Vader je napisao:
Oficir s ruzom je napisao:
Zanima me kakav je sistem u kršćanstvu i liječenje i kako se ono obavlja i da li ima uspjeha....????
U hrišćanstvu je to mnogo slabije "razrađeno" nego u islamu. Poznato je da mnogi hrišćani kada žele neku takvu "uslugu" (bacanje na nekoga ili skidanje sa nekoga) idu kako to kažu hodžama, to je jako izraženo na ovim prostorima, i koliko sam čuo dosta djelotvorno. Nije mi poznato da u okviru zvaničnih hrišćanskih vjerskih zajednica ima tako razrađenog učenja o tim stvarima, metoda i tehnika rada sa tim, mislim da bi oni kada bi im se obratilo samo preporučili lične molitve, odlazak u crkvu, pričešće i slično što i inače potenciraju. Čak i ako gledamo same svete spise u Kur'anu ima više o tome, otvorenije piše o tim nekim bićima (tu ih se naziva džini), govori se i o učenjima rada oko toga, nisam čitao Kur'an skoro ali negdje na početku se spominju po imenima neka dvojica kojima je dano ili nije dano neko znanje o tome, nešto tako. U Kur'anu se za Solomona (Sulejmana) govori da je imao određenu moć nad njima. Kad smo kod toga volio bih znati koje je tačno učenje i tumačenje islama o tome šta je Solomon znao ili nije znao o tome, kako je koristio i slično. Ima ona neka epizoda sa kraljicom od Sabe kada je rekao džinima da mu donesu njen prijesto. Još ako bi neko mogao na isto ovo odgovoriti poznajući Talmud.
Sveto pismo mnogo govori o opsjednutosti i iscjeljenju, bolje receno oslobodjenju.
Sto se tice crkve i metoda...metode su razne ali za sviju vazi da se to cini u ime Gospoda Isusa Hrista( koji je u tjelu dosao, vaskrsao i uznio se), i po autoritetu Crkve koja ima silu Svetoga Duha, i poslanje Gospoda.
Pravoslavni i Katolici imaju svoje metode, koje su usko vezane za za autoritet crkve.
Kod protestantskih zajednica( onih normalnih

), takodjer se veze za autoritet Crkve, ali se cesto oslanja u praksi na autoritet pojedinca( vjernika) koji je dio zrkve i nosioc Svetoga Duha.
U protestantskim Crkvama postoje razne sluzbe, i zazni darovi.Jedan od tih sluzbi je i razlikovanje duhova, oslobodjenje i iscjeljenje.
Cini se iskljucivo u ime Gospoda Isusa Hrista i slava se uvjek daje Njemu.Ako nije tako onda su to lazni ucitelji.Ima ih mnogo, dovoljno je zaci na internet.
Gledao sam opsjednutu osobu( bar mislim da je bila), nebih da opisujem, samo da kazem da takve osobe se ne podlazu duhovnim autoritetima u Crkvi( lokalnoj zajednici), izazivaju nerede i sklone su cesto manipulacijama i spletkama.
Cuo sam nekoliko prica iz druge ruke( pricali su mi oni sto su gledali), neki su oslobodjeni neki ne.
Na teoloskom faksu sa mojom prijateljicom, su isle dvije djevojke.Bile su opsjednute i bile su toga svjesne.Drugi studendti su primjecivali, pa su ove ubrzo pozvane na razgovor.Jedna od nih je pristala da starjesine lokalne zajednice, mole za nju.Bila je oslobodjena.Druga djevojka nije htjela jer kako je rekla, demoni su je zabavljali i nije htjela da ostane sama.Nedugo zatim skocila je sa zgrade i ubila se.
Veoma je vazno da oslobodjena osoba, pocne ispovjedati vjeru u Isusa Hrista i da pristupi zajednici, Crkvi.U crkvi treba da ima mentora( duhovnika) ili vise njih koji ce da je motre.Da je upucuju na Gospoda, da se mole i stavljaju je pod zastitu Crkve.Naravno drustveni zivot je jako bitan, posao, skola porodica i prijatelji.Sve ovo u cilju da se demoni ne vrate, jer kad izadju tu je praznina, i potrebno je da se osoba ispuni Svetim Duhom, Bogom.Dok ne uzraste u vjeri i sili Svetoga Duha.