Najbolje otvaranje, najbolji film godine, najbolja uloga, naj bolji 17-ti boxoffice cetvrtak u 17..naj, naj , naj...i onda odes sa mnogo, mnogo ocekivanja i najbolji strip film.
Strip film? Je li ko vidio Betmena? Meni je stripovski vise Bornov identitet. Ovakvu realnost malo ko je ocekivao.
Kristofer Nolan je jedan od onih talenata kojem Holivud je dao mogucnost da zavrsi film bz hepi enda i jos moze da rasiri krila svoje kreativnosti. Tako je i poceo novi Betmen, Betmen pocetak koji me odusevio sa prvih sat vremena, stripovski malo ali opet znas da je ovo sf avantura.
Mracni vitez to nije. Nismo dobili stripovski film. Kombinacija Cikaga, New Yorka je dala novi Gotam, bez crtanja nebodera. Imaju i gradonacelnika, mafiju, senatora, policajca, advokate, koji cine 70 % filma. Betmen se poikaze cisto da vas podsjeti da je i on tu kao neka uloga u borbi protiv mafije.
Dobili smo akcioni film, dramu, triler u najboljem obiku. Radnju koja nam ne podcjenjuje inteligenciju, glumce kojima ne treba paparaco fotka da bi ostali u filmskom poslu, reziser koji zasluzuje postovanje, kako zbog rezije tako i zbog dijaloga koji 152 minute cine zanimljivim.
Arom Ekart je odlican izbor. Po meni je on obiljezio film iako Hit Ledzer je taj o kome se prica. Ima veliku, mozda i najvecu ulogu u filmu. Radnja se vrti oko njegove karijere, njegovog privatnog zivota, njegovog preobrazaja.
Kristija Bejl je gotovo neprimjecen. Ne moze se nositi sa Ekartom ni glumacki ni harizmom iako ga okruzuju ljepotice, skupa kola, a i veci dio filma je po maskom. Kao sto sam napisao Betmen se malo kad pojavljivao ali i to malo je sjajno odradjeno. Scene u Hong Kongu su sjajne, kao i imitacija "dizanja u avion Cia iz 1961" je odlicna. Novi motor sjajan, auto bezze ( nekad sam jedva cekao da se pojavi), sve u svemu, od Betmena dosta.
E sad, Dzoker. Hit Ledzeru nije ovo jedina dobra uloga. Ovom je pokazao da moze odigrati ovakve uloge. Ipak, tesko je kad morate trpiti poredjenja sa jednim Niklsonom i jednim likom kao sto je bio taj Dzoker. Novi Dzoker i stari Dzoker imaju samo isto ime i i stog neprijatelja. Ni u cemu nisu slicni. O ovome ne znamo nista, porijeklo, a mozemo nadagjati odakle mu osmijeh ( iako su mi price jako zanimljive i bolesne

), ali znamo sve o tome sta zeli, sta ga cini zivim i to je vrijednost njegove uloge. Njegove recenice o ljudima, o zlu u dobrom covjeku, o toj klackalice koja prevagne i njegovom "eksperimentu" sui sjajne. Hit Ledzer je odlican izbor, i sjajno je odradio posao. Sa onim grcenjem, cvoktanjem, ismijavanjem, i ironijom ucini da jedva cekate da ga ponovo vidite. Nema rasprave ko je bolji Dzoker, to su 2 razlicita Dzokera. Ipak, kad mi neko kaze Dzoker, ja cu prvo pomisliti na Niklsona . Da li zbog toga sto mi je to omiljeni film iz djetinstva ili zbog toga sto sam ga gledao 342 puta , ne znam.
Film ima nekoliko sjajnih scena. Izdvojio bih pomenutu scenu u Hong Kongu, scenu Betmena i Dzokera u celiji kad, Betmen i Dzoker na cesti, helikopter u nekoj od avenija grada, prvo prikazivanje two face-a, zadnja scena, bez komentara klinca...ima ih.
Mane: "dobri ljudi na brodu", ruse svu pricu i podsjete vas da je film holivudski, scene u neboderu pred kraj filma gdje se ne zna " ko pije, ko placa", neiskoristenost Megi Dzilenhal, sjajne glumice.
Mozda neko i procita ovoliki post a ako nema strpljenja onda evo jedne recenice: otidjite pogledati jedan odlican akcioni film, koji zasluzuje sve ono naj sa pocetka posta.