Pozdravljam mnogo zacetnika ove teme. Posto sam imao 2 GSI-ja smatram se "pozvanim" da kazem po koju...
GSI je istinski ugodjaj brzine. Obzirom da je NIZI od Golfa II (npr.) daje i taj dodatni osjecaj prividne brzine. Tako vam se moze desiti da idete 120km/h a da vam se cini da jurite 180. Samo zato sto je nizak. Dalje... GSI je jako lagan, pa ako nema dobar ovjes i prilagodjene gume, vrlo je vrtljiv u krivinama. Savjetujem onima koji imaju GSI a nemaju SERVO uredjaj da ga pod hitno ugrade, jer je tada potpuno drugacije upravljati tockovima za vrijeme mirovanja auta, kao i pri malim brzinama. GSI je prednjim krajem tezak a zadnjim lagan, i upravo taj debalans mu je (uz tanak lim) najveca mana. GSI vam, uz zaista BRZINUUUUUU, daje i mnogo vecu UDOBNOST nego Golf II GTI. ISPROBANO I DOKAZANO! GSI u odnosu na Golfa tj. WV ima mnogo bolje rijesen prenos i iskoristenost kubikaze. Npr. Golf II GTI 1.8 razvija od 90 do 100 ks (naravno u zavisnosti od stanja vozila) nasto GSI sa istom kubikazom u STARTU "dere" Golfa za cijelih 15ks. Dakle, GSI 1.8 = 115ks.
Kratko receno, GSI je raketa za trkanje... Golfoljupci ---> PLACITE MALO.
Hahaha, sada se sjetih... U Sarajevu je u jedno vrijeme bio pravi RAT izmedju Golfoljubaca i GSI-ljubaca. Trkali smo se na svakom koraku... Zakacio sam tada WV znak na auspuh, kao znak DUBOKE UVREDE na racun Golfoljubaca, hahahahahaha. Sada se furaju druge furke... Klinci nosaju UTOKE, i to je IN...
No, GSI ima naravno i svoje mane, kojih nije malo. Prije svega, kako sam vec rekao, jako tanak LIM. Zbog toga je i manje siguran prilikom sudara od ostalih automobila. Druga stvar je njegova osjetljivost. GSI je jako osjetljiva "bebica" koja zahtijeva njegu i paznju. U prvom redu njegova elektronika (mnogi je zovu Kompjuter), koja je i jako skupa. U vrijeme dok sam vozio GSI-ja ona je kostala (polovna=200km) (nova, u Opelovom zastupnistvu, dakle ORIGINAL=350km), dakle, nije sala. Kada smo vec kod elektronike, bitno je napomenuti da svaki GSI NIJE opremljen istim CHIPSET-om, tj da svaki "kompjuter" ne pase na svakoga GSI-ja. Dakle, treba razlikovati G-tronic, K-tronic, J-tronic chipset-ove. Bas kao i kod racunara, ne pase svaki procesor na svaku plocu... Dakle, imajuci u vidu da ista ta elektronika regulise paljenje, ajnspric pumpu, pritisak goriva u visokotlacnim cijevima, otvaranje i zatvaranje elektronskih dizni, rad ventila i usisnog trakta, biti ce vam jasno zasto pri kupovini polovne elektronike treba obratiti paznju na ovaj detalj. Nisu to PAKNE koje kostaju 30-ak maraka. Ipak je zamjena elektronike skuplja. Zato vam savjetujem da se konsultujete sa strucnjakom za Opelova vozila.
Dalje... Pumpa visokog pritiska, kao i regulator za istu su jako osjetljivi. Pumpa moze da "prozuji" i tada cemo osjetiti da auto vise ne "vuce" kao ranije. Ova faza traje nekoliko dana (mozda i par mjeseci, zavisi od nase voznje) a onda pumpa bespovratno "umire". Dakle, motor ostaje bez goriva. Na ovu pojavu ne mozemo bas direktno mnogo da uticemo, ali zato mozemo da biramo benzinske pumpe gdje sipaju cisto gorivo. Problemi sa ovom pumpom visokoga pritiska javljaju se najcesce u zimskim mjesecima, kada nam se kapljice vode (zbog kondenza ili necistoga goriva) skupljaju u pumpi visokog pritiska. Pri niskim temperaturama ove kapljice vode LEDE i ostecuju lezaj u pumpi. Naravno, ako nam benzinski filter nije cist, onda postoji mogucnost i da cestice prljavstine dospiju u pumpu i sjebu nam pomenuti lezaj, nakon cega pumpa "prozuji". Samo za vasu informacije, polovna pumpa je oko 100km, nova ali Talijanska je oko 200km a ORIGINAL GM-ova je oko 400km.
Uslijed necistog goriva problem moze da nastane i sa elektronskim diznama. Dakle, ako osjetite da vam vas GSI "kasljuca", da radi na 3 klipa i da nema svoju vucu, pregledajte kablove za svjecice... Ako su kablovi u redu onda pogledajte dali pumpa baca gorivo na svaku diznu. Morate biti oprezni prilikom "raskomocivanja" visokotlacnog crijeva, da vam gorivo ne prsne o oci ili na vreo motor. Ako ste provjerili prethodno svjecice (ne smiju da budu masne niti sa debelim crnim talogom), onda imate problem sa diznama ili jednom od njih. Dakle, ako ste primjetili da je bilo koja od svijecica i/ili jako masna i prljava i/ili potpuno suha, to je znak da vam gorivo ne sagorijeva u tome cilindru. Dakle, sistemom eliminacije pregledamo kablove, jedan po jedan i svijecice skupa sa kablovima. Potrebno je da izvrnete svijecicu, nabijete je u kabl. Neko neka malo zavergla a vi drzite svijecicu izolovanim klijestima negdje naslonjenu na blok motora. Dakle, ako ste se uvjerili da svijecice bacaju iskru a vas GSI i dalje ima problema sa "kasljanjem" vise nema sumlje. Imate problem sa diznama. Dizne su takodjer jako skupe. Nove po narudzbi preko GM-ovog predstavnistva u Sarajevu kostaju oko 400 km/set od 4 dizne. Polovne se mogu skinuti sa bilo kojeg OHC motora sa elektronikom. Kostaju oko 20km/kom. na auto otpadima...
Jako je bitno, za rad vasega GSI-ja da ima uredno usisavanje zraka, tj, da je usisna grana dobro stelovana i da je zracni filter cist. Nepravilnosti u radi usisnog trakta se takodjer primjete na vuci auta...
Jooooj, raspisah se sada ja ko veliki. Nije ni bitno, ako vam je dosadno citati, preskocite. Medjutim, obzirom da sam potrosio more para kod razno raznih "strucnjaka" odlucio sam u neko doba da i sam pocnem da po malo prckam oko auta. Danas mogu reci da sam MAGISTRIRAO za Opel Kadett GSI. Zato, ako neko ima veliki problem a nema svoga "strucnjaka" neka se samo javi. Ubjedjen sam da mogu pomoci...
Jos jednom, svaka cast na TEMI i mnogo srece ako se ikada odlucis uzletjeti u Opel Kadett GSI-ju. Moje DUBOKO POSTOVANJE...
_________________ Ko se s ULTROM kaci, zivot mu je KRACI!
|