Pozdrav društvu.
Žao mi je što upadam kao padobranac na ovaj forum, ali sam slučajno naišao na njega, a htio bih dati jedan komentar.
Vozim Hyundai Accent od 2002. god. Kupio sam ga novog i do danas sam prešao 145000 Km. U pitanju je benzinski model, 1,3. Bio sam skeptičan prema njemu ali, sticajem okolnosti, dobio sam ga u svoje vlasništvo.
Auto me naprosto oduševilo. Tako pouzdan i izbalansiran auto nisam nikad vozio, a vozio sam svašta, od svojih do tuđih auta.
U 145000 Km niti jednom nisam imao kvar, trap je identičan kakav je bio kao nov (auto sam zna put za SA preko Vlašića, a znamo kakva je cesta), nikad nije prešao preko 8 l/100 Km potrošnje a ide kao munja (84 KS), prostora više nego u Škodi Oktaviji (koja je mnogo veći model)...
Ne znam, mislim da bih mogao pisati samo u superlativu o tom autu, a kome inače ljudi malo vjeruju. Jedini "problemi" koje sam imao sa autom su ti da je na 20000 Km otkazao komplet pneumatskih podizača gepeka, što je zamjenjeno u garantnom roku i radi do danas, na 130000 je lagano prolupao stbilzator balans štange pa sam dao da se promjene oba (cca 40KM/kom), te je na 140000 Km pregorio jedan od kablova za svjećice, ali sam promjenio cijeli set. I sve imam

.
E, sad, sestra ima Peugeot 206 (kupljen nov) iz 2004 god. Nakon 4500 Km, auto je završio mjesec dana u servisu u BL jer se gasio pri promjeni brzine na niže. Jedva otkriše šta je (nekakav senzor u mjenjaču). Na 30000 Km otišla jedna spona. Mjenjač kao da je ugrađen pokvaren.
Otac ima Renault Lagunu ll iz 2004. god. Kad je kupljena nova, u njoj je došla komandna tabla od diesel-skog modela pa je to promjenjeno odmah po kupovini. Do sad je jednom crkla elektronika, kartica za paljenje, i ostajao je na cesti dvaput. Do sad je prešao oko 100000 Km. Auto je nevjerovatno udoban.
Kolega koji živi u CH je kupio Golfa 5 i od 9 mjeseci koliko je bio kod njega, 6 je stajao na dizalici. Motor i mjenjač. Sad je kupio Passat i nema problema.
Vozim službeni Peugeot Partner 1,9 D. Ne smijem brzo okrenuti ključ u bravi jer se desi da elektronika ne prepozna čip koji se nalazi u ključi, pa ga onda ne mogu upaliti 5-10 min. Trap je prozveckao na 43000 Km. A nikad nije ni bio kao Accent-ov (znam da poredim babe i žabe). Kad prođem kroz lokvu, voda odvali plastičnu ispunu blatobrana pa su je na servisu obezbjedili vijkom. Ima sjedište koje nikom ne bih poželio, otkako vozim taj auto boli me kičma.
Dok sam jednom prilikom bio na servisu za Partnera, čovjek, koji je dovezao 407 na servis, mi je rekao da je on do 120000 Km dva puta mjenjao kugle i krajnice.
Kad sve to čujem, i vidim, ne mogu da skrijem zadovoljstvo što posjedujem auto kakvo posjedujem. I na ovaj forum sam naletio istražujući utiske o Hyundai Sonati. Od prijatelja iz Canade čujem samo pozitivno. A i kolega u Hyundai servisu u BL mi je rekao da je Sonata odličan i jako pouzdan auto.