banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 17:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jun 2008, 04:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Apr 2008, 06:39
Kad su u pitanju .NET, Java, PHP ili SQL programeri, sta moze u RS da kupi godisnja bruto plata od $20, 30 i 40,000 USD ?

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 08:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Maj 2008, 07:53
Jesam ja jedini koji ne razumije ovo pitanje?

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 17:43 
Početnik
Početnik

Pitanje je napisano u smislu "trzisne ekonomije", dje se kupuje i prodaje sve od vrjednosti, pa cak i programerske usluge ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 20:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Priznajem da ni ja nisam razumio pitanje...

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 20:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ja kako sam shvatio, covjek pita kakvog programera se moze dobiti za navedenu godisnju platu.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
20k USD moze da kupi oko 25k KM...

Salu na stranu....

20k USD je oko ~1600USD/mjesec
To je fina plata i ne znam da bi je neko odbio...

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 21:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jes, al neto :D ..Sa ovako slabim dolarom, i inflacijama na vidiku, nije nista spektakularno. Iako je vise nego zadovoljavajuca za nase podneblje.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 22:27 
Početnik
Početnik

Zbog uporedivosti, mozda ovo moje pitanje naj vise vazi za vas sto saradjujete sa zapadom.
Koliko bi kostalo da se u RS "kupe" programeri pa da "rintaju" koliko i ovi ovdje na zapadu?
Koliko me god interesuje ta bruto "cjena" jos vise me interesuje citavi mentalitet prema poslu.

Mogo sam ja prosto da upitam - Kolike su plate za te i te struke ?
Ali namjerno sam pito o "kupovini" bas zato sto i meni to zvuci hladno i nemilosrdno.
"Duga ljubav" je u pitanju - dje je dobro uradjen posao dovoljno placen - bez praznih obecanja.

Previse cesto cujem nase ljude koji na zapadu pricaju o nekim tamo prosjecnim platama a ne shvacaju da su tamo nasi programeri jedni od naj bolje placenih struka bas zato sto im je dostupno zapadno trziste. Cak i ovdje sam negdje procito da su vam plate 5-10 puta nize od plata na zapadu. Kad se sve zivo uzme u obzir i sabere, meni se licno cini da je razlika naj vise 2-3 puta.

P.S. Stvarno me naj vise brine to sto se ocigledno slabo sporazumjevamo. ;)

Poslednji put menjao povratnik dana 11 Jun 2008, 22:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2008, 22:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bez uvrede bilo kome, PHP-ovce, ne smatram programerima. Kvalitetnih Java (posebno EE) i .Net programera ima jako jako malo, i oni vec rade za tu neku platu koja je za nase uslove vise nego zadovoljavajuca.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 00:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
povratnik je napisao:
Zbog uporedivosti, mozda ovo moje pitanje naj vise vazi za vas sto saradjujete sa zapadom.
Koliko bi kostalo da se u RS "kupe" programeri pa da "rintaju" koliko i ovi ovdje na zapadu?
Koliko me god interesuje ta bruto "cjena" jos vise me interesuje citavi mentalitet prema poslu.

Mogo sam ja prosto da upitam - Kolike su plate za te i te struke ?
Ali namjerno sam pito o "kupovini" bas zato sto i meni to zvuci hladno i nemilosrdno.
"Duga ljubav" je u pitanju - dje je dobro uradjen posao dovoljno placen - bez praznih obecanja.

Previse cesto cujem nase ljude koji na zapadu pricaju o nekim tamo prosjecnim platama a ne shvacaju da su tamo nasi programeri jedni od naj bolje placenih struka bas zato sto im je dostupno zapadno trziste. Cak i ovdje sam negdje procito da su vam plate 5-10 puta nize od plata na zapadu. Kad se sve zivo uzme u obzir i sabere, meni se licno cini da je razlika naj vise 2-3 puta.

P.S. Stvarno me naj vise brine to sto se ocigledno slabo sporazumjevamo. ;)

Ma ja sam te odlično razumijela. Ti bi da švercaš radnu snagu? Pa nismo mi ovde ničija stoka, zaboravi to... :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 02:55 
Početnik
Početnik

Citiraj:
Ma ja sam te odlično razumijela. Ti bi da švercaš radnu snagu? Pa nismo mi ovde ničija stoka, zaboravi to... :wink:

Ranije sam piso da postoji neka prilika za pokretanje nekog internetskog startup i da licno imam duboku zelju da se makar softverski R&D radi tamo, i ako u tom smislu ja licno nemam blage veze sta "tamo" znaci. Eto bas za to sam ovdje nedavno doso sa ovakvim pitanjima jer kad im ispricam bilo koju pricu, hocu da je osnovana na najboljoj informaciji i [ne]istini koja mi je bila dostupna.

