna, a sama svjetlost je iz nekog razloga izuzeta od tog pravila, jer znamo da energija svjetlosti nije beskonacna! I vec je vise puta dokazano da cestica moze ici brze od svjetlosti. Ne znam ni ja sta sam rekao.

?>

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2008, 21:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

r3d je napisao:
I vec je vise puta dokazano da cestica moze ici brze od svjetlosti.

Kad je dokazano? I gdje? Materijalna cestica ne moze ici brze od svjetlosti jer pri brzini svjetlosti masa se povecava do beskonacnosti i smanjuje ubrzavanje. m=E/c2 iz ove formule se vidi da bi morali uloziti beskonacnu energiju da bi ubrzali materijalnu cesticu do brzine svjetlosti. A preko te brzine se ne moze ubrzati jer bi bila potrebna energija veca od beskonacne, sto ne postoji.
Razlog sto svjetlost ide brzinom svjetlosti je sto fotoni od kojih se sastoji svjetlost nemaju masu pa je E=mc2=0, znaci nije potrebno ulagati energiju u ubrzanje ako je masa 0. Sto ce reci da se svjetlost u vakuumu moze kretati samo tom brzinom. Ovo sto sam naveo spada u osnovne zakone fizike.
Nije mi jasno kad je to vise puta i kako "dokazano" da cestica moze ici brze od svjetlosti???
Jer prema teoriji relativnosti to je nemoguce, a teorija relativnosti je dokazana.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2008, 01:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Teoriju relativiteta nisam jos detaljno proucavao, nije mi jednostavno dosla na red. Tako da sam se uhvatio te formule pokusavsi da pokrenem polemiku oko te magicne brzine svjetlosti, sad tek vidim koliko nemam pojma o temi i necu vise spamati.
BTW za brze od svjetlosti:
http://blog.wired.com/wiredscience/2007 ... artic.html
Ima i na wikipediji, spominju se tahioni!

?>

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2008, 23:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Frenki je napisao:
Bas me zanima sta je sa ovim htio napraviti:

Kada je njemacki napad na Jugoslaviju postao neizbjezan, Tesla je u Beograd svom mladom rodjaku Savi Kosanovicu poslao telegram sljedece sadrzine: "Bit ce potrebno devet centrala: cetiri u Srbiji, dvije u Hrvatskoj i dvije u Sloveniji. Svaka bi trebala imati 200 kW da bi se domovina zastitila od svih napada." Ali sve nade su brzo ugasene. Luftwaffe je bila brza, a njemacka pjesadija za deset dana je pregazila Jugoslaviju.

garant je htio napraviti Teslin stit, posto je sa njim moguce zaustaviti sve projektile :D

sto se tice kraja svijeta 2006. to je bila ona glupost 06.06.06 iliti 666, glupost zesca, nidje veze :D

sto se tice atomskog sata, postojala je i prica da ako jednog brata blizanca posaljemo u svemir i on obidje jedan krug oko zemlje, kad se vrati na zemlju, on ce biti mlad, dok ce njegov brat blizanac koji je ostao na zemlji ostariti... ne znam kako, ne znam zasto :D
r3d je napisao:
Masa je beskonacna samo ako je energija beskonacna iz E=mc^2.
Ali poimanje mase u toj formuli nije isto kao u njutnovim zakonima! Svjetlost u osnovi nema masu, a ima impuls - sto je eksprerimentalno dokazano, a po formuli da je p=m*v, vidi se da klasicno poimanje mase nije primjenjivo, tako da se masa svjetlosti moze definisati kao energija koja zakrivljuje prostor.
Ukoliko bi tijelo imalo beskonacnu masu, ono bi zasigurno "probilo" vremensko-prostorni kontinuum. Crne rupe se stvaraju oslobadjanjem ogromne kolicine energije - pretvaranjem mase u energiju, crne rupe jesu proboj vremensko-prostornog kontinuuma, i zato mi je malo nejasno kako za njih tece vrijeme? I crne rupe uvlace svjetlost, sto znaci da svjetlost mora imati masu, jer gravitacija ne djeluje na tijela bez mase. Dakle masa~energija. I kome je sad na svijetu jasna razlika izmedju mase i energije? Nikom! I nije mi jasno zasto masa tijela kad dostigne brzinu svjetlosti postaje beskonacna? Onda znaci da je i energija tijela koja putuje brzinom svjetlosti beskonacna, a sama svjetlost je iz nekog razloga izuzeta od tog pravila, jer znamo da energija svjetlosti nije beskonacna! I vec je vise puta dokazano da cestica moze ici brze od svjetlosti. Ne znam ni ja sta sam rekao.

odlican komentar... nisi jedini :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]