escobaR_ je napisao:
BL Boy je napisao:
ne znam ja ne gledam koji je ciji operater vec ko ima bolju ponudu i nize cijene, bh telecom ima ponudu koja meni najvise odgovara koju trenutno nemaju druga dva, takodje ima i recimo uslugu mobilni mail koja te sms-om obavjesti o prispjecu novog maila sa naslovom i predmetom i sve to dzaba-ta usluga je recimo meni bitna,mada nekom moze biti bezveze.Takvu uslugu nemaju ni neki pono veci operateri vani, takodje imaju najjeftiniju pertplatu od 15KM koja ukljucuje gprs, roaming, sve znaci popuno flexy, zatim svaki mjesec uvedu neku novu uslugu ili snize cijenu postojecim uslugama.To je po meni ok ponuda po fer cijeni, no ne zelim da na bilo koji nacin uticem na neciju odluku i izbor, svako zna sta mu je najbolje pa neka bira.
Problem je u tome sto oni znaju da raja razmislja na taj nacin, a to operateri znaju, pa su tako zapisali svoje teritorije i njima dobro.
Slazem se u potpunosti, mada tome kumuje i to sto jos nema ove usluge prenosa broja, to bi onda ipak izgledalo malo drugacije. Inace kako drugacije objasniti ovo ortacko-monopolisticko udruzivanje mtel i bht jer evo recimo i to da BH telecom vec skoro godinu dana ima zakupljen poslovni prostor u strogom centru BL kojeg nikako da otvore navodno zbog administrativnih procedura, u Sarajevu ista stvar s mtelom. Cim se njima isplati placati vjerovatno dobro skup poslovni prostor tolike mjesece ne otvarati jasno je da je korist od monopolskog djelovanja puno veca i premasuje trosak poslovnog prostora ili po kojeg korisnika u BL ili SA. I inace da li se iko zapitao zasto BHT i mtel nemaju svoja predstavnistva u 2 najveca grada, malo paradoksalno ali vjesto koriste tu nacional-monopolsku poziciju oba, eronet kao nesto pokusava ali je sitna riba da bi se upustio u ravnopravnu konkurenciju sto je pokusao prosle god.sa nizom dobrih akcija ali je ubrzo uvidjeo da mu se to ne isplati i slegao se i pomirio sa svojim djelom profita.
No, kad se to privatizuje bice to bolja konkurencija mts Srbijanski ide na prodaju kao i BHT i Eronet tako da bi jake multinacionalne kompanije mogle zamjeniti ove drzavne operatere mada postoji opet opasnost od sklapanja ovih neformalnih monopolskih saveza