Rjec je o stranim investitorima i njihovim parama. Moj prvenstveni cilj je da se programiranje tamo radi i da se radi sto sigurnije (da uspije) a ne da se sanse prokockaju kroz sto jeftinije programerske plate. Moj jedini nacin zarade je kroz vlasnistvo deonica koje bi bilo totalno bezvredne do samog uspjeha. Covjek me vec pito "Zasto ne u Indiju" a za tim je i prihvatio moj odgovor -Because it's not [back] home.

Na kraju svega, stvarno ne mogu da vjerujem neke stvari a cak ni da vam ih dobro objasnim.

Sirom svjeta imamo prepunu dijasporu izvanredno dobro skolovanih novo doslica. Ali sto se tice medjusobne saradnje, e tu stvarno nije samo da smo nikakvi vec i nemamo bas nekih nacina za dobro poslovno povezivanje. Kad je u pitanju zvanicna iformacija, bilo to o drzavnim propisima ili ovo o programerskom stanju i platama, do tih informacija je stvarno tesko doci. Ako probas da se sa nekim povezes preko PP na forumima, il ti ne odgovaraju il ti odgovore sa velikim nepovjerenjem.

Narode moj ! Zapad je prepun para i svi ovi amo VC investitori ne znaju sta ce sa njima da rade. Ali sav taj kapital je totalno nedostupan ljudima sa golim idejama jer oni pet para ne daju na gole ideje. Oni naj, naj vise cjene sposobne ekipe jer to vide kao jedini nacin izvodljivosti tih ideja i stvaranje neceg od nicega. Ali nasi poslovni ljudi to ne razumiju vec cekaju strane VC kapitaliste da im prvo plate pa da ih organizuju i u procesu da im sav kajmak odnesu.

Moj predlog vama svima (narocito mladima) je da se druzite i da probate da se povezete u ekipe i da zajedno kao ekipa, da pravite biznis planove i da ih saljete na sve strane - dok jedna od njih ne upali. Uzmimo kao primjer bas taj problem - bolje povezivanje nasih poslovnih ljudi sirom svjeta. Cak mi i to zvuci kao ideja koja bi svima bila POSLOVNO korisna i kroz koju bi se cak i kora hljeba mogla zaraditi. Neko ce i taj problem morati da rjesi - vi ili ja .... ili mozda mi zajedno. ;)

P.S. Svaka ti cast sestro ! Stvarno si provalila te moje zlocinacke namjere.
Sreca moja pa nisam ni spomenuo da bi dio zarade bio isplacen u deonicama isto kao sto je i Google isplacivo. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 09:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 07 Maj 2008, 07:53
MuskoBre je napisao:
Bez uvrede bilo kome, PHP-ovce, ne smatram programerima.

Za mene je programer - programer. Problem kod PHP-ovaca :) je da veliki broj "snalazljivih" klinaca trazi brzu lovu u tome sto stastavljaju kojekakve sajtove od gotovih modula (ima ih milijarde po net-u) i uzimaju sitnu lovu za to. Iz tog razloga sebe nikada ne bih nazivao PHP programerom, iako imam vise iskustva u PHP-u nego masa njih koji se tako nazivaju. "Programer" je fleksibilan i osudjen da citav zivot uci. Pod ucenjem podrazumjevam prilagodjivanje novim (ili drugim) alatkama i tehnologijama. Neko ko je fiksiran na jedan jezik (alat) za mene nije programer. Tako gledano te PHP-ovce ni ja ne smatram programerima. Da ne pricam o joomla- i slicnim expertima :)

MuskoBre je napisao:
Kvalitetnih Java (posebno EE) i .Net programera ima jako jako malo, i oni vec rade za tu neku platu koja je za nase uslove vise nego zadovoljavajuca.

A zasto ih ima tako malo? Jesu programeri u BL lijeni, ili preglupi za javu? Ne bih rekao. Kolika ja potraznja za takvim programerima, i sta im se nudi? Koliko firmi u BL ima koje se (trajno) bave tim tehnologijama? Vidim, trenutno ima na posao.ba jedan jedini oglas gdje se trazi .NET programer. Hermes Softlab... Pretpostavljam jedan od boljih poslodavaca u gradu, sudeci po imenu koje je i na zapadu poznato i priznato. Koliko takvih ili slicnih poslodavaca ima u gradu? Prateci te oglase (kojih zna biti vise nego trenutno), stekao sam utisak da dosta preduzeca trazi programere na ograniceno vrijeme, znaci uleti neki projekat i onda trazis "xyz"-programera da radi x mjeseci u projektu koji se realizuje tom "xyz"-tehnologijom. Nakon toga cao. Mozda se varam, ali tako mi to izgleda.

Na zalost u BL sam samo 2 puta godisnje, tako da nemam puno prilike stvorim sebi sliku o radnom trzistu, uslovima za rad i sl. Svaki pokusaj preko ovakvih foruma mi nije puno pomogao. A i ne poznajem licno ni jednog pravog programera koji ima vec nekoliko godina radnog iskustva u BL. :/

Kolika je to (neto) plata jednog kvalitetnog programera u BL? Recimo 5 godina radnog iskustva.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 10:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zasto ima malo pravih programera?

Zato sto doskora nije postojalo pravo trziste za njih. Mada je veliko pitanje, postoji li i danas. Kad kazem trziste, ne mislim na firme koje su pravile i prodavale programe za kase, videoteke..Ko je i htjeo da ulaze u sebe, nije imao bas nikakvu garanciju da ce mu se ti isplatiti. Ne racunam one koji su planirali otici na zapad, pricam bas o domacem trzistu. Nije se pojavio niko dovoljan jak sa zapada, ko bi mogao da garantuje neki iole kvalitetan outsorcing. Nisam u Bl vec par godina, tako da ne znam da li Hermes ima zaposlenih u BiH ili RS, a ljudima je Slovenija i dalje zapad.

Nedostatak infrastrukture u obrazovanju, sto konvencionalnom, sto samoukom. Pravi internet je mnogim pojedincima do skora bio i preskup, i ponekad i nedostupan. Na fakultetima se do prije 3-4 godine ucio Fortran. Ja sam napustio ETF u Bl kad sam bio primoran da radim zadatke u Fortranu. Profesori koji su drzali katedre su ljudi koje je rat zadrzao u vakumu, i postali su imuni na promjene.

Mladi nisu imali od koga da uce. Oni koji su imali znanja, su imali posla preko glave. Prije 7-8 godina, Drazan Kosic je poceo da izdaje (do danasasnjeg dana jedine IT novine u RS) Boot. Okupio je par jako jako strucnih ljudi, i te novine su bile nevjerovatno kvalitetne za tadasnje uslove. Nazalost, Boot je izasao samo u 6-7 brojeva, Drazan je otisao za Austriju.
Da je Bl imala jos par ljudi kao sto je on, i da je Vlada ili Grad prepoznala potencijal koji IT kao privredna grana nosi, siguran sam da bi danas sve to mnogo drugacije izgledalo.

Irska je svoj ekonomski uzlet ostvarila zahvajujuci IT industriji, prvenstveno softveru, i ulaganju u kadrove tog profila. Ali vecina ljudi kod nas, kao i nadlezni, se prvenstveno vezu za trgovinu, a ne u ulaganje u visokoobrazovane kadrove.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

povratnik je napisao:
Citiraj:

Ranije sam piso da postoji neka prilika za pokretanje nekog internetskog startup i da licno imam duboku zelju da se makar softverski R&D radi tamo, i ako u tom smislu ja licno nemam blage veze sta "tamo" znaci. Eto bas za to sam ovdje nedavno doso sa ovakvim pitanjima jer kad im ispricam bilo koju pricu, hocu da je osnovana na najboljoj informaciji i [ne]istini koja mi je bila dostupna.

Rjec je o stranim investitorima i njihovim parama. Moj prvenstveni cilj je da se programiranje tamo radi i da se radi sto sigurnije (da uspije) a ne da se sanse prokockaju kroz sto jeftinije programerske plate. Moj jedini nacin zarade je kroz vlasnistvo deonica koje bi bilo totalno bezvredne do samog uspjeha. Covjek me vec pito "Zasto ne u Indiju" a za tim je i prihvatio moj odgovor -Because it's not [back] home.

Na kraju svega, stvarno ne mogu da vjerujem neke stvari a cak ni da vam ih dobro objasnim.

Sirom svjeta imamo prepunu dijasporu izvanredno dobro skolovanih novo doslica. Ali sto se tice medjusobne saradnje, e tu stvarno nije samo da smo nikakvi vec i nemamo bas nekih nacina za dobro poslovno povezivanje. Kad je u pitanju zvanicna iformacija, bilo to o drzavnim propisima ili ovo o programerskom stanju i platama, do tih informacija je stvarno tesko doci. Ako probas da se sa nekim povezes preko PP na forumima, il ti ne odgovaraju il ti odgovore sa velikim nepovjerenjem.

Narode moj ! Zapad je prepun para i svi ovi amo VC investitori ne znaju sta ce sa njima da rade. Ali sav taj kapital je totalno nedostupan ljudima sa golim idejama jer oni pet para ne daju na gole ideje. Oni naj, naj vise cjene sposobne ekipe jer to vide kao jedini nacin izvodljivosti tih ideja i stvaranje neceg od nicega. Ali nasi poslovni ljudi to ne razumiju vec cekaju strane VC kapitaliste da im prvo plate pa da ih organizuju i u procesu da im sav kajmak odnesu.

Moj predlog vama svima (narocito mladima) je da se druzite i da probate da se povezete u ekipe i da zajedno kao ekipa, da pravite biznis planove i da ih saljete na sve strane - dok jedna od njih ne upali. Uzmimo kao primjer bas taj problem - bolje povezivanje nasih poslovnih ljudi sirom svjeta. Cak mi i to zvuci kao ideja koja bi svima bila POSLOVNO korisna i kroz koju bi se cak i kora hljeba mogla zaraditi. Neko ce i taj problem morati da rjesi - vi ili ja .... ili mozda mi zajedno. ;)

P.S. Svaka ti cast sestro ! Stvarno si provalila te moje zlocinacke namjere.
Sreca moja pa nisam ni spomenuo da bi dio zarade bio isplacen u deonicama isto kao sto je i Google isplacivo. :)

Da, razumijem. Ovim tvojim planom i projektom, naši programeri bi zaradili koru kruha, a ti kućetine s bazenom. Meni ne trebaš dalje objašnjavati, ja sam se takvih i previše nagledala u životu. Ne negiram da želiš da ponudiš šanse i posao, ali ti ih više želiš sebi samom ponuditi preko tuđih leđa. :cat:

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

XIX, po toj logici, onda bi trebali "ispickarati" i Deltu sto je kupila Tropik i Bosku, raznorazne zapadne banke koje drze 99% bankarskog sektora, Strabag sto ce graditi autoputeve, itd..

Jer zaboga, oni ce na tome zaradjivati milione, a obicni radnici "samo" platu..

Kako bi jos bilo da nam se vrati Tito i komunizam? Idealno,a? :D

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A kako bi bilo da mi dignemo cijenu svoga rada i da prestanemo biti jeftine kurve lešinarskim kapitalistima? :roll:

Pomenu ovaj "dobročinitelj" i Indijce. Nek ide u Indiju, tamo će mu raditi za 5 centi po satu.

Koliko vidim, metoda zastrašivanja i dalje savršeno funkcioniše, nakon toliko vjekova. Pa uvijek upali ona " ako ti ja ne dam ovih 1.500 plate, od kojih tvoj rad objetivno vrijedi barem 2.500, ti je nećeš dobiti nikakvu, pa ti neće padati napamet da tražiš onoliko ti pripada" :roll:

Poslednji put menjao XIX century dana 12 Jun 2008, 14:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Cijena rada se ne dize da prostis, jer ti se tako hoce, nego jer za to postoje uslovi, i ekonomska opravdanost.

Ako se premisljam da li sebi da kupim taj i taj TV, pojeftini li, moguce je da ce to prelomiti da ga i kupim. Poskupi li, ta sansa se moze samo smanjiti.

Ako imam 2 IDENTICNA zaposlenika, uzecu onog koji trazi manju platu. Kapitalizam je surov, i mozes biti u tom kolu, ili van njega. Pobjediti ga ne mozes.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Cijena rada se ne dize da prostis, jer ti se tako hoce, nego jer za to postoje uslovi, i ekonomska opravdanost.

Ako se premisljam da li sebi da kupim taj i taj TV, pojeftini li, moguce je da ce to prelomiti da ga i kupim. Poskupi li, ta sansa se moze samo smanjiti.

Ako imam 2 IDENTICNA zaposlenika, uzecu onog koji trazi manju platu. Kapitalizam je surov, i mozes biti u tom kolu, ili van njega. Pobjediti ga ne mozes.

Ako imam 2 poslodavca, ići ću kod onog koji je spreman više platiti. Kapitalizam je zaista surov. Čak i za kapitaliste. :roll:

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
MuskoBre je napisao:

Ako imam 2 poslodavca, ići ću kod onog koji je spreman više platiti. Kapitalizam je zaista surov. Čak i za kapitaliste. :roll:

Sve je to fino, samo ti opisujes idealnu drustvo, idealno drzavu i idealno trziste rada. Ne znam zasto, ali imam neki blagi osjecaj da RS bas i nema neke dodirne tacke sa tim terminom.

1% zaposlenih moze da bira izmedju 2 ili vishe ponudjenih radnih mjesta i plata, a 40% je nezaposleno godinama.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2008, 14:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

To je njihov problem, što nisu učili u školi, pa nemaju kvalifikacije ( ne mislim u papiru, već u vještini) da njima mašu poslodavcima ispred nosa i sami nameću svoju cijenu rada. A najgori su definitivno, likovi koji imaju vještinu u smislu eksperitize, a ne vrednuju sami sebe dovoljno i nisu agresivni u traženju svoje cijene rada ( to su ovi pomenuti Indijci i naši koje ovaj autor teme potražuje = idealni za kapit. zvijeri). Nisu agresivni, jer su ih zastrašili metodom gore opisanom, putem politike, medija, strane sile.

MuskBre : nadam se da si bolji u krevetu, nego u argumentaciji. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 83 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]